ubott.1 21.04.04, 16:09 .... przygotowuje sie na turystow. Dzisiaj widzialem jak jest sprzatany, ratusz malowany w niektorych miejscach, odnawiane kafejki. Mozna by tez pomyslec o lepszym oswietleniu. Oj bedzie nasze miasto piekniutkie oj bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiloa Re: Az milo popatrzec jak Zamosc ....... 21.04.04, 16:59 ale nie mile jest uczucie zazdrosci;( Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Az milo popatrzec jak Zamosc ....... 21.04.04, 20:38 wiloa napisała: > ale nie mile jest uczucie zazdrosci;( Dlaczego? - że Cię tu nie ma? pzdr Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Az milo popatrzec jak Zamosc ....... 22.04.04, 13:36 tak z tego powodu to uczucie sie zrodzilo:( Odpowiedz Link Zgłoś
demkel I co z tego? 21.04.04, 21:18 Co z tego że ktoś wyczyści ściany kamienic, skoro za tydzień ktoś przyjdzie w nocy i pomaluje je sprayem? Co z tego że wysprzątano park i wpuszczono nową woe do stawu, skoro już dzisiaj kaczki pływają między puszkami po piwie i plastikowymi butelkami? Można wyczyścić i wyremontować całe miasto, ale będzie to miało sens tylko wtedy, jeśli mieszkańcy będą potrafili to uszanować. A z tym to niestety w Zamościu jest kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: I co z tego? 21.04.04, 21:52 No ale tez nie malowac wcale to tak jak na Ukrainie bedzie gdzie np. znaki poziome na ulicy sa chyba sprzed 5 lat albo wcale ich nie ma. Nalezy wiec nawet samemu zwracac uwage tym co to robia bo nie jest tak, ze nikt tego nie widzi. Moze z czasem przyjdzie czas iz dotrze do swiadomosci wszystkich ze to nasze miasto i wspolnie bedzie nam chyba milej jak bedzie lad i porzadek. Sazdze takze, ze wandalizm nie jest tylko tu u nas w Zamosciu czy tez w Polsce ale jest to problem wielu panstw. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Ordung 22.04.04, 09:15 Pozwolę sobie w tym miejscu na wspomnienie sprzed wielu juz lat... gdy pieszo przekraczałem granicę Rzeczypospolitej i udawałem się do naszego zachodniego sąsiada, by dalej ruszyć w drogę Deutche Bahn - em. To było nie długo po zjednoczeniu Niemiec , ale chyba wystarczyło , gdy wkroczyłem go Frankfurtu zobacyłem inny świat , na ulicach porządek, ład , wszystko ma swoje miejsce , czysto i schludnie , dla mnie to było cos niesamowitego , tym bardziej ,że przed paroma minutami pozostawiłem za soba zupełnie inny obraz. Także Ubocie można jednak dostrzec róznice pomiędzy ludźmi ale tego innego spojrzenia , zachowania w tej kwestii chyba mozna (się) nauczyć? Niemcy mają swoje wady , ale w tej kwestii chyba już na zawsze pozostaną dla mnie przykładem do naśladowania Ordung muss sein! schone gruse Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ordung 22.04.04, 13:56 januszx napisał: > Pozwolę sobie w tym miejscu na wspomnienie sprzed wielu juz lat... gdy pieszo > przekraczałem granicę Rzeczypospolitej i udawałem się do naszego zachodniego > sąsiada, by dalej ruszyć w drogę Deutche Bahn - em. > To było nie długo po zjednoczeniu Niemiec , ale chyba wystarczyło , gdy > wkroczyłem go Frankfurtu zobacyłem inny świat , na ulicach porządek, ład , > wszystko ma swoje miejsce , czysto i schludnie , dla mnie to było cos > niesamowitego , tym bardziej ,że przed paroma minutami pozostawiłem za soba > zupełnie inny obraz. > Także Ubocie można jednak dostrzec róznice pomiędzy ludźmi ale tego innego > spojrzenia , zachowania w tej kwestii chyba mozna (się) nauczyć? > > Niemcy mają swoje wady , ale w tej kwestii chyba już na zawsze pozostaną dla > mnie przykładem do naśladowania Ordung muss sein! > schone gruse oj.nie tu kropeczek w tym pozdrowieniu. Janusz powtwierdzam. Dla mnie z kolei był szok kiedy w trakcie deszczu w mieście niemieckim np.Bielefield nie mogłem znależć kałuży i wszystkie samochoy jeżdziły czyste. M Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ordung 22.04.04, 13:58 czuk1 napisał: > januszx napisał: > > > Pozwolę sobie w tym miejscu na wspomnienie sprzed wielu juz lat... gdy pie > szo > > przekraczałem granicę Rzeczypospolitej i udawałem się do naszego zachodni > ego > > sąsiada, by dalej ruszyć w drogę Deutche Bahn - em. > > To było nie długo po zjednoczeniu Niemiec , ale chyba wystarczyło , gdy > > wkroczyłem go Frankfurtu zobacyłem inny świat , na ulicach porządek, ład , > > > wszystko ma swoje miejsce , czysto i schludnie , dla mnie to było cos > > niesamowitego , tym bardziej ,że przed paroma minutami pozostawiłem za sob > a > > zupełnie inny obraz. > > Także Ubocie można jednak dostrzec róznice pomiędzy ludźmi ale tego innego > > > spojrzenia , zachowania w tej kwestii chyba mozna (się) nauczyć? > > > > Niemcy mają swoje wady , ale w tej kwestii chyba już na zawsze pozostaną d > la > > mnie przykładem do naśladowania Ordung muss sein! > > schone gruse > > > oj.nie tu kropeczek w tym pozdrowieniu. > Janusz powtwierdzam. Dla mnie z kolei był szok kiedy w trakcie deszczu w > mieście niemieckim np.Bielefield nie mogłem znależć kałuży i wszystkie samochoy > > jeżdziły czyste. M Oj, nie ma tu niemieckich znakow, tych umlaucików. Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Porządek jest nie wszędzie 22.04.04, 14:07 Idąc dalej na zachód. Będąc w Brukseli zauważyłem, że ludzie wyrzucajac szklane opakowania do odpowiednich pojemników - najpierw je myją. Na moje zdziwienie odpowiedzieli swoim, ze na brudnych opakowaniach szklanych zaraz będą muchy i robaki, a oni nie chcą żyć na wysypisku śmieci. Jak jeszcze daleko nam brakuje do zachodu, ale zawsze miejmy nadzieję. Włosi, czy Grecy dla przykładu nie dbają o porządek w swoim najbliższym otoczeniu. W moim odczuciu nie jesteśmy więc na końcu, jeśli chodzi o ochronę środowiska i porządku. Z drugiej strony podtrzymując tradycję Zamościa jako Padwy Północy należałoby trochę pośmiecić. Ostatnie zdanie jest troszeczkę z ironnią. Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Porządek jest nie wszędzie 22.04.04, 23:48 Natomiast na Ukrainie jest roznie. Sa strasznie zasmiecone miasta jak chocby Lwow (oprocz kilku glownych ulic) ale za to Kijow jest juz o wiele bardziej zadbany. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Porządek jest nie wszędzie 23.04.04, 09:34 ubott.1 napisał: Na Ukrainie jest róznie. Sa strasznie zasmiecone miasta jak chocby > Lwow (oprocz kilku glownych ulic) ale za to Kijow jest juz o wiele bardziej > zadbany. Już mi nie pisz o tym Kijowie. Bylem tam kilka razy i zawsze mile to wspominam. Zabytki, , ładne domy, szerokie ulice, wszędzie kasztanowce, wzgórza, miasto w zieleni, rzeka, Hreszczatik - nowoczesny, centrum pełne ludzi , w tym moc pięknych młodych "wystawiajacych się i wypoczywajacych" w samym centrum, eleganckie i szybkie samochody.... No i ... brak elementarnego szacunku dla przechodniów i przepisow prawa drogowego. Polega to - jak w ZSRR - na masowym nie przestrzeganiu przez kierowców "czerwonych świateł". Strach przechodzić przez ulicę na zielonym świetle, bo wtedy własnie kierowcy przejeżdzając sobie swobodnie - przyspieszają. To spostrzeżenie z przed 5 lat. Czy ten "Kraj Rad" jeszcze na Ukrainie w tym zakresie jest widoczny ?. Bo w hotelach to .. jestem przekonany, że napewno. Wiem to ze Lwowa. Zazdroszczący Ci Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Kijów 23.04.04, 09:46 Już oczami wyobraźni widzę Mariusza i Ubotta spacerujących razem ulicami Kijowa , podziwiających szerokie ulice pełne nowoczesnych samochodów , malownicze kamienice, zawierające w sobie informacje o historycznych wydarzeniach i wysokie, piękne blondynki o słowiańskiej urodzie - wszystko wskazuje na to ,że wkrótce to będzie rzeczywistość , czego Wam gorąco życzę:-) J Odpowiedz Link Zgłoś
tytus.de.zoo Re: Porządek jest nie wszędzie 23.04.04, 10:59 > Jak jeszcze daleko nam brakuje do zachodu, ale zawsze miejmy nadzieję. Włosi, > czy Grecy dla przykładu nie dbają o porządek w swoim najbliższym otoczeniu Zgoda, nie zawsze jest tam czysto na uliach wielu miast, ale nie wywoza calych transportow smieci do pobliskich zagajnikow. Nie wrzucaja setek opon do pobliskich rzek, nie zworza gruzu za czyjs plot. Problem smiecenia w polsce jest ogromny, ale co mnie irytuje to takie gadania, owszem jestemy smieciarzami, ale za to wlosi, albo grecy. Do cholery jak sie bedziemy porownywac do gorszych to nigdy nie bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Porządek jest nie wszędzie 23.04.04, 12:20 Rzeczywiście że Cię to irytuje, hm, hm. Mamy wiosnę, a i w perspektywie spotanie rowerowe forumowiczów, więc rowerkiem łapię kondycje w okolicznych lasach, polach i łakach. Nie da się nie zauważyć, że po zimie ludzie robią w swoich zagrodach remonty i porządki, przybyło wiele nowych nowych kupek śmieci. Jest to smutne. Choć w jakim sensie rozumiem przyzwyczajenia współziomków. Przez całe życie przyzwyczaili się że śmiecie i inne odpady wyrzuca się do lasu, tak poprosyu zostali nauczeni. Dopiero od niedawna na wsiach pojawiły się kontenery na śmiecie, i to nie na każdej wsi. Zaśmieconym środowiskiem nikt się nie przejmuje, bo czyż tak trudno ustalić z jakiego gospodarstwa pochodzi gróz z rozbiórki, czy inne charakterystyczne zanieczyszczenia. Czy ktoś, np policja, czy sł€żby ochrony środowiska zainteresowały się tym? Uważam, że gdyby ze strony administracji lokalnej było trochę więcej zainteresowania tym wstydliwym problemem to i ludzie powoli by się nauczyli. Konkretny przykład, w rejonie gdzie mam działkę w piątki odbywają się gminne targi, nie opodal stoja dwa kontenery na śmiecie. Już w piątek po sprzątaniu placu targowego kontenery są pełne, przychodzi sobota niedziela, kiedy to ludzie z miasta jadą na wieś. Śmieci które powstały podczas pobytu na działce nie mogę wrzycić do kontenera, gdyz jest pełny Może kiedyś to się zmieni W.2 Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Porządek jest nie wszędzie 27.04.04, 15:15 JAk pojde do lasu i spotykam sterty smieci to az mi sie chce wymiotowac , przeciez to jest straszne gdzie ci ludzie sie uczyli porzadku? pozdrow. wiloa Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Az milo popatrzec jak Zamosc ....... 22.05.04, 09:18 ubott.1 napisał: > .... przygotowuje sie na turystow. Dzisiaj widzialem jak jest sprzatany, > ratusz malowany w niektorych miejscach, odnawiane kafejki. Mozna by tez > pomyslec o lepszym oswietleniu. Oj bedzie nasze miasto piekniutkie oj bedzie. Dziś wziąłem do pracy jadąc chlopca ktory praktykuje w Hotelu X. Powiedział, że od miesiaca hotel ma b.db obłożenie, tj. zajete są prawie wszystkie miejsca. To cieszy. M Odpowiedz Link Zgłoś