Dodaj do ulubionych

Kiczem w renesans

16.07.04, 20:11
Niezłe :(
Polecam zdjęcie, czy to było konieczne, czy nie wystarczył zwykły napis hotel
senator ze skromnych np. metalowych liter?
Czy żeby było fajnie to w tym kraju wszystko musi się świecić, migać,
błyszczeć, mieć dziesieć kolorów, być ze sztucznego piaskowca, sztucznego
marmuru itp.
roztocze.net/newsroom.php/17330
Czy można do tego pana napisać, że nam się to nie podoba. Może się ugnie.
Obserwuj wątek
    • januszx Re: Kiczem w renesans 17.07.04, 12:12

Mam pewien dylemat, gdyż radują mnie wieści o każdej nowej inwestycji w naszym
      mieście,a gdy robi to znana w Polsce osoba to tym lepiej, jest to jeszcze
      większa reklama Padwy pólnocy, to pójdzie w świat! , uszanowanie dla p. Paszta!
      Z drugiej strony o ile wiem epoka kamienia łupanego i renesans niewiele mają
      wspólnego , gdy obejrzałem zdjęcie w linku powyżej moje przypuszczenia w tej
      kwestii potwierdziły się - ale to tylko w kwestii tabliczki "rynek solny
      4", "SENATOR HOTEL" wg mnie zdecydowanie może zostać.
      Pozdrawiam
      J
      • ancyk.62 Re: Kiczem w renesans 17.07.04, 12:41
        Nie rozumiem tego szumu medialnego,jaki został sztucznie wywołany wokół Hotelu
        Senator.
        Fakt,że p.Paszt jest osobą bardzo kontrowersyjna,nie wszystkie jego posunięcia
        są przeze mnie akceptowane.
        Nalezy jednak przyznać,że dba o dobre imię Zamościa.Jest jedną z niewielu
        znanych osób,które robią wszystko aby Zamość "żył".Zawsze podkreśla z dumą,że
        pochodzi z tego renesansowego grodu /są wsrod artystów też tacy,którzy się tego
        wstydzą/.
        Ale jak widać jest niewygodny dla naszych rajców...stąd każdy pretekst jest
        dobry aby komuś dokopać.
        Czy naprawdę nie widzicie innych rzeczy na naszej Starówce,bardziej rażących??
        Szum jaki został wywołany jest dla mnie żenujący,świadczy tylko o poziomie i
        zaściankowości decydentów
        • czuk1 Re: Kiczem w renesans 17.07.04, 14:01
          ancyk.62 napisała:

> Nie rozumiem tego szumu medialnego,jaki został sztucznie wywołany wokół
          Hotelu
          > Senator.
          > Fakt,że p.Paszt jest osobą bardzo kontrowersyjna,nie wszystkie jego
          posunięcia
          > są przeze mnie akceptowane.
          > Nalezy jednak przyznać,że dba o dobre imię Zamościa.Jest jedną z niewielu
          > znanych osób,które robią wszystko aby Zamość "żył".Zawsze podkreśla z dumą,że
          > pochodzi z tego renesansowego grodu /są wsrod artystów też tacy,którzy się
          tego
          >
          > wstydzą/.
          > Ale jak widać jest niewygodny dla naszych rajców...stąd każdy pretekst jest
          > dobry aby komuś dokopać.
          > Czy naprawdę nie widzicie innych rzeczy na naszej Starówce,bardziej
          rażących?
          > ?
          > Szum jaki został wywołany jest dla mnie żenujący,świadczy tylko o poziomie i
          > zaściankowości decydentów

Szumu nie widzę. Tytus może mieć swoje zdanie. I ma dużo racji. Racje maja
          teżci którzy pokazują z dobrej strony sylwetke Witka Paszta, jako orędownika
          tego aby w Zamościu coś wiecej się działo w dziedzinie turystyki, muzyki i
          generelnie - kultury. Tego splendoru mu nikt nie odbierze.
          A przy okazji opinii o hotelu (bylem tam w środku, widziałem - też mógł bym
          opisać i krytykować, ale wewnątrz to przecież własnośc prywatna, prywatny
          biznes a od tego nam wara) naprawdę konserwatorzy tego światowego zabytku
          powinni zabrać sie do roboty. Znależć haka na właścicieli sklepów, firm i
          spowodować w br. radykalną czystkę i modernizacje wygladu wizualnego Starego
          Miasta. Spowodować usunięcie (zmiane na uzgadniane z konserwatorami)
          szpecących Stare Miasto -szyldów. Miasto jest oszpecone tragicznie. m
        • czuk1 Re: Kiczem w renesans 17.07.04, 14:03
          ancyk.62 napisała:

> Nie rozumiem tego szumu medialnego,jaki został sztucznie wywołany wokół
          Hotelu
          > Senator.
          > Fakt,że p.Paszt jest osobą bardzo kontrowersyjna,nie wszystkie jego
          posunięcia
          > są przeze mnie akceptowane.
          > Nalezy jednak przyznać,że dba o dobre imię Zamościa.Jest jedną z niewielu
          > znanych osób,które robią wszystko aby Zamość "żył".Zawsze podkreśla z dumą,że
          > pochodzi z tego renesansowego grodu /są wsrod artystów też tacy,którzy się
          tego
          >
          > wstydzą/.
          > Ale jak widać jest niewygodny dla naszych rajców...stąd każdy pretekst jest
          > dobry aby komuś dokopać.
          > Czy naprawdę nie widzicie innych rzeczy na naszej Starówce,bardziej
          rażących?
          > ?
          > Szum jaki został wywołany jest dla mnie żenujący,świadczy tylko o poziomie i
          > zaściankowości decydentów

Szumu nie widzę, przynajmiej na tym forum. Tytus może mieć swoje zdanie. I
          ma dużo racji. Racje maja też ci którzy pokazują z dobrej strony sylwetke Witka
          Paszta, jako orędownika tego aby w Zamościu coś wiecej się działo w dziedzinie
          turystyki, muzyki i generelnie - kultury. Tego splendoru mu nikt nie odbierze.
          A przy okazji opinii o hotelu (bylem tam w środku, widziałem - też mógł bym
          opisać i krytykować, ale wewnątrz to przecież własnośc prywatna, prywatny
          biznes a od tego nam wara) naprawdę konserwatorzy tego światowego zabytku
          powinni zabrać sie do roboty. Znależć haka na właścicieli sklepów, firm i
          spowodować w br. radykalną czystkę i modernizacje wygladu wizualnego Starego
          Miasta. Spowodować usunięcie (zmiane na uzgadniane z konserwatorami)
          szpecących Stare Miasto -szyldów. Miasto jest oszpecone tragicznie. m
    • benia30 Re: Kiczem w renesans 17.07.04, 18:41
      Są w Zamościu większe potworki architektoniczne, które bardziej rzucają się w
      oczy, nawet osobom mającym blade pojęcie o sztuce czy architekturze
      renesansowego miasta. Szokiem totalnym były dla mnie, kompletnego laika w tej
      dziedzinie, plastikowo-szklane drzwi w Katedrze. To się nie może podobać,
      trzeba czynić starania o ich usunięcie...
      Pozdrawiam
      b.30
      • ancyk.62 Re: Kiczem w renesans 17.07.04, 19:43
        Prawda??
        Obawiam się jednak,że nie tak łatwo będzie je usunąć,gdzyż zostały przecież
        zaakceptowane przez panią konserwator.Musiałaby sama zakwestionować własną
        decyzję...a na to nie liczę.
        Liczę jednak na to,że komentarze mieszkańców i odwiedzających Zamość turystów
        wywołaja oczekiwany skutek.
    • miet.b Miasto nie ma pomysłu 17.07.04, 19:44
      Najlepiej krytykować, ale czy jest uporządkowana sprawa numeracji domów na
      starówce. Myślę, że jeżeli by założył niebieską tabliczkę z numerem, byłoby to
      całkowicie "renesansowe" i nikomu by nieprzeszkadzało. Do tego nazwę hotelu
      przyczepił na kawałku blachy tak jak robią to inni też byłoby dobrze, wg służb
      konserwatorskich. Wg. mnie jest to robienie z igły wideł. Mnie bardziej razi
      napis Hala targowa na budynku obronnym miasta (i dojście do niego przez
      ruchliwą ulicę), nie widziałem tam jeszcze żadnej wycieczki, myślę, że
      przewodnikowi ciężko byłoby wytłumaczyć obecne przeznaczenie budynku.
      • tytus.de.zoo Re: Miasto nie ma pomysłu 19.07.04, 18:15
        Jedna uwaga.
        Ktoś powyżej napisał, że podcina się nogi, osobie, która chce coś zrobić dla
        miasta, że oto on otwiera hotel, który ma mu służyc, a tu żenujące głosy o
        estetyce.
        Przecież nie o hotel tu chodzi, ale o detal, który pasuje tam jak świni
        koszula. Ten hotel może z powodzeniem działać i bez przylepionego kamienia
        łupanego.
        A argumentacja, że inne szyldy są też brzydkie, albo brzydsze. Prawda, ale
        dlatego, że tak jest to mamy pozwalać na dalsze tego typu "cuda".
        To, że sąsiad się nie myje nie znaczy, że ja nie muszę.
        Oczywiście, że nie tylko to miejsce jest nie halo. Napisik w oknie restauracji
        (chyba arkadia? - tuż obok hotelu orbis i ratusza, 1-sze piętro) też woła o
        usunięcie.
        Ale, to może być zaczątek dyskusji o estetyce miasta. Tamto już jest i szpeci,
        ale nie pozwalajmy na nowe. Może warto się zapytać osób odpowiedzialnych w
        mieście co one na to.
        pozdro
    • mokad Znowu o kiczu!!! 21.07.04, 11:37
      roztocze.net/newsroom.php/17347.html

Nareszcie? :)))
      • ancyk.62 Re: Znowu o kiczu!!! 21.07.04, 12:28
        Podpisuję się pod tym artykułem,cieszę się,że taka dyskusja się wywiązała.
        Sądzę jednak,że gdyby nie sprawa "Senatora" nikt nie zaczepiłby tego tematu.
        A swoją drogą ciekawe jakie będą losy katedralnych drzwi...
        Z całą pewnością Paszt wyjdzie z tego z twarzą,bo zapowiadał,że wystrój
        zewn.na charakter tymczasowy...a Pani koserwator....?:)
        • czuk1 Re: Znowu o kiczu!!! 21.07.04, 12:45
          ancyk.62 napisała:

> Podpisuję się pod tym artykułem,cieszę się,że taka dyskusja się wywiązała.
          > Sądzę jednak,że gdyby nie sprawa "Senatora" nikt nie zaczepiłby tego tematu.
          > A swoją drogą ciekawe jakie będą losy katedralnych drzwi...
          > Z całą pewnością Paszt wyjdzie z tego z twarzą,bo zapowiadał,że wystrój
          > zewn.na charakter tymczasowy...a Pani koserwator....?:)

Przepraszam. Ja (co prawda pod różnym "wezwaniem") o szyldach pisże od roku .
          Głównie na forum "Roztocze on line", gdzie drukowane są art. prasy lokalnej i
          jest specjalne forum. Też na tym forum. Wszystko zostaje bez echa. Dlatego tez
          otwieram wątek - skoncentrowany na tym ważnym temacie - pn. "Konserwatorzy
          Starego Miasta - ALARM! - Szyldy!!!!" Mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka