Dodaj do ulubionych

Czy Zamość jest przeciw wolności...?

25.11.04, 12:22
Troche żal , niestety mój apel o zorganizowanie wiecu nie spotkał sie z dużym
odzewem. Przebywam dość daleko poza naszą Perłą i nie mam dużych mozliwości
działania. Rzuciłem hasło i próbowaem przekonac miłych Przyjaciół Zamościa
do poparcia wolnościowych dążeń naszych Sąsiadów . Niestety ten apel nie
spotkał się z masoym odzewem-(. Pisałem ,że jeśli zdołam ...przyjadę , co jak
widać mi nie wyszło ...Jednak teraz juz nie wiem czy było po co jechac? .
Opróćz Ubotta w zasadzie nikt nie odpowiedział:-((
Czy warto żebyśmy urz.ądzali dwuosobową demonstarcje ? może tak!.

Czy tak łatwo zapomnieliśmy czasy gdy sami żylismy w kraju gdzie monopol na
jedynie słuszną prawwdę miala partia robotników i chłopów?
Czy tak trudno zrozumiec ,że Ukraińcy w tej chwili walczą o swoje podsatwowe
prawa , oczekuja od nas wsparcia . Nie byłem w stanie pojechać do Zamościa
spróbuje to nadrobic tu w stolycy, moi drodzy czy uważacie ,że nie warto
angażować się w tego typu akcję??
Pozdrawiam
J
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 14:25
      Byłem daleko poza Zamościem. Wiedząc o tym nie zgłaszałem swego udziału.
      Nawet gdybym był to nie bardzo bym wierzył w takie wezwania. W gronie naszym
      malo jest bowiem osób zajmujacych sie polityką. Deklarował to jedynie (oprócz
      mnie) Ubott. A wiec sami z Ubottem mieliśmy spacerować po Rynku? Takie wiece
      czy akcje protestacyjne powinni organizować ludzie z autorytetem , politycy i
      miejscowi.
      Sam Januszku nie wierzysz, że Zamość jest przeciw wolności Ukrainy.
      To Zamość w okresie tworzenia i działania "Solidarności" pokazał wyjatkowo
      silny opór przeciwko "władzy ludowej" (dowodem na to był okupacyjny strak
      chłopski zakończony 13.Xi przy pomocy desantu milicji, także większa niż we
      rocławiu liczba internowanych działaczy), to tu do dziś są rządy prawicowe, a
      znaczenie lewicy marginalne. Jako mieszkańcy miasta przygranicznego świetnie
      wiemy jak w Ukrainie jest bieda i przez co powodowana. O sytuacji na Ukrainie
      dowiadujemy sie naocznie i bezpośrednio. A więc nie szukajmy prostego
      przełożenia , że brak wiecu uczestników forum Zamość na czele z jego
      moderatorem świadczy, że Zamość jest przeciw wolności Ukrainy.
      Nasze malutkie wiece niewiele pomogą. Ważniejsze są działaniai protesty w
      duzych miastach, protesty rządów państw europejskich,USA oraz UE, ONZ i KBWE.
      Tylko presja władców świata cywilizowanego może zmienić stanowisko Komisji
      Wyborczej (vide ;Kuczmy,Putina)i spowodować, że sąd ukraiński unieważni wybory
      i rozpisze je w nowym terminie.
      Raczej módlmy sie aby Ukraina (teraz właśnie) uzyskała wolność w wyniku
      powtórnych wyborów, aby nie nastapiło rozbicie Ukrainy na dwa Państwa, aby nie
      było rozlewu krwi. Takie jest moje zdanie.
      Na wiec mamy jeszcze czas, bodaj był niepotrzebny. Liczę , że mądrośc i
      determinacja Ukraińcow wywoła nowe wybory prezydenckie a conajmiej podział
      władzy między uklraińska opozycją narodową i zwolennikami silnej obecności
      Rosji na Ukrainie. m

pzdr Mariusz
      • januszx Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 14:30
        Jak zwykle bardzo mądre słowa MAriusza ,
        wiem , troszkę proowkowałem i udało się:-)))
        pewnie ,że nie wierzę ,że Zamość jest przeciw wolności!!!!, masz zupełna rację
        choc nie sądzę ,żeby taki malutki proteścik nie był jeszcze jedna cegiełką:-))
        A presja władców świata już jest!! to milowy krok Ukraina została dostrzeżona
        przez możnych...
        Pozdrawiam jesiennie
        J
        • czuk1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 20:44
          Odwzajemniam pozdrowienie , choć (szczerze mowiąc)wolał bym abyś z nami od
          czasu do czasu spotkał sie w realu. Moglibyśmy bardziej sobie przyblizyć
          bardziej ideę forum Zamość. m
        • blotniarka.stawowa Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 21:05
          januszx napisał:
          > A presja władców świata już jest!! to milowy krok Ukraina została dostrzeżona
          > przez możnych...

Wprawdzie trudno Kanade zaliczac do "wladcow swiata", ale mam nadzieje, ze jej
          poparcie dla wysilkow Ukrainy tez cos znaczy. Dla znajacych angielski podaje
          link z dzisiejszej prasy o oficjalnym stanowisku panstwa.
          www.canada.com/national/nationalpost/news/story.html?id=f7290fa0-5d33-407d-a372-86bf3fb9cdef
          Dodam tez, ze Kanada byla pierwszym krajem, ktora uznala niepodleglosc Ukrainy
          po jej oderwaniu sie od wielkiego brata w roku 1991.
          • januszx Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 21:11
            Miła Błotniarką wg informacji jakie ja posiadam pierwsza była Polska:-))

Mariuszu drogi z wielka przyjemnością spotkałbym się z Przyjaciółmi Zamościa i
            wiem ,że przyjdzie taki czas ,że spotykac się będziemy bardzo często, ćzego
            bardzo sobie życzę:-)))
            A może na świeta Bożego NArodzenia?
            Pozdrawiam miłego wieczoru
            J
            • blotniarka.stawowa Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 21:16
              Janusz,
              jaki wstyd... Moja ulubiona gazeta klamie! Popatrz na ostatnie zdanie w
              cytowanym wyzej artykule - ani chybi lgarstwo! Przepraszam za bezkrytyczne
              cytowanie 'gazetowych' informacji. :-)) Chcialam dobrze, na poparcie slusznej
              sprawy :-)
            • czuk1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 25.11.04, 21:18
              Cieszę się na to spotkanie.
              Błotniarka ma rację. My w Europie zasklepiamy sie głównie (wmysleniu i
              działaniach)na starym kontynencie tak mocno, że wydaje nam się jako by Europa
              stanowila pępek świata.
              Do tego dochodzi tzw. siła mediow, która przeinacza lub zniekształca fakty, ba
              nawet prawde historyczną.
              To mój pogląd. m
            • blotniarka.stawowa Polska, Kanada, Wegry czy...? 26.11.04, 03:55
              januszx napisał:
              > Miła Błotniarką wg informacji jakie ja posiadam pierwsza była Polska:-))

Przed wyslaniem reprymendy do redakcji N.Post za wprowadzenie czytelnikow w blad
              postanowilam sie upewnic, ze Polska byla tym "pierwszym" krajem. I oto
              ciekawostka: strona ukrainskiego historyka podaje, ze pierwszym krajem, ktory
              nawiazal pelne stosunki dyplomatyczne z Ukraina byly... Wegry, w grudniu 1991.
              Podaje strone tabelki historycznej, szukaj pod rozdzialem "Independent Ukraine",
              w tekscie z pomaranczowym tlem: www.brama.com/ukraine/history/century20.html

A wiec jak to z tym bylo? Ratuj mnie Janusz (lub kto moze), podajcie mi fakty,
              daty bo nie chce sie skompromitowac przed redakcja mojej ulubionej gazety...
              Pozdrawiam,
              B.
              • jbb3 Re: Polska, Kanada, Wegry czy...? 26.11.04, 04:50
                Blotniarko,
                Raczej powinnas sie oprzec na zrodlach ukrainskich z Kijowa.
                Polska byla pierwsza o 3-godziny przed Kanada.
                Pozdrawiam, JBB
                • czuk1 Re: Polska, Kanada, Wegry czy...? 26.11.04, 07:28
                  Tak czy inaczej Kanada miała miejsce medalowe a Polska też, może nawet
                  pierwsze. W Polsce za szybkim uznaniem dla odmienionej Ukrainy przemawiał racja
                  stanu., jej ważne interesy.Tak jest i dziś. Opozycyjny Prezydent jest nadzieją
                  na rozwój handlu i współpracy gospodasrczej z Polską, na lepsze życie
                  Ukraińców,na gospodarkę rynkową na Ukrainie, na otwartośc współpracy z UE i
                  NATO......m
                  • jbb3 Re: Polska, Kanada, Wegry czy...? 26.11.04, 08:25
                    Mariusz,
                    Uzaleznienie ekonomiczne Ukrainy od Rosji jest tak olbrzymie ze nie ma znaczenia
                    o jakiej "formalnie" orientacji politycznej bedzie prezydent.
                    Jak rowniez nie ma to znaczenia z handlem z Polska.
                    Pozdrawiam, JBB
                • blotniarka.stawowa Re: Polska, Kanada, Wegry czy...? 26.11.04, 11:36
                  jbb3 napisał:
                  > Polska byla pierwsza o 3-godziny przed Kanada.

Dziekuje za wyjasnienie. O 3 godziny chyba nie warto mi kopii kruszyc i tracic
                  czas na pisanie sprostowan do gazety :-))
                  Pozdrowienia,
                  B.
    • users1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 26.11.04, 07:54
      Witam, widzę dzisiaj, że dyskusja nieco odbiegła od zasadniczego tematu watku.
      Zawsze, jak wiecie, staram sie nie zajmować politykowaniem, co nie oznacza że
      jestem przeciw demokracji czy ruchom wolnościowym. Jestem, i to bardzo, dlatego
      też uważam szanowny Januszu że pisanie takich jak to nazywasz "prowokacyjek"
      nie tylko nie jest na miejscu, ale uwłacza godności tego Miasta i jego
      mieszkańców w tym również mnie. To Ty Januszu, nie znając realiów naszego
      miasta, zwoływałeś wiec obiecując swoją obecność i zapraszając nań ludzi.
      Wówczas odpowiedziałem, że "tym razem bez mojej obecności" jeśli nie
      zrozumiałeś tego zdania to pragnę Ci wyjaśnić, że nie wyrażałem w nim niechęci
      do demokracji i wolniści Ukrainy, ale wiedziałem i byłem pewien, że po raz
      kolejny raczysz sobie żartować, wiedziałem że po raz kolejny jak przyjdzie co
      do czego, zabraknie Ci czasu.
      W pełni zgadzam sie z wypowiedzią Mariusza w pierwszym poście.
      Zejdż zatem Januszu na ziemię i stań twardo na nogach, a obiecuję Ci że wtedy
      można zdziałać o wiele więcej niz tylko powodować "prowokacyjki"
      W.2
    • jbb3 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 26.11.04, 08:12
      Szanowny Januszu,Usercie i inni Ukrainoentuzjasci,
      Pisanie o wolnej Ukrainie jest lekka przesada.Czyzby Ukraina po1991 roku byla
      zniewolona? Podaj przyklady? W wolnych wyborach ,dwa razy wybierala swoich
      prezydentow(panowie,Krawczuk i Kuczma )i nikt nie mial zadnych watpliwosci co
      do wyborow i wolnej Ukrainy.Jan Wielki o ktorym czesto piszecie byl
      pragmatykiem, ekonomicznym i politycznym. Obcym ktorzy wtracali sie w nasze
      polskie sprawy dawal odpor polityczny i militarny ( Byczyna ). Stac Go bylo na
      to. Polska robi zupelnie na odwrot. Ale nie o tym chcialem napisac.
      Prosze napiszcie na tym forum jakie realne korzysci bedzie miala Polska z
      Ukraina Pana Juszczenki. Przeciez napisales Janusz ze "nie ma chyba
      watpliwosci" ze wybor Juszczenki to dobra sprawa dla Polski. Badz bardziej
      konkretny wyjasnij to. Nawolywanie do wiecow poparcia dla"ruchow wolnosciowych
      na Ukrainie " nie jest dla mnie przekonywujace. Czuk (Mariusz) napisal
      jako jedyny ze Polska straci ekonomicznie(w domysle jak przegra Juszczenko).
      To tez nieporozumienie. Kazde,zdrowe ekonomicznie panstwo walczy z przemytem
      przygranicznym .Pozwalanie na to ,to zacheta do korupcji i nielegalnosci.
      Wcale sie nie zdziwie ze Wasza demonstracja poparcia Ukrainy bedzie dwuosobowa.
      Nie pisze tego zlosliwie.Ludzka pamiec nie jest taka zawodna,Zamojszczyzna
      ucierpiala nie tylko od chorej wyobrazni Himlera ale ,co ukrywala "komuna"
      od ukraiskich nacjonalistow.Powiat Hrubieszow a szczegolnie Tomaszow ucierpial
      najbardziej od akcji Myroslawa Onyszkiewicza ps. Orest ostatniego dowodzcy UPA
      na za "Sianie".Tak samo ludzie po wschodniej stronie Bugu pamietaja AK.
      Na czas "hurrabratanie" jest za wczesnie.
      Janusz,sprowokowales ta dyskusje to badz konsekwentny. Nie pisz o zrozumieniu
      ukraincow,o wolnosci. To znam z Gazety Wyborczej. Napisz od Siebie.
      Co to znaczy ze nie ma watpliwosci ze Juszczenko, Dlaczego on?
      Pozdrawiam, JBB
      • users1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 26.11.04, 09:03
        Sznowny JBB, nazywasz mnie Ukrainoentuzjastą i stawiasz w jednym szeregu z
        Januszem. Rozumiem z tego, że nie wiele zrozumiałeś z tego tekstu który
        napisałem wcześniej. Przypomnę nie zajmuję sie, w przeciwieństwie od niektórych
        forumowiczów w tym również do Ciebie, politykowaniem, a za wolnością,
        demokracją i suwerennością w szerokim tego słowa znaczeniu byłem zawsze i
        jestem nadal, nie tylko za wolnością i demokrecją a także suwerennością na
        Ukrainie, ale w każdym kraju na tym świecie w tym również w Polsce. Ty
        natomiast wraz ze swoimi adwersarzami dyskutujesz zupełnie o czymś innym, w
        czym ja nie zabieram głosu. Kiedy był czas że w Polsce odwaga była w cenie, a
        tylko za posiadanie ulotki nawołujacej do obalenia komuny można było trafić za
        kratki, nie mówiąc już o pałowaniu, jakoś wówczas było mniej odważnych. Dziś
        kiedy nikt nikogo nie zamyka za wyjście na ulicę, łatwo jest wyrażać swoje
        poglądy, przekonywać o jedynej ich słuszności, pouczać, tak łatwo, bardzo
        łatwo....
        W.2
        • jbb3 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 26.11.04, 10:06
          Sznowny Usersie,
          Jesli slowo Ukrainoentuzjasta Ciebie dotknelo to bardzo przeraszam.
          Nie czytalem Twojego tekstu przed wyslaniem mojego. Sam uwazam siebie za
          Ukrainonentuzjaste. Napisales ze nie zajmujesz sie "politykowaniem,a za
          wolnoscia, demokracja i suwerennascia ... " Wielkie slowa ,juz to kiedys od
          Nich slyszalem ze zajmuje sie politykowaniem. A Oni zajmowali sie demokracja
          (socjalistyczna) w szerokim tego slowa znaczeniu. Nie pisz mi o odwadze.
          Wiem doskonale (po sobie) ile mozna bylo dostac za demonstracje w marcu 68
          jak rowniez za przechowywanie nadajnika "Radia S" w swoim domu po roku 81.. A
          poglady swoje wyrazalem i wyrazam bez wzgledu na ustroj polityczny czy miejsce
          zamieszkanie za co ja i moja rodzina ponosila powazne konsekwencje.
          Moge Ciebie zapewnic ze moze sie zdarzyc ze Twoja szczera chec bycia"za
          wolnoscia,demokracja i suwerennoscia a takze suwerennoscia na Ukrainie.." moze
          byc potraktowana w najdelikatniejszy sposob jako politykowanie.
          Jesli jestes niedowiarkiem to jedz (czego Tobie nie zycze) do Donbasu i
          publicznie opowiedz sie za wolnoscia na Ukrainie.Chcialbym Ci przypomniec
          ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dotyczy to tez wolnosci i
          demokracji. Nie pouczam Ciebie i nie che.Wyrazam swoj poglad i sprzeciw.
          Jesli kogos obrazilem to nieswiadomie za co bardzo przepraszam
          Dobrej nocy, JBB
        • januszx Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 26.11.04, 15:04
          Usersie fakt działam emocjonalnie , dostrzegłem ,że Ukrainie nalezy się pomoc ,
          wsparcie napisałem post o manifestacji , jednoczśnie w pierwszej
          informacji p o d a ł e m ,że nie jest pewne ,że przyjadę ...niestety
          nie moge sobie tak łatwo pozwolic na wyjazd i cóz okazało się nie byłem w
          stanie , Tak naprawde chciałem rzucic hasło i zachęcić do poparcia
          wolnościowych dążeń także w Zamościu , wiem jestem winny , nie przyjechałem!
          ale nie mogłem mimo wielkich chęci .Chociaż przyznaje jest tu moja wina! , to
          prawda, mozna było zaproponować zorganizowanie takiego wiecu niekoniecznie z
          moim udziałem ale cóż emocje wzięły góre , potem zycie skomplikowało sytuację

Może w tym miesjcu odpowiem na Twoje zarzuty o wniosek w sprawie Pereca, bo
          zauważyłem ,że ciągle wraca ta sprawa. Napisałęm wniosek najpierw na forum
          spotkał sie z dużym poparciem z czego się cieszę:-)) , potem wysłałem go listem
          poleconym , Prezydent odpowiedział . Przepraszam ale nie rozumiem czego ode
          mnie oczekujesz , cały czas Usersie pytasz co odpowiedział mi Prezydent w
          sprawie Percea , a przecież ja juz nie raz napisałem ,że napisał jedynie jedno,
          czy dwa zdania ,że specjalna Komisja zajmie sie tą sprawą i jest w trakcie
          przygotowywania upamiętnienia zamojskich Żydów i Pereca , Wszystko było
          napsiane w jednym liście . Fakty sa takie napisałem wniosek , uzyskałem
          odpowiedź. Niestety odległośc nie pozwala mi na dalsze zajmowanie sie tym
          problemem. Cóz ja moge zrobic ? monitowac Prezydenta , jak wygląda sprawa
          upamiętnienia Żydów ?. Ja wierzę ,że skoro Prezydent stwierdził ,że zajmie sie
          sprawą to tak będzie i nie kontroluje tego , może to jest błąd , jest to
          prawdopodobne...
          Pozdrawiam
          J
          • users1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 28.11.04, 06:48
            Januszu jak widzę niewiele zrozumiałeś z tego co napisałem wcześniej na temat
            zwoływanego przez Ciebie wiecu. No cóż, uważam że nie tylko w realnym świecie
            trzeba czuć się odpowiedzialnym za swoje słowa. Zgadzam się był okres kiedy
            natrętnie pytałem Cię o wnioski w sprawie tablicy Pereca i odpowiedzi na nie,
            udzielone wówczas przyz Ciebie odpowiedzi w pełni mnie zadowoliły i
            usatysfakcjonowały moją ciekawość, dlatrego też temat uznałem za zamknięty.
            Ostatnio o tablicę nie pytałem i mam nadzieję że już pytać niebędę. Nie będę
            odnosił się do tego co napisałeś w sprawie tablicy, bo ten temat, jak wyżej
            wspomniałem już przerabialiśmy.
            W.2
        • jbb3 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 27.11.04, 05:41
          Users,
          Szkoda ze sie obraziles.Nie bylo to moim celem.Ostatni raz o Ukrainie.
          Prezydent Polski, Aleksander Kwasniewski (mimo mojej niecheci do niego z racji
          rodowodu politycznego )zachowal sie jak przystalo na meza stanu. Szkoda ze
          "przespal"druga ture swojej prezydentury. Ze swoim politycznym talentem mogl
          zrobic dla Polski znacznie wiecej.Jego wizyta i sposob w jaki pomaga rozwiazac
          konflit na Ukrainie moze tylko przyniesc realne korzysci w stosunkach ukrainsko-
          polskich.Nie wiem jak to sie skonczy ale poczatek jest obiecujacy. Jest dla mnie
          zupelnie oczywistym,co podkreslil Kwasniewski o roli Rosji w tym regionie.
          Teraz od siebie, homogenem w tym regionie jest i pozostanie Rosja i z tym
          musimy (i nie tylko my )sie liczyc. Jest to wymog "real politic".
          Kto o tym zapomina traci kontakt z rzeczywistoscia.Kazdy model"demokracji"
          bedzie uksztaltowany bliskoscia takowoz homogena. Belgijski francuskiego,
          Polski niemieckiego(z racji wejscia do EU) czy Ukrainski Rosyjskiego.
          Pamietajac o tym mozemy byc dostatnim i bogatym krajem. Mam wciaz watpliwosci
          czy nasza hurramilossc do Ukrainy ma wzajemnosc. Czytam bardzo uwaznie
          forum Ukrainskiej Prawdy ,gazety opozycyjnej.Spotykam wielka wrogosc do Polski
          przeciwnikow Janukowycza a zwolennikow Juszczenki.Ktos powie ze to margines,
          czytajac to wcale nie jestem taki tego pewien. Nie chce tylko by Polska jako
          pomost dla Ukrainy do struktur europejskich wykopala dla siebie polityczny i
          a dalszej przyszlosci realny grob.Obiecuje wiecej nie pisac na ten temat na
          forum zamojskim.JBB
          PS. Piszesz wspaniale o historii,Twoje spacery przypominaja mi moja mlodosc ,
          kiedy nie znajac tych wszystkich szczegolow sam chodzilem po dzwonnicach,
          tunelach i zakamarkach strychow zamojskich kamieniczek.
          Pozdrawiam, JBB
          • blotniarka.stawowa "Ukrainska Prawda" 27.11.04, 15:09
            jbb3 napisał:
            > forum Ukrainskiej Prawdy ,gazety opozycyjnej.Spotykam wielka wrogosc do Polski
            > przeciwnikow Janukowycza a zwolennikow Juszczenki.Ktos powie ze to margines,

JBB, slusznie zwrociles mi uwage by szukac materialow u zrodel ukrainskich, nie
            emigracyjnych. Dzieki za podanie nazwy tego dziennika. Ukrainska Prawda jest
            takze w wersji angielskiej, dla tych, ktorym (tak jak mnie) trudno jest czytac
            cyrylica. Niestety na forum w wersji angielskiej nie moglam sie dzis dostac -
            czy funkcjonuje ono tylko po ukrainsku?

Piszesz do Usersa:
            > PS. Piszesz wspaniale o historii,Twoje spacery przypominaja mi moja mlodosc ,
            > kiedy nie znajac tych wszystkich szczegolow sam chodzilem po dzwonnicach,
            > tunelach i zakamarkach strychow zamojskich kamieniczek.

Moj entuzjazm do Spacerow Usersa, jego wiedzy i umiejetnosci jej przekazania -
            wyrazilam juz na innym watku, ale ciesze sie, ze dla innych takze to bylo mile
            czytanie :)
            • jbb3 Re: "Ukrainska Prawda" 27.11.04, 19:49
              Blotniarko,
              Angielska wersja Ukrainskiej Prawdy jest ale te wiadomosci sa opoznione o nawet
              kilka dni. Aktualne sa po ukrainsku. Forum jest praktycznie po ukrainsku i
              rosyjsku.Ciekawa byla tam dyskusja o jezyku.Polska jest tam rzadko w wiekszosci
              jesli juz to opinia nieprzychyla tak z rosyjsko czy ukrainsko jezycznych.
              Ostatnio bylo kilka bardzo przychylnych komentarzy.Warto to czytac bo mozna
              sie przekonac ze niewiedza o danym kraju prowadzi o nonsensow we wnioskach.
              Bylem zaszokowany opinia Rosjanina z Rosji ktory przeprowadzil analize polskiego
              rolnictwa po wstapieniu do Unii twiedzac ze wiecej niz 90% polskich gospodarstw
              nie posiada traktorow tylko uzywa koni co nawet do Ukrainy jest zacofaniem.
              Tylko Ukrainiec ze Lwowa zyczyl Ukrainie zacofania jak w Polsce.
              Ale to sama mozesz wszystko poczytac. Musze przyznac ze generalnie, mimo
              ostrych stwierdzen nie ma tam takiego chamstwa i wyzwisk jak na forum swiat GW.
              Pozdrawiam ,JBB
              • blotniarka.stawowa O roznych forach 28.11.04, 05:06
                jbb3 napisał:
                > Ale to sama mozesz wszystko poczytac.
                Chcialabym, i nawet ostatnia godzine czy poltorej spedzilam na podksztalcaniu
                sie w czytaniu cyrylica, ale idzie mi dosc opornie :)

> Musze przyznac ze generalnie, mimo ostrych stwierdzen nie ma tam takiego
                > chamstwa i wyzwisk jak na forum swiat
                A mnie szkoda czasu na takie fora, bo skoro na codzien jestesmy atakowani
                zewszad mowiac delikatnie, powyzszymi "niedelikatnosciami", to dlaczego jeszcze
                zadawac sobie to samemu w czasie, ktory mamy przeznaczony na
                rozrywke/samoedukacje na forum? :)).
                Piszmy wiec tam, gdzie jest cywilizowana atmosfera!
                Zycze udanego weekendu z pokaznych rozmiarow bonita.
          • users1 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 28.11.04, 06:51
            Drogi JBB, jessteś w błędzie, zapewniam Cię że się nie obraziłem. Nie jest to
            takie łatwe by mnie obrazić, a nawet jeśli... to wtedy na pewno nie milczę :)))
            Pozdrawiam
            W.2
            • jbb3 Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 28.11.04, 07:18
              To dobrze,pozdrawiam ,JBB.
      • januszx Re: Czy Zamość jest przeciw wolności...? 26.11.04, 17:27
        Postawiłeś mnie Jbb pod scianą i cóż CI odpowiedziec ? , musze jednocześnie
        uważać ,żeby nie używac jezyka wyborczej:-), Cóż jakby tu wybrnąć?
        Nie jestem zagożałeym zwolennikiem Wyborczej , w zasadzie wolę Rzeczpospolitą
        ale nie pogardzę równiez tygodnikami. Ale to nie na temat.
        Gdy napisze ,że wolność jest dla mnie przesłanka najważniejsza . Niestety
        żyjemy w demokracji , zdaje sobie sprawę ,że nie jest to ustrój
        najwdoskonlaszy , z penościa rządy mędrców (szczególnie oświconych ekonomiczne)
        byłyby lepsze, ale póki co żyjemy w otoczeniu państw demokratycznych i niech
        zdecyduje naród jak to w demokracji większością , oczywiście nie zapominając o
        uczciwości.
        Ale Szanowny Jbb chyba nie o to pytał , . Cóz wydaje mi sie ,że prozachodnia
        Ukraina, to w przyszłości możliwość robienia intersów nza wschodnia granicą ,
        ułatwiony kontakt pomiędzy narodami . Nie wiem ale jakoś nie trafiaja do mnie
        argumenty ,że oddanie Ukrainy w łapy Rosji jest dla nas korzystne.
        Mam świadomość ,że moja wypowiedź Cię nie usatysfakcjonoała postaram się
        jeszcze poprawić w przyszłości , tymczasaem pozdrawiam
        J
    • nefri1 student potrafi 26.11.04, 14:07
      czy dawałes informacje o wiecu w gronie studentów, nie są może mocno ambitni na
      tej całej wszy, ale :) w lublinie sama byłam na takim wiecu zmarzłam
      niesamowicie, ale mam teraz w srodku satysfakcję, że cos zrobiłam, ze być może
      dzięki protestom uda się wprowadzic Na Ukrainie demokracje(co prawdopodobnie
      sie stanie, nawiazuje do wczorajszej wypowiedzi Putina: jemu nie jest na reke
      uzerac sie z Ukraina, woli ja wypuścić i nie sprawaic sobie problemów, jego
      problemem jest Czeczenia, wiec wydaje mi sie, ze zostawi Ukraine w spokoju i
      pozwoli na to by Juszczenko został prezydentem(a moze o czyms nie wiem i może
      to Juszczenko bedzie prowadzioł pro rosyjska polityke- deklaracje ma piekne,
      ale polityka jest polityką
      • czuk1 cd wątku 28.11.04, 11:17
        Tylko do opinii Nefri. Nie sądze, że Rosja odpuści sobie Ukraine. To jest za
        ważny jej partner w gospodarce. Za czasów ZSRR nastapilo nie do odwrócenia (za
        5-10 lat) pełne zinegrowanie gospodarki na terenie obydwu państwa. Teraz sam
        interes gospodasrczy Rosji wymusza na Putinie prowadzenie dotychczasowego kursu
        politycznego. A do tego dochodzi - ciągle imperialna (nie uzasadniona jednak
        stanem gospodarki) polityka zagraniczna.
        Absolutnie nie wierze Putinowi, że jest za samodzielnością Ukrainy. To jest
        wypowiedź dyplomatyczna - fałszywa, dla uspienia opinii publicznej i pod presja
        opinii światowej. Jeszcze nie raz (tak sądzę) bedziemy świadkami próby
        zwiekszenia podporządkowania Ukrainy przez Rosję. Boję się, że będzie to
        jeszcze w okresie Prezydentury W.Juszczenki. Argumenty gospodarcze też tu się
        znajdą, np. że z Rosją - "bliżej, taniej, wielki rynek i nie wybredny" . I tak
        mogą te państwa postkomunistyczne trawć w błędnym kole jeszcze kilkadziesiąt
        lat. Aż wymrze moje pokolenie, nie potrafiace się intelektualnie wyzwolić ze
        starego świata - socjału, sterowania wszystkim przez państwo. m
        • jbb3 Re: cd wątku 28.11.04, 19:50
          Tylko do Czuka,
          Pisalem ze nie bede zabieral wiecej glosu w sprawie Ukrainy na tym forum.
          To jest wyjatek bo bylem ciekaw Twojej opinii.
          Powiem krotko. Masz racje.
          Pozdrawiam JBB.
          • users1 Re: cd wątku 02.12.04, 07:45
            W kontekście dyskusji w tym wątku
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2422837.htmlW.2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka