Dodaj do ulubionych

Co w pierwszej kolejności należy restaurować?

08.01.05, 14:15
Jak większość z nas wie miasto Zamość stara się od pewnego czasu o środki z
budżetu UE , ostanio pojawiła się szansa na uzyskanie pomocy z innych
źródeł . A może warto zadać pytanie co przede wszystkim wymaga restauracji ?
płyta Rynku Wielkiego?, Klasztor Klarysek?, modernizacja Pałacu ?...
J
Obserwuj wątek
    • kex7 Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 08.01.05, 14:29
      UMYSŁY!!!!!!!!! Umysły decydentów restaurować!!!!!! Potem dopiero zastanawiać
      się w co inwestować otrzymane pieniądze. O ile ktokolwiek takim ludziom da
      choćby złotówkę.
      Januszu, Januszu, znowu złapię Cię na braku pojęcia - to nie wiesz ze klasztor
      Klarysek jest juz remontowany w celu umieszczenia w nim Szkoły Muzycznej? Oj
      coś mi się wydaje że piszesz zeby pisac i nic więcej... Byle co i byle jak.
      • januszx Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 08.01.05, 15:02
        Och jak Ty mnie łapiesz? aż strach...czy cała kasa jest już na Klasztor
        załatwiona ?
        zapewne masz rację co do mojego pisania...
        j
    • wiloa Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 08.01.05, 16:41
      Ja chce zeby odnowic kosciol franciszkanow to jest taki piekny kosciol , i jaki
      ogromny! ciekawe ile trzeba pieniedzy zeby go pieknie wykonczyc? pozdrow. wiola
      • ancyk.62 Pałac 08.01.05, 16:56
        A moim zyczeniem ..adresowanym do złotej rybki ..byłaby restauracja pałacu.
        Uważam ,że winna to byc wizytówka miasta,podczas gdy aktualnie jest to
        najbardziej żenujący punkt na turystycznej trasie Zamościa.
        Wielokrotnie widziałam miny turystów , z niedowierzaniem słuchajacych
        opowieści przewodnika.
        Mam nadzieję ,że wobec coraz bardziej realnych planów budowy sadu..złota
        rybka może stac się całkiem realna. Na to liczę.
        • januszx Re: Pałac 09.01.05, 10:21
          Restauracja pałacu według stanu jaki miał miejsce po przebudowie dokonanej
          przez Tomasza Zamoyskiego ( nie II Ordynata:-) ), czy kojarzycie jak w owym
          czasie pałac wyglądał?
          Pozdrawiam o poranku
          J
          • koziorozka Re: Pałac 10.01.05, 01:50
            Tyz sie zgadzam z Ancykiem. Palac powinien byc wizytowka.
            • czuk1 Mój pogląd. 10.01.05, 09:20
              • czuk1 Re: Mój pogląd. 10.01.05, 09:27
                Wg mnie kolejność powinna być następujaca : dokończyć rewitalizacje Klasztoru
                Klarysek (wiecej sie o niej mowi niż robi), podjac wielkie temat -
                modernizacja, renowacja , odnowa, czy "rewitalizacja (jak by nie nazwać) Pałacu
                Zamojskich". Jednocześnie powinna być prowadzona szybko i skutecznie (jak
                zrobiono to w Sandomierzu0 wymiana nawierzchni ulic i elewacji budynków.
                To poprawi wygląg Starego Miasta. Zabiegi tego rodzaju jak wyposażanie kościołów
                - są i powinny być troską ludzi kościoła. Tu wysiłek nie jest juz duzy, kiedy
                zauwazymy nowe wykonane ze środków państwa elewacji Kościoła Franciszkanów a
                jednoczesnie skromne wyposażeni jego wnętrza. m
    • mlopaci Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 10.01.05, 15:47
      Po pierwsze, trzeba trochę zadbać o promocję, tego co już zostało
      odresteurowane.

1) Na całej trasie Warszawa-Zamość jedyne "reklamy turystyczne" regionu to dwie
      tabliczki z informacją o obozie w Bełżcu. Skąd tambylec ma wiedzieć, że warto
      do Zamościa zajechać, że miasto ma 400lat i jest wpisane do rejestu Unesco?
      Należy zainwestować w tablice informacyjne promujące region (znaki drogowe E-
      22a,b,c), a w samym Zamościu postawić kilka drogowskazów kierujących na
      starówkę.

2) Jak już ktoś przez przypadek trafi do Zamościa, to staje na rynku i nawet
      nie wie co ogląda. Przed każdą kamieniczką i fragmentem fortyfikacji należy
      postawić tablicę z opisem, co to jest i dlaczego warto to oglądać. Koniecznie w
      kilku językach np. polski, angielski, niemiecki, rosyjski, ukraiński (a jeśli
      są plany promocji Bełżca to jeszcze po hebrajsku)

3) Na całym świecie mapki miasta dostaje się za darmo - z jednej strony mapka i
      krótki opis najważniejszych miejsc, a z drugiej reklamy sponsorów mapki.

4) Wszyscy znajomi którzy odwiedzali Zamość, powtarzają "piękne miasto, ale po
      dwóch godzinach zwiedzania nie ma tam co robić". Trzeba na materiałach
      promocyjnych umieścić spis atrakcji Zamościa, żeby turystę przytrzymać dłużej
      np.:
      - lot nad miastem
      - zwiedzanie kazamatów
      - wejście na wieżę katedry i do podziemi
      - zwiedzanie kościoła ze skośną podłogą który jest jedynym dowodem na to że 200
      lat temu byli w Polsce komuniści i zabierali kościołowi majątek
      - Zoo
      i w okolicy
      - wycieczka do Lwowa
      - Roztoczański Park Narodowy
      - Bełżec
      • januszx Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 10.01.05, 16:20
        Bardzo słuszne uwagi!! , pisałem kiedyś wniosek o promocję Zamościa ale odzew
        niewielki ze strony miasta, niestety
      • tytus.de.zoo Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 10.01.05, 17:15
        - zwiedzanie kościoła ze skośną podłogą który jest jedynym dowodem na to że 200
        lat temu byli w Polsce komuniści i zabierali kościołowi majątek
        ?Gdzie to jest?
        Kurka ciekawe
        Pamiętam moją pierwszą wizytę w Z. Poszedłem zobaczyć pałac i się mocno
        rozczarowałem. Sam budynek obecnie jest średnio ciekawy, a teren przed jest
        bardzo smutny. Zaniedbany i byle jaki.
        Na dodatek odcięty jest ulicą od reszty miasta (to chyba jest ulica akademicka,
        ale nie jestem pewnien).
        Niszczy cały układ urbanistyczny miasta, przecina drogę z rynku do pałacu, wcina
        się tuż przed katedrę (w efekcie nie ma nawet dobrego dojścia do arsenału).
        Więc: najmilej widziane dla mnie byłoby odrestaurowanie pałacu i sensowne
        zagospodorawanie placu przed nim (ja bym go odsłonił, więc wyciął część drzew)
        wraz z zamknięciem tej cholernej ulicy.

• vuk_zvuk To i ja dorzucę swoje 3 grosze 10.01.05, 18:39
      Popieram pomysł połączenie pałacu z resztą starówki.

Jednocześnie postuluję odbudowę murów wokół całego zespołu Starego Miasta.
      Jako przykład podam Dubrownik który pod wieloma względami przypomina Zamość.
      Tamto miasto jest całkowicie otoczone murami i już samo wchodzenie w jego obręb
      jest fajne. W Zamościu można by wchodzić np przez mosty takie jak przy Nowej
      Bramie Lubelskiej.

Poza tym dzięki tym murom w Dubrowniku ma się niejako wrażenie zintensyfikowania
      życia kulturalnego i towarzyskiego właśnie w obrębie Starego Miasta.
      Ponadto teren w ten sposób łatwiej jest postrzegany jako jeden spójny i
      przemyślany organizm.
      O Zamościu tego powiedzieć nie można vide przykład Arsenału, Pałacu czy Starej
      Bramy Lubelskiej, które są oderwane od całości.

No i inna sprawa, że na obszarze zabytków o takiej wartośći nie powinno być
      zwykłego ruchu samochodowego.

A poza tym
      - remontować koszmarną nawierzchnię (byle nie eurokostką).
      - zagospodarować i posprzątać obszary zielone wokół Starego Miasta zwłaszcza
      między nim a Rotundą
      - sprzedawać kamienice prywatnym inwestorom

Pozdrawiam
      • czuk1 Re: To i ja dorzucę swoje 3 grosze 11.01.05, 09:26
        A czym - wg Ciebie - należalo by wykładać nawierzchnie ulić. Nie bywalem w
        świecie , więc nie wiem. Mnie zadawala taka nawierzchnia jak jest przy dojeźdie
        do Hotelu Zamojskie Orbis. Podobają mi sie ulice na Starym mieście jako tzw.
        ciagi pieszo-jezdne, czyli jednolita powierzchnia bez podwyższenia na chodnik
        (jak przy Orbisie). Jest o niebo lepsza niz klinkierowa.m
    • negatyv Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 10.01.05, 23:02
      1. wymienic nawierzchnie Rynku Wielkiego
      2. przywrocic swietnosc Palacowi by choc z zewnatrz wygladal na zabytek a nie zbytek
      3. odremontowac kamieniczki przy ulicy Kosciuszki
      4. rekonstrukcja obwarowan chociaz z jednej strony
      A przede wszystkim trzeba nie szczedzic srodków na to, by uczynić Zamosc
      turystyczna stolica Lubelszczyzny. Ale na to trzeba miec plan na kilka lat do
      przodu, a nie do najbliższych wyborów.
      Pozdrawiam
      • koziorozka Re: Co w pierwszej kolejności należy restaurować? 10.01.05, 23:53
        Mlopaci trafil w sedno. Na jego projekty nie trzeba duzych pieniedzy. Co nie
        znaczy, ze remont ulic, kamieniczek, murow itp jest niepotrzebny. Ale to, co
        Mlopaci proponuje jest super i kosztuje grosze.
        • czuk1 Apel do Koziorożki i Janusza 11.01.05, 09:33
          Proponuję uzgodnić z forumowiczami , podjać sie zbiorczego opracowania tych
          niezwykle wartościowych wnioskow z tego wątku a następnie skierować elaborat do
          Prezydenta Zamościa. Zaadresować imiennie od Was obojga Warszawiaków. Możę Was
          poważnie nasz urząd miejski potraktuje. m
          • koziorozka Re: Apel do Koziorożki i Janusza 11.01.05, 09:47
            Jesli Mlopaci sie zgodzi, to ja oczywiscie pomoge mu zredagowac cala
            propozycje. Jednak pomysł, ze glos outsidera z Wawy ma w urzedzie wieksza sile
            przebicia, niz glos mieszkanca jest przerazajacy. Nie uwierze, ze w lokalnej
            prasie nie mozna znalezc sprzymierzencow. Jeden miejsowy dziennikarz ma sile
            wieksza, niz pojedynczy ludzie, zwlaszcza zamiejscowi.
            • mlopaci Re: Apel do Koziorożki i Janusza 11.01.05, 10:03
              > Jesli Mlopaci sie zgodzi, to ja oczywiscie pomoge mu zredagowac cala
              > propozycje. Jednak pomysł, ze glos outsidera z Wawy ma w urzedzie wieksza
              > sile przebicia, niz glos mieszkanca jest przerazajacy.
              Ja też mieszkam w Wawie ;-(
              Wnioski do urzędu miasta muszą pisać mieszkańcy. Urząd musi czuć, że to
              wyborcom na tym zależy i warto na to wydawać pieniądze.
              • czuk1 Re: Apel do Koziorożki i Janusza 11.01.05, 10:22
                Będzie jak uznacie. Nie ma sie co przerażać. My w Zamościu mamy swoją władzę,
                Radę, Prezydenta. Poprzez "swoich" radnych wtłaczamy władzom oczywiste prawdy,
                sugestie, podpowiedzi i wnioski. Są to uwagi podobne od poruszonych w tym wątku.
                Ale ta metoda przy wielkiej słabości (tak niestety zdarzyło sie w tej
                kadencji) ogniw miejskiej władzy - nie daje efektów.
                Stąd mój pomysł na dodatkową presje przedstawicieli milośników Zamościa z
                grona forum Zamość. A W-wa ? (to wynikło z faktu - że jest Was {już} trójka) -
                możecie spotkać się realu i po "naukowemu, prawniczemu i dziennikarsku"
                opracować elaborat. I wysłać, sygnując go nazwiskami .Taki był mój pomysl.
                Mieliśmy przykład, że na wniosek pisemny (przyp. tablica dla upamiętnienia
                działalności I.Pereca) naszego admina odpowiedż z UM nadeszła, a nasze ciagłe
                wnioski w internecie pozostaja bez odpowiedzi.
                Rozumiem
              • czuk1 Re: Apel do Koziorożki i Janusza 11.01.05, 10:24
                Będzie jak uznacie. Nie ma sie co przerażać. My w Zamościu mamy swoją władzę,
                Radę, Prezydenta. Poprzez "swoich" radnych wtłaczamy władzom oczywiste prawdy,
                sugestie, podpowiedzi i wnioski. Są to uwagi podobne od poruszonych w tym wątku.
                Ale ta metoda przy wielkiej słabości (tak niestety zdarzyło sie w tej
                kadencji) ogniw miejskiej władzy - nie daje efektów.
                Stąd mój pomysł na dodatkową presje przedstawicieli milośników Zamościa z
                grona forum Zamość. A W-wa ? (to wynikło z faktu - że jest Was {już} trójka) -
                możecie spotkać się realu i po "naukowemu, prawniczemu i dziennikarsku"
                opracować elaborat. I wysłać, sygnując go nazwiskami .Taki był mój pomysl.
                Mieliśmy przykład, że na wniosek pisemny (przyp. tablica dla upamiętnienia
                działalności I.Pereca) naszego admina odpowiedż z UM nadeszła, a nasze ciagłe
                wnioski w internecie pozostaja bez odpowiedzi.

z pozdrowieniem Mariusz-czuk1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka