Dodaj do ulubionych

regiony w UE - PKB

28.01.05, 11:37
W 2002r. PKB na mieszkańca wahał się od 32% średniej UE25 w Lubelskiem w
Polsce do 315% w Inner London (Wewnętrzny lub Centralny Londyn) w Wielkiej
Brytanii.
Te informacje na temat PKB na mieszkańca w 2002r. w 254 regionach NUTS-2
UE25, który jest wyrażony parytetem siły nabywczej, pochodzą a
prowizorycznych danych opublikowanych przez Eurostat
25 stycznia br.

% średniego PKB UE w 2002 roku

najlepsza 10 tka:
Inner London (UK) - 315
Bruxelles-Capitale (BE) - 234
Luxembourg - 213
Hamburg (DE) - 188
Île de France (FR) - 176
Wien (AT) 174
Berkshire, Buckinghamshire & Oxfordshire (UK)- 162
Provincia Autonoma Bolzano (IT) - 160
Stockholm (SE) - 158
Oberbayern (DE) - 158

najgorsza 10tka:
Lubelskie (PL) - 32
Podkarpackie (PL) - 33
Warmińsko-Mazurskie (PL) - 34
Podlaskie (PL) - 35
Świętokrzyskie (PL) - 36
Észak Magyaroszág (HU) - 37
Opolskie (PL) - 37
Eszag-Alföld (HU) - 38
Východné Slovensko (SK) - 39
Latvia - 39
Obserwuj wątek
    • konradts Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 11:50
      Naprawdę jest aż tak źle? to tragedia - mozna by powiedzieć dobrze ,ze nie
      mieszkam w lubelskiem.
      • szpak_zam Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 12:11
        a jak u nas z wykorzystaniem funduszy unijnych ??
        • hubertus_zamoscicus Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 13:03
          szpak_zam napisał:

> a jak u nas z wykorzystaniem funduszy unijnych ??

a to pytanie szpaku to do kogo? do mnie czy do andzi?
          • szpak_zam Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 13:06
            to jest pytanie do osób które mają styczność z biurakracją zajmującą sie
            funduszami i znają odpowiedź na to pytanie.
          • koziorozka Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 13:15
            Prosze, podaj adres strony www, tez chetnie poczytam
            • januszx Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 13:38
              Cóż już niżej nie spadniemy! a teraz tylko się wspinac do góry , zakasujemy
              rękawy:-)))?
              Pozdrawiam
              J
              • szczur1 Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 14:14
                zarzadco jestem cholernie ciekawy co nam da zakasanie rekawow a do tego co ma
                zrobic przecietny zjadacz zamojskiego chleba by mial wplyw na wzrost wskaznika
                pkb przypadajacy na jego glowe czy poza placzem moze w ogole cos zrobic
                przeciez to jest jedynie prawdziwy obraz zaniedban i zapoznien calego prawego
                brzegu wisly ktorych trzeba szukac gleboko w historii czy w tej sytuacji da cos
                zakasywanie rekawow uwazam zwykly czlowiek nie ma wielkiego wplywu na wysokosc
                wskaznika a raczej nie ma go wcale
                • janusz.malicki Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 14:41
                  Zatem Szczurze nie zakasujemy rękawów?:-)
                  Pozdrawiam
                  J
                  • hubertus_zamoscicus dyskusja trwa 28.01.05, 15:14
                    ale się wątek rozkręcił, myślałem że pozostanie on bez echa, jak większość tego
                    typu wątków przeze mnie tu zamieszczanych. a tu miłę rozczarowanie...

co do stron www.
                    są owszem materiały na rządowych stronach www.funduszestrulturalne.gov.pl lub
                    www.mgip.gov.pl ale są to ogólniki niewiele mówiące dla zwykłego obywatela.
                    do niedawna była lista projektów zatwierdzonych na 2004 w woj. lubelskim na
                    stronach Urz. Marszałkowskiego ale jej dzisiaj już nie ma...
                    mam jednakże ten plik w komputerze w Excelu i mogę zainteresowanym podesłać na
                    skrzynkę. więc piszcie na forum jakby co...
                    pzdr
                    hubert
                    • szczur1 Re: dyskusja trwa 28.01.05, 18:29
                      zarzadco jeszcze z zakasanych rekawow nikomu nic nie wzroslo proponuje by ktos
                      najpierw wyjasnil co jest takiego to pkb i od czego zalezy jego wzrost moze
                      hubertus? pomoze to w sporze czy zakasanie rekawow przez maluczkicxh cos moze
                      pomoc
    • negatyv Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 16:28
      Sa tez plusy tego zestawienia, bo JAKO NAJBIEDNIEJSI bedziemy otrzymywac spore
      fundusze na wyrownanie do poziomu sredniego PKB. Ja jestem dobrej mysli.
      Oby tylko administracja nie zmarnowala tej szansy historycznej, zeby tzw.
      "sciane wschodnia" [nie cierpie tego wyrazenia] dofinansowac wreszcie!
      • januszx Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 16:41
        Cóż należy mieć nadzieję ,że ludzie którzy zarządzają funduszami będą się
        charakteryzować lotnością umysłu , dalekowzrocznością "roztropnością"
        i "rozważnością"
        Pozdrawiam
        J
        • koziorozka Re: regiony w UE - PKB 28.01.05, 18:47
          Dzieki Hubertusie, ale sama znalazlam
          epp.eurostat.cec.eu.int/portal/page?_pageid=0,1136107&_dad=portal&_schema=PORTAL
          • hubertus_zamoscicus projekty z wojew. lubelskiego AD 2004 31.01.05, 10:04
            www.zporr.lubelskie.pl/run/www/Page/id/1005
            znalazłem w końcu
            pzdr
            • hubertus_zamoscicus i projekty w całej Polsce AD 2004 31.01.05, 10:18
              www.samorzad.pap.pl/?id=12908771&tryb=sg&styl=1&klucz=GAZETA-OKLADKA-1&data=2005-01-31%2010%3A12%3A06

trochę nieczytelnej statystyki....:)
              podsumuję notką prasową sporządzoną dla Kroniki Tygodnia - niewykorzystaną :-(
              niestety..

Polska jest jednym z głównych liderów wykorzystania funduszy strukturalnych
              Unii Europejskiej – wynika z raportu opublikowanego 17 stycznia w Brukseli
              przez Danutę Huebner, komisarza odpowiedzialnego za Politykę Regionalną w UE. W
              Polsce zakontraktowano projekty na całą pulę dostępnych w 2004 roku zobowiązań
              (ok. 3 mld euro). To jest pierwszy krok na drodze do wykorzystania funduszy –
              powiedziała Huebner stwierdzając równocześnie, iż rzeczywista wielkość
              transferów finansowych z budżetu unijnego zależy teraz od sprawności,
              kompetencji i uczciwości działań polskiej administracji. -Rzeczywistym testem
              zdolności wykorzystania funduszy regionalnych jest moment realizacji projektów.
              A to zależy od ich jakości i pewnie okaże się, że niektóre mają słabe punkty.
              By nie stracić jednakże pieniędzy, trzeba przede wszystkim ściśle przestrzegać
              unijnych procedur – podkreśla Huebner.

pzdr hubert
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka