Dodaj do ulubionych

teatr w synagodze

04.10.05, 23:37
W piatek o 16 :30 w synagodze spotkanie z Robertem Horbaczewskim promujące
jego najnowszą książkę "W blasku świec" (o Tyszowcach). O 18 spektakl Teatru
Żydowskiego z Warszawy. Polecam i zapraszam.
Obserwuj wątek
    • januszx Re: teatr w synagodze 05.10.05, 10:08
      Mógłbys napisac cos więcej o planowanym przedstawieniu teatralnym?, tochyba
      pierwsze tego typu wydarzenie w zamoyskiej synagodze?
      Pozdrawiam
      • blotniarka.stawowa To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synagodze 05.10.05, 13:23
        W ubiegly piatek odbyla sie promocja ksiazki pana Kopciowskiego, a po niej
        przedstawienie krociutkiej sztuki z gatunku spektakli jednego aktora "Jak
        Fajweł szukał samego siebie" (byc moze imie napisalam niepoprawnie). Sceneria
        starej synagogi, nastroj, samotna zarowka oswietlajaca duza sale i mnostwo
        swiec. Profesjonalne wykonanie, ilustracja muzyczna na zywo na przemian na
        skrzypcach, trąbce i mandolinie.

(To z relacji znajomych, ktorzy tez wybieraja sie w piatek na impreze
        anonsowana w pierwszym wpisie).
        • januszx Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 13:31
          a zatem to bedzie juz drugie (chyba więcej nie byo:-) ) przedstawienie
          teatralne Błotniarko , czekamy na relację
          Pozdrawiam
          • kapuza Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 15:08
            8lipca w ramach Spotkań kultur w synagodze ten sam teatr wystawił sztukę wg
            prozy Singera "Taibełe i jej demon".
            9 lipca też w synagodze odbył się koncert "Muzyka Renesansu i baroku na dworze
            Jana Zamoyskiego". Oprócz śpiewaczek był klawesyn i viola da gamba".
            Były też warsztaty i parę wykładów, był żydowski chór z Kaliningradu...........
            Szkoda, że Was tam nie było.
            • koziorozka Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 16:24
              A ja żałuję, że od dłuższego czasu nie działa adres www.synagogue.zam.pl
              Na imprezach bywać nie moge, bo mieszkam w wawie, ale od czasu do czasu chetnie
              synagogę choc tak odwiedzałam.
              Może adres sie zmienił i nikt nie zostawił na starym przekierowania?
              • januszx Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 17:25
                i ja podobnie:-) , nie miałem niestety mozliwości uczestniczyć w żadnym
                wydarzeniu organizowanym w zamoyskiej synagodze a z tego co tutaj widzę ,dzieje
                sie tam wiele i bardzo dobrze!. W synagodze byłem pod koniec wakacji i
                widzialem piekną wystawę zdjęć z żydowskiej , przedwojennej części miasta i nie
                tylko , jakże inny ale ciekawy obraz renesansowego miasta. Akurat nic nie
                grali , ale może w końcu trafię:-)
                Pozdrawiam
      • kapuza Re: teatr w synagodze 06.10.05, 17:30
        Naprawdę warto
    • users1 Re: teatr w synagodze 07.10.05, 21:36
      ...i ja tam byłem miód, wino...i ciasteczka jadłem. Dziekuję organizatorom za
      mile spędzony wieczór.
      W.2
      • czuk1 Re: teatr w synagodze 08.10.05, 13:58
        Przyłączam sie do podziękowań.
        Fajne to było.
        • wiloa Re: teatr w synagodze 08.10.05, 23:04
          ale sie dzieje w Zamosciu przedstawienia , spektakle
    • januszx kupiłem ksiązkę A. Kopciowskiego o zagładzie żydów 21.10.05, 11:05
      i juz jestem wstrząsniety , szczególne wrażenie zrobiły na mnie wydarzenia z
      wrzesnia 39 , gdy rodziny żydowskie musiały podjąc decyzje czy opuścić miasto i
      uciekać na wschód czy tez czekać na bardzo niepewny los pod okupacją
      niemiecką...
      a tu zdjęcia z synagogi
      zamoscroztocze.blox.pl/html/1310721,1114114,21.html?155pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka