kapuza 04.10.05, 23:37 W piatek o 16 :30 w synagodze spotkanie z Robertem Horbaczewskim promujące jego najnowszą książkę "W blasku świec" (o Tyszowcach). O 18 spektakl Teatru Żydowskiego z Warszawy. Polecam i zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
januszx Re: teatr w synagodze 05.10.05, 10:08 Mógłbys napisac cos więcej o planowanym przedstawieniu teatralnym?, tochyba pierwsze tego typu wydarzenie w zamoyskiej synagodze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synagodze 05.10.05, 13:23 W ubiegly piatek odbyla sie promocja ksiazki pana Kopciowskiego, a po niej przedstawienie krociutkiej sztuki z gatunku spektakli jednego aktora "Jak Fajweł szukał samego siebie" (byc moze imie napisalam niepoprawnie). Sceneria starej synagogi, nastroj, samotna zarowka oswietlajaca duza sale i mnostwo swiec. Profesjonalne wykonanie, ilustracja muzyczna na zywo na przemian na skrzypcach, trąbce i mandolinie. (To z relacji znajomych, ktorzy tez wybieraja sie w piatek na impreze anonsowana w pierwszym wpisie). Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 13:31 a zatem to bedzie juz drugie (chyba więcej nie byo:-) ) przedstawienie teatralne Błotniarko , czekamy na relację Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kapuza Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 15:08 8lipca w ramach Spotkań kultur w synagodze ten sam teatr wystawił sztukę wg prozy Singera "Taibełe i jej demon". 9 lipca też w synagodze odbył się koncert "Muzyka Renesansu i baroku na dworze Jana Zamoyskiego". Oprócz śpiewaczek był klawesyn i viola da gamba". Były też warsztaty i parę wykładów, był żydowski chór z Kaliningradu........... Szkoda, że Was tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 16:24 A ja żałuję, że od dłuższego czasu nie działa adres www.synagogue.zam.pl Na imprezach bywać nie moge, bo mieszkam w wawie, ale od czasu do czasu chetnie synagogę choc tak odwiedzałam. Może adres sie zmienił i nikt nie zostawił na starym przekierowania? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: To nie pierwsze wydarzenie tego typu w synago 05.10.05, 17:25 i ja podobnie:-) , nie miałem niestety mozliwości uczestniczyć w żadnym wydarzeniu organizowanym w zamoyskiej synagodze a z tego co tutaj widzę ,dzieje sie tam wiele i bardzo dobrze!. W synagodze byłem pod koniec wakacji i widzialem piekną wystawę zdjęć z żydowskiej , przedwojennej części miasta i nie tylko , jakże inny ale ciekawy obraz renesansowego miasta. Akurat nic nie grali , ale może w końcu trafię:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: teatr w synagodze 07.10.05, 21:36 ...i ja tam byłem miód, wino...i ciasteczka jadłem. Dziekuję organizatorom za mile spędzony wieczór. W.2 Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: teatr w synagodze 08.10.05, 13:58 Przyłączam sie do podziękowań. Fajne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: teatr w synagodze 08.10.05, 23:04 ale sie dzieje w Zamosciu przedstawienia , spektakle Odpowiedz Link Zgłoś
januszx kupiłem ksiązkę A. Kopciowskiego o zagładzie żydów 21.10.05, 11:05 i juz jestem wstrząsniety , szczególne wrażenie zrobiły na mnie wydarzenia z wrzesnia 39 , gdy rodziny żydowskie musiały podjąc decyzje czy opuścić miasto i uciekać na wschód czy tez czekać na bardzo niepewny los pod okupacją niemiecką... a tu zdjęcia z synagogi zamoscroztocze.blox.pl/html/1310721,1114114,21.html?155pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś