Dodaj do ulubionych

Unia - koniec

23.06.06, 10:30
Serdecznie pozdrawiam wszystkich,którzy tworzyli i pracowali na rzecz Polski i
Unii Demokratycznej,szczególnie pozdrawiam Jadwigę i kilka innych osób.Wy
pomagaliście mi w działalności.
Niestety,to chyba koniec.Apelowałem do Janusza Onyszkiewicza.Niestety,zamiast
powrotu do centrum - zero.

Andrzej Sawa

Szef Unii demokratycznej a województwie chełmskim
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Unia - koniec 23.06.06, 14:24
      "..Niestety..... zero".

Właściwie oceniasz swoją osobę i swoją partię kanapową.
      • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 23.06.06, 17:29
        Nie było moim zamiarem dyskutowanie na ten temat.
        • omeg1 Re: Unia - koniec 24.06.06, 10:41
          No tak, bo jak tu mówić o sobie że nie jest się do końca normalnym...
          • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 24.06.06, 11:13
            Wciągasz do dyskusji,ale powiedz wyraźnie o co Ci chodzi.
    • omeg1 Re: Unia - koniec 24.06.06, 11:52
      Wystarczy przeczytać. Wyraźnie napisane.
      • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 24.06.06, 12:06
        No i nie chcesz chyba zrozumieć o co mi chodzi.Przy okazji dyskusji politycznych
        powstał ostatnimi czasy cyrk niedopowiedzeń.Ja tego nie lubię i na wszelki
        wypadek staram się,może za ostro,ale wyraźnie mówić o co mi chodzi.Żeby nie było
        wątpliwości.
        • czuk1 Re: Unia - koniec 24.06.06, 23:07
          Za dużo tu niedopowiedzeń - autora wątku.
          m
          • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 24.06.06, 23:09
            Niestety nie wiem o co chodzi,powiedz,to może dam radę dopowiedzieć.
            • czuk1 Re: Unia - koniec 24.06.06, 23:42
              AS napisał:

Unia - koniec?????????????????
              andrzej.sawa 23.06.06, 10:30 + odpowiedz

Serdecznie pozdrawiam wszystkich,którzy tworzyli i pracowali na rzecz
              Polski?????????????????? i
              Unii Demokratycznej???????????????????,szczególnie pozdrawiam Jadwigę ?????????i
              kilka innych osób.
              Wy ???????????(to nie wiedzieli??)
              pomagaliście mi w działalności????????????????(jakiej).
              Niestety ???????????????(a może "stety"),to chyba koniec??????????????(zdecyduj się)
              .Apelowałem do Janusza Onyszkiewicza ???????????????(o co?.
              Niestety,zamiast powrotu do centrum(?????????????????jakiego centrum) -
              zero?????????????????????????????????kto zero, co zero, czy tereaz, czy w Polsce
              czy w Chełmie, dlaczego????.

Andrzej Sawa

Szef Unii d(DDDDDD)emokratycznej a(wwwww) województwie chełmskim (czy na...
              województwo, którego nie ma????)

• andrzej.sawa Re: Unia - koniec 25.06.06, 04:26
                Wtedy było i ja byłem,a ten post był głównie do ludzi Unii.Kiedyś
                współpracowaliśmy i teraz,gdy niestety nie widzę szans dla PD wypada podziękować
                i pożegnać się.Dlatego kilka sformułowań jest zrozumiałycch tylko dla moich
                kolegów z Unii.
                Polska jest za słaba na tylko prawicę i lewicę,potrzebne jest propaństwowe
                centrum.Demagogia rozmaitego chowu narobiła wiele szkód.Najgorszym zjawiskiem
                jest powszechna roszczeniowość wykorzystywana do walki politycznej.Kretyńska
                ustawa o emeryturach górniczych,a wcześniej słynna ustawa 203 to kwiatki wyrosłe
                na tej głupiej i szkodliwej polityce.
                Ideologizacja polityki,a jednocześnie zaniedbanie koniecznych zmian.Mania
                poprawiania kilka razy do roku ustaw,a jednocześnie niepoprawienie
                konstytucji,która po za wodolejstwem ma merytoryczne wady.Popatrz na idiotyczne
                efekty spartolonej ustawy o podziale administracyjnym,i to nie tylko u nas
                między Bugiem a Wisłą,w innych okolicach też.
                Potrzeba wiele zrobić,ale nie jest obecnie u nas możliwe skonstruowanie
                zbliżonej politycznie porządnej większości i dlatego żal,że nie ma nic w centrum.
                A przy okazji powiedz jak u nas wygląda scena polityczna - od lewa do
                prawa.Ciekawe gdzie poszczególne partie umieścisz.
                • czuk1 Re: Unia - koniec 25.06.06, 06:52
                  Ale na tym forum nie masz chyba unijnych kolegów. Jakoś nikt CI nie wtóruje i
                  nie odpowiada. Jest to więc pisanie na wiatr.
                  Zadałeś pytania więc (wyjątkowo) odpowiem.
                  Nie jestem politykiem - jak Ty.
                  Nie znam teorii ale u nas - jak gdzie indziej - mogły by tworzyć się i
                  funkcjować praktycznie bloki partii (w trzech grupach):
                  prawicwych : chrześcijańsko-ludowo-konserwatywnych (jest tu PSL,LPR,PiS,...)
                  centrowych: demokratycznych, liberalnych (jest tu PO,UW,..)
                  lewicowych : socjalistycznych, korporacyjnych, komunistycznych
                  (SLD,SDRP,Samoobrona....)

Narzucają sie dla dobra Polski rządy centrowe ze wzgędu na konieczność
                  demokracji jako metody rządzenia i skuteczność (sprawdzoną w świecie)polityki
                  liberalnej dla rozwoju gospodarczego i dla wzrostu dochodów ludności.

Ponieważ Polacy w głównych kwestiach politycznych , spojrzeniu na świat,Polskę,
                  gospodarkę , na społeczeństwą są podzieleni na dwie połowy
                  a wg kierunków politycznych ,poglądów i przynależności do ideologii partyjnych
                  na trzy prawie równe części -----

to możliwe są różne konfiguracje rządzenia. Możliwe sa rządy
                  chadecko-konserwatywne (takie jak mamy) ale w formie mocnej koalicji, wyraźnej
                  ideowo.

Najlepsza obecnie dla rozwoju Polski (tylko część chrześcijańska narodu jej nie
                  poprze - z powodu swojej politycznej nieświadomości i historycznych uprzedzeń)
                  koalicja partii demokratycznych z socjalistycznymi. A to dlatego, że w partiach
                  lewicowych (z wyj. demagogicznej Samoobrony) dojrzała świadomość konieczności
                  uznawania priorytetu dla gospododarki,ekonomiki, rynku, pieniądza a mechaizmy
                  rządzenia demokratycznego partie lewicowe uznają juz od blisko 20 lat. Partie
                  demokratyczno-liberalne są zaś idealnymi do skutecznego rządzenia w warunkach
                  nowoczesnego świata.

Można sobie wyobrazić - szkoda, że nie spełniło to się w praktyce - koalicję
                  liberało-demokratów z chadeko-koserwatystami. Do tego trzeba jednak
                  mądrych,odpowiedzialnych za Polskę przywódców. Niestety na wierzchu piramid
                  partyjnych stoją ludzie bez wyraźnych poglądów politycznych, karierowicze
                  polityczni i demagodzy, a partie nie mają zaplecza kadrowego. Zamiast do
                  zarzadzania wynająć tzw. bezpartyjnych fachowców psują państwo przy pomocy
                  praktykantów partyjnych(vide MF ), w kontaktach ze społeczeństwem stosują
                  metody public relations, mają ciągoty autokratyczne a najgorsze że prowadzą
                  socjalną poltykę budżetową bez troski o szysbki, stały, dystematyczny i duży
                  przyrost dochodów budżetowych.
                  Propaganda sukcesu sięga już dna. Polega ona na przypisywaniu sobie zasług
                  za to - że bezrobocie spada (bo niedługo połowa zawodowo-czynnych bedzie
                  zatrudniona za granicą) a przyrost PKB wynosi 5 % (a przecież 5 % to zastój, to
                  nie doganianie państw UE) a przecież to nie jest zasługa rządu który nie robi
                  dosłownie nić aby gospodarkę systemowo ożywiać.

Moje oczekiwania na działania rządu zgodne z diagnozą ekonomiczną stanu
                  gospodarki wyczerpały się. Przechodzę do opozycji.
                  czuk
                  • czuk1 Re: Unia - koniec 25.06.06, 08:15
                    • Re: Popyt krajowy napędza wzrost PKB IP: 85.134.149.*
                    Przeczytaj komentowany artykuł »
                    Gość: xyz 24.06.06, 01:22 + odpowiedz

Owszem, ze to zasluga rzadu (obecnego i poprzednich). Przeciez mogli jak za
                    komuny odebrac paszporty...
                    • czuk1 Re: Unia - koniec 25.06.06, 09:07
                      ...a nie odebrali.... tu jest ta zasługa
                  • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 25.06.06, 13:18
                    Polacy nie są podzieleni,są pozbawieni możliwości wyboru.Popatrz na przepływy
                    elektoratu.Znaczna część głosuje na populistyczne hasełka wszystko jedno w jakie
                    szatki ubrane,głosuje na kłamliwe obietnice rozdawnictwa tego czego nie ma i nie
                    będzie,na chamskie obietnice zabierania jednym,a dawania tym drugim,bo im się
                    należy.
                    Nie było moim zamiarem publiczne dyskutowanie z koleżankami i kolegami z którymi
                    tworzyliśmy Unię,po prostu publicznie chciałem im przypomnieć i
                    podziękować.Chamski styl ataków na przeciwników politycznych zniechęca wielu
                    moich kolegów do wypowiedzi publicznych,ja doszedłem do wniosku,że czasamo
                    trzeba otwarcie,publicznie powiedzieć swoje.Może to nie Twój styl.
                    • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 25.06.06, 13:21
                      Tak jak w pierwszym poście w poprzednim też popełniłem literówkę i będziesz miał
                      powód do pytania co znaczy - czasamo .
                      • czuk1 Re: Unia - koniec 25.06.06, 19:12
                        Piszesz - a odpowiadam.

Polacy nie są podzieleni,są pozbawieni możliwości wyboru.

Polacy są nieświadomi i ogłupiani przez wybieranych ich
                        przedstawicieli i hierarchów.

Popatrz na przepływy elektoratu.
                        To potwierdza moje - powyższe - zdanie.

Znaczna część głosuje na populistyczne hasełka wszystko jedno w jakie
                        szatki ubrane,głosuje na kłamliwe obietnice rozdawnictwa tego czego nie ma i nie
                        będzie,na chamskie obietnice zabierania jednym,a dawania tym drugim,bo im się
                        należy.
                        To jest pośredni dowód na uczciwość Polaków i oczekiwanie na uczciwych
                        polityków, że nowi władcy dotrzymają słowa.

Nie było moim zamiarem publiczne dyskutowanie z koleżankami i kolegami z którymi
                        tworzyliśmy Unię,po prostu publicznie chciałem im przypomnieć i
                        podziękować.Chamski styl ataków na przeciwników politycznych zniechęca wielu
                        moich kolegów do wypowiedzi publicznych,ja doszedłem do wniosku,że czasami
                        trzeba otwarcie,publicznie powiedzieć swoje.Może to nie Twój styl.

Tu nie chodzi o styl tylko o miejsce prezentacji
                        • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 25.06.06, 19:46
                          Wiem,że sporo ludzi czyta,a niewielu pisze,znam to z Chełma,gdzie indziej jest
                          chyba tak samo.Moja działalność była publiczna i dlatego publicznie dziękuję i w
                          pewien sposób żegnam się z Unitami.Co do uczciwości,to nie wiem,wiem,że wyborcy
                          są naiwni i że politycy popęłniają cięzki grzech robiąc ich w jajo i nie dbając
                          o edukację polityczną społeczeństwa.No ale niedouczonymi łatwiej manipulować.
                          Politycy chcą być traktowani jak władcy,ja mam do nich stosunek bardziej
                          bezpośredni.Na szczęście osobiście znam raczej tych uczciwszych,nie tylko z Unii.
                  • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 25.06.06, 20:06
                    Proponujesz bloki,niestety jest kłopot z prawicowymi ugrupowaniami.Proponowane
                    przez Ciebie to w rzeczywistości narodowo-lewicowe,z PSL mam problem gdzie
                    zaliczyć.Prawica u nas nie istnieje,może PO.Program prawicowy to od strony
                    obyczajowej konserwatyzm,a ekonomicznej tradycyjny,europejski liberalizm /bo
                    np.w USA liberalizm,to lewica/.Ale gdzie masz taką partię w Polsce,najbliższa
                    jest PO,inni nazywają się prawicą i może obyczajowo są,ale ekonomicznie są na
                    lewo od centrum.Obecna Partia Demokratyczna jest na lewo od centrum,a banialuki
                    na tematy obyczajowe spychają ją jeszcze bardziej na lewo.
                    No i co mamy?Bałagan,a długi rosną,rozdawnictwo pieniędzy naszych dzieci i
                    wnuków zwiększa się,podatki za duże,skomplikowane,.....
                    Reforma administracyjna odsunęła obywateli od ośrodków administracyjnych i
                    przypomniała podział my-oni.Rachityczne powiaty niewiele mogą,stwarzają wizję
                    bezsilnego samorządu - kompromitują ideę samorządu,a województwa - u nas
                    kliniczny przykład,a i inne województwa nie są wioele lepsze.Totalne
                    narzekanie,plucie na władzę.Popatrz co się dzieje na forum.Byle gówniarz ma za
                    punkt "honoru" dopieprzyć prezydentowi miasta,radnemu i to bez argumentów.
                    Prawie nie sposób namówić kogoś na inicjatywę społeczną,samodzielną promocję
                    swojej okolicy.Nie mówię,że pod moim kierownictwem,no bo nie muszą mnie ludzie
                    lubić.Czy widziałeś na forum wielu ludzi,którzy chcą coś robić?
                    • czuk1 Re: Unia - koniec 26.06.06, 04:00
                      No i teraz rozumiem Cię całkowicie.
                      Hej.
                      • skuter44 Re: Unia - koniec 26.06.06, 06:45
                        Re: Koniec Unii
                        cyt_chelm 23.06.06, 14:24 + odpowiedz

Pamiętam zaangażowanie Pana Andrzeja w UD. Niestety nie wynika z tej pamięci
                        nic dla p. Sawy pochlebnego. Reszta ówczesnych działaczy o ile się nie mylę
                        szybko sie go pozbyła, a jeśli nie do końca, to i tak był w partii traktowany
                        mniej więcej tak jak dzisiaj na forum.

• andrzej.sawa Re: Unia - koniec 26.06.06, 09:26
                          Chrzanisz,a przy okazji powiedz kiedy tzw.ówcześni działacze zniknęli z Unii i
                          czy ktokolwiek o nich pamięta - chodzi mi o dwa czołowe nazwiska.
                          • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 26.06.06, 09:31
                            A przy okazji - nie mam ochoty być taką gwiazdą forum jak ty,kc,don.. i paru innych.
                            • czuk1 Re: Unia - koniec 26.06.06, 18:25
                              Myślę, że ten ostatni post nie jest do mnie. Ja Ci nie szkodzę.
                              m
                              • andrzej.sawa Re: Unia - koniec 26.06.06, 19:59
                                Nie chodzi mi o szkodzenie tylko o merytoryczność wypowiedzi.Z Tobą często się
                                nie zgadzam,ale jest wymiana poglądów,a i nie miewasz chyba pustych postów
                                /merytorycznie/.Nie jestem mimo wszystko aż taki zarozumiały,żebym oczekiwał,że
                                ludzie będą mnie tylko chwalić,szczególnie jeśli chodzi o działalność polityczną.
                                • czuk1 Koniec o Unii - to mój post 27.06.06, 09:16
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka