Dodaj do ulubionych

Dla kogo Forum Zamość

13.01.07, 19:58
Nieraz zastanawiam się, dla kogo istnieje zamojskie forum. Czy tylko dla
pracowników UM i zamojskiej kablówki? Na okrągło kilku tych samych
forumowiczów tworzących "towarzystwo wzajemnej adoracji". Czytając posty mam
wrażenie, jakby Zamość był miastem naprawdę idealnym. Żadnych afer (pomijając
ciągłą aferę na temat moderatora), imprez, nic się nie dzieje. Nuda, jak w
"Rejsie". Czy naprawdę nikt nie ma nic ciekawego do powiedzenia? Nieraz o
Zamościu więcej dowiaduję się na forum Lublina, niż lokalnym. Tylko ciągłe
pochwały na temat zarządu miasta, rewitalizacji, itd. Takie forum na pewno nie
zaprosi do nas nikogo. Nie zainteresuje. Może zachęcajmy tych, którzy nigdy z
naszego Forum nie korzystali, aby się zaczęli wypowiadać na tematy, które
naprawdę ich poruszyły. Nie traktujmy Forum tylko jako tablicę ogłoszeń i
miejsce do kłótni na temat, kto lubi, a kto nie lubi moderatora. Może
zapomnijmy o tym wątku, a zacznijmy wreszcie jakieś wątki ciekawe. Chyba, że
rzeczywiście w Zamościu nie dzieje się nic ciekawego.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Dla kogo Forum Zamość 13.01.07, 20:47
      Wg mnie, forum dyskusyjne jest dla chętnych do dyskusji (głównie)na
      tematy związane z nazwą forum. Oznacza to, że treści dyskusji i ich jakość,
      różnorodność zależy od uczestników forum. A nie od moderatora.
      • koziorozka Re: Dla kogo Forum Zamość 13.01.07, 23:40
        Myszko, zaintrygowałaś mnie. Kto z forumowiczów pracuje w urzędzie miasta albo
        kablówce? Ciekawość mnie wielka ogarnęła.
        Tematy na tym forum rzeczywiście bywają "idealne", ale wg mnie to dlatego, że
        wielu uczestników nie mieszka już w Zamościu. A "emigranci" zawsze mają
        skłonność do idealizowania krainy dzieciństwa.
        Na szczęscie Zamościacy aktywni internetowo są, bo zupełnie inny charakter ma
        forum na www.roztocze.net. Czyli mamy wybór :)
        • szpak_zam Re: Dla kogo Forum Zamość 14.01.07, 09:38
          dla mnie bardzo ważne są kwestie rewitalizacji. lubię pozytywne zmiany. Ale
          widzę że nie przeglądasz forum uważnie. pojawiły się wątki o amfiteatrze,
          bezrobociu... zresztą po co narzekać jeśli jest tyle +? :)
          • myszka20065 Re: Dla kogo Forum Zamość 14.01.07, 14:02
            No właśnie, o to mi chodzi. Zamośc jest the best. Tylko dlaczego młodzież, ich
            rodzice wyjeżdżają "za chlebem", jesli jest tak super? Dlaczego młodzi ludzie
            nie mają co ze sobą zrobić popołudniami, jesli jest tak wspaniale? To po prostu
            fenomen. Trzeba pisac książki na temat doskonałego zarządzania miastem, żeby
            inni brali z nas przykład. Amfiteatr jest naprawdę doskonałym przykładem rozwoju
            prawie 70-tysięcznego miasta. A forum przeglądam na bieżąco i bardzo uwaznie i
            stąd moje uwagi. Chciałabym, aby przyniosły coś dobrego. A jesli chodzi o "tyle
            na +", to chyba, mimo dociekliwości, umknęły mi te setki, a może nawet, tysiące,
            nowych miejsc pracy w Zamościu? Pomijając hipermarkety, które są, a potem ich
            pewnie będzie coraz mniej. Pozdrawiam.
            • ubott.1 Re: Dla kogo Forum Zamość 14.01.07, 16:34
              Emigracja zarobkowa nie jest tylko problemem Zamoscia a ogolnie naszego kraju, bardziej tez Polski B. rak do pracy brakuje takze np. we Wroclawiu. Wolnosc decyzji i pracy za granica spowodowała, iz mlodzi ludzie nie chca pracowac np. na swoje mieszkanie 20 lat jak nasi rodzice lecz miec wszystko szybciej, zyc na wyzszym standardzie. Ciagnie ich tam tez chec nauki jezyka, zdobywania doswiadczenia. Przepasc miedzy nami a zachodnia Europa nadal jest jeszcze duza. Zas jesli chodzi o te hipermarkety to nie zauawazam by ich bylo coraz mniej a wrecz przeciewnie. Chca sie nawet te istniejace rozbudowywac, chocby centrum Echo (bardziej znane jako Nomi). A inne sa juz w kolejce do postawienia swoich. Zas z drugiej strony coraz wiecej u nas kupujacych jest z Ukrainy. Wyjazdy zagraniczne maja tez i swoje plusy dla Zamoscia. Bardzo wiele osob zwlaszacza kobiet tych co juz nie pracuja lub sa na rentach emeryturach jezdzi do pracy chocby do Wloch, sa tam 3-4 miesiace i wracaja do Polski. A pieniadze tam zarobione wydaja u nas a nie tam. I sa to duze sumy, ktore pozniej ida na remonty mieszkan, kupowanie roznych sprzetow, na rozne uslugi. Zas o bezrobociu juz raz ktos sie tu wypowiadał, jakie ono jest rzeczywiscie a ile osob nie chce pracowac i wola siedziec na zasilkach.
              • alta11 Re: Dla kogo Forum Zamość 14.01.07, 18:48

• alta11 Nic dodać nic ująć Ubocie! 14.01.07, 18:55
                Dzięki za tak wnikliwy tekst, właściwie wszystko /lub prawie ... powiedzialeś, a
                forum jest waśnie dla wyrażenia naszych osobistych opinii, tego co czujemy,
                myślimy o naszym mieście otoczeniu, czy wydarzeniach, jakie nas dotykają i
                interesują.. Mówisz Myszko, że wciąż ci sami ludzie, ale ja dosyć długo tu nie
                zaglądałam i powiem Ci, gdy zobaczyłam znajome nicki to milo mi się koło serca
                zrobiło,. Oni są, piszą i cieszy mnie, ze nie odeszli, tylko zostali na naszym
                forum.
                • andrzej.sawa Re: Nic dodać nic ująć Ubocie! 15.01.07, 17:27
                  Niestety istnieje problem braku aktywności obywatelskiej,ale bądźmy dobrej myśli.
                  Pozdrawiam z Ziemi Chełmskiej /a Zamość na Niej powstał/.
    • miet.b Niewłaściwie pytanie 15.01.07, 21:49
      Sama nazwa forum mówi za wszystko.
      Forum zamojskie tworzą ludzie, którzy w zasadzie związani są z Zamościem. Na
      razie nikt nie ogranicza wypowiedzi, a te które ktoś uważa za nieuzasadnione
      niech nie podsyca.
      A co do liczby jest najbardziej rozwijającą się formą tego typu wypowiedzi w
      woj. lubelskim. Myszka 20065 chyba nie czytała wypowiedzi tylko same tematy, a
      szkoda. Jest w nich zawarta wielka troska o Zamość i zamojszczyznę. Wiele było
      pytań skierowanych m.in. do urzędu miasta. Nawet doczekaliśmy się niejednej
      odpowiedzi, więc nie ma co narzekać.
      Jak napisałem forum tworzą ludzie , więc może Myszka20065 coś zaproponuje oby
      nie dopiero w 20065 roku. Jeśli chodzi o ciekawe wątki polecam czytać kryminały
      lub dla leniwych choćby kronikę kryminalną z Kroniki Zamościa.
      www.kronikatygodnia.pl/index_kronikak.php?dz=1&pec=krkr&numerek=20070109
      ale uważam, że "myszkę20065" tam właśnie trzeba skierować, a dowie się więcej
      tego o czym nie piszemy na forum.
      • myszka20065 Re: Niewłaściwie pytanie 03.02.07, 20:00
        Niestety, muszę Cię zasmucić. Wnikliwie, od dawna, czytam większość wątków. Mało
        tego, literatura kryminalna, do której tak świetnie zapamiętałeś link, nie
        interesuje mnie. Co więcej, nawet prasę lokalną przeglądam w internecie ze
        względu na to, że często dziennikarze poświęcają najwięcej czasu takim właśnie
        wątkom. A mnie bardziej interesuje życie miasta niż umieranie. Przykro mi. Moja
        wypowiedź jest po to, aby pobudzić pozostałych forumowiczów i zachęcić nowych. I
        jak widzę, częściowo przyniosła spodziewany skutek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka