Dodaj do ulubionych

pięknie i czysto

IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 05.08.03, 16:23
Celowo założyłem ten wątek co by skonfrontować się z innym o niepięknym
tytule.
Może nie jest idealnie w naszym miesćie , ale co tam ja staram się
dostrzegać to co piękne, pozytywne.
A zmian na lepsze w Zamościu co nie miara w kwestii porządku również.
to chyba tyle.
Obserwuj wątek
    • Gość: adamo Re: pięknie i czysto IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 21:41
      Prawda jest taka , że oba te skrajne tytuły są odbiciem zamojskiej
      rzeczywistości, bo Zamość to miasto kontrastów.Są miejsca które z dumą można
      pokazać nie tylko Polsce, ale i światu; są też miejsca wstydliwe. Sam
      przechodzę codziennie obok nieskanalizowanych ulic gdzie rzeczywiście
      śmierdzi,bo ludzie wylewają nieczystości do rynszoku.
    • czuk1 Re: pięknie i czysto 05.08.03, 21:44
      Gość portalu: terrot napisał(a):

> Celowo założyłem ten wątek co by skonfrontować się z innym o niepięknym
      > tytule.
      > Może nie jest idealnie w naszym miesćie , ale co tam ja staram się
      > dostrzegać to co piękne, pozytywne.
      > A zmian na lepsze w Zamościu co nie miara w kwestii porządku również.
      > to chyba tyle.
      Sam krytykowałem - brak ścieżek rowerowych, póżne sprzątanie po imprezach,
      zaniedbane niektóre osiedla. Kiedy spotykam się z przyjezdnymi i kiedy
      zwiedzaja oni miasto podkreslają urodę parku miejskiego, otoczenia Starego
      Miasta /Plant/, poprawę stanu trawników, przebudowę "kłopotliwych" skrzyżowań,
      uzupełnianie sygnalizacji świetlnej /pilnie potrzena jest na
      skrzyżowaniu:Starowiejska-Namysłowskiego oraz Kilińskiego-Przemysłowa.Mnie
      osobiście cieszy załatanie dziur w jezdniach /choć jeszcze nie wszędzie - czuje
      to najlepiej mój rower/. Miasto Wasze jest piękne... mówią goście. Nie wszędzie
      jeszcze jest czysto...zauważamy, my Zamościanie. Mój wywiad doniósł, że do
      upiększenia stanu sanitarnego, uzupełnienia zieleni i chodników - zgłasza udział
      /za małe pieniądze/ dyrektor ZK "ze swoją załogą". Nie wiem dlaczego nie
      samorząd miasta z tego nie korzysta.?
      • Gość: terrot Re: pięknie i czysto IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 06.08.03, 13:45

Gdy moi znajomi odwiedzaja Zamość zachwytów i podziwu nie ma końca, oczywiście
        nad Rynkiem wielkim z ratuszem ale także innymi zakamarkami starówki. A nas
        park to przecież czysta poezja i sama radość.

A tu pozwolę sobie na opowiadanko
        Rozmawiałem ostatnio z dziewczyną , którą od kilku miesięcy mieszka w
        Zamościu a pochodzi spod Łodzi (Tomaszów Maz.) Siedzieliśmy sobie pod
        parasolkami na starówce:
        - podoba Ci się Zamość Agnieszka?
        Milczy, lecz wydaje sie dumać. Po chwili pada odpowiedź:
        -dziura.
        Zamórowało mnie, na taką refleksje stać było młodą, wykształcona dziewczynę na
        temat naszego miasta po dłuższym w nim pobycie.
        Zauważyła , ze nie jestem zachwycony jej opinią
        - A co tu jest ładnego tylko banki i ciuchlandy!! - dodała.
        - Dziewczyno a rynek , ratusz, podsienia, cała starówka, park , rotunda i
        wreszcie całe roztocze - Krasnobród , Zwierzyniec, Susiec, czy tego nie
        dostrzegasz?. Tłumaczę jak krowie na rowie, ale nic innego mi nie zostało,
        gdyż żartować z nią nawet nie próbowałem.
        A ta dalej swoje :
        - Ale powiedz jak jedziesz przez to miasto to co widzisz, no co :
        -ciuchlandy i banki - rzucam
        - A widzisz - razi mnie satysfakcja bijąca z jej oczu.

Od tamtej pory nie widziałem Agnieszki i mam nadzieję , że nie szybko będę
        miał tą "przyjemność"

czuk1 napisał:

> Gość portalu: terrot napisał(a):
        >
        > > Celowo założyłem ten wątek co by skonfrontować się z innym o niepięknym
        > > tytule.
        > > Może nie jest idealnie w naszym miesćie , ale co tam ja staram się
        > > dostrzegać to co piękne, pozytywne.
        > > A zmian na lepsze w Zamościu co nie miara w kwestii porządku również.
        > > to chyba tyle.
        > Sam krytykowałem - brak ścieżek rowerowych, póżne sprzątanie po imprezach,
        > zaniedbane niektóre osiedla. Kiedy spotykam się z przyjezdnymi i kiedy
        > zwiedzaja oni miasto podkreslają urodę parku miejskiego, otoczenia Starego
        > Miasta /Plant/, poprawę stanu trawników, przebudowę "kłopotliwych"
        skrzyżowań,
        > uzupełnianie sygnalizacji świetlnej /pilnie potrzena jest na
        > skrzyżowaniu:Starowiejska-Namysłowskiego oraz Kilińskiego-Przemysłowa.Mnie
        > osobiście cieszy załatanie dziur w jezdniach /choć jeszcze nie wszędzie -
        czuje
        > to najlepiej mój rower/. Miasto Wasze jest piękne... mówią goście. Nie
        wszędzie
        > jeszcze jest czysto...zauważamy, my Zamościanie. Mój wywiad doniósł, że do
        > upiększenia stanu sanitarnego, uzupełnienia zieleni i chodników - zgłasza
        udzia
        > ł
        > /za małe pieniądze/ dyrektor ZK "ze swoją załogą". Nie wiem dlaczego nie
        > samorząd miasta z tego nie korzysta.?
        • m21 Re: pięknie i czysto 06.08.03, 22:06
          > Rozmawiałem ostatnio z dziewczyną , którą od kilku miesięcy mieszka w
          > Zamościu a pochodzi spod Łodzi (Tomaszów Maz.)
          > - podoba Ci się Zamość Agnieszka?
          Po chwili pada odpowiedź: dziura.

Przepraszam, ze sie wtrace, ale slowo dziura wypowiedziane przez osobe spod
          Łodzi, z Tomaszowa Mazowieckiego nie jest bynajmniej obelgą dla waszego
          pieknego miasta.
          ps. Byles kiedys w lodzi? Ja tak. żałuję.

• Gość: terrot Re: pięknie i czysto IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 07.08.03, 09:06
            Nie przepraszaj - to jest forum - tu możemy porozmawiać.

Włodzi byłem i zachwycony nie jestem , chociaż Piotrkowska zrobiła na mnie
            ogromne wrażenie.

Wrócę do sprawy , która poruszyłem w poprzednim liście - zastanawia mnie skąd
            u młodej , wykształconej dziewczyny takie spojrzenie na świat. Co do tego , że
            jest to swego rodzaju "dziura " w pewnym sensie zgodziłbym sie - ze względu
            położenie.
            Ale ona nie dostrzegała też pozytywnych stron Zamościa - totalnie zero
            zachwytu!.
            • m21 Re: pięknie i czysto 08.08.03, 13:29
              > Włodzi byłem i zachwycony nie jestem , chociaż Piotrkowska zrobiła na mnie
              > ogromne wrażenie.
              Prawdą jest, ze to piekna ulica. Niestety miasto to cos wiecej niz jedna ulica.
              Lodz niestety sklada sie z Piotrkowskiej i calej reszty czesto pieknych
              gmachow, ktore jakos nijak nie moga stworzyc prawdziwej przestrzeni miejskiej.

> Wrócę do sprawy , która poruszyłem w poprzednim liście - zastanawia mnie skąd
              > u młodej , wykształconej dziewczyny takie spojrzenie na świat.

Bo dzis wyksztalcenie niegwarantuje sprawnosci umyslowej. Ksztalci sie 10 razy
              tyle mlodziezy niz za komuny, ale wielu nie dorasta do tego, by miec
              wyksztalcenie wyzsze. Tysiace prywatnych szkol kreuje zawodowe maszyny, ktore
              liczą, zarzadzaja, "marketinguja", sprzedaja, ale intelektualnie nie sa zbyt
              rozwinieci. Fachowcy (tez nie zawsze) w swoich dziedzinach i nic wiecej.

Co do tego , że
              > jest to swego rodzaju "dziura " w pewnym sensie zgodziłbym sie - ze względu
              > położenie.
              > Ale ona nie dostrzegała też pozytywnych stron Zamościa - totalnie zero
              > zachwytu!.

Bo moze ja "wali" cos takiego jak architektura, urbanistyka, historia, harmonia
              otoczenia z krajobrazem... Bolaczka wielu, wielu polakow jest to, ze akceptuja
              brzydote. Nasz kraj pod wzgledem zniszczenia krajobrazu i przestrzeni miejskiej
              przoduje w europie. Wielkim przyzwoleniem spolecznym ciesza sie rzeczy zupelnie
              nie akceptowane na zachodzie: betonowe, pustakowe domy, budowane bez
              poszanowania tradycyjnej architektury na wsi, nowe, bardzo modne betonowe ploty
              wylewane w fantazyjne formy. Tam bardzo dba sie o poszanowanie lokanej tradycji
              architektonicznej. u nas ma sie to w dupie. U nas mieszkanie w drewnianym domu
              utozsamiane jest z bieda. W Anglii im dom starszy, im bardziej tradycyjny tym
              lepszy, drozszy. Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, aby go remotowac, ale
              ZAWSZE zachowuje sie jego charakter. U nas pokrycie domu sidingiem to norma,
              tam wstyd! Nie tylko wies jest zeszpecona. Wjazd do polkich miast to meka.
              Tysiace bezladnie postawionych bud, hurtowni, billboardow...
              To wszystko norma. Dlatego wyszktalcona panienka nie rozumie dlaczego jedno
              miejsce jest ladnie, drugie nie. Jej pewnie bardziej podoba sie na ursynowie -
              bo stoja nowoczesne bloki, sa kluby i supermarkety.
              • Gość: terrot Re: pięknie i czysto IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 08.08.03, 14:39

Kolego dałeś niezły wykład .
                Niestety masz sporo racji. Gdy bywam na wsi czesto spotykam sie z upiększaniem
                architektury. Domy z brusów zostały poobijane dyktą - poprostu krew człowieka
                zalewa. Musze jednak zauważyć , że powoli tendencja się odwraca to co stare
                zaczyna być modne. Ci światlejsi już dostrzegli , że pozostawione im przez
                dziada zabudowania są piękne, restaurują stare drewniane domy zamiast
                stawiać murowaną chatę. Narazie to wyjątki ale należy się spodziewać ,że owa
                kultura będzie się rozprzestrzeniać.
                Nie będę jednak popadał w przesadę , gdyż jestem świadomy , że zabytków na
                zamojskiej wsi jest tyle co kot napłakał.

Odnośnie naszej panienki jestem skłonny stwierdzić , że zbliżasz się do
                prawdy. Na niej hipermarket i multikino robią wrażenie a nie jakiś
                bezużyteczny ratusz czy odrapane kamieniczki.

Co do tendencji w szkolnictwie wyższym doskonale zauważyłeś zmiany jakie miały
                miejsce, produkcja fachowców idzie pełną parą. Nasza bohaterka uczy biologii w
                szkole, chyba nie za wiele ją interesuje poza oranami przewodu pokarmowego
                królika i zasadami rozmnażania modliszki.

Nie uczą już greki , łaciny , kultury oraz ogólnej życiowej ogłady. Wybacz
                ten żart.
                pozdrowienia z Ursynowa (pięknych bloków chociaż mam pod dostatkiem:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka