11.09.03, 10:20
Podczas ostatnich wakacji odwedziłem swoja koleżnkę mieszkająca na
Zamczyskach, koło Zamościa, a własciwe należałoby zaliczyc ten teren do
Skokówki, czyli rodzinnej miejscowości Jana hetmana i kanclerza.
Ojciec koleżanki pokazał mi leżące nieopodal cegły i zapytał :
-jak sądzisz ile lat mają te cegły?
domyśliłem sie , ze mogą sobie liczyć nawet kilkaset lat.Czy wiecie z jakiej
budowli pochodziły te cegły?, i cholera tak rzucone, pod płotem sobie
leżały
Obserwuj wątek
    • Gość: gamma Re: Skokówka IP: proxy / 10.33.104.* 11.09.03, 10:33
      Tak mowia ze na Skokowce byla siedziba rodowa Kanclerza, jakis zamek czy cos
      takiego. Nie wiadomo ile w tym prawdy a ile legendy. I sa tez rozbiezne
      informacje czy ten zamek czy palac byl na dzisiejszej Skokowce czy na
      Zamczysku. Na Zamczysku sa tzw pagory, kolo dawnej stacji metereologicznej,
      gdzie niby doszukiwano sie fundamentow starej posiadlosci.

tak gwoli scislosci to osiedle po prawej stronie jak sie jedzie do
      Krasnobrodu, za rzeczka Topotnica, nazywa sie ZamczyskO, nie ZamczyskA. Wiec
      odwiedziles kolezanke na Zamczysku!
      Czy moze ta kolezanka mieszka na Skokowce, ktora jest juz poza granicami
      administracyjnymi miasta, przy trasie na Krosnobrod, a rozrasta sie raczej w
      lewo od drogi.
      pzdr
      g

terrot napisał:

> Podczas ostatnich wakacji odwedziłem swoja koleżnkę mieszkająca na
      > Zamczyskach, koło Zamościa, a własciwe należałoby zaliczyc ten teren do
      > Skokówki, czyli rodzinnej miejscowości Jana hetmana i kanclerza.
      > Ojciec koleżanki pokazał mi leżące nieopodal cegły i zapytał :
      > -jak sądzisz ile lat mają te cegły?
      > domyśliłem sie , ze mogą sobie liczyć nawet kilkaset lat.Czy wiecie z jakiej
      > budowli pochodziły te cegły?, i cholera tak rzucone, pod płotem sobie
      > leżały
      • terrot Re: Skokówka 11.09.03, 10:46
        Moja droga, koleżanek mam więcej niz jedną (nie chce powiedzieć jak ...) i
        mieszkaja porozrzucane w róznych miejscach jako te grzyby w lesie:-). Jest
        taka co mieszka w ZamczyskU, a jest równiez taka , która mieszkała (obecnie
        opuściła to historyczne miejsce) nieco dalej po lewej , jadac do Krasnobrodu,
        czyli w aktualnej Skokówce:-)

Skokówka przeszła w reće rodu Zamojskich w roku 1517, jeśli mnie pamięć nie
        myli. I zdecydowanie nie legena to , że dwór Zamojscy tam wybudowali a Wielki
        Kanclerz (jak z pewnością wiesz) w Skokówce przyszedł na nasz padół, na św.
        Józefa roku pańskiego 1542.

Gość portalu: gamma napisał(a):

> Tak mowia ze na Skokowce byla siedziba rodowa Kanclerza, jakis zamek czy cos
        > takiego. Nie wiadomo ile w tym prawdy a ile legendy. I sa tez rozbiezne
        > informacje czy ten zamek czy palac byl na dzisiejszej Skokowce czy na
        > Zamczysku. Na Zamczysku sa tzw pagory, kolo dawnej stacji metereologicznej,
        > gdzie niby doszukiwano sie fundamentow starej posiadlosci.
        >
        > tak gwoli scislosci to osiedle po prawej stronie jak sie jedzie do
        > Krasnobrodu, za rzeczka Topotnica, nazywa sie ZamczyskO, nie ZamczyskA. Wiec
        > odwiedziles kolezanke na Zamczysku!
        > Czy moze ta kolezanka mieszka na Skokowce, ktora jest juz poza granicami
        > administracyjnymi miasta, przy trasie na Krosnobrod, a rozrasta sie raczej w
        > lewo od drogi.
        > pzdr
        > g
        >
        > terrot napisał:
        >
        > > Podczas ostatnich wakacji odwedziłem swoja koleżnkę mieszkająca na
        > > Zamczyskach, koło Zamościa, a własciwe należałoby zaliczyc ten teren do
        > > Skokówki, czyli rodzinnej miejscowości Jana hetmana i kanclerza.
        > > Ojciec koleżanki pokazał mi leżące nieopodal cegły i zapytał :
        > > -jak sądzisz ile lat mają te cegły?
        > > domyśliłem sie , ze mogą sobie liczyć nawet kilkaset lat.Czy wiecie z jaki
        > ej
        > > budowli pochodziły te cegły?, i cholera tak rzucone, pod płotem sobie
        > > leżały
        • Gość: gamma Re: Skokówka IP: proxy / 10.33.104.* 11.09.03, 13:22
          Skad masz tyle kolezanek? ja mam tylko jedna! i to nie ze Skokowki!
          A jak sie nazywa ta co na Zamczysku mieszka? na jakiej ulicy?

Skad masz te informacje o Skokowce, w ktorym roku przeszla? Skad wiesz ze tam
          dwor wybudowali i Kanclerz sie tam urodzil? skad? skad?
          pzdr
          g

terrot napisał:

> Moja droga, koleżanek mam więcej niz jedną (nie chce powiedzieć jak ...) i
          > mieszkaja porozrzucane w róznych miejscach jako te grzyby w lesie:-). Jest
          > taka co mieszka w ZamczyskU, a jest równiez taka , która mieszkała (obecnie
          > opuściła to historyczne miejsce) nieco dalej po lewej , jadac do
          Krasnobrodu, czyli w aktualnej Skokówce:-)
          >
          > Skokówka przeszła w reće rodu Zamojskich w roku 1517, jeśli mnie pamięć nie
          > myli. I zdecydowanie nie legena to , że dwór Zamojscy tam wybudowali a Wielki
          > Kanclerz (jak z pewnością wiesz) w Skokówce przyszedł na nasz padół, na św.
          > Józefa roku pańskiego 1542.
          • Gość: terrot Re: Skokówka IP: *.acn.pl / *.acn.pl 11.09.03, 14:15
            Odnosnie koleżanek:
            to był taki pewnie niewyszukany żart, tak naprawdę to jest ich tyle co
            grzybów ale w roku prawie zupełnie pozbawionym opadów , czyli np. w tym -
            tyle co kot napłakał:-)
            Te dwie i potem zupełna posucha:-)))
            Jeśli sobie próbujesz żarty robic z moich wpisów na temat informacji o naszym
            Kanclerzu to bys sobie Gammo darowała:-), próbuje znaleść coś ciekawego, co by
            się Czytacze nie zanudzili.:-)
            • Gość: gamma Re: Skokówka IP: proxy / 10.33.104.* 11.09.03, 14:29
              nie zartuje sobie wcale, tylko naprawde ciekawa jestem skad masz takie
              informacje. Ja kiedys czytalam ze prawdopodobnie sie tam urodzil i
              prawdopodobnie tam byla jakas posiadlosc, ale ze rownie dobrze to moze byc
              legenda i tego tam wcale nie bylo. Ciekawa jestm zrodel twojej wiedzy ot co,
              bo moja widocznie jakas dziurawa "w tym temacie", jak to pewien prezydent
              mawial.
              Bo ze sie urodzil nasz Kanclerz to jest pewne, inaczej by nas tu, tzn na tym
              Forum o Zamosciu nie bylo :)
              Przykro mi jezeli myslisz ze sobie z Ciebie zartuje. Bije sie w piers az
              dudni! juz nie bede! tylko mnie nie wyganiaj stad! bo gdzie ja sie podzieje?
              g

> Odnosnie koleżanek:
              > to był taki pewnie niewyszukany żart, tak naprawdę to jest ich tyle co
              > grzybów ale w roku prawie zupełnie pozbawionym opadów , czyli np. w tym -
              > tyle co kot napłakał:-)
              > Te dwie i potem zupełna posucha:-)))
              > Jeśli sobie próbujesz żarty robic z moich wpisów na temat informacji o
              naszym
              > Kanclerzu to bys sobie Gammo darowała:-), próbuje znaleść coś ciekawego, co
              by
              > się Czytacze nie zanudzili.:-)
              • Gość: terrot Re: Skokówka IP: *.acn.pl / *.acn.pl 11.09.03, 14:41
                teraz mi przyszło się smiać do komputera:-), nie bij się za bardzo w piersi
                bo sobie jeszcze krzywdę zrobisz! :-)i kto będzie tu ze mna spory prowadził?
                no powiedz kto? ja mialbym wyganiać, wprost przeciwnie przygarnąć mogę:-)

Dwór w Skokówce to nie legenda, to fakt jest a że Sw. Józef był patronem Jana
                juz nie pamietam skąd, skąd skąd się dowiedziałem ani kiedy , ale jeśli ktoś
                ma inne informację to proszę to skorygować???
                Jeszcze o Skokówce - pierwsze wzmianki o tej miejscowości pochodzą z wieku XV

• Gość: januszx Re: Skokówka IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 17.09.03, 10:00
                  A może Gamma miała rację i dwór Zamojskich w miejscu obecnej wsi Skokówka lub
                  Zamczyska to tylko legenda? A dawna siedziba zamojskich rzeczywiście istniała
                  w zupełnie innym miejscu? Czytałem wczoraj opracowanie Jana Góraka "Miasta i
                  miasteczka zamojszczyzny " i wyobraście sobie On twierdzi ,że Skokówka
                  znajdowała się w miejscu pałacu zaamojskich. Budowę pałacu , pierwszego
                  murowanego budynku w mieście rozpoczeto w roku 1579 włąśnie na miejsce
                  niewielkiego zameczku!
                  j.
                  • gammma Re: Skokówka 17.09.03, 19:22
                    widzisz widzisz! tak mi sie cos wydawalo ze to wszystko nie jest takie pewne ze
                    to bylo w tym samym miejscu co obecna Skokowka. ciekawe czy ktokolwiek wie jak
                    to bylo naprawde, moze jeszcze kiedys beda prowadzone jakies badania?
                    pzdr
                    g

Gość portalu: januszx napisał(a):

> A może Gamma miała rację i dwór Zamojskich w miejscu obecnej wsi Skokówka lub
                    > Zamczyska to tylko legenda? A dawna siedziba zamojskich rzeczywiście istniała
                    > w zupełnie innym miejscu? Czytałem wczoraj opracowanie Jana Góraka "Miasta i
                    > miasteczka zamojszczyzny " i wyobraście sobie On twierdzi ,że Skokówka
                    > znajdowała się w miejscu pałacu zaamojskich. Budowę pałacu , pierwszego
                    > murowanego budynku w mieście rozpoczeto w roku 1579 włąśnie na miejsce
                    > niewielkiego zameczku!
                    > j.
                    • Gość: januszx Re: Skokówka IP: *.acn.pl / *.acn.pl 18.09.03, 09:01
                      CZy masz na mysli przeprowadzenie badań pod fundamentami pałacu? Czy tam
                      moznaby doszukać się pozostałości po dawnym zamczysku? Czy tez myslisz o
                      wertowaniu papierów?
                      Cos było na rzeczy z ta legendą...
                      • Gość: gamma Re: Skokówka IP: proxy / 10.33.104.* 18.09.03, 09:10
                        mam na mysli obie mozliwosci, ja na grzebaniu w ziemi sie nie znam ale papiery
                        moze bym z przyjemnoscia powertowala
                        pzdr
                        g

Gość portalu: januszx napisał(a):

> CZy masz na mysli przeprowadzenie badań pod fundamentami pałacu? Czy tam
                        > moznaby doszukać się pozostałości po dawnym zamczysku? Czy tez myslisz o
                        > wertowaniu papierów?
                        > Cos było na rzeczy z ta legendą...
                        • Gość: januszx Re: Skokówka IP: *.acn.pl / *.acn.pl 18.09.03, 09:18
                          Kiedys podczas moich prac wakacyjnych za granicami kraju natknąłem sie
                          zupełnie przypadkowo na jakiś stary bagnet , mając zatem doświadczenie moge
                          kopać:-). A tak na serio, też łatwiej przyszłoby mi grzebanie w papierach, nie
                          w ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka