Dodaj do ulubionych

Hu Hu Ha idzie zima !!!

IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 11:34
A ja mam inna przygodę z Roztoczem i to zimową porą. Byłem w wojsku na
szkółce i przyszedł czas rozjechać sie na placówki. Oczywiście obawialiśmy
sie trafić na stare wojsko. Nie wiedzieliśmy co nas tam czeka. Ja trafiłem do
Jarosławia. Jadąc z Gizycka do Jarosławia jechaliśmy poprzez Roztocze. Nagle
też tam samochód wojskowy stanął w środku lasu bo coś mu tam szwankowało.
Mieliśmy godzinny postój w lesie. Było tam śliczie, świeżutki sieg i to dość
dużo, choinki, piękna gwiaździsta noc. Więc wszyscy z kumplami wysiedliśmy z
samochodu i zarzeceliśmy sie rzucać śnieżkami. Jak mali chłopcy, było dużo
śmiechu, żartów i wygłupów. Ale dzięki temu rozluźniliśmy się i cały stres
przed "nowym" minął. Kierowca naprawił samochó i dalej w drogę.
Obserwuj wątek
    • gammma Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 23.10.03, 18:06
      chyba wystraszyles wszystkich ta zima Ubott! wywialo ich! poleciali zapasy
      robic, nakupowac konfitur i miodu na dlugie zimowie wieczory, drewna narabac
      do kominka, gesi na pierzyny naskubac. moze i wegla nakopac? kto ich tam wie?
      to ja tez lece! zostawcie troche tych gesi dla mnie!
      to hej czesc!
      g
    • Gość: ubott Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 23:24
      Lepiej późno niz wcale robić zapasy.
      • Gość: janusz Re: opowiastka IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 24.10.03, 09:38
        Czytałem kiedys artykuł o pewnej wsi połozonej nad łąką .
        Ludziom bardzo źle sie wiodło, bieda zagladała do wielu garnków i pod strzechy
        prawie każdej chalupy. Znikąd nie było widać żadnej nadziei, młodzi ratowali
        się pracą za granicą , dla starszych jedyną pomocą była przychodzaca na
        poczatku kazdego miesiąca renta i tego dnia świetowali. Tam gdzie nie
        mieszkali renciści ani zdolni do wyjazdu za chlebem nigdy nie było tez powodów
        do radości . I pewnego dnia Rysiek nie młody juz ale tez nie emeryt jeszcze
        przywiózł z miasta kilkadziesiąt sztuk stworzeń hodowlanych. Przy tym zakupił
        niewiele paszy gdyz okazało się , że wieś ma prawie wszystko czego te
        stworzenia do życia potrzebują. Rysiek nie kierował już swych kroków pod
        sklep , gdzie kazdego ranka witali nowy dzień z Mietkiem, Stachem, Grzechem i
        Wiechem symboliczną skrzynką wina.
        Rysiek wyprowadzał zwierzaki wprost za swoją stodołę i tam zostawał z nimi do
        południa, po południu zastepowała go żona, czasem zostawali na łące razem ze
        swoim stadkiem. Wieczorem zwierzęta wracały wypasione do obórki.
        Po kilku dniach Mietek i Stach pojechali do miasta i wracali szczęsliwi , z
        tyłu na wozie stworzenia witały się ... ze wsią, a może to wieś witała sie z...
        W ciągu kolejnych dni przed sklepem zrobiło się jeszcze luźniej, az w końcu
        mieszkańcy wpadali tylko na szybkie zakupy , sklepowy Władek zdecydowanie
        zminimaliziował zamówienie na "Czerwone Jabłko" i "Wesołego Kawalera" . Po
        kilku tygodniach młodzi wrócili z zagranicznych eskapad, i nie pojechali już
        na nastepny turnus, gdyz każda ręka była potrzebna do pracy. Jesienią we wsi
        zrobiło się gwarno i wesoło, wszyscy mieli zajęcie a poza tym kobiety okazję
        do spotykań jak przed laty. Głównym tematem rozmów nie byli nawet bohaterowie
        Złotych Polskich ni Dobrych Złych. Praktycznie wszyscy rozprawiali o
        zwierzakach , które pewnego , pięknego majowego dnia "przyprowadził" do wsi
        Rysiek.

Czym Ryszard tak uradował wieś?

• gammma kawal o jasiu 24.10.03, 09:57
          Pani pyta dzieci w klasie:
          -co mamy z gesi?
          Zglasza sie Jasio:
          -szmalec!
          -Bardzo dobrze Jasiu, ale co jeszcze?
          -??
          -na czym spisz Jasiu? - podpowiada pani
          -na lozku!
          -no dobrze, ale co masz pod glowa?
          -poduszke
          -no wlasnie. to co mamy jeszcze z gesi? - pyta znowu pani
          -szmalec!

smieszne nie?
          g
          • Gość: janusz Re: kawal o jasiu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.10.03, 10:06
            bardzo , bardzo Gammo :-)
            Jaś jednak z pewnościa nie pochodził ze wsi nad łąką...
            • gammma Re: kawal o jasiu 24.10.03, 10:44
              jak to nie chodzil? a kto im te gesi pasl? czy to krowy byly?
              :))
              jakie bylo pytanie w tej zagadce?
              • Gość: janusz Re: kawal o jasiu IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 24.10.03, 11:12
                Rzecz polega na tym,że gdyby Jasiu pochodził ze wsi nad łąką wiedziałby , że
                taka gęś to mocno wartościowe stworzenie jest i dzięki niej, nie tylko chleb
                smalcem smarować można...:-))
                • Gość: ubott Re: kawal o jasiu IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 24.10.03, 12:16
                  A może on lubił ten smalec i tylko to lubił z gęsi.
                  • Gość: Wojniz Re: kawal o jasiu IP: krezus.d* / *.mofnet.gov.pl 24.10.03, 13:01
                    Kochani przypominam, że chodzi o SZMALEC, a nie o smalec:)
                    • Gość: janusz Re: kawal o jasiu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.10.03, 13:55
                      vieleicht Schmal(z) ?

pozdrowienie przedweekendowe śle
                      j
                      • gammma Re: kawal o jasiu 24.10.03, 14:11
                        jak go zwal tak go zwal, jedno wiadomo, ze zaspa wszelkiego rodzaju szmalcow
                        na zime i inne pory roku tez jest niezbedny. Jas nie byl w ciemie bity,
                        wiedzial co gada.
                        i znowu przez was sie do komputera smieje, ale sama zaczelam z tym szmalcem hi
                        hi
                        a co z Ryskiem co za oborke chadzal, czasem nawet zone zabieral? i co za ta
                        oborka? cos tam musieli robic ciekawego, skoro cala wies poszla ich przykladem
                        i wszyscy byli szczesliwi, i nawet mlodzi z zagranicy wrocili!! ciekawe co to
                        moglo byc???
                        pzdr
                        g
                        • Gość: janusz Rysiek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.10.03, 14:34
                          Wiadomo, wszystkie Ryski to fajne chłopaki,a nasz Rysiek wyjątkowo
                          sympatycznym gościem był skoro całą wieś, a nie tylko swą zonę, uszczęsliwić
                          potrafił :-)

Zatem za stodółką , za obórką
                          wieś zebrała schmalzu z górką

• Gość: ubott Re: Rysiek IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 24.10.03, 21:31
                            A to dobre teraz ja się śmieje do kompa.

Zatem za stodółką , za obórką
                            > wieś zebrała schmalzu z górką
    • wiloa Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 25.10.03, 19:26
      Zapowiada sie w tym roku wczesna zima, choć ja jeszcze nie nacieszyłam sie
      jesienią:(
      Te długie złe miesiące niech poczekaja jeszcze parę tygodni, zdążymy napewno
      ulepić bałwana.
      • Gość: ubott Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 11:18
        Ja też bym wolał aby troszkę później zima przyszła. Trudno sie przywyknąć do
        mrozów w październiku. Może jesień jeszcze wróci !!!
        • czuk1 Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 30.10.03, 18:23
          Gość portalu: ubott napisał(a):

> Ja też bym wolał aby troszkę później zima przyszła. Trudno sie przywyknąć do
          > mrozów w październiku. Może jesień jeszcze wróci !!!

Czytałem m
          • Gość: mm-ka Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! IP: *.zamosc.mm.pl 31.10.03, 20:03
            Już wolę zimę niż taką pluchę jak wczoraj czy dziś.
            mm-ka
            • Gość: users Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! IP: *.zamosc.mm.pl 31.10.03, 20:36
              Widzi mm-ka znowu się spotykamy. Atak troszkę poważniej, zgadzam się z Tobą, że
              lepsza zima niż ta plucha, chociaż... Myślę że jesień nie tylko ta złota ma też
              swoje uroki. Może to głupie, ale przypominam sobie, że kiedyś lubiłem samotne
              spacery po Roztoczu właśnie jesienią, taką chłodną, dżdżystą. Kiedy jest się
              odpowiednio zabezpieczonym nic to nie przeszkadza deszcz czy niewielki
              chłód.Wracając do tych spacerów, kiedyś w godzinach rannych, gdzieś ok. 7 z
              Zamościa odjeżdżał pociąg, którym można było dojechać do stacji kolejewej
              Krasnobród, dziś Józefów Roztoczański, a dalej piechotą przez las do órnik i
              dalej przez Malewszczyznę do Bondyrza, a tam w lubiłem siadać na jednej z górek
              i pztrzeć na Bondyrz, a właściwie całą dolinę Wieprza. I ten właśnie widok
              jesienny, deszczowy z lekką mgiełką bardzo mnie ciągnął w tamne strony. Gdy już
              się napatrzyłem ruszałem dalej do Jacni lub Adamowa, a następnie autobusem do
              Zamościa. Może to dziwne, ale zapewniam, że prawdziwe.
              Pozdr.
              • Gość: ubott Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 00:42
                Chyba Ci troche pozazdroszcze takiej wyprawy i sam sie wybiorę.
              • gammma osmętnice jesienne 01.11.03, 13:59
                ho ho! to niezly z ciebie podroznik! Miejsca przez ciebie wymienione rozniez
                obchodzilam swojego czasu. z Jozefowa Rozt. do Gorecka Kosc., na Malewszczyzne
                na grzyby sie jezdzilo. Bondyrza jedynie jakos nie odkrylam, doline Wieprza
                podziwialam za to w Guciowie. A mgielki i deszcze tez maja dla mnie swoj urok,
                pod jednym warunkiem - ze czeka na mnie kubek goracej herbaty po ich
                podziwianiu
                pzdr
                g

Gość portalu: users napisał(a):
                > Widzi mm-ka znowu się spotykamy. Atak troszkę poważniej, zgadzam się z Tobą,
                że
                > lepsza zima niż ta plucha, chociaż... Myślę że jesień nie tylko ta złota ma
                też
                > swoje uroki. Może to głupie, ale przypominam sobie, że kiedyś lubiłem
                samotne
                > spacery po Roztoczu właśnie jesienią, taką chłodną, dżdżystą. Kiedy jest się
                > odpowiednio zabezpieczonym nic to nie przeszkadza deszcz czy niewielki
                > chłód.Wracając do tych spacerów, kiedyś w godzinach rannych, gdzieś ok. 7 z
                > Zamościa odjeżdżał pociąg, którym można było dojechać do stacji kolejewej
                > Krasnobród, dziś Józefów Roztoczański, a dalej piechotą przez las do órnik i
                > dalej przez Malewszczyznę do Bondyrza, a tam w lubiłem siadać na jednej z
                górek
                > i pztrzeć na Bondyrz, a właściwie całą dolinę Wieprza. I ten właśnie widok
                > jesienny, deszczowy z lekką mgiełką bardzo mnie ciągnął w tamne strony. Gdy
                już
                > się napatrzyłem ruszałem dalej do Jacni lub Adamowa, a następnie autobusem
                do
                > Zamościa. Może to dziwne, ale zapewniam, że prawdziwe.
                > Pozdr.
    • januszx Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 20.03.04, 14:44
      Przyszła gościła wśród nas kilka miesięcy i już sobie poszła;-))
      do zobaczenia za rok Biała Pani...
      J
    • ksfiona Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 26.03.04, 09:06
      zima odchodzi ,ale jeszcze nie daje o sobie zapomnieć...znowu w Zamościu dziś
      rano namierzyłam śnieżny płatek
      • januszx Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 26.03.04, 13:19

Ja dostrzegłem tysiące...ale ginęły natychmiast, takie jakieś były nietrwałe...

Pozdrawiam
        J
        • ubott.1 Re: Hu Hu Ha idzie zima !!! 28.03.04, 23:39
          Pewnie jakies wybrakowane te platki.
    • miet.b Czy czujecie zbliżającą się już zimę 24.09.04, 21:05
      Prawie nie było polskiej jesieni, a tu już widać wieczorami dymy wychodzące z
      kominów, a jeszcze jest wrzesień. Podobno w górach spadł już pierwszy śnieg. Ja
      się pocieszam, gdyż przeczytałem, że w styczniu ma być ponad 20 stopni. Nie
      tylko nam się miesza, ale i Matka Natura robi kawały.
      • koziorozka Re: Czy czujecie zbliżającą się już zimę 24.09.04, 22:49
        A mnie jest szkoda lata...
        • miet.b Re: Czy czujecie zbliżającą się już zimę 24.09.04, 22:58
          I ciepłych westchnień
          • arwen.a Re: Czy czujecie zbliżającą się już zimę 24.09.04, 22:59
            I gwiazd nad Roztoczem...
            • ksfiona Re: Czy czujecie zbliżającą się już zimę 25.09.04, 16:51
              arwen.a napisała:

> I gwiazd nad Roztoczem...

czyżby z zimie ich nie było?...
              a w zimie potrzeba nam dużo ciepła,nie mająć go ze względu na porę
              roku,poszukujemy go więcej od ludzi, fajnie tez czasem ukryć się przed mrozem
              i zimnem w cieplusieńkim domku i czuć się po prostu bezpiecznie...
              • blotniarka.stawowa Re: Czy czujecie zbliżającą się już zimę 25.09.04, 17:03
                ksfiona napisała:
                > fajnie tez czasem ukryć się przed mrozem i zimnem w cieplusieńkim domku ...

Oj, chyba dzis w Zamosciu pogoda pod psem, skoro przychodza na mysl cieply domek
                i gorace herbatki! Jeszcze przed nami dluga, oby ciepla jesien. :-)
              • arwen.a Re: Czy czujecie zbliżającą się już zimę 25.09.04, 18:19
                ksfiona napisała:
                >
                > czyżby z zimie ich nie było?...

Oczywiście, że są tylko ja ich nie mogę oglądać :-(. Pocieszająca jest myśl, że
                one na mnie poczekają bez względu na to kiedy znów się tam pojawię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka