Dodaj do ulubionych

Zagadka Św. Piątek

13.11.03, 19:06
Już za murami miasta (starego) jest ulica Świętego Piątka. Przy tej ulicy
znajduje się murowana, dość wysoka bo sięgająca 7 metrów figura, czy jak kto
woli czteroboczna kapliczka osadzona na wysokim słupie.

Pytanie składa sie z dwóch części i brzmi:
Co przedstawia kapliczka (podpowiem, że jest to płaskorzeźba)i dlaczego
nazywa się Święty Piątek.

Mogę już chyba powiedzieć, zapraszam jak zwykle. Powodzenia w poznawaniu
historii Zamościa.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mm-ka Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 11:50
      Oj trudna ta zagadka.
      Słup pamiętam jeszcze z czasów szkolnych,ale co tam jest?????????????
      Niewiem,nie pamiętam,nie zwróciłam uwagi.
      A tak na marginesie to dziś mamy piątek,ale czy święty,chyba nie o to chodzi
      hi,hi.
      pozdrawiam M
      • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:24
        Witaj Mm-ka.
        Uwaga pierwsza; Pamiętaj, że trzeba chodzić z podniesioną głową, a wówczas
        pamietałabyś nie tylko słup, ale i to na nim.
        Tam w ogole główkujesz w dobrym kierunku.......dzisiaj jest piątek........
        :))
        Pozdrawiam
    • gammma Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 11:55
      kapliczka przedstawia swietego Piatka a nazywa sie tak od imienia swietego
      dobrze?
      g

users1 napisał:
      > Już za murami miasta (starego) jest ulica Świętego Piątka. Przy tej ulicy
      > znajduje się murowana, dość wysoka bo sięgająca 7 metrów figura, czy jak kto
      > woli czteroboczna kapliczka osadzona na wysokim słupie.
      >
      > Pytanie składa sie z dwóch części i brzmi:
      > Co przedstawia kapliczka (podpowiem, że jest to płaskorzeźba)i dlaczego
      > nazywa się Święty Piątek.
      >
      > Mogę już chyba powiedzieć, zapraszam jak zwykle. Powodzenia w poznawaniu
      > historii Zamościa.
      > Pozdrawiam
      • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:28
        Witaj Gammmciu
        No właśnie o jaki piątek... czy o którego Piątka chodzi.

Mam nadzieję, że z Mm-ką wspólnie poprowadzicie dzisiejszą zagadkę

Pozdrawiam
        • mm-ka Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:31
          A może chodzi o Piętaszka?????
          M :)
          • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:33
            Niestety skęcasz z dobrze obranej drogi - no no!
            • mm-ka Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:36
              Czyli chodzi o dzień tygodnia?
              Ale który piątek był święty?
              M
              • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:44
                Ciepło, ciepło
                i tu jest problem...........
                • mm-ka Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:49
                  No tak i to WIELKI problem
                  M
                  • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 12:54
                    No nie. Nie jest to nawet mały problem..................
                    można spóbować, że skoro jest to kapliczka, to i chyba jakieć wotym,
                    podziękowanie.............
                    • mm-ka Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 13:04
                      Tak się domyślałam,że to jakies podziękowanie ale za co i komu? Niewiem.
                      Niestety nie znam tak dobrze historii Zamościa jak TY czy Janusz lub Mariusz.
                      W tej chwili musze juz kończyc bo pisanie i pisanie,a rodzinka obiadu nie
                      dostanie.
                      Do popisania w godzinach wieczornych.
                      Życze miłej zabawy.
                      M
                      • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 13:09
                        Wychodzi na prostą. Tak trzymać
                        Smacznego!
                        :0
                        • januszx Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 14:31
                          Dawno , dawno temu za lasami i za rzeką Łabuńką , jechali sobie do miasta
                          idealnego kupcy , lecz oto nagle zostali napadnięci przez zbójcerzy . Cudem
                          uszli z życiem i w podziece za ocalenie życia wystawili fgurkę , która do
                          dziś stoi przy ulicy Świętego Piątka. Historia ta miała miejsce w piątek,
                          według przekazu w Wielkim Tygodniu.
                          pozdrawiam
                          j
                          • gammma Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 14:34
                            ahaaaaaaaaa!
                            to ciekawe!
                            Usersiku fanfarki dla Januszka? TA RA RAM!!!!!!
                            g

januszx napisał:
                            > Dawno , dawno temu za lasami i za rzeką Łabuńką , jechali sobie do miasta
                            > idealnego kupcy , lecz oto nagle zostali napadnięci przez zbójcerzy . Cudem
                            > uszli z życiem i w podziece za ocalenie życia wystawili fgurkę , która do
                            > dziś stoi przy ulicy Świętego Piątka. Historia ta miała miejsce w piątek,
                            > według przekazu w Wielkim Tygodniu.
                            > pozdrawiam
                            > j
                          • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 14:43
                            januszx napisał:

> Dawno , dawno temu za lasami i za rzeką Łabuńką , jechali sobie do miasta
                            > idealnego kupcy , lecz oto nagle zostali napadnięci przez zbójcerzy . Cudem
                            > uszli z życiem i w podziece za ocalenie życia wystawili fgurkę , która do
                            > dziś stoi przy ulicy Świętego Piątka. Historia ta miała miejsce w piątek,
                            > według przekazu w Wielkim Tygodniu.
                            > pozdrawiam

No patrzcie, patrzcie, cichutko, przyczajony, nie zważając na mozolne zmagania
                            dziewczynek jest na mecie Januszek :)))))))))

Brawo Janusz
                            odpowiedź prawidłowa choć tylko połowiczna. Co z tą płaskorzeźbą?
                            Dodam, Janusz przedstawił jedna z wersji historii powstania figury. Wersja ta
                            jest chyba najbardziej znana, jest jeszcze błoto, są złoczyncy...... ale o tym
                            opowiem wieczorem, teraz udaję że pracuję, choć na dziś mam już dość

FAMFARY tym razem dla Janusza :)))))))))))))))))).

Zagram jeszcze raz za płaskorzeźbę!!!!!!!!!!!!!!

Wieczorem wróce do tematu.

Pozdrawiam
                            • januszx Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 15:22
                              To może jeszcze dodam , że to byli kupcy Ormiańscy, a Ci wiadomo bogaci byli i
                              wystawili ta piekną figurkę (w siedemnastym wieku). Ma ona formę 8-bocznego
                              słupa . A na cokole umieszczono kapliczkę ze scenami Męki Pańskiej.

Na obszerniejsze wyjaśnienia oczywiście poczekamy aż pojawi sie wieczorową
                              porą Users
                              pozdrawiam
                              j
                              • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 19:30
                                Witam wszystkich.

Jeszcze raz FANFARY dla Janusza Zwycięzcy

Janusz rozwiązał zagadkę tak precyzyjnie, że nie wiem co mam powiedzieć,
                                poprostu zatkało mnie - nie, nie, nie ze zwiwienia lecz z podziwu.

Patrzcie jaki to pilny uczeń z tego Januszka.
                                Ho, ho Januszku będą z Ciebie ludzie (ja wiem wiem że już są).

W jednym ze świeżych postów piszesz Januszu, że wolne dni spędzisz w Zamościu;
                                proponuję zajrzyj do parku pooglądaj fosy i wyspę na stawie, obejrzyj na ul.
                                Partyzantów Chiński Domek, obejdź bastiony, a jak będziesz wychodził z Katedry
                                rzuć okiem na Gmach Czerskiego, jak popatrzysz na ratusz to co zauważysz tam
                                wysoko na wieży? a jak jeszcze zostanie Ci chwila obejż kup jelita w jatkach.

Napisałem ten tekst przy okazji zagadki (a uwierz że mógłbym napisać więcej ale
                                zabraknie Ci wolnego) bo to na co zaproponowałem Ci zwrócić uwagę to przyszłe
                                zagadki...............

Do rzeczy
                                W rzeczy samej jak mawiają w serialach Janusz udzieli fantastycznej odpowiedzi,
                                napisał prawdę, tyklo prawdę i tyż prawdę.
                                Można jedynie nieśmialo doda, że pochodzenie figury nie jest historycznie
                                znane. Ta historia, ktorą Janusz oipisał to najpopularniejsza (mojm zdaniem
                                wersta powstania figury. Inna historia mówi o tym, że wozy tych samych
                                bogacatych Ormian ugrzęzły w bagnie, o mały włos nie przypłacili tego życiem,
                                tracąc przy tym cały dobytek, konie, wozy towary i tylko cud ich od niechybnej
                                śmierci uratował, a było to w PIĄTEK dzień Męki Pańskiej. Inni mówią że w tym
                                miejscu za murami miasta obdywały się egzekucje złoczyńców, egzekucje te
                                odbywały się zwyczajowo pod koniec tygodnia w piątek.

Reasumując to nie ten święty o imieniu Piątek, a ten święty dzień tygodnia.
                                Następna zagadka o słoniczołach
                                Pozdrawiam
                                • wiloa Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 21:28
                                  Bardzo ciekawa ta historyjka o kupcach, czyli nie było takiego Świętego?
                                  To juz nie wiem czy zostali Ci Ormianie napadnięci przez zbójców? czy wozy
                                  ugrzęzły im w bagnach?. Obie wersje sa obowiazujące?.
                                  • users1 Re: Zagadka Św. Piątek 14.11.03, 22:30
                                    W tem wątku staram sie pisać na poważnie. Tak jak pisałem w poprzednich
                                    postach, sprawa dotyczy świętego dnia, a nie czlowieka. Pisałem również, że
                                    historycznie nie stwierdzono pochodzenia tej kapliczki. Zarówno to co pisał
                                    Janusz, jak rownież to co pisałem ja w przedmiocie pochodzenia kapliczki Św.
                                    Piątka to są legandy, ktore jak pytasz są obowiązujące.
                                    Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka