Dodaj do ulubionych

Perec i Zamość......

16.11.03, 10:43
W Zamościu byłam raz w życiu i nie dokładnie go obejrzałam ( to były czasy
kiedy najbardziej interesowało mnie ZOO) ale łyszałam, ze w Ząmościu urodził
się Iccak Lejb Perec - jeden z "ojców" literatury jidisz , autor m.in. "
Dziejów Tewji Mleczarza". Słyszałam poza tym,że dom , w którym urodził się
Perec nie sest w żaden sposób oznaczony mimo, ze stoi do dziś.
Jeżlei kogos interesuja koneksje rodzinne , przeczytałam w madrej książce ,
ze z mocno rozrośniętej rodziny Pereców ( tych samych co w Zamościu )
pochodzi Georges Perec - pisarz francuski, jeden z najwybitniejszych
( najwybitniejszy według mnie :-) pisarzy XX wieku, choc on akurat wywodził
się bezpośrednio z Lubartowa.Zresztą, informacje na temat pokrewieństwa
Pereców lubartowskich i zamojskich sa jak zwykle sprzeczna :)))
Obserwuj wątek
    • ryza_malpa1 sorry za litrówki.... 16.11.03, 10:45
      ....ale ja tak mam, krzywo mi stoi klawiatura bo większośc mikro - biureczka
      zajmuje tablet . no ale jak tu sie zagnieżdżę ( a mam ochote się zagnieździc bo
      ciekawe tematy , miłe towarzystwo i chyba "cenzura " działa albo oszołomy tu
      nie trafiają)to sie przywyczaicie :)))
      • ubott.1 Re: sorry za litrówki.... 16.11.03, 12:38
        Witamy więc. Dziękujemy za słowa uznania. Jak do tej pory rzeczywiście oszołomy
        omijały nasze forum. Więc pisz z nami a jak masz jakieś tematy które chcesz
        poruszać (niekoniecznie o zamościu czy regionie) to chętnie odpowiem na nie.
        • ryza_malpa1 Re: sorry za litrówki.... 16.11.03, 12:50
          Dzieki za miłe słowo :)))
          • januszx Zamoszcz - Iccok Lejb Perec 16.11.03, 17:43
            Witam Ryżą Małpę...,bardzo nam miło :-)będzię a i Tobie napewno sie spodoba,
            bo towarzystwo przesympatyczne tu ;-))

Wielki Zamoscianin - Iccok Lejb Perec!!!!!!.

Jeden z najwybitniejszych współczesnych (przełom XIX/XX wieku)naszych krajan.
            To ładnie Ryża , ze wspominasz ten temat:-).
            Pisał w jidisz ale nie tylko, tworzył również w naszym języku , szczególnie w
            młodości listy i wiersze, które słał narzeczonej;-). Niezwykle wrażliwy
            człowiek , światowej sławy pisarz.
            On kochał Zamość:-)i teraz ma w naszym mieście ulice swego imienie , juz od
            lat trzydziestych dwudziestego wieku.
            Wiesz, to bardzo ciekawe , ze o Nim piszesz teraz! , ja własnie mam zamiar
            zabrac sie do lektury Jego dzieł (z biblioteki-najpierw planuję je zdobyć!).
            Byłem również kilka tygodni temu na cmentarzu zydowskim w Warszawie , ale
            niestety nie znalazłem Jego pomnika,chociaż usiłowałem, ale ja tak szybko
            nieodpuszczę i z pewnością jeszcze kiedys go odnajdę.

Perec wiele lat mieszkał w Zamościu, załorzył kancelarie prawna , która była
            świetnym przedsiębiorstwem , zatrudnaijącym wiele osób. Następnie prześladowny
            przez władzę rosyjskie musiał opuścić swój Ukochany Zamoszcz(jidisz)i wyjechać
            do Warszawy.
            pozrawiam j

• users1 Re: Perec i Zamość...... 16.11.03, 18:57
      Zwyczajem tego forum Witam Cię Serdecznie
      Wprawdzie już rano Cię widziałem, ale będąc zaspany stałem się chamem i Cię nie
      powitałem, myśl że mi wybaczysz- prawda?
      I jeszcze jedno, rozumię że z Lublina, rozumię że Ryża, ale dlaczego jeszcze
      Małpa? Jeżeli pozwolisz to dla mnie już nie będziesz Małpą (jakoś źle mi się
      kojarzy), a tylko Ryżą poprostu Ryżą i już. A jak piszech chcesz z nami gadać
      na tym forum Ok, może Cię przekonamy, żeby spakować manatki i razem ze stolicą
      (województwa) zawitać w Zamościu. Jak zauważyłem to byłaś w Zamościu tylko w
      zoo lub jak wolisz kiedy trzeba było być w zoo.
      Dopść tego,
      Sprawa Pana Icchaka Lejba Pereca.
      Jeżeli można mój mały kamyczek. Pan Perec urodził sie w Zamościu w roku 1852, a
      było to w jednej z kamienic przy dzisiejszej ulicy jego imienia pod numerem 16.
      Kamienica tuż przy Synagodze, dzisiaj jeszcze w remoncie, nie ma żadnych śladów
      po Panu Perecu. Oprócz wymienionych przez Janusza zawodów Pan Perec prowadzil
      rownież piwiarnię, był dwa razy żonaty, najpierw z Sarą, później z Heleną. Pan
      Perec zamieszkiwał w Zamościu do roku 1888 przy dzisiejszej ul. Staszica 23 - w
      budynku tym dzisiaj mieści się restauracja "Padwa", żadnej tabliczki o Perecu
      nie zauważyłem. Poprostu chyba jej nie ma i nie było.
      To chyba tyle.
      Pozdrawiam i zostań z nami, a Lublin rzuć w chol.....
      • januszx Re: Perec i Zamość...... 16.11.03, 20:14
        Iccok Perec był przede wszystkim wielkim lokalnym patriolą, który ukochał
        swoje miasto. Gdy w roku 1888 musiał uchodzić do Warszawy , czynił to z
        ogromnym zalem. Wyjachał , ale Jego serce pozostało w Zamoszczu, o naszym
        mieście pisał, żył Jego życiem, cieszył Jego rozkwitem:-), martwił
        niepowodzeniami:-(
        Wspaniale , że jest ulica Jego imienia , ale , że w domu ,w którym mieszkał
        nie ma nawet żadnej tabliczki informującej o tym fakcie!!?, to smutne...bardzo
        • users1 Re: Perec i Zamość...... 16.11.03, 20:32
          januszx napisał:

> Iccok Perec był przede wszystkim wielkim lokalnym patriolą, który ukochał
          > swoje miasto. Gdy w roku 1888 musiał uchodzić do Warszawy , czynił to z
          > ogromnym zalem. Wyjachał , ale Jego serce pozostało w Zamoszczu, o naszym
          > mieście pisał, żył Jego życiem, cieszył Jego rozkwitem:-), martwił
          > niepowodzeniami:-(
          > Wspaniale , że jest ulica Jego imienia , ale , że w domu ,w którym mieszkał
          > nie ma nawet żadnej tabliczki informującej o tym fakcie!!?, to smutne...bardzo

Nie chciałbym aby moja wypowiedź wywołała jakąś burzę, gdy na forum
          przeczytałem post Ryżej najpierw wybrałem sie na spacer na Starówkę pooglądałem
          domy przy ul Peresa (jak podają źródła miejsce urodzin), a następnie przy ul
          Staszica 23, gdzie mieszkał niestety nic żadnej tabliczki nie znalazłem,
          następnie o tym napisałem.
          Pozdrawiam
      • ryza_malpa1 Re: Perec i Zamość...... 16.11.03, 22:04
        po pierwsze: Lublina nie rzuce w cholere bo Lublin jest moją obsejsą i z tego(
        że nie rzuce Lublina) wynika szereg moich kłopotów i niepowodzeń życiowych (
        chocby kłopotów ze znaleznieniem normalnej pracy)

Po drugie: dzieki za powitania :))))

po trzecie: można nazwyać mnie Małpą bez krępacji

PO czwarte: kiedy wycieczki przyjeżdząją do Zamościa (chodzi mio żydowskie
        wycieczki) bardzo często, prawie zawsze( wiem to z dobrychźródeł), chcą oglądac
        dom Pereca - macie więc nieoznaczona atrakcje turystyczną , ładnieby było o to
        zadbać:)

po piate: troche przesadziłam z tym ZOO - byłam w Zamościu i widziałam, fakt że
        kilak razy i na krótko, tak, zeby zobaczyc Rynek i Park ( no i Zoo :-)Pieknie
        tam macie :)I jaka historia, ho ho!
        • users1 Re: Perec i Zamość...... 16.11.03, 22:36
          Cokolwiek byś nie kadziła i tak cię Małpą nie nazwę
          Co do tych tabliczek, atrakcji itd masz racje ale cóż?
          Pozdrawiam
        • januszx Re: Perec i Zamość...... 16.11.03, 23:30
          Oczywiście , zostań w swoim mieście :-), a Nas odiedzaj,

Jeesli chodzi o Pereca to jeden z najwiekszych Zamościan, niewyobrazalne
          wydaję mi sie to , ze na domu , w którym mieszkał brak tabliczki informujacej
          o tym fakcie.
          A powinna tam sie znależź wraz z krótka notatką , w jakikich żył latach i
          czego dokonał, conajmniej w trzech językach po polsku , jidisz i angielsku.

Jęsli to prawda z ta tabliczką !?, postaram sie zrobic cos w tej kwestii, nie
          mam co prawda zadnych znajomości ale zrobie co w mojej mocy...
          pozdrawiam
          j
          • users1 Re: Perec i Zamość...... 17.11.03, 06:22
            Witam z rana
            Może ktoś sprawdzi prawdziwość moich informacji, Może Czuk1? To przecież swego
            czasu najważniejszy człowiek w Zamościu od miejsc pamięci.
            Pozdrawiam
            • januszx Re: Perec i Zamość...... 17.11.03, 09:10
              Witam po powrocie z Perły,
              Musiałem wczesniej niż zwykle wrócić , tzn. juz koło siedemnastej w niedziele
              byłem w stolicy, ale cieszę się i z tych dwóch pieknych dni:-)
              Jak mówi moja pamięc, tam nie ma żadnej tablicy informującej o Iccoku Lejb
              Perecu i o fakcie zamieszkiwania przez Niego w tej kamienicy .
              I choćbyśmy "zjedli tysiąc...." i chodzili w to miejsce wiele razy Usersie
              drogi nie wyczarujemy Jej w ten sposób. Jak juz powiedziałem , inicjatywa
              umieszczenia tablicy na kamiency domu naszego Wielkiego Zamościanina jest
              bardzo aktualna i mam nadzieję , że moge liczyć na Waszą pomoc...
              pozdrawiam ciepło
              j
              • tytus.de.zoo Re: Perec i Zamość...... 17.11.03, 13:52
                >>> Pozdrawiam i zostań z nami, a Lublin rzuć w chol.....
                czy to było konieczne?
                czy z sympatią do swojego miasta musi się iść w parze niecheć do innych?
                kiedyś ktoś pisał, ze lublin to takie miasteczko, a okresla sie go mianem
                aglomeracji. Czy tak wyłażą kompleksy małego miasta? Czy istnieje jakis
                antagonizm miedzy lublinem i zamosciem, cos jak miedzy bydgoszcza i toruniem,
                warszawa i krakowem?
                • users1 Re: Perec i Zamość...... 17.11.03, 14:18
                  tytus.de.zoo napisał:

> >>> Pozdrawiam i zostań z nami, a Lublin rzuć w chol.....
                  > czy to było konieczne?
                  > czy z sympatią do swojego miasta musi się iść w parze niecheć do innych?
                  > kiedyś ktoś pisał, ze lublin to takie miasteczko, a okresla sie go mianem
                  > aglomeracji. Czy tak wyłażą kompleksy małego miasta? Czy istnieje jakis
                  > antagonizm miedzy lublinem i zamosciem, cos jak miedzy bydgoszcza i toruniem,
                  > warszawa i krakowem?

Myślę, że nie chodzi o jakieś antagonizmy. Mój post, a przynajminiej jego
                  poszątek i zakończenie, byl w pewnym tonie, ktorego chyba nie zrozumiałeś, a
                  szkoda bo przecież tu na tym forum czasami żartujemy.
                  Swoją drogą ciekawy jestem jak to odebrała Ryża, choć sądząc po jej postach
                  przyjęła to nieco inaczej niż Tytus
                  Pozdrow.
                  • ryza_malpa1 Re: Perec i Zamość...... 17.11.03, 17:11
                    Oj, ludzie...naprawde sie trzba napracowac żeby mnie wkurzyć :)))))
                    Natomiast aliuzju a propos aglomeracji kompleksów i małego miasteczka nie
                    poniała..:((((
                    • gammma Lublin to najwspanialsza aglomeracja swiata!!! 17.11.03, 17:16
                      hej Ryza!
                      to z aglomeracja i miasteczkiem to bylo chyba do mnie, kiedys cos takiego
                      popelnilam, znowu bedzie wszystko na mnie :(((
                      czekam na gromy na moja biedna zakompleksiona glowe :((
                      to do jutra
                      g
                    • users1 Re: Perec i Zamość...... 17.11.03, 17:39
                      Ryża myślę że mój post zrozumiałaś poprawnie :)))))))))))))))))))))))
                      • januszx I. L. Perec i Zamość...... 17.11.03, 19:41
                        A ja wróce do tematu

Porozmawiajmy o I.L.Perecu,
                        Był wielkim polskim patriotą!.
                        W czasie powstanie styczniowego zbyt młody zeby walczyć , był jednak
                        bezpośrednim swiadkiem wydarzeń na Zamojszczyźnie . Uczestniczył (zapewne
                        biernie) w bohaterskich czynach powstańców styczniowych , wśród których
                        znaczną część stanowili zamojscy Żydzi.
                        pozdrawiam
                        j
                        • ryza_malpa1 Re: I. L. Perec i Zamość...... 17.11.03, 21:27
                          Ech, w ilu historycznych wydarzeniach ja uczestniczyłam "biernie"....czuje sie
                          jak bohater - pariota :)))))
                          • users1 Re: I. L. Perec i Zamość...... 17.11.03, 21:46
                            I tak trzymaj Ryża, tak trzymaj..................
                            Hej
                            • januszx Perec i Jego Ukochany Zamość i Polska 17.11.03, 22:39
                              Perec i Jego Ukochany Zamość i Polska.

Wiesz miła Ryża:-)) w wieku lat jedenastu trudno strzeleć z karabinu... , a w
                              powstaniu uczestniczyli jego wujkowie, kuzyni!!, to mało?.
                              Był jednak na tyle duży , żeby odmawiac psalmy za zwycięstwo powstania
                              styczniowego...
                              Icchok Perec czuł sie Zydem i jednocześnie Polakiem.

Stał na stanowisku obrony polskiej państwowości!! , pragnął zbliżenia polskich
                              Zydów do spraw Polski.
                              Perez był zdecydowanie przeciwny rusyfikacji, czego dowodem Jego twórczośc w
                              języku polskim i wiele przyjaźni z Polakami.
                              Nie bójmy sie tego powiedziec był wielkim polskim patriotą, i za takiego sie
                              uważał, jak również dziłał przez swoje utwory i publicystykę.

Poza tym co dla nas jest bardzo istotne - ukochał Zamość i poświęcił mu wiele
                              przępieknych utworów., radzę poczytać...można zacząć od "Nocą na starym
                              rynku",

Pisał listy do narzeczonej w czystej polszczyźnie.
                              Doskonale znał język polski i zaczytywał sie w Mickiewiczu, Kraszewskim.

pozdrawiam ciepło i miłej nocy życzę..

j
                              • ryza_malpa1 Re: Perec i Jego Ukochany Zamość i Polska 17.11.03, 22:54
                                Ale ja wcale nie przeczę, ja tylko sobie niewinnie żartuje :-|
                                • januszx Re: Perec i Jego Ukochany Zamość i Polska 17.11.03, 23:07
                                  jasne:-)
                                  spij spokojnie, do jutra:-)))
                                  zobaczymy co nam przyniesie nowy dzień
            • czuk1 Re: Perec i Zamość...... 18.11.03, 08:43
              users1 napisał:

> Witam z rana
              > Może ktoś sprawdzi prawdziwość moich informacji, Może Czuk1? To przecież
              swego
              > czasu najważniejszy człowiek w Zamościu od miejsc pamięci.
              > Pozdrawiam

Nikt nie wie lepiej od Was, miłych hobbystów. Ja zajmowałem się głównie
              miejscami pamięci, walki i męczeństwa , a więc cmentarzami i pomnikami. I to z
              zawodowego obowiązku. Nie byłem w tym dobry a więc i nadgorliwy. Jeśli jakieś
              srodowisko lub ludzie z zagranicy inspirowali do działań - to wtedy
              udzielaliśmy pomocy materialnej. Choć trzeba przyznać, że ukierunkowanie było
              aby zajmować się także sprawami innych wyznań, narodowości i ich wybitnych
              przedstawicieli. Tu mamy przykład Polaka poch. żydowskiego. Jakoś ten temat -
              uhonorowania I.Pereca - nie istniał ani u władz miasta ani u przedstawicieli
              gminy żydowskiej i u przedstawicieli Polonii I. Zamość jest faktycznie
              miejscem pamięci o I. Perecu (jego życiu , działalności) i szkoda,że
              to Jego ważne miejsce w kulturze miasta zostało uświetnione jedynie nazwą ulicy.
              Zabrakło dotychczas woli politycznej i świadomości władz miasta żeby zrobić coś
              więcej , choćy umieścić tablicę na domu w którym żył. Gdzie indziej (ale w
              innym okresie) było to możliwe, choć chyba narzucone. Mam na mysli talicę o
              miejscu urodzenia Róży Luksemburg. pzdr m
              • januszx Perec i Zamość...... 18.11.03, 09:12
                Mariusz to wspaniale , że piszesz tak mądre słowa, jestem pod dużym
                wrażeniem:-)
                Poraz kolejny powtórzę - niesłychane wydaję mi się to, że brak jest na
                kamienicy , w której mieszkał Icchok Perec tablicy o tym fakcie informującej...
                Przypuszczam , że jest jak piszesz - poprostu zabrakło swiadomości wśród
                wpływowych ludzi, nikt sie tym nie zainteresował , nikt nie pomyslał..

Pereca szanowali, cenili wspólcześni , żyjący w tym czasie Polacy.
                Wspólcześni również powinni docenić Jego dzialnośc , Jego dokonania.

Należy powtórzyć głośno: bezwzględnie temu Żydowi-Polakowi należy się
                conajmniej tablica upamiętniająca.
                • czuk1 Re: Perec i Zamość...... 18.11.03, 14:02
                  januszx napisał:

> Mariusz to wspaniale , że piszesz tak mądre słowa, jestem pod dużym
                  > wrażeniem:-)
                  > Poraz kolejny powtórzę - niesłychane wydaję mi się to, że brak jest na
                  > kamienicy , w której mieszkał Icchok Perec tablicy o tym fakcie
                  informującej...
                  > Przypuszczam , że jest jak piszesz - poprostu zabrakło swiadomości wśród
                  > wpływowych ludzi, nikt sie tym nie zainteresował , nikt nie pomyslał..
                  >
                  > Pereca szanowali, cenili wspólcześni , żyjący w tym czasie Polacy.
                  > Wspólcześni również powinni docenić Jego dzialnośc , Jego dokonania.
                  >
                  > Należy powtórzyć głośno: bezwzględnie temu Żydowi-Polakowi należy się
                  > conajmniej tablica upamiętniająca.

Jeśli by pomogło sprawie, to warto było by na forum "Roztocze on line" i na
                  wszelkich możliwych zamojsko-roztoczańskich wnieść temat i drążyć go... do
                  skutku. Mam na myśli temat tej tablicy pamiątkowej.
                  Można by też inspirować naszych znajomych a jednocześnie radnych miasta
                  Zamościa. W tym celu trzeba by im wręczyć (dla zwiększenia argumentacji)krótką
                  informację o sylwetce I.Pereca.
                  Świetną okazją do odsłonięcia tej tablicy był by moment przekazania budynku
                  Synagogi Gminie Żydowskiej, a bedzie to prawdopodobnie w połowie przyszłego
                  roku kiedy Biblioteka bedzie mogła się przenieść z Synagogi do koszar.
                  pzdr m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka