bafybah 20.06.10, 12:09 Siemanko, moje pytanie brzmi, można się rozwieśś w Polsce, jeśli ślub był zawierany w Danii, a żyjemy w Niemczech od 2 lat jako małżeństwo. W Polsce jestem zameldowana ale mąż tylko tutaj. Dziekuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 13:05 A czy umiejscowiliscie swoj slub w PL? Odpowiedz Link
bafybah Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 13:18 słyszałam , że tu rozwód kosztuje 5 tyś. euro, i nie stać mnie na to. Odpowiedz Link
niki_8 Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 22:09 rozwod mozna zalozyc tu...przy niskich dochodach calkowite zwolnienie..i mozna wybrac po polskim prawie lub po niemieckim..(po polskim nie trzeba roku seperacji) dam Ci przyklad..malzonek mieszkajacy w Polsce(nie wstawil sie na sprawe)zona tu..2000 euro na polowe..tyle ze ona nie placila nic..(niski zarobek) www.po-prostu.eu/index.php?Itemid=54&id=512&option=com_content&task=view Odpowiedz Link
niki_8 Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 22:13 jezeli nie ma dzieci i zadnych podzialow majatkowych..prosty rozwod ..to 1 sprawa trwajaca ok..10 minut..heh Odpowiedz Link
annajustyna Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 13:23 Tu masz calkiem swiezy watek: forum.gazeta.pl/forum/w,10001,113108224,113108224,Uznanie_polskiego_rozwodu_w_Niemczech.html Odpowiedz Link
kawabe Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 16:57 Hej:) Mozecie sie rozwiesc zarowno w Polsce jak i w Niemczech. W 1.07.2009r. weszly w zycie nowe przepisy dotyczace rozwodow w Unii Europejskiej i wg nich gdy obie strony sprawy rozwodowej mają obywatelstwo polskie (niezależnie czy mają inne dodatkowo)a rozne zameldowania to mogą, a nie muszą, złożyć pozew o rozwód w Polsce; wyłączna jurysdykcja polskiego sądu będzie miała miejsce wówczas, gdy strony sprawy mają obywatelstwo polskie i jednocześnie ich miejsca zamieszkania są w Polsce; natomiast w pozostałych wypadkach, np. tak jak u Was, że jakkolwiek macie oboje obywatelstwo polskie, ale mieszkacie w Niemczech ( i maz nie jest zameldowany w Pl) to pozostaje wam wybór między sądem polskim, a sądem niemieckim; Odpowiedz Link
bafybah Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 21:44 Dzięki, tzn, on nie ma obywatelstwa polskiego, jest obywatelem państwa spoza unii, ale za miesiąc dostanie obywatelstwo niemieckie. Czy to coś zmienia????? Odpowiedz Link
annajustyna Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 22:02 Nie, bo Ty masz wciaz polskie obywatelstwo. Odpowiedz Link
niki_8 Re: rozwód w Polsce 20.06.10, 22:17 jezeli jeden ma obywatelstwo Niemiecko-polskie..a on wystepuje z wnioskiem o rozwod..ma on mrawo wyboru..po polskim prawie lub po niemieckim..niemiec-hmm..chyba tylko po niemieckim?bo niby jak po polskim Odpowiedz Link