ma_wi99 Re: W sobote rusza AutoFestival 30.01.06, 17:14 > ...a ile potrwa?... dix jours :-) a wiec do konca nastepnego weekendu. Nasz zaufany dealer twierdzi, ze w tym okresie salony przypominaja to, co Picasso mial na mysli malujac Guernice, a sprzedawcy na zakonczenie kazdego dnia wygladaja tak, jak to przedstawil Munch w slynnym obrazie Krzyk. Pozostaje wierzyc, ze klienci po tej calej awanturze wyjda z salonow z mina lepsza od tej, znanej z obrazu pewnej damy imc Leonarda... (i nie mam tu na mysli Damy z Lasiczka oczywiscie ;-) Odpowiedz Link
daisy78 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 13:55 :-))))))) ech, szkoda ze tak krotko, ale nastepny festiwal za rok, prawda? Odpowiedz Link
tomi_22 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 13:56 Ty poczytaj troche forum i pogadaj z dilerami, to sie przekonasz ze to nie jest oplacalne wcale... Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 14:35 > Ty poczytaj troche forum i pogadaj z dilerami, to sie przekonasz ze to nie jest > > oplacalne wcale... Zalezy od tego, co kto lubi. Bo jesli kupujesz samochod zeby jezdzic a nie wybrzydzac, ze klima jednostrefowa, radio bez ASR-u czy kolor niedosc turkusowy, to moze sie okazac, ze jednak najtansza oferte wyjmiesz wlasnie podczas festwialu! Tomi, nie kazdy przyjezdza tu z takim jak ty (i ja) marzeniem, by kupic sobie furke, ktora w kazdym detalu bedzie zgadzac sie z twoja definicja motoryzacyjnego raju! Sa ludzie o bardziej pragmatycznym podejsciu i ja Odpowiedz Link
tomi_22 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 14:43 Hmmm, z info od dilerow wynika, ze jak sie dostaje znizke na autofestivalu to nie dostaje sie znizki dyplomatycznej. Znizka dyplomantyczna moze byc nawet i 20%, a ta autofestivalu to zwykle 10%... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 17:18 tomi_22 napisał: > Znizka dyplomantyczna moze byc nawet i 20%, a ta autofestivalu to zwykle 10%... Hmmm, troche zamotales tomi, bo to jest raczej na odwrot.... Rozne salony maja rozne rabaty dyplomatyczne, ale sa one w kazdym salonie stale bez wzgledu na model auta i pore roku;)) Najwiekszy o jakim ja slyszalam jest 15%. Natomiast na autofestiwalu te znizki sa bardzo, bardzo rozne. W zaleznosci od modelu auta, w tym samym salonie mozna dostac albo 5%, albo 10% albo i ze 20%, albo moze i wiecej... Stad tez - jak juz wspomnialam (i ma_wi tez) - taki festiwal moze byc interesujacy dla osob, ktorym jest rybka jak auto jest wyposazone, tylko chca isc do salonu i wyjechac z niego samochodem, wszystko jedno jakim:) Wtedy jest bardzo prawdopodobne, ze takiej osobie trafi sie cos z wieksza znizka niz jak by kupil ze znizka dyplomatyczna (zwlaszcza jesli ta znizka dyplomatyczna nie jest zbyt duza - jak np. te 10% w Toyocie). Odpowiedz Link
tomi_22 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 18:07 Asia, 20% to dostaniesz na Mercedesa S500 lub AMG lub BMW 7er w TOPOWEJ wersji. Tylko ze takie auta kosztuja GRUBO powyzej 100 tys Euro. Smialo zakladam ze NIKT z forumowiczow na takie cos sie nie "porwie"... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 18:22 Szczerze mowiac nie bardzo zrozumialam Twoj post... Masz na myli, ze 20% to sie dostaje tylko na drogie samochody czy jak? A co to wogole znaczy "w TOPOWEJ wersji"? Odpowiedz Link
tomi_22 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 20:25 Tak, mam to na mysli. Im drozsze auto, tym diler wiecej moze "zejsc" z ceny... Topowa wersja - Full wypas. Odpowiedz Link
rczarn11 Re: W sobote rusza AutoFestival 08.02.06, 14:24 Opel (Autopolis) na Vectre każdą bez względu na wypas daje 20% i nie musisz wydać fortuny. Zainteresowanych odsyłam do wątku o upustach. pzdr Odpowiedz Link
jpp1975 Re: W sobote rusza AutoFestival 08.02.06, 17:23 Rafale FYI: Twój śliczny czarny GTS-ik był jednym z ostatnich, jakie Opelek sprzedał urzędnikom z 20% bonusem (no, Michałowa Vectra kombi chyba była tym naprawdę "ostatnim egzemplarzem"...), a od - bodaj - 26 grudnia (albo stycznia - nie pamiętam), już jest oficjalnie 18% i nic więcej... Ale co się im dziwić, skoro Vectry szły jak świeże bułeczki... ;) Odpowiedz Link
jpp1975 Re: W sobote rusza AutoFestival 09.02.06, 10:22 No to jeszcze przy tej okazji nieduży update a'propos AutoFestivalu dla zainteresowanych markami BMW oraz Audi. Audi (przynajmniej przy zakupie A6), w czasie trwania Autofestivalu dorzuca zupełnie gratis lakier metaliczny (a to sporo, bo wartość bodaj 843 EUR), ale nie wiem jak przy innych modelach (przy S4 są duże zniżki, ale to specyficzne auteczko...) Co do A6 - info sprawdzone w poprzednią sobotę i dzisiaj telefonicznie (dealer sam dzwonił, żeby ponaglić ewent. zamówienie, bo "ucieka gratisowy lakier"...) Ale trzeba pamiętać, że przy mizernej bo zaledwie 7%-owej zniżce Audi A6 w podobnej konfiguracji wychodzi drożej o blisko 4 tys EUR niż BMW 5. Natomiast BMW przy zakupie serii 5 daje stałe 15% od ceny netto, no i nic więcej (pomimo usilnych negocjacji!) w ramach festwalu dorzucić już nie chcą. Ale to i tak nieźle, bo wraz z VATem daje nam to już 30% upustu od ceny dla normalnych klientów "z ulicy". Ci ostatni natomiast w czasie Autofestivalu dostaną od 'Be-eM-dubleWe' dodatkową "autofestivalową" zniżkę w wysokości 1305 EUR + coś tam jeszcze. No, w każdym razie, owe upusty muszą być dla "normalnych klientów" mimo wszystko wyjątkowo atrakcyjne, bo stoją oni w... kolejce (!!!) po swoje wymarzone BMW... Autentycznie! To chyba jedyne takie miejsce na świecie i jedyny taki czas, żeby zobaczyć 3 klientów czekających w kolejce na podpisanie zamówienia... :)) Ale nie ma się co dziwić, jak dowiaduję się od sprzedawcy flotowego (który nawiasem mówiąc zajmuje się tu też sprzedażą dyplomatyczną), w zeszłym roku w czasie 12 dni trwania Autofestivalu salon Kontza sprzedał 450 samochodów!!! Czyli coś ponad 25% ich całorocznej sprzedaży. Aha, BCEE oferuje niższe oprocentowanie od kredytu samochodowego w czasie Autofestivalu i aktualnie jest to 4,6% - czyli nieźle (o ile kogoś kredyt oczywiście interesuje). Ah, no i w obu firmach tę dodatkową "autofestivalową" ofertę można otrzymać na każdy samochód - zarówno ten "z placu", jak i ten zamawiany do odbioru za 3 miesiące. Liczy się data złożenia zamówienia - byle w czasie trwania Autofestiwalu. Być może w Toyocie - jak ktoś wspomniał - Autofestival dotyczy tylko tego "co stoi na sklepie", ale w Audi i BMW napewno całego dostępnego asortymentu.. :) I na sam już koniec jedna dodatkowa informacja, jeśli ktoś myśli o kupieniu BMW w tym roku, pozwolę sobie zasugerować, że umowę należałoby zawrzeć do końca tego tygodnia (max. weekend), żeby mieć samochód zagwarantowany do odbioru do końca kwietnia. A to dlatego, że od 1 maja ceny BMW ruszają w górę, o około 450 EUR na cenie bazowej pojazdu + zmiana cennika niektórych opcji. To tyle ode mnie - może komuś to info będzie pomocne w podjęciu decyzji co do swoich nowych 4 kółek. A że nie płacąc VAT i po dyplomatycznej zniżce naprawdę warto - o tym nikogo tu przekonywać nie trzeba. W porównaniu do cen polskich, np. BMW serii 5 będzie nas w LUX kosztowało (przy takich zniżkach) w identycznej wersji wyposażenia, choć może zabrzmi niewiarygodnie - ale DOKŁADNIE POŁOWĘ polskiej ceny salonowej brutto.... Nic ino kupować! :) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: W sobote rusza AutoFestival 09.02.06, 10:30 Nic ino: ZYC NIE UMIERAC :))) az sie wzruszylem :))) Odpowiedz Link
ma_wi99 Dorzucam do ognia -- samochod typowo NIE-EPSowski 09.02.06, 11:09 Nie to, zeby jakos szczegolnie reklamowac, bo towar, jak sie zdaje w tym srodowisku niechodliwy, ale zeby kolezenstwo mialo szersze horyzonty, dorzuce pare faktow na temat... Skody. Przecietnego EPSa (nawet tego, ktory ma zone z dziecmi na utrzymaniu z jednej pensji C) powinno byc stac na to, by w salonie Skody zaszalec. Z daleka omijamy Fabie i inne Fanaberie i od razu celujemy w "top". Dla niewymagajacych -- Octavia, dla bardziej "rozrzutnych" Odpowiedz Link
tomi_22 Bo to auto dla Ojca Rydzyka 09.02.06, 11:27 O tu masz prosze fakty: voila.pl/4d0uz/index.php?get=1&f=1 Jeden Minister(ministrant?) Chcial mu "pozyczyc" ;))) Odpowiedz Link
kot00 Re: W sobote rusza AutoFestival 30.01.06, 17:19 A mi w Toyocie powiedzieli, ze obojetnie czy przyjde na AutoFestival czy po, to dostane tyle samo znizki czyli 10%. Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: W sobote rusza AutoFestival 30.01.06, 22:55 No bo jest rzeczywiscie obojetne. Te 10% w Toyocie to rabat dyplomatyczny, dla Ciebie niezmienny czy to w trakcie festiwalu czy tez przez caly bozy rok:) Ten caly AutoFestival to jakby wyprzedaz samochodow, ktore sa na stoku. Moze byc to ciekawe dla osob, ktore chcialy by kupic sobie powiedzmy Corolle i koniec. I jest im wszystko jedno czy ta Corolla bedzie zielona czy biala, czy ta Corolla bedzie miala np. manualna czy automatyczna skrzynie, czy tez siedzenia podgrzewane lub nie:)) Takie osoby maja wtedy szanse kupic auto taniej niz wychodziloby z 10% rabatem. Jesli natomiast wymyslilas sobie, ze Twoja Corolla ma byc koniecznie zielona i ma miec taka, a nie inna obcje, i jesli takiej nie ma w salonie to juz po wszystkim. Bowiem podczas tego fesiwalu nie mozesz sobie zamowic auta jakie sobie wymarzylas tylko trzeba brac co jest! Ot, wszystko:) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: W sobote rusza AutoFestival 31.01.06, 09:45 Cala prawda, to samo mi powiedzial diler w Autopolis. Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: W sobote rusza AutoFestival 07.02.06, 16:46 Wracam na chwile do tego watku bo festival wlasnie trwa, a ja w zwiazku z tym zostalam mile zaskoczona. ma_wi99 napisał: > a banki rozsmarowywuja dookola swych pajeczyn miod niskooprocentowanych kredytow ;-) No wlasnie, jakis czas temu zamowilam sobie nowy samochod i dostalam w banku kredyt na 5,832%. Taki staly procent na samochody w tym banku. Dzis zadzwonil do mnie moj agent, zeby poinformowac mnie, ze w ramach festivalu przez tydzien znizyli ten procent do 4,9. Czy jestem zainteresowana czy nie? Spora roznica, nie? No wiec przystalam na jego propozycje;) Odpowiedz Link
szymbi Re: W sobote rusza AutoFestival 07.02.06, 17:01 no to ja dorzucę swój kamyszek. Jak część z Was pewnie pamięta, swego czasu intensywnie poszukiwałem źródeł finansowania zakupu samochodu, co biorąc pod uwagę okres próbny i miejsce pracy okazało się niełatwe (Sparkassa i Fortis nie dają, choć w sparkassie zależy to od instytucji gdzie się pracuje). Nawet zastanawiałem się nad kredytem parabankowym. No i właśnie wczoraj dostałem kredyt w Dexii, na warunkach promocyjnych festiwalowych, 4,79%. A więc się jednak da i na okresie próbnym... Odpowiedz Link
bamaza42 Re: W sobote rusza AutoFestival 07.02.06, 17:10 Ty dostales teraz, a masz juz za soba kawalek okresu probnego...Moja kolezanka, siedzaca vis a vis, zaczynala ze mna 1 stycznia i tez dostala....od pierwszego dnia pracy robila wszystko, zeby jak najpredzej kupic swojego wymarzonego golfa.....no i ma :)nie ma to jak determinacja....a wszystko, lub prawie wszystko zalatwiala przez telefon - tzn. dogrywala sprawy, jechala na miejsce tylko podpisac stosowne papiery.... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: W sobote rusza AutoFestival 07.02.06, 17:18 szymbi napisał: >A więc się jednak da i na okresie próbnym... Pewnie, ze sie da! Wszystko sie da, nawet w Fortisie;) Odpowiedz Link