21.08.04, 10:51
Witam. Chcialabym sie dowiedziec czy na tzw. Mini Jobs za 400 euro trzeba
pozwolenie na prace, gdyz niestety ja otrzymam pozwolenie za jakies 4
miesiace po slubie z tego co sie orientuje, a nie chce przez 4 miesiace
siedziec w domu i nic nie robic. I czy moze mi ktos udzielic infomrmacji na
temat ubezpieczenia jakie moge sobie gdzies wykupic na czas tych 4 miesiecy.
Z gory dziekuje za kazda odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • joasia1 Re: Mini Jobs 21.08.04, 13:16
      Jakie ubezpieczenie? Zdrowotne?
      Dlaczego na 4 miesiace?
      Osoby zatrudnione na Mini-job nie sa ubezpieczone zdrowotnie.
      Ubezpieczona jestes jako czlonek rodziny w ubezpieczalni meza
      o ile jest ubezpieczony w Gesetzliche Krankenkasse (AOK, Barmer, IKK itp)
      • annimae Re: Mini Jobs 21.08.04, 14:13
        Tak ubezpieczenie zdrowotne. A na 4 miesiace, gdyz za 4 miesiace bede juz po
        slubie i bede miala ubezpieczenie po mezu, narazie jestem tylko jego narzeczona
        wiec chyba nie przysluguje mi ubezpieczenie po nim.
    • plesser Re: Mini Jobs 21.08.04, 16:19
      Mini Jobs to odformalizowana forma zatrudnienia, ale ciagle zatrudnienia, do
      ktorego potrzebne jest pozwolenie na prace i Lohnsteuerkarte. Jesli nie
      posiadasz tego pierwszego nie mozesz podjac pracy. Obawiam sie, ze zalatwienie
      formalnosci raz, ze odbywaloby sie na ogolnych zasadach, a wiec bylabys
      traktowana jak kazdy Polak chcacy podjac niesamodzielna prace w RFN (jesli nie
      jestes studentka, bo jako dopiero z niemieckim obywatelem zareczona pozwolenia
      na prace nie dostaniesz) i potrwaloby niewiele krocej niz owe 4 msc.

Inna kwestia jest ubezpieczenie. O ile w pierwszym wypadku dalbym sobie mimo
      wszytko na te kilka miesiecy spokoj, to ubezpieczenie musisz miec. Udaj sie ze
      swoim mezem do jego Krankenkasse i dowiedz sie, czy nie ma sposobu na
      uregulowanie tymczasowe tej kwestii. Takim sposobem mogloby byc otrzymanie w
      polskim NFZ formularza E-111 i przedlozenie go w Krankenkasse meza do czasu
      objecia Twojej osoby jego ubezpieczeniem, czyli zwolnienie z niemieckiego
      ubezpieczenia na podstawi ubezpieczenia polskiego z zachowaniem prawa do
      podstawowych swiadczen. Zapytaj o to w Krankenkasse.

A tak na marginesie, jako Freiberufler mozesz pracowac od zaraz, bo praca
      samodzielna nie jest objeta okresami przejsciowymi. Juz teraz- jako polska
      obywatelka, niezamezna, mozesz sie realizowac ku chwale gospodarki nowego
      kraju.
      • annimae Re: Mini Jobs 21.08.04, 17:42
        Dziekuje bardzo za super odpowiedz :) pozdrawiam
      • sabba plesser 21.08.04, 20:15
        napisales: "bo jako dopiero z niemieckim obywatelem zareczona pozwolenia
        na prace nie dostaniesz)". Czy cos zle zrozumialam? Wychodze za maz za Niemca,
        ide do Ausländeramtu dam mi daja odpowiednia wize i automatycznie po wizycie w
        Arbeitsamcie dostaje normalne pozwolnie na prace. Natychmiast po slubie.
        • walterbertin sabba 24.08.04, 05:51
          tak ale oni maja slub dopiero za 4 miesiace i joannie chodzi jak te 4 miesiace
          przezyc bo ona juz tu jest jako nazeczona.

oczywiscie ze po slubie to wszystko jest uproszczone ale przed slubem
          - na okresie probnym - to nie ma zadnych ulg

Walter
          • sabba Re: sabba 24.08.04, 11:07
            aaa.teraz widze masz racje, chodzi o zereczenie a nie zaslubienie...ok dzieki
            • fasolka3 ubezpieczenie 25.08.04, 22:32
              A czy nie jest tak, ze po wejsciu do Unii Polacy, bedacy ubezpieczeni w Polsce,
              maja automatycznie ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech? Moja mama twierdzi, ze
              tak, ale ekspertem to ona nie jest...

FFF
              • angelikaml Re: ubezpieczenie 26.08.04, 16:05
                Niby tak jest, dostaje sie formularz E-111, jest jednak on wazny tylko 2
                miesiace i po tym okresie trzeba go odnowic i tak caly czas. Jedynie emeryci i
                rencisci maja ten formularz wazny na rok. I oczywiscie nie ma sie bezplatnego
                dostepu do wszystkich uslug.
              • walterbertin do sa dwie pary butow Unia i ubezpieczenie 26.08.04, 21:37
                ale tak sie zbieglo ze przy jednej parze butow druga tez uregulowano.

Z tym ze uregulowanie dotyczy to polskich turystow czy osob odwiedzajacych lub
                w innej formie czasowo przebywajacych w Niemczech na okreso podobny do urlopu,
                chyba limit jest do dwoch miesiecy pobytu za granica - tak zeby to nie mialo
                charakteru stalego pobytu.

Wtedy za leczenie w Niemczech, w intencji ubezpieczycieli leczenie dorazne
                a nie jakichs chorob chronicznych w rodzaju skrzywienie kregoslupa czy
                reumatyzm a wiec operacja wyrostka albo gispowanie zlamanej na wyjezdzie reki
                placi polski NFZ
                Podstawa do rozliczenia jest druczek E-111, ktory jest czyms w rodzaju czeku -
                daje mozliwosc czy niemieckiemu lekarzowi czy niemieckiemu szpitalowi lub
                aptece rozliczyc sie z polska kasa chorych (NFZ). Jak dokladnie to rozliczenie
                funkcjonuje to nie wiem, ale jest to dla ubezpieczonego bez znaczenia - nie
                musi wykladac gotowki i pozniej sie rozliczac w Polsce za zaplacone rachunki
                w druga strone czyli niemiecki ubezpieczony w Polsce - leczenie dorazne
                funkcjonuje tak samo - druczek E-111 otrzymuje sie w Niemczech w Krankenkasse
                - wazne przed wyjazdem i jest za darmo, w ramach ogolnego ubezpieczenia

Druczek E-111 tez trzeba pobrac w Polsce przed wyjazdem za granice
                - podobno trzeba w Polsce cos sie doubezpieczyc na wyjazd za granice za
                niezbyt duza sume, ale nie jest czy nie bylo to bezplatne -
                Tak bylo w przypadku mojej szwagierki, z tym ze moja szwagierka przyjezdzala
                akurat na przelomie z 1. maja, tak ze moze z tym doubezpieczaniem sie tez cos
                juz zmienilo.

Walter
      • ggigus do minijobu 01.09.04, 14:41
        nie potrzeba karty podatkowej, a jedynie numer ubezp. spoleczengo. tzn. samo
        ubezpieczenie.
        ale pociesze autorke postu, ze Minijobzenrtrale nie jest az tak docieklaiwa i
        autorka postu powinna tak sprobowac troche na krzywy ryj, hm, prace dostac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka