cegielkapck
16.02.16, 19:56
Witam, prosze o pomoc. Mianowicie byłem w 2013r. w Niemczech- pojechałem do pracy, na miejscu powiedziano mi żeby pracować muszę założyć gewerbe. Był przy tym jakiś księgowy z którym aktualnie nie mam kontaktu porozumiewiał sie on głównie z "szefem(gmbh)" miał prowadzić nasze sprawy (płacił mu ponoć ten szef). Więc zostałem zameldowany przy pomocy szefa w pokoju w jakimś domu(w którym mieszkałem), otrzymałem dokument Anmeldung, następnie Gewerbe anmeldung. I tak przez 2,5 mc pracy nie było nie uzyskałem żadnego przychodu.... skończyły mi sie pieniądze, właściciel pokoju kazał się wymeldować... udało mi sie za pomocą angielskiego uzyskałem abmeldung i wróciłem do Polski. Nie wiem czy ksiegowy porobił jakie zeznania cokolwiek nie wiem nawet czy ta gewerbe została otwarta czy nie, przez czas mieszkania w Niemczech nie dostałem zadnego numeru podatkowego żadnych dodatkowych dokumentów nie uzupełniałem żadnego ubezpieczenia poza polskim nie miałem.
Do polski wróciłem w grudniu 2013r. do tej pory nic żadne dokumenty ponaglenia czy cos, mi nie przyszło. I nie wiem czy jestem w D.... czy nie otworzyłem żadnej gewerbe.