niki255 Re: Wyksztalcenie 12.12.05, 15:09 Sorki wcisklam za szybko enter, wlasnie przyjechalam do niemiec, i mam problem z podaniem swojego wyksztalcenia na formularzach, bo ja w polsce ukonczylam AE w krakowie i mam mgr a tutaj nie ma tego tytulu i nie wiem co mam wpisywac jako wyksztalcenie, dzieki za pomoc Odpowiedz Link
dzicz.germanska Re: Wyksztalcenie 12.12.05, 16:11 niki255 napisała: > Sorki wcisklam za szybko enter, wlasnie przyjechalam do niemiec, i mam problem > z podaniem swojego wyksztalcenia na formularzach, bo ja w polsce ukonczylam AE > w krakowie i mam mgr a tutaj nie ma tego tytulu To przesad swiatlo cmiacy. > i nie wiem co mam wpisywac jako > wyksztalcenie, dzieki za pomoc To napisz najpierw, co to jest AE, co studiowalas i jaki jest pelny tytul. A takze czy chcesz uzywac odpowiednika w dokumentach oficjalnych, czy w normalnych rozmowach. Bo w dokumentach oficjalnych musisz stosowac tytul oryginalny (ew. z wyjasniajacym odpowiednikiem w nawiasie). Odpowiedz Link
dunia77 Re: Wyksztalcenie 15.12.05, 01:56 Powaznie ? To ciekawe, skad takie zbiorowe zdzwienie w moim instytucie ? :-) Ja mialam magistra astronomii - a takiego tytulu w Niemczech nie ma, bo nie ma kierunku astronomia, hehe. Uzywalam Dipl. Physiker (w sytuacjach jak najbardziej oficjalnych) i wszyscy byli zadowoleni. Odpowiedz Link
ochmis a co to? 15.12.05, 02:19 www.mpia.de/Public/menu.php?MPIA/Students/indexA1_en.html Odpowiedz Link
dunia77 Re: a co to? 15.12.05, 18:18 Wiesz co, troche glupio podawac angielskojezyczny tekst w rozmowie o niemieckojezycznych tytulach, prawda ? Naprawde, prosze o konkretna informacje, ze w Niemczech mozna uzyskac tytul "magister astronomii". Albo chociaz "Dipl. Astronom" ? Jesli trwam w bledzie, to chcialabym to wiedziec. O studiowaniu w MPIA akurat troche wiem, bo moj maz pracowal tam jakis czas. MPIA nie jest uniwersyteckim insytutem, formalnie jestes studentem wydzialu fizyki na uniwersytecie w Heidelbergu i taki wlasnie tytul uzyskujesz (Dipl. Physiker(in) ). Przez jakis czas mozna bylo u nich dostac "M. Sc. in Physics", ktora to propozycja byla skierowana glownie do miedzynarodowych studentow, ktorzy beda uyzwac tytulu poza Niemcami, ale z tego co wiem, nie bylo wielkiego zainteresowania i mieli sie z tego pomyslu wycofac. Natomiast w Austrii jest inaczej: istnieja studia na kierunku astronomia, po ktorych uzyskuje sie tytul magistra (np. Graz, Wieden, Insbruck). Ochmis, powaznie, akurat w tym temacie guglowanie przez dwie minuty nie wystarcza, zeby zablysnac erudycja na forum :-) Odpowiedz Link
dzicz.germanska Re: Wyksztalcenie 15.12.05, 14:07 dunia77 napisała: > Powaznie ? To ciekawe, skad takie zbiorowe zdzwienie w moim instytucie ? :-) Bycie naukowcem nie czyni czlowieka wszystkowiedzacym. > Ja mialam magistra astronomii - a takiego tytulu w Niemczech nie ma, bo nie ma > kierunku astronomia, hehe. Uzywalam Dipl. Physiker (w sytuacjach jak > najbardziej > oficjalnych) i wszyscy byli zadowoleni. Formalnie rzecz biorac uzywalas bezpodstawnie nieposiadanego stopnia naukowego. Cos takiego moze sie zle skonczyc. Nalezalo uzyc stopnia Magister, M.A. albo (o ile chodzilo o kierunek) w ostatecznosci Dipl.-Astronom. Patrz: de.wikipedia.org/wiki/Magister Odpowiedz Link
dunia77 Re: Wyksztalcenie 15.12.05, 18:01 > Bycie naukowcem nie czyni czlowieka wszystkowiedzacym. Nie mowie o naukowcach. Mowie o pracownikach administracji, ludzi z dzialu studiow miedzynarodowych itp. > Formalnie rzecz biorac uzywalas bezpodstawnie nieposiadanego stopnia naukowego. > Cos takiego moze sie zle skonczyc. Tak, tak, najpierw odbiora mi doktorat, a potem deportuja na Syberie ;-) > Nalezalo uzyc stopnia Magister, M.A. albo (o ile chodzilo o kierunek) w > ostatecznosci Dipl.-Astronom. Sama tego nie wymyslilam. Kiedy przyjechalam do Niemiec, nie znalam jezyka, wiec kierowalam sie wskazowkami ludzi, ktorzy ewaluowali moj dyplom na uczelni. Smutne, ze wykazali sie taka niewiedza. Teraz to i tak tylko ciekawostka, chyba ze na mnie doniesiesz ;-) > > Nalezalo uzyc stopnia Magister, M.A. albo (o ile chodzilo o kierunek) w > ostatecznosci Dipl.-Astronom. Odpowiedz Link
dzicz.germanska StGB $ 132a Titelmißbrauch 15.12.05, 20:28 dunia77 napisała: > Tak, tak, najpierw odbiora mi doktorat, a potem deportuja na Syberie ;-) Cos w tym stylu. Powaznie. Strafgesetzbuch (StGB) Besonderer Teil (§§ 80 - 358) 7. Abschnitt - Straftaten gegen die öffentliche Ordnung (§§ 123 - 145d) § 132a Mißbrauch von Titeln, Berufsbezeichnungen und Abzeichen (1) Wer unbefugt 1. inländische oder ausländische Amts- oder Dienstbezeichnungen, akademische Grade, Titel oder öffentliche Würden führt, [..] wird mit _Freiheitsstrafe_ bis zu einem Jahr oder mit Geldstrafe bestraft. dejure.org/gesetze/StGB/132a.html Odpowiedz Link
dunia77 Re: StGB $ 132a Titelmißbrauch 15.12.05, 21:32 Ja Ci wierze na slowo, ze jakies paragrafy na to sa, bo w Niemczech jest na wszystko paragraf. :-) Ale tak wlasnie bylo, kiedy wyslalam moj dyplom na uniwersytet, gdzie mieli mnie zattrudnic i osoba odpowiedzialna za ewaluacje dyplomow (pracownik administracji wydzialu) powiedzial mi, ze w Niemczech stopnia magistra astronomii nie ma, i w zwiazku z tym powinnam w systuacjach oficjalnych uzywac "Dipl. Physikerin" i tak tez mi wpisal w papiery. Sama bym tego nie wymyslila, bo nie znalam jezyka. Wynika z tego pewnie tylko tyle, ze pracownicy odpowiedzialni za kontakty miedzynarodowe sa niedouczeni... Z tym, ze to byla chyba najbardziej formalna sytuacja, w ktorej musialam podac zawod/wyksztalcenie. Trzech literek przed nazwiskiem uzywalam tylko wtedy, kiedy na polecenie szefa musialam sie spotykac z oficjalami i politykami ;-) Odpowiedz Link
walterbertin z cala pewnoscia masz racje 19.12.05, 22:27 1. czesciowo to az strach ale nawet w tak mozna by powiedziec miedzynarodowych instytucjach jak MAX Planck Institut w Kadrach czy w Dziale Personalnym lub Human Resources pracuja ludzie ktorych wogole nic nie interesuje co za miedza. 2. w obszarze jezyka niemieckiego w moich doznaniach (praktyce) Magister zachowal sie jedynie w Austrii a co za tym idzie rowniez w prawie wszystkich krajach spadkowych po c&k Monarchii Austro-Wegierskiej Przy Magister sa b. duze roznice miedzy krajami - z tego co wiem w Austrii i Serbii najpierw dostaje sie dyplom ukonczenia studiow - jako Diplom .... a dopiero po nastepnych 3 latach studiow mozna bronic pracy magisterskiej natomiast w Polsce tytul magistra byl kiedys mozna powiedziec zamienikiem dla dyplomu ukonczenia studiow Diplom .... W moich czasach (PRL) studio opuszczali prawie sami magistrzy jak to teraz jest nie wiem Walter Odpowiedz Link
dunia77 Re: z cala pewnoscia masz racje 19.12.05, 22:40 > Przy Magister sa b. duze roznice miedzy krajami - z tego co wiem w Austrii i > Serbii najpierw dostaje sie dyplom ukonczenia studiow - jako Diplom .... Moze zalezy od kierunku ? Moj maz studiowal w Grazu (astronomia) i od razu robil magistra. Odpowiedz Link
ggigus do dunii na marginesie 15.12.05, 21:29 chociaz nie mozesz o sobie mowic, ani pisac Dipl. Phys.(a czy to wazne?), to wyznam, ze Ci strasznie zazdroszcze magistra astronomii, bo mnie a. interesowala i interesuje, a traba jestem z matmy, wiec musialam sobie odpuscic. pozdrawiam krecac glowa z zzazdrosci Odpowiedz Link
dunia77 Re: do dunii na marginesie 15.12.05, 21:39 > chociaz nie mozesz o sobie mowic, ani pisac Dipl. Phys.(a czy to wazne?) No wazne, bo jak sie okazuje moga mnie wsadzic na rok do paki za to, ze w apliakcji na karte payback w rubryce zawod wpisalam "Dipl. Physikerin" ;-) Moze juz profilaktycznie zostane w USA ? :-) > pozdrawiam krecac glowa z zzazdrosci Ech, studia bardzo fajne, praca tez, tylko o nia ciezko :-/ To znaczy, z jednej strony drzwi na caly swiat otwarte, a z drugiej strony ciezko o robote na poziomie... Odpowiedz Link
ggigus nie przejmuj sie 15.12.05, 21:42 jakbym podliczyla wz. klamstwa, jakie zafundowalam niem, urzedom w formularzach, gnilabym juz w wiezeniu to pewnie znasz tego slynnego polskiego astronima? Odpowiedz Link
ggigus przypomnialo mi sie! 15.12.05, 21:47 Pawel Wolszczan, pewnie jestescie na ty i razem ogladacie niebo przez teleskop. Eh, ta matma zycie mi zawiazala... Odpowiedz Link
dunia77 Re: przypomnialo mi sie! 15.12.05, 23:46 Zdziwisz sie :-) Ja zajmuje sie zupelnie inna dziedzina (fiyzka Slonca), a Wolszczana (Aleksandra, zreszta) widzialam tylko raz w zyciu na jakiejs wiekszej konferencji (Cospar, chyba). Normalnie jezdzi sie na jakies wyspecjalizowane workshopy i spotyka gora 100 w kolko tych samych ludzi. :-) A ta slawa, BTW, to tak glownie w Polsce sie rozniosla ;-) Odpowiedz Link
ggigus fizyka Slonca, jak to kurde, brzmi, 16.12.05, 00:19 to uprzedzam, ze jak bede miala jakies astro-pytanie, albo jak sie o cos astro- zaloze (laikow potrafie jeszcze zbajerowac), to dopytam Cie mailem pozdrawiam Odpowiedz Link
basia553 Re: Wyksztalcenie 15.12.05, 07:50 Tytul magistra istnieje, ale nie jest to tytul naukowy. Wiec nie uzywa sie go na codzien, najwyzej w ankietach, a w CV najczesciej pisze sie wlasnie ze studia mit Abschluss. Jestem od wiekow w Niemczech, wiec nie jestem pewna, ale w Polsce chyba tez przestalo sie juz dawno uzywac "tytulu" magistra na codziem - np. na wizytowkach, czy w podpisie? Odpowiedz Link
dzicz.germanska Ciekawe, w jakim kraju? 15.12.05, 13:58 Bo zarowno w D, jak i w PL magister, doktror i inne nie sa tytulami, lecz stopniami naukowymi. Nie dajacymi zreszta podstaw do pretensji o bycie nazywanym per "panie magistrze, panie doktorze". I to zarowno w mowie, jak i w pismie. Odpowiedz Link
dzicz.germanska Führung akademischer Grade 15.12.05, 14:20 Führung akademischer Grade Die Führung akademischer Grade ist in Deutschland durch die Hochschulgesetze der Länder geregelt. Unter "Führung" wird verstanden, daß man sich selbst als Träger eines akademischen Grades in der Öffentlichkeit zu erkennen gibt, z.B. durch Eintragung des Grades auf der Visitenkarte oder auf dem geschäftlichen Briefpapier, aber auch durch mündliche Äußerungen. Wer lediglich im kleinen privaten Kreis (z.B. auf einer Party) mit einem nicht vorhandenen Grad angibt, macht sich zwar lächerlich, aber nicht strafbar im Sinne unbefugter Führung. Ebenfalls nicht unter "Führung" im rechtlichen Sinne fällt der Gebrauch eines akademischen Grades als Bestandteil eines Künstlernamens (z.B. DJ Dr. Motte). Allgemein gilt, daß Grade nur in der Form geführt werden dürfen, die durch die Verleihungsurkunde oder die Prüfungsordnung festgelegt ist. Wurde der Diplomgrad einer Fachhochschule z.B. mit dem Zusatz (FH) verliehen, darf dieser Zusatz bei der Führung des Grades nicht weggelassen werden. Für die Führung ausländischer Grade gelten besondere Regelungen, die den Hochschulgesetzen der Länder zu entnehmen sind. Ob ein Grad als Namenszusatz vor oder hinter dem Namen geführt wird, ist im Gegensatz zu Österreich in Deutschland nicht gesetzlich geregelt. Allgemein üblich ist aber, dass Diplom- und Doktorgrade vor dem Namen, Magister- und Bachelor-/Master-/PhD-Grade hinter dem Namen geführt werden. Anders als bei den meisten geschützten Bezeichnungen, deren unrechtmäßige Führung in der Regel ordnungswidrig ist - wie z.B. auch das unbefugte Führen eines Abschlusses einer Berufsakademie (Dipl.-...(BA))-, stellt die unrechtmäßige Führung eines deutschen oder ausländischen akademischen Grades eine Straftat gemäß § 132 a StGB (Mißbrauch von Titeln, Berufsbezeichnungen und Abzeichen) dar. Dies gilt auch für die Führung von Bezeichnungen, die akademischen Graden zum Verwechseln ähnlich sind. Da in Deutschland z.B. im Bereich der beruflichen Weiterbildung als "Diplom" titulierte Bescheinigungen üblich sind und auch oft bewußt akademisch anmutende Begriffe wie "Fernstudium", "Diplomprüfung", "auf universitärem Niveau" im selben Zusammenhang verwendet werden, ist der Irrtum weitverbreitet, man könne sich nach Erhalt eines solchen Zertifikates das Kürzel "Dipl." vor die Berufsbezeichnung setzen. Diese Unbekümmertheit kann aber letzten Endes sogar strafrechtliche Konsequenzen nach sich ziehen. Die Eintragung akademischer Grade in offizielle Dokumente, z.B. in den Reisepass, ist in Deutschland im Gegensatz zu Ländern wie Österreich nicht vorgesehen. Eine Ausnahme bildet der Doktorgrad, der in abgekürzter Form in den Ausweis eingetragen werden kann. Eine Pflicht zur Führung eines akademischen Grades besteht für den Inhaber in Deutschland nicht. de.wikipedia.org/wiki/Akademischer_Grad Odpowiedz Link
dzicz.germanska Akademischer Grad vs. akademischer Titel 15.12.05, 14:21 Akademischer Grad vs. akademischer Titel Die akademische Dienstbezeichnung "Prof." (Professor) und der akademische Grad "Dr." (Doktor) wird häufig als "akademische Titel" bezeichnet oder verstanden. Gemäß dem Gesetz über Titel, Orden und Ehrenzeichen (Paragraph 2, Absatz 1) werden Titel in Deutschland nur durch den Bundespräsidenten verliehen. Es kann aber gesetzlich, beispielsweise durch Landesrecht, Abweichungen davon geben. So werden in Rheinland-Pfalz beispielsweise die Titel Justizrat oder Sanitätsrat staatlich verliehen. Gemäß Paragraph 2, Absatz 2 sagt das Gesetz allerdings nichts über akademische Grade sowie Amts- und Berufsbezeichnungen aus. [Bearbeiten] Akademische Grade als Namensbestandteil Nur in wenigen Ausnahmefällen können Akademiker darauf bestehen, mit ihrem korrekten Grad angesprochen zu werden, z.B. in Zeugnissen von Dienstvorgesetzten oder Arbeitgebern [1]. Akademische Grade sind kein Bestandteil des bürgerlichen Namens, was das Bundesverwaltungsgericht 1957 (BVerwGE 5, 293) bestätigt hat und dem sich der Bundesgerichtshof 1962 angeschlossen hat (BGHZ 38, 380, 382 f.). ebd. Odpowiedz Link
rafalkawecki Re: magister JEST tytulem naukowym!! 15.12.05, 17:59 Witam, magister to ani tytul ani stopien naukowy !! W Polsce jedyny tytul naukowy to profesor. A stopnie naukowe zaczynaja sie od doktora (dr i dr hab.). Magister to nic innego jak tytul zawodowy - wg polskiego prawa Dz.U. 2003 nr 65 poz. 595. W Niemczech jest podobnie (jak nie tak samo) :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
dzicz.germanska Re: magister JEST tytulem naukowym!! 15.12.05, 20:30 rafalkawecki napisał: > poz. 595. W Niemczech jest podobnie (jak nie tak samo) :) Ani podobnie, ani tak samo. Deutsche akademische Grade sind u. a.: * der Bakkalaureus * der Magister, * das Diplom, * das Lizenziat, * der Meisterschüler, * der Bachelor, * der Master, * der Doktor, Odpowiedz Link
madasza100 Re: Wyksztalcenie 15.12.05, 23:15 Informationen zu anerkannten Hochschulen, ausländischen Abschlüssen, deren Übersetzung und Abkürzung finden sich insbesondere in der Datenbank Anabin der Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen - www.anabin.de -. Die Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen ist als Teil des Sekretariats der Kultusministerkonferenz eine Einrichtung der Länder. magister astromonii = Magister ( Astronomie) Odpowiedz Link
dunia77 Re: Wyksztalcenie 15.12.05, 23:52 Nie, no oczywiscie, ze doslowne tlumaczenie bedzie takie, jakie bedzie. :-) Chodzilo mi o to, ze w Niemczech nie da sie uzyskac tego tytulu, chyba ze o czyms nie wiem. I ze obslugujacy mnie urzedas twierdzil, ze trzeba wpisac ekwiwalent, ktory bedzie zrozumialy dla gawiedzi. Czy mial racje, nie potrafie osadzic. Odpowiedz Link
uscha Re: Wyksztalcenie 07.01.06, 20:45 Das Studium der Astronomie führt in Deutschland nicht zu einem Astronomie-Diplom. Wer Astronomie studieren will, absolviert das Physik-Studium mit Astronomie als Nebenfach. Nur sehr selten läuft der Weg über das Studium der Mathematik oder Informatik. Das Grundstudium (4 Semester) wird mit den mündlichen Prüfungen in den Fächern Experimentalphysik, Theoretische Physik, Mathematik und Nebenfach Astronomie abgelegt (Vordiplom). Nach weiteren 4 Semestern des Haupt- und Aufbau-Studiums sind die Prüfungsfächer in der mündlichen Diplomprüfung Experimentalphysik, Theoretische Physik, das Vertiefungsfach Astrophysik, und das Nebenfach. Es gibt auch die Möglichkeit, Astronomie als Nebenfach zu wählen und ein anderes Vertiefungsfach. Anschliessend wird mit der Diplomarbeit begonnen, die ein Thema der Astronomie zum Gegenstand hat und in einem der Astronomischen Institute durchgeführt wird (2 Semester). Der erreichte Abschluss ist das Diplom in Physik. Das Studium der Astronomie wird dann weitergeführt mit dem Promotionsstudium. Dies beinhaltet Spezialvorlesungen, die Mitarbeit in der Forschung bis hin zu selbständiger Forschungsarbeit. Für das Promotionsstudium brauchen Sie ein Forschungsprojekt und einen Betreuer. Beides ergibt sich aufgrund persönlicher Vereinbarungen. Das Promotionsstudium wird abgeschlossen mit der Doktorarbeit sowie der mündlichen Doktorprüfung in Astronomie. Der Abschluss ist der des Dr. rer. nat.. Odpowiedz Link