michalina1974 02.03.06, 17:44 j.w. ----------------------------------------------------- Quand un homme te parle, souris-lui et ne l'écoute pas Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 17:47 Na pierwszy rzut ucha:9 francuski czy wloski to nie jest... Zupelnie inaczej podchodzi sie do jezyka, kiedy sie juz go na jakims poziomie zna, czuje, funkcjonuje w nim. To taka moja druga ojczyzna, choc w zasadzie wiecej sentymentu powinnam miec do angielskiego, ktory jets moim wlasciwym drugim jezykiem... Odpowiedz Link
ggigus Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 17:50 mnie sie podoba, ale ostanio dochodze do dziwnych wnioskow - np. sa ksiazki ze zdaniami malo logiczynmi, ktore po polsku sa oki, a po niem - okropne i nie wiem czemu, ale wiele tlumaczen -np. Vian - brzmi po niem. smutno i blado Odpowiedz Link
annajustyna Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 17:54 To samo dotyczy angielskiego (w koncu tez jezyk germanski:). Teksty piosenek nawet bardzo ladne (chocby Fisha), brzmia po polsku czesto dretwo lub banalnie. Inna sprawa, ze nalezaloby je potraktowac jako poezje i troche sie pogimnastykowac przy tlumaczeniu:). Odpowiedz Link
ggigus Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 17:58 hm, nie wiem czy da sie porownac proze z piosenkami, w prozie ma sie wiecej wolnosci a poza tym wg mnie teksty wielu piosenek sa generalnie hm malo inteligentne, a przetlumaczone w dodatku staja sie dretwe, ale to juz moja opinia Odpowiedz Link
marek.walkowiak Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 19:47 Hmm... traktuje instrumentalnie... do mowienia i te sprawy ;) Brzmienie niemieckiego bardzo zalezy od regionu, dlatego lubie np. BAP - dialekt tworzy specyficzny klimat. Odpowiedz Link
michalina1974 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 19:51 zapewne, tak jak w Szwabenlandii, gdy nie rozumiesz w jakim jezyku do ciebie mowia :-)) ----------------------------------------------------- Quand un homme te parle, souris-lui et ne l'écoute pas Odpowiedz Link
marek.walkowiak Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 19:54 przewaznie co nieco lapie ;) - a reszty sie domyslam z kontekstu. Co innego gdybym sie zapuscil gdzies w bawarska prowincje - ale tego jeszcze nie probowalem. Odpowiedz Link
dede1 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 20:20 Podoba mi sie, ale angielski uwazam za przyjemniejszy - zarowno do nauki jak i w uzyciu. Iza Odpowiedz Link
caysee Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 02.03.06, 21:17 Kiedys mi sie zbytnio nie podobal, ale w miare podobala mi sie klarowna gramatyka z umiarkowana liczba wyjatkow. Zawsze wolalam jednak angielski, bardziej mi "lezal", lepiej wchodzil do glowy, wlasciwie tak na pol naturalnie - slyszalam slowko i chlonelam. Niemieckiego zas musialam sie po prostu uczyc. Zreszta uczylam sie go tylko 3,5 roku w liceum. Uwazalam, ze niemiecki jest niezbyt ladny w brzmieniu. Kiedy poznalam swojego prawie-juz-meza moj niemiecki byl dodatkowo w stanie zaniku. I wtedy on zaczal do mnie mowic czasami po niemiecku ladne rzeczy;) swoim ladnym glosem;) no i jakos tak mi sie zaczal ten jezyk podobac..... gdy mowil do mnie po angielsku, nie bylo w tym zadnej magii, ale po niemiecku... mm :) Potem zaczelam sie znowu niemieckiego uczyc i jakos to wrazenie ze jezyk jest ladny i melodyjny troche mi minelo ;) Jednak nadal dziwi mnie dlaczego tak wiele osob mowi, ze niemiecki jest tak brzydki. Jezyk jak jezyk... mi sie w miare podoba. Odpowiedz Link
osatnia Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 07:52 kiedys, jak nic nie rozmumialam, nie podobal mi sie bardzo! jeden wielki belkot. ale odkad rozumiem i umiem cos powiedziec, czy przeczytac, juz jest lepiej. ale do tej pory przechodza mnie dreszcze, jak ktos krzyczy po niemiecku. no nic na to nie poradze. skojarzenia i tyle! Odpowiedz Link
rudewredne Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 08:29 Zaczne pytaniem : Ogladal ktos "Tarzan" Disneya ? Pamietacie jak Phil Collins spiewal "Dir gehört mein Herz" czyz to nie bylo piekne? Phils zusammengefasste Interview-Statements zu seinem "deutschen Album" "In Deutsch zu singen war einfacher als ich dachte. Irrtümlicherweise dachte ich, Französisch wäre am einfachsten und Deutsch am schwersten. Ich habe die Texte phonetisch gelernt. Ich spreche kein Deutsch, aber ich finde, daß diese Sprache immer sehr gut und elegant klingt. " Odpowiedz Link
caysee Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 08:49 Ja nie slyszalam tej piosenki, ale ciekawe jest to co on powiedzial. Moze to tylko Polacy uwazaja, ze niemiecki tak okropnie brzmi? Odpowiedz Link
dunia77 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 09:33 Wydaje mi sie, ze Polacy maja po prostu zle skojarzenia z niemieckim. Odpowiedz Link
dunia77 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 09:34 Tak mi sie wlasnie przypomnialo... czytaliscie "Jane Eyre" ? Tam jest taka scena, ze dwie siostry, u ktorych przebywala Jane (nie pamietam imion) czytaly niemieckie ksiazki w oryginale i zachwycaly sie brzmieniem jezyka :-) Odpowiedz Link
marek.walkowiak Apropos, Beatlesi zaczynali w Niemczech 03.03.06, 17:57 ...i sa nawet jakies nagrania po niemiecku (niestety nie slyszalem). Odpowiedz Link
rudewredne Re: Apropos, Beatlesi zaczynali w Niemczech 04.03.06, 11:05 Dokladnie w "Star Club" -ie na Reeperbanie www.center-of-beat.com/de_exhibition_40photos.php Odpowiedz Link
maedel Re: Apropos, Beatlesi 06.03.06, 10:11 marek.walkowiak napisał: > ...i sa nawet jakies nagrania po niemiecku (niestety nie slyszalem). Są. :) Mam je - to "Sie liebt Dich" ("She loves you") i "Komm gib mir deine Hand" ("I wanna hold your hand"). Brzmią trochę komicznie ;))), miękko i tak "nie niemiecko". Ale posłuchać warto, choć zawsze się uśmiecham jak to słyszę. Odpowiedz Link
stary91 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 08:51 Jezyk niemiecki brzmi naprawde wrednie. Wtedy, kiedy wymawiany jest z ignorowaniem dlugiej czy krotkiej wymowy niemieckich samoglosek oraz z polskim akcentem. Wtedy na przyklad "Belegte Brötchen" brzmia jak "Beleckte Brettchen" ;-))) Odpowiedz Link
dede1 stary91 03.03.06, 13:56 Masz bezwzgledna racje. Niewielu stara sie nad akcentem pracowac. Chociaz wloski akcent w niemieckim tez jest paskudny. Albo francuski akcent w angielskim - az sie mdlo robi, a jak ktos do tego gramatyke partaczy to nic tylko isc i sie powiesic. Iza Odpowiedz Link
alesko Re: jezyk 03.03.06, 21:08 nono niemiecki-polski brzmi niefajnie, i jeszcze lepiej jak slyszy sie bezposrednie tlumaczenia z polskiego na niemiecki tzn uzywanie calych zwrotow polskich tylko ze po niem, wiadomo kazdemu sie zdarza bo to jest naturalne, ale niektorzy nie maja tej swiadomosci, np kiedys slyszalam wir gehen auf das bier:) albo ich suche nach grill:)od razu czuje sie polski chocby mowiono z najpiekniejszym akcentem:) ja pracuje na tymi polskimi konstrukcjami:)i nad akcentem:)ale cizeko to idzie jezyk lubie jak dobrze brzmi moja wlasna wymowa:) pa Odpowiedz Link
michalina1974 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 03.03.06, 13:58 niezle :-))) ----------------------------------------------------- Quand un homme te parle, souris-lui et ne l'écoute pas Odpowiedz Link
patchwork30 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 04.03.06, 14:19 Mi sie podoba w niemieckim precyzja w okreslaniu stanow emocjonalnych ;-))) To chyba najlepszy jezyk dla psychologow. Nie lubie za to, jak rozmawia grupa mezczyzn i do tego na raz. Z tego powstaje niemily szwargot. Odpowiedz Link
lucerka Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 06.03.06, 10:35 lubie niemiecki za jego precyzje Tennisverbanddonnerstagsversmmlung - precyzyjniej nie mozna.... :) ----------------- nie draznic lwa!!!! bo...dostanie sraczki!!! Odpowiedz Link
ewa778 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 14.06.06, 08:31 jezeli chodzi o brzmienie niemieckiego najbardziej podoba mi sie w Bawarii. takie la, la, la, jak w piosence:) na polnocy kojarzy mi sie jakby z belkotem. ale! nie trawie dialektu, ktorym mowi sie w okolocach Mainz!!! do szalu mnie doprowadzaja ich bledy: "Ich lege mich um"- poloze sie, "Er war bei mich"... Odpowiedz Link
sloneczko_02 Re: a jak Wam sie podoba jezyk niemiecki? 13.06.06, 15:31 ... a może ktoś z was zna jakiś adres strony, z której można za darmo ściągną piosenki w j.niemieckim? Odpowiedz Link