Dodaj do ulubionych

Szukam Polaków w Karlsruhe

19.09.06, 16:52
Cześć wszystkim.8 października 06 przeprowadzam się na stałe do Karlsruhe i
szukam nowych znajomych.Mam 30 lat, jestem prawnikiem, tam zaczynam od
początku łącznie z nauką języka.Chętnie nawiążę kontakty z Polakami tam
mieszkającymi żeby kompletnie nie sfiksować.Miło by było się czasami spotkać
i posłuchać o Waszych doświadczeniach.
Pozdrawiam,
mariola
Obserwuj wątek
    • lamatha Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 20.09.06, 13:24
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33515
      ja w innmy kraju, ale wiem ze to forum jest fajne :)
      Pozdrawiam i powodzenia.
      M i
      • mariolka110 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 20.09.06, 17:21
        Wielkie dzięki, jestes jedyną osobą, która się odezwała:)pozdrawiam
        • ewa553 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 20.09.06, 17:28
          jesli dobrze pamietam, to pare miesiecy temu tez jakas dziewczyna szukala kogos
          z Twojego miasta. Poza tym chyba nikogo nie ma. Ja mieszkam 70 km od Ciebie:))))
          • mariolka110 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 21.09.06, 17:23
            Cześć Ewo,
            dzięki za odpowiedź, może ktoś się zgłosi - zawsze będzie mi raźniej pogadać
            Polakami o tym jak się żyje na miejscu. 70 km to niedaleko, daj znać jak
            będziesz kiedyś w Karsruhe, chętnie się spotkam.
            pzdr
            Mariola
            • imogena1975 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 14.11.06, 21:11
              hej ja tez jestem z Karlsruhe. Mieszkam tu juz od 2, 5 roku. Nazywam sie Agata
              mam 31 lat, meza i corcie 5 msc. Tez jestem prawnikiem z wyksztalcenia ale tutaj
              nie pracowalam. Namietnie uczylam sie niemieckiego. Odezwijcie sie jesli macie
              ochote.
              Oto moj e- meil a.staniszewski@web.de
              pozdrawiam
        • julchen33 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 20.09.06, 17:32
          ja mieszkam w Karlsruhe od trzech lat. Jak chcesz, to mozemy spotkac sie na
          kawe, oczywiscie jak tu juz bedziesz. W Karlsruhe jest dosyc duzo Polakow, jest
          kosciol polski, jesli cie to oczywiscie interesuje (ja akurat do kosciola nie
          chodze, ale wiem, ze organizuja nawet jakies koncerty polskich artystow), jest
          tez jakis zwiazek Polonii, nigdy nie bylam na ich spotkaniach, ale mam
          kolezanke ktora tam nieco dziala. Zawsze mozna sie przejsc i zobaczyc co to za
          towarzystwo i czy ci odpowiada.
          A co sprowadza cie do Karlsruhe? Jest tyle piekniejszych miast w Niemczech :)
          • mariolka110 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 21.09.06, 17:21
            Cześć, dzięki za list, z przyjemnością się spotkam, odezwę się po
            przeprowadzce.Ja juz szukałam kontaktów polskich w K. Byłam u ks. Kosickiego z
            polskiej misji - to ten, który prowadzi polski kościół ale był b.
            niesympatyczny i powiedział mi,że tutaj mogę tylko sprzątać, nawet po studiach:)
            Spotkałam się też z fantastyczną osobą - szefową Forum Kultury polskiej w
            Karsruhe, Dorotą Cukierdą- obiecała, że się popyta i pomoże na ile będzie mogła
            na miejscu.
            Dlaczego Karlsruhe?Przyjeżdżam za sercem;)Mój facet jest Niemcem i ubłagał
            mnie, zebym to ja sie przeprowadziła, bo on robi karierę itd.Spróbuję, chociaż
            moje życie zmieni się o 180 stopni i nie wiem czy będę tam szczęśliwa...Na
            razie zapisałam się na dzienny kurs niemieckiego w Volkhochschule.No zobaczymy
            co dalej:)
            Mówisz, że są ładniejsze miasta?Karlsruhe moim zdaniem jest super:)_
            Pozdrawiam,
            Mariola
            • yvonnek2 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 21.09.06, 20:52
              Mariolka i ja jestem z Karlsruhe :)
              Niestety nie znam zbyt wielu Polakow, mimo ze mieszkam tu (z przerwami) 18 lat.
              Ale z mila checia to zmienie. Ja tez ostatnio szukalam krajanek :)
              Skrobnij na priva.
              Pa, pa.
        • ania7212 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 02.11.06, 13:28
          Czesc.Mam na imie Ania i jestem w podobnej sytucji jak Ty, od pazdziernika
          mieszkam w Karlsruhe.Jesli masz ochote porozmawiac serdecznie zapraszam.
          • marcinmartinus Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 22.10.16, 21:30
            Hey jest to jeszcze aktualne
            • vermieter Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 22.10.16, 21:42
              Mariola ma już 40 lat ;)
    • kamillcia Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 25.09.06, 12:04
      Nastepna Polka w KA! Jak fajnie!
      Mozesz do mnie pisac. Ja jestem wlasnie w trakcie szukania pracy,
      doswiadczeniami chetnie sie podziele.
      Do milego!
      Pa!
      Kamilla
      • yvonnek2 Kamila! 25.09.06, 14:20
        Ty sie tu lepiej nie wciskaj. Nie widzisz ze jest kolejka?
        :))
        • mariolka110 Re: Kamila! 03.10.06, 18:40
          Cześć Iwono i Kamilo,
          super, ze się odezwałyście.Ja w trakcie wielkiego pakowania w Warszawie.Nie
          wiem czy nie trzeba będzie na 3 razy czyli za jakiś rok powinnam się sprowadzić
          na dobre:)
          Pozdrawiam Was, napiszę z zaproszeniem na kawę jak się już zainstaluję na Rhode
          Island Allee!
    • ariadna6 Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 04.10.06, 12:58
      Wyslalam wiadomosc na priva:-)
    • kinescada Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 20.11.06, 23:21
      Czesc Wam ...z checia dołacze do Waszej grupy Polek w Karlsruhe i słuchajcie
      moze wymienicie sie jakimis interesujacymi informacjami na temat zycia
      tam..stwózmy cos razem
      • 131kasia Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 06.11.14, 11:24
        hej,jestem kaska,i ja z wielka przyjemnoscia dolacze do waszej grupy,pozdrawiam i prosze o kontakt,
    • aglajajepaczyn Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 12.01.07, 04:07
      Podciagam watek,z przyczyn osobistych..:)

Ciekawa jestem, jak Autorce sie podoba w tym Karlsruhe? Mam nadzieje, ze sie
      wszystko dobrze uklada:)

Przyjezdzam do Karlsruhe na wymiane miedzyuczelniana, to bedzie moj pierwszy
      pobyt w Niemczech na dluzszy okres czasu no i jestem pelna obaw- jak to zawsze
      przed nowym... nie, szczerze mowiac, jestem przerazona.
      Tym bardziej, ze przyjezdzam z Kanady, gdzie wszystko raczej inaczej wyglada
      niz w Europie.

W innym watku przeczytalam, ze mozna przezyc za ok. 500E, co mnie cieszy, mam
      nadzieje, ze to wciaz aktualne:) Poniewaz jednak zamierzam dosc duzo jezdzic po
      Niemczech ( wywiady z autorami, research w bibliotekach i archiwach) to ciekawa
      jestem, czym najlepiej - najtaniej- jezdzic.

Pocieszy mnie ktos? Poradzi?

dzieki.

• fan.club1 Studenci w Niemczech 12.01.07, 07:12

www.google.de/search?hl=de&q=Studenci+w+Niemczech&btnG=Google-Suche&meta=
        • mucha_na_dziko1 Re: Studenci w Niemczech 12.01.07, 15:19
          Fanclub znowu udaje mizernego wazniaka.
          • mariolka110 To ja, autorka tego posta 19.01.07, 18:28
            Drogie kolezanki,
            trudno zalozyc fanclub z niezaintersowanymi. Gdzie jestescie Aniu7212 i Agato
            (a.staniszewski)?Namachalam sie maili do was jeszcze w tamtym roku i co?Ciiisza.
            Iwona i Kamila- super fajne dziewczyny. Spotkalysmy sie raz i...ciiisza.Ja
            rozumiem - ze rodzina, ze obowiazki,ze Malysz. Ale tak nic, zupelnie nic?
            Wezcie przyklad ze starszych.Od dwoch tygodni chodze na spotkania Forum Kultury
            Polskiej Polonia. Jezu, jacy to sa swietni ludzie.I im sie chce!Spotykaja sie w
            kazda srode w galerii obrazow na kawke, pogaduchy, wieczory tematyczne o
            kulturze, sztuce. Kazdy opowiada o tym na czym sie zna: o historii, podrozach,
            pierwszej pomocy, itd. poczytajcie sobie: www.polonia-karlsruhe.de/
            Trzymaja sie razem, co jest podobno niepodobne do Polakow za granica...
            I co Wy na to?
            mariola
            • ania7212 Re: To ja, autorka tego posta 19.01.07, 20:32
              Mariolko zobacz na poczte.
            • yvonnek2 Re: To ja, autorka tego posta 23.01.07, 20:10
              Mariolcia, napisalam priva :)
              Nie zlosc sie :)
              • ewa553 Re: To ja, autorka tego posta 23.01.07, 20:55
                a my do Was w niedziele jedziemy na wycieczke: w Städt.Galerie jest wystawa
                "Auf leisen Pfoten" - die Katzen in der Kunst. Widzialyscie juz? Podobala sie
                wystawa?
                • yvonnek2 Re: To ja, autorka tego posta 23.01.07, 23:01
                  Niestety, ostatnio jestem "Kunstbanause" - nie ma czasu na wystawy.
                  Ale napisz jak bylo, moze dostane "wolne" ;)
            • 131kasia Re: To ja, autorka tego posta 06.11.14, 11:28
              droga Mariolu jesli nie znudzilo ci sie jeszce pisanie maili,to bede wdzieczna za kontakt kasiulka0073@wp.pl,pozdrawiam kasiek
    • 131kasia Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 06.11.14, 11:20
      hej,pozdrawiam cieplo,i pytam jak twoja aklimatyzacja,chetnie nawiaze kontakt
    • lew_ Re: Szukam Polaków w Karlsruhe 06.11.14, 16:53
      A ze mna bys kontaktu nie nawiazala?? Mieszkam w okolicy Köln,moge pomoc na poczatku:)
      • vermieter magazynier za 8,50/h i chce pomoc :D 06.11.14, 18:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka