zapytaczka 22.02.07, 19:17 co warto ze sobą zabrać wyjeżdzając do "Niemców";)Mam na myśli artykuły ,które w D są drogie.Wyjazd nie jest wycieczką ,ale raczej stałką . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zapytaczka Re: Temat gorący ... 22.02.07, 19:42 fortepian ...a na to nie wpadłam :D dzięki Odpowiedz Link
fufu_ffm Re: Temat gorący ... 22.02.07, 19:42 Normalnie musialam sie rozesmiac....:-))) Ale fortepiany tu sa. Jak nie chcesz od razu kupowac to mozna nawet wynajac na miesieczne raty. Odpowiedz Link
zapytaczka Re: Temat gorący ... 22.02.07, 19:46 ale co tam ...i fortepian wezmę jeśli mi się przyda :) tylko <hi hi>grać nie umiem na takim sprzecie ;P Odpowiedz Link
mazur39 zabierzcie inwentarz ruchomy żeby nie zaczynać 22.02.07, 19:49 od kupowania i urządzania mieszkania. Później możecie wymieniać na nowe. Wspaniała okazja do urządzenia remanentu w "starym" mieszkaniu i wyrzuceniu wszystkiego, co mogłoby się przydać! :-))) Odpowiedz Link
zapytaczka Re: zabierzcie inwentarz ruchomy żeby nie zaczyna 22.02.07, 19:52 Hih...to już nasza siódma przeprowadzka :) już nie mam co wyrzucac ;) Odpowiedz Link
zapytaczka Re: wow! tutaj się mówi: trzy przeprowadzki to ja 22.02.07, 19:56 to ja zaczynam trzeci,ale nie martwię się z tego powodu :D Nowe doświadczenia Odpowiedz Link
zapytaczka Re: w dobie internetu płyty? 22.02.07, 19:58 Hmy...płyty :D te ulubione ,które chcę mieć :) Odpowiedz Link
wiki113 Re: Temat gorący ... 22.02.07, 20:36 co zabrac?! jakies 16 miesiecy mialam ten sam problem... Jedzenie jest no o ile Twoje dzieci maja jakies specjalne ulubione potrawy np. Flipsow nie znaja tubylcy. Drogie a wazne? Wyposazenie domu na poczatek z PL zabralam i elementy dekoratorsko-wykonczeniowe czyli jakies pudla na rzeczy, kleje, haczyki, gwozdzie, wkrety, tasmy to sa drobne rzeczy a w De kosztuja przynajmniej 4 razy wiecej bo w Euro Odpowiedz Link
caysee Re: Temat gorący ... 22.02.07, 20:36 Tak naprawde to malo jest chyba rzeczy uzywanych na codzien, ktore sa w Niemczech jakos spektakularnie drozsze niz w Polsce, no chyba ze chodzi o niektore artykuly zywnosciowe jak np. normalny chleb z piekarni (1,5 - 2 euro), ale przeciez tego nie ma sensu kupowac na zapas :) Co tutaj jest duzo drozsze i czesto na gorszym poziomie, to uslugi, ale tego tez na zapas nie kupisz ;) Mozesz jednak zastanowic sie, czy np. jakis pierscionek nie czeka na zmniejszenie (DE - 20€, PL - 15zl) albo czy costam w aucie nie zgrzyta, bo tutaj za byle kontrole zaplacisz w euro tyle co w Polsce w zlotowkach (wiem co mowie - wczoraj zabulilam 200€ za glupie tarcze hamulcowe, w tym 50€ za pol godziny robocizny). O ksiazkach juz pisali inni:) Tak btw, skoro chcesz sie nauczyc jezyka moge ci polecic fajna ksiazke do samodzielnej nauki od zera, ktora przerabialam jeszcze 2,5 roku temu: PONS, Nauka jezyka nieieckiego z cwiczeniami dla poczatkujacych i sredniozaawansowanych. Zielona, format cos jakby (hmm) 2/3 A4 ;) Nauka jest podzielona na krotkie lekcje tematyczne: teoria i od razu pare cwiczen. Mysle, ze jak chcesz tu chodzic na kurs to moze sie taka ksiazka z polskimi wyjasnieniami przydac. Pozdrawiam i powodzenia:) Odpowiedz Link
arim28 Re: Temat gorący ... 22.02.07, 20:47 Ja bym zabrala z kartonik polskich czekolad i troche ptasiego z Wedla;))) Przyprawy!!! Miejsca duzo nie zajma a sa w Polsce duzo tansze (pieprz,liscie,oreg, majeran itp) Odpowiedz Link
mazur39 o Gottttttttttt, o Bosheeeee! 22.02.07, 20:53 i kwiaty do pokoju, koniecznie! :-))) Odpowiedz Link
zapytaczka Re: o Gottttttttttt, o Bosheeeee! 22.02.07, 23:18 A w De nima kaktusów ???? Odpowiedz Link
paulinka.paulikowska Re: zastanawia mnie twoje pytanie 23.02.07, 15:04 , bo inaczej by bylo gdybys z de do pl jechala, to wtedy musialabys wielka liste rzeczy do zabrania zrobic. przeciez tu dostaniesz wszytsko... a do jakiej miejscowosci ?? Odpowiedz Link
zapytaczka Re: zastanawia mnie twoje pytanie 26.02.07, 15:41 Możliwe,że wszystko dosnę,ale czy jakościowo dobre???Będziemy mieszkac w Wuppertal Odpowiedz Link
info-tw Re: zastanawia mnie twoje pytanie 26.02.07, 20:08 Ale fajnie, to nie daleko mnie. Tam tramwaje jezdza nie po ulicy a nad ulica. Odpowiedz Link
info-tw Re: kiedyś to nawet słoń wypadł z tramwaju!:-)))) 26.02.07, 20:58 Nieprawda, to byla zyrafa. Nie miala waznego biletu ..... Odpowiedz Link
mazur39 Wuppertal ist eine geile Stadt!!!!! 26.02.07, 20:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=57984111&a=58017380 Odpowiedz Link
info-tw Re: Temat gorący ... 22.02.07, 22:21 I idz koniecznie przed wyjazdem do fryzjera. Ja za odrosty (pasemka) place 60- 70€. I to nie jest najdrozej. Odpowiedz Link
ggigus zabierz to,czego uzywasz. znajoma napominala mnie 22.02.07, 21:19 - wez leki, w Polsce sa tansze, tylko te leki i nic wiecej wiec zakupilam cala apteczke i nic, wyrzucilam po jakims czasie, bo nie choruje a znajoma zawsze brala apteczke i zuzywala :))) wszystko na tak abstrakc. pytanie ciezko odpowiedziec ja bym wziela rajstopy, w Pl sa tansze, kosmetyki - chociaz te zamawiam przez internet, ksiazki tez w necie, paczka do domu, bez dzwigania, kombinowania nic nie biore, jak sfrune przez granice, to tylko z moja torebeczka w lepoardzi wzorek o! pozdrowka Odpowiedz Link
ggigus kolego mazur, bez przesady!!! jako moderatorka 22.02.07, 21:31 ee tego nie bede sie upubliczniac czy ja kiedys pisalam o motyach leoparda w bieliznie? w h&M produkowali kiedys wiecej tygrysa i lepoparda blizej ciala.. wiesz, ze wrogie mi element tu zagladaja, wiec milcze ale serio, kupie sobie cyfrowa kamere i sfotografuje moja torebunie piekna - leopardzik, a fason - torebkla z klapa, noszona na skos ludzie obdarzeni ironicznym stosunkiem do swiata, pokrewne dusze :)), reaguja bardzo pozytywanie na mojego leopardzika, ktorego zamowilam w listopadzie, a dostalam teraz (a na drugiej torebce mam psa, bardzo grubego Oskara) Odpowiedz Link
mazur39 o leopardzie nie pisałaś, ale o tygrysie z H&M 22.02.07, 21:34 to wiem! ;-)))) Odpowiedz Link
ggigus o matko, musze opanowac moja szczerosc 22.02.07, 21:55 serio pisalam takie rzeczy? przeciez ja pisze najczesciej na trzezwo Odpowiedz Link
ami34 Re: Temat gorący ... 22.02.07, 22:31 Zabiez to co stanowi dla Ciebie jakas wartosc ,to co lubisz najbardziej i co najbardziej Ci smakuje. Reszte wszystko kupisz tutaj. Przeciez jak zamierzasz sie przeprowadzic to powinnas przyzwyczajac sie do tego ze bedziesz wydawac euro a nie zlotowki. Odpowiedz Link
zapytaczka Re: Temat gorący ... 22.02.07, 23:22 Wiecie co ...życie w PL to bajka :D Jak Jagienka z Krzyżaków powiem "Boję się " Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Temat gorący ... 23.02.07, 11:09 Wiesz co...kazdy sie pewnie bal ;-). a co do rzeczy to potraktuj to normalnie jak kolejna przeprowadzke. Tylko nie kupuj w Pl mebli, jesli Ci brakuje - na miejscu znajdziesz tansze i ladniejsze. A tak prywatnie to Ci powiem, ze jakbym siebie widziala kilka lat temu ;-).Tyle ze wtedy nie bylo takich forow. Odpowiedz Link
wehmutsfisch Re: Temat gorący ... 23.02.07, 18:47 to lepiej dwie, bo jednej smutno bedzie :))) Odpowiedz Link
starucha121 Re: Temat gorący ... 25.02.07, 22:13 Kosmetyków jest tu pod dostatkiem:) Chyba ze jestes przywiazana do jakiejs polskiej marki to moze zrob sobie jakis zapas (ja np. lubie mleczko do demakijazu dr irena eris i dla dzieci mydełko bobas) Odpowiedz Link