Dodaj do ulubionych

urząd pracy a zameldowanie

07.03.07, 11:50
Witam wszystkich. Mam taka sprawe; wkrotce wyjde za maz za obywatela
niemieckiego. Obecnie jestem zameldowana w Polsce, ale zamierzam sie
przeprowadzic do Niemiec. Co wtedy dalej z moim zameldowaniem? Musze sie stad
wymeldowac,aby moc zameldowac sie w DE? Chcialabym sie zarejestrowac w
Arbeitsamcie-czy wtedy jest to warunek konieczny byc zameldowanym w DE aby
moc korzystac z zasilku i uslug arbeitsamtu? A jak po slubie z moim dowodem
osobistym? Moge zachowac swoj polski? Z gory bardzo dziekuje. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 11:53
      Wymelduj sie w PL tylko czasowo. NIkt Cie wDE o polski meldunek pytac nie
      bedzie, a dowod osobisty spokojnie mozesz miec na "stary" polski adres, tak
      samo polskie prawojazdy. A zasilku z Agentur für Arbeit nie dostaniesz -
      musialabys najpierw przepracowac minimum rok w Niemczech...
      • dorothy1 Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 12:00
        Rozumiem...czyli nie jest wcale warunkiem koniecznym byc zameldowanym w DE aby
        korzystac z uslug Arbeitsamtu. W takim razie co moge zyskac zarejestrowujac sie
        w takim urzedzie, skoro ktos powiedzial ze zasilek odpada? Moge liczyc na to,
        ze ktos wynajdzie mi w urzedzie oferty pracy?
        • ewa553 Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 12:04
          Nawet jesli nie dostaniesz zapomogi, wazne jest abys tam byla zameldowana jako
          szukajaca pracy. Tylko wtedy bedzie Ci sie ten okres liczyl jako ciaglosc pracy.
          • diegosia ale ewa 07.03.07, 12:38
            nie wydaje Ci sie, ze jednak powinna miec zameldowanie w Niemczech?
        • mazur39 nic nie rozumiesz! :-))) 07.03.07, 12:43
          musisz być zameldowana w Niemczech, żeby korzystać z usług AA. Dodatkowo musisz
          mieć pozwolenie na pracę.
          Oferty pracy musisz sama wynaleźć, to nie jest równoznaczne z podjęciem pracy.
        • annajustyna Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 13:02
          Jakich uslug??? Myslisz, ze oni cos dla Ciebie zrobia??? A zameldowanie ejst
          konieczne, aby uzyskac zezwolenie na prace + aby liczyl sie ten czas jako okres
          bezskladkowy dla emerytury.
    • mazur39 i jeszcze jedno: bezrobotną nie jest osoba, 07.03.07, 12:50
      która nie pracuje, tylko osoba, która pozostaje do dyspozycji AA i jest w
      stanie podjąć oferowaną pracę, tzn. mieć czas, zdrowie, kwalifikacje i
      znajomość języka.
      tinyurl.com/2gdzhm
      • annajustyna Re: i jeszcze jedno: bezrobotną nie jest osoba, 07.03.07, 13:04
        A dokladniej, ktora sprawia takie wrazenie, bo AA pracy chyba jeszcze nikomu
        nie znalazla (no moze ludziom o tzw. zawodach rzemieslniczych)...
        • mazur39 a ja zacząłem w połowie stycznia 07.03.07, 13:14
          "poważnie" rozglądać się i za tydzień (15.marca) zacznę się spełniać w moim
          Traumjob. W tym wieku(!) zaczynam realizować moje wcześniejsze marzenia, life
          is beautifull!!!
          es geht mir gut, es geht mir gut...:-)))))))))))))
          • fufu_ffm Re: a ja zacząłem w połowie stycznia 07.03.07, 16:38

Zaintrygowales mnie. Jezeli nie jest to zbyt prywatne pytanie to chcialam sie
            zapytac jaki jest Twoj dream job?

Nieraz mysle, ze polowie ludzi zabiera tak do 50-tki czas zeby dojsc do tego
            jaki naprawde zawod robi ich szczesliwych. Wiec mam troche czasu - ale
            rozgladam sie za pomyslami :-)

• mazur39 w hotelarstwie 07.03.07, 17:43
              w trakcie studiów byłem pilotem wycieczek w Orbisie, pracowałem na statku jako
              ochmistrz, w Niemczech też przez pewien czas pracowałem w Ibisie, teraz
              przyjechałem na Mazury, znalazłem duży kilkugwiazdkowy hotel z wellness-bereich
              no i zaczynam. Na początek recepcja i dział marketingu, zobaczymy gdzie mi się
              bardziej spodoba. Wolę kontakt z gośćmi. Przyda się znajomość niemieckiego i
              rosyjskiego, no i oczywiście aparycja ;-))))
              • polaola Pracowałes na statku ? 07.03.07, 19:46
                Moze na PZB-owskich promach ? Jesli tak, to pewnie mamy wspolnych znajomych :-O
                Ahoj!
                • annajustyna Re: Pracowałes na statku ? 07.03.07, 19:51
                  Mazur, jak mogles pracowac jako ochmistrz, skoro tam trzeba bylo miec ukonczone
                  Ausbildung z technologii zywnosci + ichtiologia + szlify przynajmniej
                  podoficerskie (o kilkuletnim dosiwadczeniu jako marynarz nie wspomne). Akurat
                  wiem, bo moj ojciec tak pracowal...
                  • mazur39 nichts ist unmöglich :-)))))))) 07.03.07, 19:55
                    armator decyduje. Ichtiologia to chyba na rybakach w dalmorze? Po co
                    doświadczenie jako marynarz? Ochmistrz to kierownik działu hotelowego. Od
                    jedzenia był kucharz, Smutje.
                    • annajustyna Re: nichts ist unmöglich :-)))))))) 07.03.07, 19:59
                      Widac moj ojciec tak jak i ja, lubil przesadzac z kwalifikacjami.
                • mazur39 nie. Polska Zegluga Morska Szczecin 07.03.07, 19:52
                  • annajustyna Re: nie. Polska Zegluga Morska Szczecin 07.03.07, 19:58
                    Ty, a Ty moze mojego starego znasz? Bo tam, to go wszyscy znaja. Ostatnio stary
                    nawet wyczail, ze nalezy mu sie od PZM jakas emrytura...
                    • mazur39 bujałem się 1982-1985. 07.03.07, 20:06
                      • annajustyna Re: bujałem się 1982-1985. 07.03.07, 20:07
                        :((((, moj stary byl juz wtedy w Kanadzie:((((.
    • yasmin_ch Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 13:14
      ja mam nadal stale zameldowanie w Polsce, tutaj tez jestem zameldowana.
      nikt sie mnie o polski meldunek nie pytal. dowod polski mozesz miec, po slubie
      dostaniesz adnotacje do paszportu i tyle.
      niemiecki dowod osobisty posiadaja ci, co maja niemieckie obywatelstwo.
      moja przyjaciolka jakies 10lat temu wyszla za maz za Niemca i nadal ma polski
      paszport,bo nie przyjela niemieckiego obywatelstwa. w paszporcie ma odpowiedni
      wpis i tyle(wize).
      • annajustyna Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 13:25
        Dodam tylko, ze aktualnie nie ma juz wiz, tylko potwierdzenie EG-
        Freizügigkeitsberechtigung. A od 01.05.04 mozna zachowac polskie obywatelstwo,
        przyjmujac niemeickie. Pozdrawiam!
    • polaola Zameldowan mozesz miec wiele ... 07.03.07, 16:27
      ale jeden HAUPTWOHNSITZ. Kazdy moze byc zameldowany w kilku miejscach (wyobraz
      sobie taka sytuacje ze ktos jest np. posiadaczem dwuch mieszkan w roznych
      miastach i jeszcze domku letniskowego na Majorce). Trzeba jednak zadeklarowac
      swoj Hauptwohnsitz (aby bylo wiadomo gdzie trzeba placic podatki). Co do
      polskiego dokumentu tozsamosci (dowod, paszport) to mozesz sobie go zatrzymac.
      Od czasu wejscia do EU przyjmujac niemieckie obywatelstwo nie trzeba zzekac sie
      polskiego (ma sie wiec dwa obywatelstwa). Przy tym trzeba pamietac ze w Polsce
      podpada sie pod prawo polskie (tzn nie mozesz prosic konsulatu niemieckiego o
      pomoc jak cos Ci sie w Polsce przytrafi), a w Niemczech oczywiscie jestes
      obywatelem Niemiec.
    • ewa553 Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 19:14
      gratuluje mazurze! mam nadzieje, ze da sie wyzyc z Twojego Traum-Berufu?
      Za rok zrobimy zjazd forumowiczow w Twoim hotelu - co ty na to?
      • mazur39 fakt, rodzinę trudno byłoby utrzymać, ale teraz 07.03.07, 19:57
        jako singiel mogę sobie na to pozwolić. Dodatkowo trochę tłumaczeń i jest OK.
    • info-tw Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 21:08
      Ja bylam w Polsce zameldowana przez wiele lat. Mimo ze juz nawet mialam
      obywatelstwo niemieckie. Nikogo to nie interesowalo. Na zdrowy rozum, to mysle,
      ze jesli sie wymeldujesz to jak chcesz poslugiwac sie polskim dowodem. Tam
      bedzie stal stary juz niewazny meldunek. A nie wiem czy idzie wyrobic dowod w
      Polsce nie majac tam zameldowania (kiedys pytalam w Urzedzie to Pani spojrzala
      na mnie jak na wariatke).
      • annajustyna Re: urząd pracy a zameldowanie 07.03.07, 21:10
        Nie idzie. Masz wtedy status obywatela-nierezydenta...
      • mazur39 można wyrobić bez stałego meldunku 07.03.07, 21:34
        www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=72&id=30
        • dorothy1 Re: można wyrobić bez stałego meldunku 08.03.07, 20:21
          Widze ze moj watek wzbudzil wiele dyskusji ;) Podazajac za Wami wnioskuje,ze:
          moge zachowac spokojnie swoj dowodzik z PL i nim sie tez okazywac w D z
          miejscem zameldowania w PL. Co za tym idzie, moge sie zarejestrowac w polskim
          Urzedzie Pracy i rowniez tutaj korzystac z przywilejow bycia bezrobotnym-czyli
          comiesieczny zasilek, ktory bedzie mi przyslugiwal, jak wygasnie niebawem moja
          umowa, czyz nie? Tak samo moge sie rejestrowac w Arbeitsamcie i pobierac
          zasilek (slyszalam cos o arbeitlosegeld zwei dla osob ktore nie placily do tej
          pory skladek w D). Hmmm...dziwne...Jesli zle to interpretuje to prosze
          wyprowadzic mnie z bledu ;)
          • mazur39 na wnioskach o świadczenia poświadczasz 08.03.07, 20:40
            własnoręcznym podpisem, że nie korzystasz gdzie indziej z innych świadczeń.
            Zostajesz uprzedzona o odpowiedzialności karnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka