matylda07 22.06.07, 15:45 jak chronicie swoje dzieci przed próchnicą, czy przemywacie czymś dziąsła na noc. Szczerze mówiąc ja próbowałam, ale córka nie pozwala na żadne majstrowanie w buzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda07 Ponawiam pytanie:) 30.06.07, 11:04 Pytam, bo chcę zapewnić dziecku dobry start, oszczędzić nieprzyjemnego dźwięku wiertła, a czytałam gdzieś kiedyś, że o higienę jamy ustnej trzeba dbać już od niemowlęctwa, zanim wyjdą ząbki. Na styczniówkach czytałam też o specjalnych szczoteczkach dla takich małych dzieci, które przy okazji masuja dziąsła, ale jeszcze nie kupiłam. Próbowałam przemywać dziąsła gazikiem, ale problem polega na tym, ze mała nie da sobie nic zrobić. Moze macie jakieś sposoby? Czy Wasze dzieci też sa takie "niedotykalskie" Odpowiedz Link Zgłoś
wewerica Re: Do ząbkujących 30.06.07, 11:57 U mnie jest już ząbek i tez sie ostro zastanawiam nad tym w jaki sposób o niego dbać, zwłaszcza ze starsza miała próchnicę już w wieku 1.5 roku ( chociaż pierwszy ząbek pojawił sie jak miała 9 miesięcy). Na razie kupiłam taka plastikowa szczoteczkę i mała bawi sie nią bardziej na zasadzie gryzaka niż "mycia zębów", ale boje sie ze to za mało. Widziałam tez w sklepie taka plastikowa nakładkę na palec ale nie jestem pewna czy służyła ona do masowania dziąsełek czy do mycia zębiska. Odpowiedz Link Zgłoś