Dodaj do ulubionych

zameldowanie

10.05.07, 12:39
Witajcie,
w zwiazku z zalatwianiem ostatnio pewnych spraw urzedowych, nasunelo mi sie
pewne pytanie.
Otoz, od jakiegos czasu mieszkam i pracuje w Niemczech i tutaj jestem
zameldowana. Jednakze w Polsce tez mam meldunek, pod adresem pod ktorym
wczesniej mieszkalam z rodzicami. Jak sie tu meldowalam, to liczylam sie z
tym, ze beda wymagac zaswiadczenia wymeldowania z dotychczasowego miejsca
zamieszkania, ale tak sie nic nie stalo. Nikt niczego ode mnie nie wymagal.
Do tej pory nie zastanawialam sie nad tym, ale teraz zachodze w glowe czy aby
tego nie zmienic. Zebym w przyszlosci jakichs klopotow nie miala. Szczerze
mowiac to nawet nie wiem gdzie powinnam miec meldunek staly, a gdzie
tymczasowy? Bo przeciez dwoch stalych to nie moge miec ??? A z tego co
pamietam, to w Polsce jestem u rodzicow zameldowana na stale. Moze ktos ma
jakis link dotyczacy meldunkow, bo ja jakos nic nie moge znalezc.
Wielkie dzieki z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mazur39 staly meldunek to polski wymysl, tez 10.05.07, 14:29
      juz nieprzestrzegany.
      masz podwojne obywatelstwo?
    • polaola Re: zameldowanie 10.05.07, 14:52
      Z punktu widzenia niemieckiego prawa meldunkowego mozesz miec kilka zameldowan
      (NEBENWOHNSITZ) ale tylko jeden HAUPTWOHNSITZ. Poszukaj w wikipedii
      dokladniejszch informacji.
      • schwarzerkater Re: zameldowanie 10.05.07, 18:01
        nie, mam tylko polskie
        • annajustyna Re: zameldowanie 10.05.07, 19:08
          5 tysiecy razy przerabiane. Poszukaj w archiwum. Mozesz zachowac staly meldunek
          w Pl, powinnas sie w PL wymeldowac czasowo (ze stalego tez mozesz, tylko po co?
          np. dowodu osobistego polskiego wtedy nie wyrobisz, bo staniesz sie obywatelem
          nierezydentem)...
          • mazur39 wyrobi dowód na podstawie ostatniego zameldowania 10.05.07, 19:28
            też było 5 tysięcy razy o tym :-))))
            • schwarzerkater Re: wyrobi dowód na podstawie ostatniego zameldow 10.05.07, 20:42
              Wielkie dzieki,
              sierota ze mnie. Googlowalam, ale nie wpadlam na pomysl, zeby poszukac na forum
              we wczesniejszych postach. Takze wnioskuje z tego, ze nie ma co zawracac sobie
              glowy....
              Ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie: zakladajac, ze moim Hauptwohnsitz jest
              adres w Polsce (ktory mam w dowodzie), a Nebenwohnsitz adres tutejszy, to gdzie
              musze placic podatki? Place oczywiscie tutaj, ale z tego co wiem ustawa
              przewiduje, ze podatki placi sie w kraju w ktorym ma sie stale zameldowanie.
              Pamietam, ze Polska ma umowe z krajami EU o unikaniu podwojnego opodatkowania.
              Takze moge miec stale zam. w Polsce i mimo wszystko pracujac w DE tylko tutaj
              placic podatki?
              Gwoli wyjasnienia, mam zamiar w najblizszej przyszlosci zakupic kawalek dzialki
              w rodzinnym kraju i tak sie zastanawiam, czy fiskus sie tym nie zainteresuje?
              Sorry, ale totalny laik jestem.
              Pozdrawiam.
              • katastrofa4rp Hauptwohnsitz jest tam gdzie przebywasz dluzej 10.05.07, 22:38
                niz 180 dni w roku. I jak sa to Niemcy to placisz podatek w Niemczech. i
                kropka. I polski Fiskus moze cie pocalowac.
                • mazur39 u nas w skarbowym pracuje śliczna dziewczyna, 11.05.07, 02:48
                  nie miałbym nic przeciwko temu!!!
                  • praktyczna Re: u nas w skarbowym pracuje śliczna dziewczyna, 11.05.07, 09:17
                    mazur39 napisał
                    u nas w skarbowym pracuje śliczna dziewczyna nie miałbym nic przeciwko temu!!!

To teraz wiadomo czemu do Polski wrociles :))) a moze ta dziewczyna to ma byc
                    ta Ania czy Basia dla syna ? ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka