Dodaj do ulubionych

die Verschönungswut - dlaczego panuje ona

21.05.07, 20:10
w Niemczech?
czy ktos wie cos na ten temat?

ostatnio sporo czasu spedzilam na prowincji. Razu pewnego pare minut stalam
przed sklepem, oderujacym te wszystkie Wilkommen w roznych wersjach, te
wiszace cos tam, co przy wietrze wydaja dzwieki rozne, jak rowniez
obserwowalam pedantycznie symetryczne odrodki przed domem, zazdrostki - same
w sobie hm:)) - nie tylko w formie kokardy, ale jeszcze upstrzone z dolu czyms
dziwnym, jakby brokatem, te wszystkie kwiaty, pseudobonzai na parapecie i
rozne inne rzeczy, ktorych wymienienie zajmuje duzo czasu, a wystarczy sie
rozejrzec

skad to sie w Niemczech i u Niemcow bierze? czy inne narody maja ten sam problem??

w jednej knajpie widzialam perfekcyjnie symetryczny ogrodek, wszystkie,
doslownie WSZYSTKIE elementy byly symetrycznie powtorzone, j pisac moge
wiele,a le moze ktos wie, skad sie to u naszego sasiada i u mieszkancow naszej
wybranej ojczyzny, hehe, wzielo?
pytalam paru rodowitych Niemcow, ale tez nie wiedza
ale nie uprawiaja symetrycznosci
na szczescie

dziekuje za uwage i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • artur666 Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 21.05.07, 22:32
      Zakladajac, ze statystystycznie buractwo jest rozsiane w jednakowej mierze w
      kazdym kraju, w Pl tez tego od licha. Mozna w skrocie podac jeszcze dwa powody:
      1. Bismarck i...
      2. I nie wiadomo dlaczego ciagly wplyw stylu Bauhaus.
      • fan.club Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 07:45
        artur666 napisał:

> I nie wiadomo dlaczego ciagly wplyw stylu Bauhaus.

A dlaczego piszesz, że nie wiadomo? Kto nie wie?
      • diegosia Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 10:21
        Ty chyba nie chcesz na serio powiedziec ze:

"te wszystkie Wilkommen w roznych wersjach, te
        wiszace cos tam, co przy wietrze wydaja dzwieki rozne, jak rowniez
        obserwowalam pedantycznie symetryczne odrodki przed domem, zazdrostki - same
        w sobie hm:)) - nie tylko w formie kokardy, ale jeszcze upstrzone z dolu czyms
        dziwnym, jakby brokatem, te wszystkie kwiaty, pseudobonzai na parapecie i
        rozne inne rzeczy"

powstaly pod wplywem 'stylu' bauhaus?
        • artur666 Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 11:35
          Nie, jak juz wspomnialem, to zwykle buractwo. :)
      • ggigus Baushaus???! jest odpowiedzialny za i minimalizm, 22.05.07, 11:19
        jezeli juz
        przeciwko prostocie nic nie mam, minimalizm to juz dla mni kwestia gustu, ale z
        tym, o czym pisze, Bauhaus nie ma i nie moze miec niczego wspolnego
    • fufu_ffm Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 10:33

Nie tylko w DE. Bylas w Holandii?
      Tam jest dopiero slicznie:-)
      A widziec mozna wszytko na parapetach dokladnie bo zaslon w oknach nie ma.

Niemcy maja krasnale i te inne upiekszacze. Polacy lubuja sie w Swietej Maryi,
      jakis domowych oltarzach, krzyzach na scianach, kapliczkach itd.

Co kraj to obyczaj.

• ggigus tak, wlasnie w Holandii bylam i az takiej Verschwu 22.05.07, 11:18
        t nie stwierdzilam
        jest slicznie i tam, ale nie ma np. trzech porcelanowych kotow na parapecie
        ijednego wilkommen z mala dziewczynka na progu
        • artur666 Re: tak, wlasnie w Holandii bylam i az takiej Ver 22.05.07, 11:43
          Wiesz.... gust, to troche indywidualna sprawa. :)
          Osobiscie uwazam, ze pewna "egzotyka" powinna w kazdym kraju pozostac. I dzieki
          bogu w kazdym kraju jest ona inna.
          To byloby straszne gdyby np. w Ameryce Pld. zupelnie zniknela pewna typowa dla
          nich kultura wypowiedzi ludu. Gdy wchodze do sklepu Turka lub Chinczyka tez
          widze kupe fajansu, np. plastikowe kwiatki, jakiego w PL juz chyba nie ma.
      • artur666 Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 11:37
        Prosze nie zapominac o denkach od butelek wnomtowanych w fasady domow.
        Ciekawe czy to pijacka, czy cyganska kultura....
        • ggigus pomijajac rasizm twojej wypowiedzi - denka byly 22.05.07, 11:40
          modne wlatach szesc - i siedemdzesiatych, a ja mowie o kulturze wspolczesnej
          i wbrew pozorom, w butelkach jest, byla i bedzie masa innych plynow, niz grozny
          tak dla Ciebie alkohol
          • artur666 Z tym rasizmem raczej bym uwazal. 22.05.07, 11:47
            Dla ciebie kazde prownanie do jakiejs kultury to razizm?....Bardzo ograniczone
            myslenie.
            • ggigus pijacki i cyganski zo twoje porownanie. ciekawe 22.05.07, 12:06

• artur666 A co mam na to poradzic, ze tak jest? 22.05.07, 12:34
                Zastanow sie, a poznie pieprz trzy po trzy o rasizmie. Tak tak zarasz
                wyjedziesz mnie z porownywaniem Cyganow do pijakow. Pech ce, ze w tym prownaniu
                chodzi mnie o asocjacje pijakow i butelek. I zamilowania cyganow do wszystkiego
                co sie swieci (wplywy hinduskie?)....uups, wprowadzilem nowa rase!....i czy to
                znowu rasizm?
                p.s.
                jest w psychologii komunikacji miedzyludzkiej taki przyklad:
                Sender-----> Black-Box-----> Emfänger
                Akurat ty (Empfänger) chcesz to slyszec, co ty chcesz, a nie to co nadaje
                Sender (ja).
                • ggigus jesli stawiasz pijakow i cyganow razem, to masz 22.05.07, 12:45
                  jeden przekaz
                  ten sam przekaz maja ci, co stawiaja prostytutki, zlodziei, mordercow i polakow
                  razem
                  a ponadto piszesz uparcie o modzie z lat 60 i 70, a ja o terazniejszosci
                  • artur666 Re: jesli stawiasz pijakow i cyganow razem, to ma 22.05.07, 12:50
                    ...zapominasz o jednym, ze TA moda to nic innego jak ogon z przeszlosci.
                    • ggigus jesli uwazasz, ze kazdy dom na polskiej prowincji 22.05.07, 13:22
                      ma butelkowe ozdoby, to sie mylisz
                      a na jednej ulicy o ponad dwudziestu numerach wszytkie domy mialy zazdroszki,
                      brokaty i koty
                      wyliczylam z ciekawosci
                      nastepnym razem wylicze wiecej
                      (juz w koncu lat 70 ta moda butelkowa byla wysmiewana)

a kwestia, czy jestes morderca, zlodziejem (ile samochodow juz ukradles), czy
                      zajmujesz sie prostytucja jako Polak, pozostanie nierozwiazana
                      troche szkoda
              • maria421 Re: pijacki i cyganski zo twoje porownanie. cieka 22.05.07, 15:53
                Giggus, mozna by pomyslec, ze Ty i pijakow za "rase" uwazasz i jako taka przed
                "rasizmem" bronisz.

A poza tym, czy uznawanie Cyganow za "rase" to nie rasizm?
                • ggigus przykro mi Mario, ale twoje dociekania na temat 22.05.07, 16:11
                  moich pogladow to juz sfera ad personam i aby nie naruszac netykiety, nie widze
                  powodu, abys sie miala moimi pogladami zajmowac.

Jednoczesnie pragne Ci zwrocic uwage, ze niepotrzene uzywanie cudzyslowu to blad.
                  Ortograficzny.

serdecznie pozdrawiam
                  ggigus
                  • maria421 Re: przykro mi Mario, ale twoje dociekania na tem 22.05.07, 16:18
                    ggigus napisała:

> moich pogladow to juz sfera ad personam i aby nie naruszac netykiety, nie widze
                    > powodu, abys sie miala moimi pogladami zajmowac.

"Ad personam" dotyczy osoby nie jej pogladow. Poniewaz forum sluzy wymianie
                    pogladow, wiec pozwalam sobie na domniewanie jaki poglad przedstawiasz Twoimi
                    uwagami pod adresem wypowiedzi Artura.

> Jednoczesnie pragne Ci zwrocic uwage, ze niepotrzene uzywanie cudzyslowu to bla
                    > d.
                    > Ortograficzny.
                    >
                    To pijacy jednak sa rasa? Bez cudzyslowia? :-)
                    • ggigus nie, Mario, zajmujesz sie analiza moich pogladow, 22.05.07, 17:19
                      a nie trescia moich postow, ergo zajmujesz sie moja osoba, ergo piszesz ad personam.
                      Forum sluzy wymianie pogladow, jak slusznie piszesz, a poglady NIE sa
                      domniemywaniami.
                      domniemanie:
                      1. «domysł lub przypuszczenie»

pogląd:
                      sąd o czymś oparty na przeświadczeniu o prawdziwości lub fałszywości czegoś

na głupie pytania, to musisz zrozumieć, powinien sobie odpowiedzieć zadający/a.
                      • maria421 Re: nie, Mario, zajmujesz sie analiza moich pogla 22.05.07, 22:41
                        Giggus, nie kombinuj.

Jezeli ja wysuwam niesluszne domysly odnosnie Twoich pogladow , to Ty mozesz je
                        tutaj wylozyc tak, zeby rozwiac moje domysly. Ty tego jednak nie robisz, bo
                        zamiast tego przybierac pozycje atakowanej "ad personam" .

Zauwaz tez, ze zajmowanie sie czyimis pogladami nie oznacza wcale zajmowania sie
                        czyjas osoba. Tak jest przynajmniej w panstwie prawa, w ktorym istnieje wolnosc
                        pogladow.
                        Skorzystaj z tej wolnosci, glos je bez obawy ze jak ktos je skomentuje to jest
                        od razu atak na Twoja osobe.
                        • ggigus nie kombnuje, Mario, masz moje poglady w moch pos 22.05.07, 22:44
                          tach
                          ja tez moglabym napisac wiele domniemywan co do Twojej osoby
                          ale po co?
                          domniemywania to zabawa dla tych, ktorym brak argumentow
                          wiec nie kombinuj, Mario, a dyskutuj
                          to takie proste
                          • ggigus ps Mario, NIE pisalam o atakach ma moja osobe 22.05.07, 22:45
                            nie wiem, jak zinterproetowac Twoja nadinterpetacje moich pogladow
                            mam pewnie domniemanie
                            • maria421 Re: ps Mario, NIE pisalam o atakach ma moja osobe 22.05.07, 23:34
                              ggigus napisała:

> nie wiem, jak zinterproetowac Twoja nadinterpetacje moich pogladow
                              > mam pewnie domniemanie
                              >
                              Jezeli zaledwie domniemywam to jak moge nadinterpreteowac?
                              • ggigus logika, mario, logika- jesli piszesz o atakach, to 23.05.07, 00:48
                                nie domniemywasz, a nadinterpretujesz

domniemanie mam ja, ale nie chce mi sie go wyrazac
                          • maria421 Re: nie kombnuje, Mario, masz moje poglady w moch 22.05.07, 23:33
                            ggigus napisała:

> tach
                            > ja tez moglabym napisac wiele domniemywan co do Twojej osoby
                            > ale po co?
                            > domniemywania to zabawa dla tych, ktorym brak argumentow
                            > wiec nie kombinuj, Mario, a dyskutuj
                            > to takie proste

Ja pisze ze kombinujesz w poprzednim poscie do mnie.

I zrozum wreszcie ze ja nie domniemywam nic na temat Twojej osoby. Nie pisze
                            przeciez ze domniemywam kim jestes, czym sie zajmujesz, skad pochodzisz,
                            Domniemywam tylko co chcialas powiedziec w pewnej konkretnej sprawie. A ze mi
                            tego nie chcesz wyjasnic, to musze dalej domniemywac.

Oczywiscie ze domniemywanie nie jest argumentem. Ja nie uzylam ZADNEGO
                            argumentu, bo to nie ja stawialam teze.
                            Argumenty na poparcie Twojej tezy-zarzutu rasizmu wobec Artura powinnas Ty
                            przedstawic.
                            • ggigus nie pisalam o tym ,czego dotycza twoje domniemywa 23.05.07, 00:52
                              ania, wiec nie musisz pisac tu absolutnie falszywych rzeczy.
                              Jezeli w jakiejs sprawie zajelam stanowisko, nie musze tego robic ponownie.Jesli
                              masz problemy ze zrozumieniem sensu moich wypowiedzi, poleca technike cytatu.

Tezy na poparcie rasizmu w wypowidziach Artura nie musze podawac, gdyz Artur sam
                              wyrazil sie rasistowsko

rasizm:
                              pogląd oparty na przekonaniu o nierównej wartości biologicznej, społecznej i
                              intelektualnej ras ludzkich, łączący się z wiarą we wrodzoną wyższość jednej rasy
                              porownaj sobie powyzsze zdanie z opinia Artura o kulturze pijackiej badz cyganskiej
                  • mucha_na_dziko1 Tobie admin padlo chyba ciutke na dekiel. 22.05.07, 19:59
                    to juz sfera ad personam i aby nie naruszac netykiety, nie widze
                    > powodu, abys sie miala moimi pogladami zajmowac

ha ha ha! Dobre!__________A ty do innych masz urzedowe prawo sie przypierd...?

Niech ci ziemia lekka bedzie psycholku!
                    • ggigus zegnaj mucho 22.05.07, 22:46

• marijohanna Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 25.05.07, 08:40
        w mojej okolicy nie ma krasnali. natomiast mieszkancy lubuja sie w porcelanowych
        lalkach.
        • ggigus lalki tez widzialam ,ale malo, ale fakt, krasnale 25.05.07, 17:48
          wyginely
          co ciekawe, ci co mieli lalki, z reguly nie mieli zazdrostek z kokardami,
          brokatami, cekinami
          i wbrew pozorom posiadacze bonzai nie byli minimalistami
    • ewa553 Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 12:35
      przyznam, ze dawno nie bylam na polskiej glebokiej prowincji. Ale pamietam
      dawny syf i malarie, chlopa co wolal w gospodzie zalewac sie piwem, zamiast
      wziasc sie za zagrode. To tez nie byl moj gust. Wiec z dwojga zlego wole te
      krasnale i wiazaca sie z tym czystosc. Najwazniejsze ze nikt mnie nie zmusza do
      wybrania dla siebie jednego z tych dwu modeli zycia: wolno mi miec wlasny,
      nawet jesli komus sie nie podoba:))))
      • ggigus az o takiej glebokiej prowincjie nie pisalam 22.05.07, 12:47
        Straelen ma jakies 15. 000 mieszkancow i na przedmieciach Straelen :))widzialam
        biedne krowy, ktore staly po wymiona w swoich odchodach
        wiec az tak czysto tez nie wszedzie jest
        a co innego czystosc, a co innego zazrdostki w formie kokardy z cekinami na dole
        i porcelanowe koty
        to sa yyy jednak dwie zupelne inne bajki
        • artur666 Re: az o takiej glebokiej prowincjie nie pisalam 22.05.07, 12:51
          Widzisz, teraz sie ty tlumaczysz. he he,
          nosil wilk razy kilka...az poniesli wilka!

Milego dnia.
        • konrad-walenrod 491 Tierschutzvereine um Straelen 23.05.07, 08:23
          ggigus napisała:

> Straelen ma jakies 15. 000 mieszkancow i na przedmieciach Straelen :))
          widzialam
          > biedne krowy, ktore staly po wymiona w swoich odchodach
          ===========================================================

Zgodnie z Googlemem:

Ergebnisse 1-10 von ca. 491 für Tierschutzvereine innerhalb von 75 km um 47638
          Straelen

www.google.de/maps?hl=de&q=Tierschutzverein&near=Straelen+47638&view=text&sa=X&oi=local&ct=title

Jezeli “Bauer” zaniedbuje swoje krowy, to dlaczego Ty nie poslez donosu do
          najbliszego Tierschutzvereinu.

W zalaczeniu 491 adresow.
          • konrad-walenrod Hier Lebt und Wirkt Ggigus (Satellitenfoto) 23.05.07, 09:46

Hier Lebt und Wirkt Ggigus

www.google.de/maps?f=l&hl=de&q=Dolmetscher&sll=51.438995,6.265018&sspn=0.003023,0.006502&ie=UTF8&ne
            ar=47638+Straelen

Europäisches Übersetzer-Kollegium Straelen e.V.

Adresse:

Kuhstr. 15
            47638 Straelen

Aus dem Satelliten kann man Ggigus auf dem Hof erkennen.
            • konrad-walenrod (Satellitenfoto) Bitte die ganze Adresse 23.05.07, 09:49
            • konrad-walenrod Re: Hier Lebt und Wirkt Ggigus (Satellitenfoto) 23.05.07, 09:52

Bitte die Ganze WWW Adresse eingeben. Auch bitte die zweite Zeile.
              Danke! Und bitte Hybrid betätigen. So kommt ein Foto plus Karte.
              • fan.club Ech, Kondi, a miałem Cię za gramotnego! 23.05.07, 17:36
                tinyurl.com/34k8n8
                • konrad-walenrod Re: Ech, Kondi, a miałem Cię za gramotnego! 23.05.07, 17:45

Ist "gramotny" ein Schipfwort?

fan.club napisał:

> tinyurl.com/34k8n8
                  • fan.club Nöööö..... 23.05.07, 17:55
                    Es ist eher eine verbale Zärtlichkeit, so ad personam in etwa.

tinyurl.com/create.php
                    • konrad-walenrod Sachen gibt es, die gibt es nicht! 23.05.07, 18:07
                      fan.club napisał:

> Es ist eher eine verbale Zärtlichkeit, so ad personam in etwa.
                      >
                      > tinyurl.com/create.php
                      ==============================================
                      Danke!

War eben auf der empfohlenen Seite! Ein tolles Ding! Es gibt sachen, die gibt
                      es nicht!
                      • fan.club Re: Sachen gibt es, die gibt es nicht! 23.05.07, 19:31
                        Es gibt sogar Gips!

• konrad-walenrod Wie hast Du diesen Link zusammengebastelt? 23.05.07, 17:53

fan.club napisał:

tinyurl.com/34k8n8
                  =========================
                  Wie hast Du diesen Link zusammengebastelt?

In meiner Kopie hat es nicht mehr funktioniert?

• fan.club Re: Wie hast Du diesen Link zusammengebastelt? 23.05.07, 18:01
                    Auf Google Maps rechts oberhalb der Karte holst Du die URL-Adresse zu
                    ausgewähltem Ausschnitt.

Lange Adressen "verkürzt" u.a. diese Seite:
                    tinyurl.com/create.php
                    Es ist nicht die einzige - Suchbegriff "tinyurl".
      • mazur39 kłamiesz! piwa nie było dawniej w gospodzie;-) 22.05.07, 13:16
        pojawiło się wraz ze zmianą ustroju. Przedtem była wódka i jabole :-)))))))
        • maria421 Re: kłamiesz! piwa nie było dawniej w gospodzie;- 22.05.07, 14:57
          Lepszy jest jarmarkowy gust w czystosci i zadbaniu niz brod i zaniedbanie.
          Tam gdzie stoja te wszystkie krasnalki, wiatraczki, skalki, oczka wodne, gaski,
          wianuszki i kokardki tam jest tez zawsze trawa przystrzyzona, chwasty
          wyplenione, chodnik zamieciony itd.

P.S. A propos "oczka wodne", moja corka zobaczyla w polskim Tesco napis "Ryby do
          oczek wodnych". Zamurowalo ja, bo "oczko" kojarzyla tylko z okiem.
          • mazur39 przyjedzcie na Mazury, zobaczy oczka 22.05.07, 15:13
            polodowcowe;-)
    • ewa553 Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 22.05.07, 18:16
      o rany, co za "dyskusja" (blad z cudzyslowem zamierzony:))) A podobno Polacy
      maja poczucie humoru? A tu takie dretwe drazenie..... Giguniu (zamierzone),
      zmiluj sie!
      • ggigus czy mam poczucie humoru - to kwestia gustu 22.05.07, 22:47
        mam dosyc atakow ad personam, ale jesli chcesz, ewa, to sie zajme z
        przyjemnoscia twoja osoba i napisze pare rzeczy na Twoj temat
        takich domniemywan
        • maria421 Re: czy mam poczucie humoru - to kwestia gustu 22.05.07, 23:36
          ggigus napisała:

> mam dosyc atakow ad personam,

Fajnie. To moze przestaniesz atakowac innych za ich "rasistowskie wypowiedzi".
          • ggigus masz klopoty ze zrozumieniem slowa rasizm? 23.05.07, 00:53
            jesli tak, w innym poscie podalam ci definicje
            • maria421 Masz klopoty ze zrozumieniem slowa "ad personam"? 23.05.07, 15:11
              Giggus, powiedz mi dlaczego Ty uzurpujesz sobie prawo do oceny pogladow innych
              ludzi, nazywania ich rasistowskimi (bez umotywowania dlaczego je za takie
              uwazasz), natomiast uwage na temat Twoich wlasnych pogladow uwazasz jako atak
              "ad personam"?

Jezeli moje domniemywanie na temat Twoich pogladow to atak "ad personam", czyli
              na Twoja osobe, to znaczy ze i Twoje stwierdzenie ze wypowiedz Artura jest
              rasistowska jest Twoim atakiem "ad personam" pod adresem Artura.

Czy z logika tez masz problemy?
              • ggigus podalam ci elementy rasistowskie w wypowiedzi, 23.05.07, 15:22
                masz klopoty z czytaniem?
                nie chodzi mi o uwagi na temat moich pogladow, a o twoje dociekania na ten temat
                • maria421 Re: podalam ci elementy rasistowskie w wypowiedzi 23.05.07, 18:44
                  ggigus napisała:

> masz klopoty z czytaniem?

Ty masz klopoty z rozumieniem ze pytanie Artura czy te denka od butelek w
                  polskich murach to kultura pijacka czy cyganska to nie jest zaden rasizm.
                  Dopatrujesz sie rasizmu tam, gdzie go nie ma, nie poraz pierwszy zreszta.

Czy jak ktos napisze ze go w sklepie ocyganili to mu tez rasizm zarzucisz?

> nie chodzi mi o uwagi na temat moich pogladow, a o twoje dociekania na ten tema
                  > t

Dociekanie co autor chcial powiedziec jest o wiele delikatniejsze niz uwaga
                  "Twoja wypowiedz jest rasistowska".
                  • ggigus ja widze rasizm u artura, podalam przyklad nan 24.05.07, 16:51
                    przyklad i nie bawie sie w analize osoby, ktora rasimu w ww wyp. nie widzi
                    a ym ario ciagle w kregu ad personam
                    ten potworny brak argumentow...

tak slowo ocyganic jest rasizmem i nalezy sie go wystrzegac, jezesli ktos powie
                    pijany jak Polak (franc. przyslowie) - jak widze, czujesz sie dorze opisana
                    a wiec pij dalej mario
                    • artur666 Ty gigus! 24.05.07, 19:38
                      Zejdz ze mnie popadana panienko zanim sie zacznie awantura.
                      Masz w domu za malo do zameldowania i aby sie dowartosciowac wzielas sie za
                      administracje forum?

Nie musisz mnie odpisywac.
                      • ggigus nie musze odpisywac, ale moge 24.05.07, 19:44
                        to maria, nie ja, ciagle o tobie pisze
                        zwroc sie wiec do niej
                        • maria421 Re: nie musze odpisywac, ale moge 24.05.07, 20:55
                          ggigus napisała:

> to maria, nie ja, ciagle o tobie pisze
                          > zwroc sie wiec do niej

No popatrz, a jeszcze wczoraj twierdzilas ze ja o Tobie pisze....

• ggigus alez tak, mario, ciagle zmieniasz temat, np. tu: 24.05.07, 22:51
                            z domniemywan co u kogo, przerzucilas sie na Artura
                            nie pierwszy raz i nie tylko ze mna stosujesz te malo wyrafinowana metode
                    • maria421 Re: ja widze rasizm u artura, podalam przyklad na 24.05.07, 21:00
                      ggigus napisała:

> przyklad i nie bawie sie w analize osoby, ktora rasimu w ww wyp. nie widzi
                      > a ym ario ciagle w kregu ad personam
                      > ten potworny brak argumentow...

Ciebie na analize nie stac, bo Ty masz gotowy szablonik.

> tak slowo ocyganic jest rasizmem i nalezy sie go wystrzegac, jezesli ktos powie
                      > pijany jak Polak (franc. przyslowie) - jak widze, czujesz sie dorze opisana
                      > a wiec pij dalej mario

Powiedz mi, Ggigus, jak to jest ze taka wrazliwosc na wszelkie przejawy rasizmu
                      jak Twoja laczy sie z takim chamstwem?
                      Latwiej bronic jakichs tam teoretycznych mniejszosci rasowych niz byc grzecznym
                      dla rozmowcy, prawda?
                      • ggigus o mario, jak widze, nadal jestes w swiecie ad pers 24.05.07, 22:53
                        onam
                        wiest LEPIEJ, jaki mam szablonik

ale mniejsza
                        nie nie jetsem chamska, stosuje te sama metode walki i skoro wg ciebie mozna
                        obrazac innych ludzi, to ldaczego nie mozna podac przykladow, gdzie sie samemu -
                        no jako nacja - wystepuje w malo korzystnym swietle
                        jak widac mario, wg ciebie mozna pluc na innych, ale nas przesady narodowe nie
                        dotycza
                        ciekawa teza
                        • maria421 Re: o mario, jak widze, nadal jestes w swiecie ad 25.05.07, 00:11
                          ggigus napisała:

> onam
                          > wiest LEPIEJ, jaki mam szablonik
                          >
                          > ale mniejsza
                          > nie nie jetsem chamska, stosuje te sama metode walki i skoro wg ciebie mozna
                          > obrazac innych ludzi, to ldaczego nie mozna podac przykladow, gdzie sie samemu
                          > -
                          > no jako nacja - wystepuje w malo korzystnym swietle
                          > jak widac mario, wg ciebie mozna pluc na innych, ale nas przesady narodowe nie
                          > dotycza
                          > ciekawa teza

Dziecko drogie, ja wcale nie walcze:-)
                          Ja tylko staram sie tlumaczyc jak dziecku wlasnie, ze zapytanie czy to kultura
                          pijacka czy cyganska nie jest rasizmem.
                          • ggigus daczego zwracasz sie do mnie per dziecko, mario? 25.05.07, 00:14
                            takie zdrobnienia maja do siebie to, ze brzmia falszywie
                            wg mnie to zestawienie jest rasizmem
                            jesli uwazasz inaczej, podaj argument, a nie pisz o mnie
                            • maria421 Re: daczego zwracasz sie do mnie per dziecko, mar 25.05.07, 00:20
                              ggigus napisała:

> takie zdrobnienia maja do siebie to, ze brzmia falszywie
                              > wg mnie to zestawienie jest rasizmem
                              > jesli uwazasz inaczej, podaj argument, a nie pisz o mnie

Zwracam sie do Ciebie per dziecko bo:
                              1. przypuszczam ze jestes w wieku mojej corki
                              2. bo to co piszesz jest dziecinne

I nie wyjezdzaj znowu z rasizmem, bo dzieci to nie rasa:-)

A teraz dobranoc, spij dobrze, ja jutro jade do Polski, wiec bedziesz miala
                              troche odpoczynku ode mnie.
                              • ggigus no i co z tego, ze moge byc w wieku twojej corki? 25.05.07, 00:46
                                takie milutkie zdrobnienia maja falszywy posmak
                                z rasizmem wyjechalas ty
                                ciekawe dlaczego
                              • ggigus co takiego dziecinnego pisze? bo ja twoje ataki 25.05.07, 00:48
                                ad personam wskazalam
                                co nie bylo trudne
    • ro-bert Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 23.05.07, 05:19
      Gigus, masz okres?
      • fufu_ffm Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 23.05.07, 09:38
        ro-bert napisał:

> Gigus, masz okres?

A co to ma do rzeczy?
        Tobie sperma na mozg bije???

Ech, mozna zawsze liczyc na jakiegos Polskiego macho, ze sie wykaze swoimi anty-
        kobiecymi uprzedzeniami...

• ggigus fufu_ffm:))) pozdrowka 23.05.07, 10:52

• ewa553 ten straszny niemiecki porzadek 23.05.07, 11:01
            jezdze do ogrodu ladnom ulicom: po jednej stronie urocze, zadbane domki, po
            drugiej pola. Mieszkam na przedmiesciu. Od paru tygodni pola sa wielka budowa,
            powstaje tam nowe osiedle. Sa na etapie doprowadzania wody i pradu, oraz
            budowania ulic. Odpowiedni syf na ulicy, ktora jezdze. Myslalby ktos, kto zna
            polskie budowy. Tutaj jest umyslny pan, ktory szlauchem myje ta ulice, zeby
            wlasnie uniknac brudu. Straszne, prawda? Skoro jest budowa, to i syf ma prawo
            bytu. W Polsce. Przypomina mi to nie tylko polskie budowy, ale i moja bratowa,
            ktora kupujac na targu (w Polsce) buraczki zwrocila uwage panu sprzedajacemu,
            ze moglby choc troche ziemie obstukac z burakow. A on na to filozoficznie:
            gdzie rosna buraki? w ziemi. No to maja prawo byc obklejone ziemia.
            Taaa, Polska, to jest kraj!
            A teraz zegnam spieszac na samolot do Polski:)))))
            A swoja droga: nie znalazlam w slowniku slowa Verschönung.
            • maria421 Re: ten straszny niemiecki porzadek 23.05.07, 18:38
              ewa553 napisała:

> A swoja droga: nie znalazlam w slowniku slowa Verschönung.

Ani tym bardziej Verschönungswut:-)
              Pewno to jakis neologizm ...
              • venice_1 Re: ten straszny niemiecki porzadek 23.05.07, 23:54
                maria421 napisała:

> ewa553 napisała:
                >
                >
                > > A swoja droga: nie znalazlam w slowniku slowa Verschönung.
                >
                > Ani tym bardziej Verschönungswut:-)
                > Pewno to jakis neologizm ...

Autorka miala zapewne na mysli slowo "Verschönerung" i zapomniala dwoch
                literek. Nie badzmy drobiazgowi ;) ...
                • fan.club Wspomniana autorka... 24.05.07, 07:37
                  udziela się chętnie i ostro w dyskusjach dotyczących języka niemieckiego.
                  Podobno nawet z niego żyje. Potraktuj więc ten aspekt dwóch brakujących literek
                  jako ciąg dalszy takiej dyskusji.
                • ggigus tak, Verschönungswut to neologizm, swiadomy 24.05.07, 16:53
                  uzytkownik jezyka moze sobie na taka zabawe z jezkiem pozwolic
                  nie ma tam tez Unterschichtsfernsehen, ale to chyba zbyt wysoki poziom dla
                  niektorych, zeby neologizm zrozumiec

odwagi, forumowicze!!
                  nie trzymajcie sie tak kurczowo slownika, jezyk to rzecz zywa i ulega zmianom
                  • fan.club Ten drugi, jak mu tam..., neologizm, to też... 24.05.07, 17:38
                    pewnie świadomy?

Qrna, a mnie pani w szkole potraktowała dwóją za takie "neologizmy" i zepchnęła
                    na na niższy poziom. Ale nic to! Od dziś słownik na śmietnik i już jestem na
                    wysokim poziomie. Proste!
                    • ggigus no to miales zla pania i jak wodac, do tej pory 24.05.07, 17:40
                      cierpisz
                      tak, ten drugi to tez neologizm - zajrzyj do Dudena, ten ma funcke normatywna,
                      posiadaczu wielu nickow
                      • fan.club A Ty jesteś dobrą panią? 24.05.07, 17:46
                        Pytam, bo może mam szansę, żeby się podciąc...
                        • ggigus nie jestem nauczycielka i nie udawaj , ze tego ni 24.05.07, 18:00
                          e wiesz
                        • venice_1 Re: A Ty jesteś dobrą panią? 24.05.07, 22:43
                          tylko pozazdroscic tak dobrej znajomosci jezyka :)))
                          • fan.club Ach, Wenecjo! Czyżbyś mnie miała na myśli? 25.05.07, 06:53
                            A słyszałaś już coś o tzw. świadomych neologizmach? Nie? To odsyłam do ggigus.
                  • maria421 Re: tak, Verschönungswut to neologizm, swiadomy 24.05.07, 21:04
                    ggigus napisała:

> uzytkownik jezyka moze sobie na taka zabawe z jezkiem pozwolic
                    > nie ma tam tez Unterschichtsfernsehen, ale to chyba zbyt wysoki poziom dla
                    > niektorych, zeby neologizm zrozumiec
                    >
                    > odwagi, forumowicze!!
                    > nie trzymajcie sie tak kurczowo slownika, jezyk to rzecz zywa i ulega zmianom

Zaloze sie, ze gdyby ktos inny strzelil tu taki "swiadomy neologizm" to z
                    pewnoscia bys go odpowiednio ustawila:-)
                    • ggigus nadal mario jestes w swiecie ad personam, skoro 24.05.07, 22:54
                      wiesz LEPIEJ jak bym zaeragowala na cos tam

a ad personam to nic innego jak brak argumentow, mario
                      • maria421 Re: nadal mario jestes w swiecie ad personam, sko 25.05.07, 00:15
                        ggigus napisała:

> wiesz LEPIEJ jak bym zaeragowala na cos tam
                        >
                        > a ad personam to nic innego jak brak argumentow, mario

Widze, ze bardzo Ci sie spodobalo to okreslenie "ad personam", ale masz racje ,
                        teraz byla to uwaga "ad personam", w przeciwienstwie do poprzedniej rozmowy, w
                        ktorej nie bylo nic "ad personam".
                        Mam nadzieje, ze zrozumiesz roznice:-)

• ggigus ad personam to zupelnie normalne okreslenie 25.05.07, 00:18
                          ciese sie, ze teraz i Tobie jest znane
                          • maria421 Re: ad personam to zupelnie normalne okreslenie 25.05.07, 00:22
                            ggigus napisała:

> ciese sie, ze teraz i Tobie jest znane

Dziecko, tupetu to Ci nie brakuje, ale pewnych brakow tupetem nie nadrobisz.

Dobranoc!
                            • ggigus jedyneco potrafisz to nadal ataki ad personam 25.05.07, 00:50
                              to troche oganicza dykusje, bo akie stwierdzenie:

ale pewnych brakow tupetem nie nadrobisz

powoduje u mnie serie pytan
                              - jakich brakow?
                              - skad wiesz, jakie mam braki?
                              - dlaczego mam je nadrabiac w ogole?
                              - co maja moje ew. braki do dyskusji?

ergo, mario, stosujesz stara jak swiat metode - braku argumentow, piszesz o kims
                              plaskie
                              takiego braku nie nadrobisz
                              na szczescie moge pisac o konktetach
                  • tiggerific Re: tak, Verschönungswut to neologizm, swiadomy 25.05.07, 08:04
                    "odwagi, forumowicze!!
                    nie trzymajcie sie tak kurczowo slownika, jezyk to rzecz zywa i ulega zmianom"

normalnie zaraz padnę
                    i jak się ma powyższe powiedz no mi kochana awanturnico do stwierdzenia, że po
                    widmete może tylko viel Platz folgen i nic więcej nie wchodzi w grę???

to jednak język żyje, no prosz, co forum to insza teoria.

w każdym razie gratuluję kolejnej burdy, od razu widać, że w holandii
                    straszliwie się wynudziłaś (tylko nie mów, że ad personam, bo to było świadome.

:D
                    • ggigus przyganial kociol garnkowi, a sam smoli, tiggeri 25.05.07, 17:36
                      ficku czujny!
                      ba, zebym byla tylko w Holandii, to bym sie dopiero wynudzila!
                      • tiggerific Re: śmiecisz na forum, na którym powinnaś 25.05.07, 19:25
                        zamiatać, ciekawam, kto po Tobie posprząta ;))))
                        • ggigus chcialabys byc sedzina tutaj tez? ciekawy pomysl 25.05.07, 20:58
                          szkoda ze nierealny
        • ewa553 Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 23.05.07, 10:54
          tak, to sa momenty kiedy mi rece i nogi opadaja. Jak reagowac na takie pytania
          jak: masz okres? Masz menopauze? itepe. Jest sie dosc bezbronnym, prawda?
          No bo jak udowodnic, ze jestesmy w swietnej formie, tylko jak kazdy CZLOWIEK,
          plci obojetnej, mamy zly dzien?
          • ggigus uszy do gory, jutro sie Wam poprawi! a jak nie, 23.05.07, 15:15
            to pojutrze!
        • konrad-walenrod Tu i obcokrajowcy zaglądają! 23.05.07, 11:17

fufu_ffm napisała:

> ro-bert napisał:
          >
          > > Gigus, masz okres?
          >
          > A co to ma do rzeczy?
          > Tobie sperma na mozg bije???
          >
          > Ech, mozna zawsze liczyc na jakiegos Polskiego macho, ze sie wykaze swoimi
          anty
          > -
          > kobiecymi uprzedzeniami...
          >
          =================================

Jeśteśmy w polskiej karczmie, czy w polskim forum?

Tu i obcokrajowcy zaglądają!
        • ro-bert Re: die Verschönungswut - dlaczego panuje ona 23.05.07, 19:19
          fufu_ffm napisała:

> A co to ma do rzeczy?

Bardzo duzo, chce po prostu wiedziec czy ona juz "tak ma" czy to tylko wynik
          zlej formy.

> Tobie sperma na mozg bije???

Nie, akurat nie a jak juz bije to staram sie na forum nie
          pisywac :)

> Ech, mozna zawsze liczyc na jakiegos Polskiego macho, ze sie wykaze swoimi
          > antykobiecymi uprzedzeniami...

No jesli przejawy troski o forme forumowicza rozumiesz jako antykobiece
          uprzedzenie... to rzeczywiscie... jestem macho (polski) ;) Oprocz tego
          proponuje Twoja kandytature na stanowisko forumowej Frauenbeauftragte. Masz
          szanse ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka