yvonne75 28.10.07, 16:14 siedze i mecze sie nad odpowiedzia na pytanie w kwestionariuszu.pytanie brzmi:dlaczego chcesz zachowac swoje stare obywatelstwo,ubiegajac sie o inne.nie mam pomysla...co tam do cholery wpisac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 16:15 A chcesz zachowac? Bo jesli tak to ja faktycznie tez nie rozumiem dlaczego. Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 16:19 wiem ze mozna zachowac polskie obywatelstwo starajac sie np o niemieckie.jest konkretny paragraf na to(gegenseitigkeit)od kiedy PL jest w UE.pytanie tylko jaki wpisac grund do kwestionariusza."chce bo wiem ,ze tak mozna"??? Odpowiedz Link
westina Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 16:37 napisz, ze przyzwyczailas sie juz do niego ;) Odpowiedz Link
annajustyna Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 16:39 Ze wzgledu na to, ze jest to kraj Twojego urodzenia (jesli jest). Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 16:41 anna justyna! napisalam do ciebie maila! odbierz ,prosze Odpowiedz Link
zosiaczek25 Re: moze wy macie jakis pomysl? 01.11.07, 18:58 ."chce bo wiem ,ze tak mozna"??? :) Jakby na mnie trafilo, to wlasnie taki bym powod podala. Czemu nie? Chce, bo mam do tego prawo. Zreszta, z tego co sie orientuje, to to zwykla formalnosc, wiec nie sadze, zeby ktos w urzedzie dyskutowal nad tym, co tam wpiszesz. Odpowiedz Link
ro-bert Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:11 yvonne75 napisała: >...co tam do cholery wpisac? Moze prawdziwy powod? Odpowiedz Link
annajustyna Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:13 Robercie, skoro sie nudzisz, to moze mi w kwestii chomika doradzisz, bo obeznany jestes z tematem:/ Odpowiedz Link
ro-bert Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:26 annajustyna napisała: > Robercie, skoro sie nudzisz, to moze mi w kwestii chomika >doradzisz, bo obeznany jestes z tematem:/ Nudzic sie nie nudze STOP Pracuje STOP Szukam natchnienia czytajac madre forumowe porady STOP Radzic staram sie tylko wtedy gdy mam pojecie o temacie STOP Skad przypuszczenie, ze znam sie na chomikach? STOP Odpowiedz Link
annajustyna Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:28 Pisales kiedys, ze Twoje dzieci maja chomika. Piszac o nudzie, mialam na mysli aktualny moment, a nie ogolnie Twoj stan. Odpowiedz Link
ro-bert Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 18:10 annajustyna napisała: > Pisales kiedys, ze Twoje dzieci maja chomika. Piszac o nudzie, mialam na mysli > aktualny moment, a nie ogolnie Twoj stan. Masz jakies male archiwum czy dobra pamiec? To, ze dzieci maja chomika nie znaczy, iz ja sie na nim znam. Zone np. tez mam ...:) Piszac o tym, ze pracuje mialem rowniez na mysli moj aktualny stan. Nie wszystkim dane jest spedzac kazde niedzielne popoludnie w zaciszu domowym :( Odpowiedz Link
annajustyna Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 18:12 Bo mi "wmawiaja" w innym watku, ze chomik to zwierzak stadny:((( A sama mialam z 5 chomikow i tego nie zauwazylam:( Odpowiedz Link
jecki.p przeciez to proste: 28.10.07, 18:31 dwa osobniki (chomik&ty) to juz stado. czy chcesz powiedziec, ze chomik uwazal cie za czlowieka??? j. Odpowiedz Link
annajustyna Re: przeciez to proste: 28.10.07, 18:33 Nie, ja uwazalam siem za chomika, wrr... Odpowiedz Link
jecki.p nun, 28.10.07, 18:39 es gäbe da einige Übereinstimmungen, um nur die wulstigen Backen und die Hinerpartie zu nennen... j. Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:51 ro-bert napisał: > yvonne75 napisała: > > >...co tam do cholery wpisac? > > > Moze prawdziwy powod? ...mysle ze to byla odpowiedz na jaka czekalam!dzieki! Odpowiedz Link
jessi_a Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:33 poczytaj , moze to opracowanie Ci pomoze, natchnie:) www.cefmr.pan.pl/docs/cefmr_wp_2006-05.pdf Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:48 artykul bardzo prawdziwy,natchnienia zero...mam nadzieje ze to nie bylo jakies podsuniecie pomyslu wycofania sie z przedsiewziecia? Odpowiedz Link
jessi_a Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:50 w zadnym wypadku. Dlaczego nie skorzystac, jezeli mozna. Tez mam podwojne obywatelstwo. Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:52 ...odetchnelam...myslalam ze zaczniesz mnie nawracac,cokolwiek to znaczy. Odpowiedz Link
annajustyna Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:56 Na co nawracac? Jesli czujesz sie zwiazana emocjonalnie z Niemcami, to masz prawo uzyskac ich obywatelstwo, zachowujac polskie. Odpowiedz Link
jessi_a Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 17:57 nie, bylabym w tym momencie falszywa. Uwazam, ze po to sa Gesetze aby z nich korzystac. Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 18:06 jasne ,zgadzam sie w pelni... nauczona polskimi doswiadczeniami z urzedami wszelkiego rodzaju,wole sie nadmiernie (moze i nieslusznie)nie wychylac.pewnie ze dobrze jest znac gesetze i umiec z nich skorzytac.sa jednak pewnie i tutaj urzednicy ktorzy potrafia opoznic cala sprawe tylko dlatego ze wiesz co ci sie nalezy i starasz sie to wyegzekwowac,niestety... naprawde jeszcze nigdy wam sie to nie przydarzylo? Odpowiedz Link
annajustyna Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 18:08 Przydarzylo sie, oj przydarzylo:). Moj kolega zmienial kierunek studiow, to mu pani nagadala, ze musi z De na rok wyjechac i dopiero po powrocie zaczac studia na nowo (bylo to jakies 10 lat temu)... Odpowiedz Link
jessi_a Re: moze wy macie jakis pomysl? 28.10.07, 18:13 tu nie, jezeli dalam do zrozumienia, ze sie orientuje w temacie. W Polsce pare razy bylam potraktowana jako petent, no ale to bylo baardzo dawno temu:) Odpowiedz Link
konrad-walenrod jestem polskim patriotą 28.10.07, 19:22 yvonne75 napisała: > brzmi:dlaczego chcesz zachowac swoje stare obywatelstwo,ubiegajac sie o > inne.nie mam pomysla...co tam do cholery wpisac? =================================================== A więc ja mam polskie obywatelstwo, bo jestem polskim patriotą.. A niemieckie obywatestwo mam dlatego, bo tu Sozialamt więcej płaci. Odpowiedz Link
yvonne75 Re: jestem polskim patriotą 28.10.07, 19:59 nie wiem dlaczego(!) odczuwam wielki niesmak czytajac prawie kazdy twoj post...tchnie "domoroslymi madrosciami" wiec,jesli mozesz -daruj sobie komentarz,uratujesz mi reszte niedzieli. dziekuje. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: jestem polskim patriotą 28.10.07, 20:43 yvonne75 napisała: > nie wiem dlaczego(!) odczuwam wielki niesmak czytajac prawie kazdy twoj > post...tchnie "domoroslymi madrosciami" wiec,jesli mozesz -daruj sobie > komentarz,uratujesz mi reszte niedzieli. > dziekuje. ====================================== A kto cię zmusza do czytania moich patriotycznych postów? ? Odpowiedz Link
ggigus napisz, ze czujesz sie 28.10.07, 21:57 sie zwiazana z Polska, bo to miejsce twojego urodzenia, ze w zjednoczonej Europie nie chcesz zrywac wiezi z krajem urodzenia (i wspolczesna sytuacja poityczna umozliwia Ci zachowanie starych wiezi i nawiazanie nowych) i ze czujesz sie lojalna obywatelka obu krajow, co w zjednoczonej Europie nie jest problemem, ze liczba takich ludzi jak Ty, zwiazanych emocjonalnie i uczuciowo z min. dwoma krajami stale rosnie - to wszystko, oczywiscie nie tylko w kwestii pol-niem mowil znany socjolog monachijski Ulrich Beck, wiec sprawdzone Odpowiedz Link
konrad-walenrod Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ! 29.10.07, 08:49 ggigus napisała: > - to wszystko, oczywiscie nie tylko w kwestii pol-niem mowil znany socjolog monachijski Ulrich Beck, wiec sprawdzone =========================================0 A ja swój wniosek o niemieckie obywatelstwo uzsadniłem niedouczniactwem amerykańskich urzędników konsularnych. Tam, w USA mało kto wie gdzie polska leży. Amerykańcy myślą, że gdzieś za Uralem. I dlatego jako polski obywatel nie mogę dostać amerykańskiej visy turystycznej aby w USA czarno pracować na plantacjach pomarańczy. Bez vizy mogę tylko do Bagdadu dojechać, a ja chciałbym aż do Kaliforni. I ten niemiecki urzędnicyna, zazwyczaj też nie grzeszący zbytnią inteligencją, zrozumiał mój problem i w ten sposób stałem się obywatelem niemieckim. A swoją drogą, kiedy wreszcie Amerykancom powiedzą, że Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ? Odpowiedz Link
yvonne75 Re: Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ! 31.10.07, 23:08 A swoją drogą, kiedy wreszcie Amerykancom powiedzą, że Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ? A czy ktos Tobie wspomnial ze istnieje cos takiego jak slownik ortograficzny? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ! 01.11.07, 10:16 yvonne75 napisała: > A czy ktos Tobie wspomnial ze istnieje cos takiego jak slownik ortograficzny? ====================================== Ja jestem patriotą polskim i piszę polskimi literami. Jeżeli Ty jestes kosmopolitką i wstydzis się swoje ojczyzny, to to jest jedynie Twoja sprawa! A tak po kryjomu, gdy nikt nie widzi, to jednak czytujesz moje wpisy? Odpowiedz Link
yvonne75 Re: Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ! 01.11.07, 11:58 ....przejrzales mnie!onanizuje sie czytajac Twoje wpisy,bo nie ma nic przyjemniejszego ponad czytanie " patriotycznych " wypocin w okaleczonym jezyku polskim....mmmmmmmm!lepsze niz sex! Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Polska należy do Zjednoczonej Ełropy ! 01.11.07, 12:14 yvonne75 napisała: > ....przejrzales mnie!onanizuje sie czytajac Twoje wpisy,bo nie ma nic > przyjemniejszego ponad czytanie " patriotycznych " wypocin w okaleczonym jezyku > polskim....mmmmmmmm!lepsze niz sex! =============================== No, a więc każdemu co mu się należy! Patriotyczny Onanizm jest lepszy od kosmopolitycznego onanizmu! ~~~~~~~~~~~~~~~~ - Kto ty jesteś? - Polak mały. - Jaki znak twój? - Orzeł biały. - Gdzie ty mieszkasz? - Między swemi. ~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link
kacha0104 Re: moze wy macie jakis pomysl? 30.10.07, 20:31 Witam, ja mam tylko pytanie do yvonne75 skad masz te informacje? Bylabym wdzieczna za odpowiedz bo bardzo mnie to interesuje. Pozdrawiam Kacha0104 Odpowiedz Link
yvonne75 Re: moze wy macie jakis pomysl? 31.10.07, 22:59 o jakie informacje ci chodzi? Odpowiedz Link
kacha0104 Re: moze wy macie jakis pomysl? 01.11.07, 22:11 Chodzi mi o to, ze ja chcialabym miec niemieckie obywatelstwo ale nie zrzekajac sie Polskiego. Nie mam podwojnego obywatelstwa wiec wiem tylko tyle ze nie moge zostawic swojego dotychczasowego obtwatelstwa jesli chce niemieckie.-tyle wiem- ale ty piszesz ze mozna wiec chcialabym wiedziec skad i jak to zalatwic. Pozdrawiam kacha0104 Odpowiedz Link
ggigus kacha, wyszukiwarka 01.11.07, 22:15 było o tym na forum entą ilość razy pozdrówka Odpowiedz Link
kacha0104 Re: kacha, wyszukiwarka 01.11.07, 22:28 Z calym szacunkiem, ale ja nie siedze calymi dniami na forum jak Ty podejrzewam. Wiec mam prawo sie zapytac o cos co wlasnie jest w temacie tego watku- nieprawdaz?! Pozdrawiam Odpowiedz Link
ggigus ile siedze na forum ,nie należy do tematu 01.11.07, 22:49 nie dysktujemy o mnie użyj głowy i wyszukiwarki, bo było o tym entą ilość razy w każdym razie MASZ PRAWO do dwóch pasków Odpowiedz Link
kacha0104 Re: ile siedze na forum ,nie należy do tematu 02.11.07, 19:46 Wlasnie MAM PRAWO, poza tym UZYWAM glowy do myslenia codziennie. A jesli w danym momenncie jest watek na taki a NIE INNY temat,WIEC PISZE. Poza tym nie znam Cie ggigus ale wydajesz sie baaardzo niemila i nie kulturalna osoba. Z takimi osobami nie ma sensu nawet dyskutowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ggigus no wiec skoro masz prawo, to je miej 02.11.07, 22:43 i sie ciesz i nie baw sie w analize nieznanych ci osob papapapapa Odpowiedz Link
kacha0104 Re: no wiec skoro masz prawo, to je miej 03.11.07, 11:29 Ty ggigus powinnas pomagac a nie pisac glupoty!!!!! Odpowiedz Link
marchewa4 Obowiazujace prawo 02.11.07, 11:17 www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/rustag/gesamt.pdf Do yvonne75: Jako uzasadnienie zachowania polskiego obywatelstwa napisz po prostu: "§12 (2) StAG". Wiecej nie musisz pisac. Nie zapominaj, ze ten wiosek jest ogolny. Rowniez dla obywateli tych innych krajow, ktorzy musza uzasadniac, ze ich kraj ojczysty np. nie przewiduje zbycia obywatelstwa albo pozbawi ich automatycznie majatkow z chwila zbycia obywatelstwa itp. Pozdrowienia M. Odpowiedz Link
yvonne75 Re: Obowiazujace prawo 03.11.07, 16:06 einbuergern.de/Aktuell/gegenseitigkeit.htm -to stad zaczerpnelam te wiadomosci,mam nadzeije ze ci pomoga. Odpowiedz Link