Dodaj do ulubionych

aufenthaltstitel

20.02.08, 12:49
Witam
mam nadany Aufenthaltstitel (maz ma obywatelstwo niemieckie). Zalatwialam to 3 lata temu w miescie "powiatowym" (kreis X, der Landrat, Ordnungsamt, Ausländerangelegenheiten*).
Waznosc konczy mi sie za miesiac. Czyli w polowie marca. Polski paszport mam wazny do polowy czerwca.
No i zadzwonilam tam *. Powiedzieli mi, ze mam isc w polowie marca do miejscowego Bürger Service i tam to zalatwie. Potem dostac nowy paszport i z nim przyjsc jeszcze raz. I tyle.

Mam dziwne wrazenie, ze chyba cos zle zrozumialam, :( bo wczesniej musialam miec terminy w urzedach i sie najezdzic, a teraz tak po prostu na miejscu to zalatwie?!?

ma ktos troche wiedzy na ten temat?
Obserwuj wątek
    • eszir Re: aufenthaltstitel 20.02.08, 12:58
      acha, dodam, ze pan sie mnie zapytal, czy pracuje
      ?!?
    • sooya Re: aufenthaltstitel 20.02.08, 16:16
      nikt nie ma wiedzy?
      :)
      • ggigus luuudtie, jestescie obywatelami UNIII! 20.02.08, 19:10
        macie Freizügigkeitsbescheinigung
        i koniec
        od 2004 daja do lapki
        • eszir Re: luuudtie, jestescie obywatelami UNIII! 22.02.08, 11:51
          hm, poprzednie papierzyska zalatwialam na poczatku 2005 r. JUz byly ulatwienia w zw. z UE (jak pytalam ludzi co musiali kilka lat temu zalatwiac to lomatkobosko). Ale jednak nie na miejscu i ot tak ;)

Wlasnie mi sie przypomnialo, ze gosciu przez tel mowil o Freizügigkeitsbescheinigung.
          Wybacz nieswadomosc - jest to rownoznaczne z pozwoleniem na pobyt, czy tez od razu na prace? a jak nie to gdzie potem?
          • konrad-walenrod Ludzie z mamoną są wszędzie mile widziani. 22.02.08, 12:35
            eszir napisała:

JUz
            > Wlasnie mi sie przypomnialo, ze gosciu przez tel mowil o Freizügigkeitsbeschein
            > igung.
            > Wybacz nieswadomosc - jest to rownoznaczne z pozwoleniem na pobyt, czy tez od r
            > azu na prace? a jak nie to gdzie potem?
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

>>Freizügigkeitsbescheinigung<<

Bardzo piękne!

Pod warunkiem że petent ma własne środki materialne i nie obciąża swoim pobytem w DE niemiecki >>Sozialamt<<

Ludzie z mamoną są wszędzie mile widziani.

• eszir Re: Ludzie z mamoną są wszędzie mile widziani. 22.02.08, 16:23
              z drugiej strony - najpierw trzeba miec pozwolenie, zeby zaczac pracowac ;P

ja prace mam. Kase teoretycznie tez :D
              • ggigus pozwolenie na prace masz automatycznie 22.02.08, 22:04
                jako zona Niemca
                Freizugigkeits.. to rzeczywiscie dokument, ze Ci wolno przebywac
                no i fakt, przed 2004 trzeba bylo udowadniac wiele
                ale Unia to fajna rzecz!
                pozdrowka
                • eszir Re: pozwolenie na prace masz automatycznie 24.02.08, 18:06
                  dzieki wielkie za odzew i pomoc :)

pozdrawiam
    • zosiaczek25 Re: aufenthaltstitel 24.02.08, 19:23
      Nie zrozumialas niczego zle. Z racji tego, ze PL jest w Unii, nie musisz juz
      chodzic po 10 urzedach i uzerac sie z bardzo milymi urzednikami w
      Ausländeramcie. Pozwolenie na pobyt a raczej zaswiadczenie o pobycie nie jest
      nam potrzebne. Oczywiscie mozna je sobie wyrobic, co tez na przyklad ja
      uczynilam. Dostaje sie je w ciagu 5 minut. W moim przypadku bylo to o tyle
      pomocne, ze na jego podstawie otrzymalam od reki pozwolenie na prace.
      • eszir Re: aufenthaltstitel 25.02.08, 19:12
        ha! to teraz juz nie wiem!
        ggigus pisze, ze pozwolenie na prace mam automatycznie, zosiaczek, ze wyrabiala dodatkowo :/

nic, bede w burger service to sie zapytam :)

zosiaczek, napisz prosze, gdzie wyrabialas pozwolenie na prace?
        ja wczesniej mialam aufenthaltstitel (znaczy sie do tej pory mam) wbite w paszport i to bylo rownoznaczne z pozw o pr.

nienawidze zalatwiania urzedowych spraw. Zawsze jak sie juz polapie o co chodzi to znowu co sie zmienia :/
        • ggigus momencik 25.02.08, 21:13
          poozwolenie na prace wydaje Arbeitsagentur, a nie ci od meldunku

czytaj:
          Das Recht auf Erwerbstätigkeit [Bearbeiten]

An Stelle der Arbeitsagentur ist seit dem 1. Januar 2005 mit dem neuen
          Zuwanderungsrecht die Ausländerbehörde für die Erteilung der Arbeitserlaubnis
          zuständig (one stop government). Die Arbeitsagentur wird, soweit es nach dem
          Gesetz und den dazu ergangenen Verordnungen erforderlich ist, nur noch in einem
          behördeninternen Zustimmungsverfahren beteiligt. Die Arbeitserlaubnis wird in
          den Aufenthaltstitel eingetragen (§ 4 Abs. 2 Aufenthaltsgesetz (AufenthG)).

Ein nach dem AufenthG bestehendes Recht auf Erwerbstätigkeit umfasst – was
          gegenüber dem früheren Recht eine wichtige Verbesserung ist – neben dem Recht
          auf eine abhängige Beschäftigung immer auch das Recht auf eine selbstständige
          Erwerbstätigkeit (§ 2 Abs. 2 AufenthG).

Hingegen meint ein im Gesetz genanntes Recht auf Beschäftigung immer nur eine
          nichtselbstständige Arbeit in einem Arbeitsverhältnis im Sinne des § 7 SGB IV (§
          2 Abs. 2 AufenthG). So dürfen Ausländer mit einer Aufenthaltserlaubnis zum
          Zwecke des Studiums maximal 90 Tage oder 180 halbe Tage im Jahr eine
          Beschäftigung ausüben, außerdem studentische Nebentätigkeiten. Selbstständig
          erwerbstätig sein dürfen sie aber nicht (§ 16 Abs. 3 AufenthG).

Asylberechtigte, Konventionsflüchtlinge (§ 25 Abs. 1 und 2 AufenthG) sowie
          Ausländer mit einer Niederlassungserlaubnis (§ 9 Abs. 1 AufenthG) haben nach dem
          Aufenthaltsgesetz ein Recht auf Erwerbstätigkeit.

Dasselbe gilt für ausländische Familienangehörige Deutscher (§ 28 Abs. 5
          AufenthG), für Ausländer mit Aufenthalt aufgrund der Rückkehroption (§ 37 Abs. 1
          AufenthG) sowie für Ausländer mit Aufenthaltstitel für ehemalige Deutsche (§ 38
          Abs. 4 AufenthG).

Zu Ausländern nachgezogene Familienangehörige erhalten ein Recht auf
          Erwerbstätigkeit, soweit der Ausländer, zu dem der Familiennachzug erfolgt, zur
          Ausübung einer Erwerbstätigkeit berechtigt ist (§ 29 Abs. 5 AufenthG). Sie
          erhalten anders als bisher sofort ein Recht auf unbeschränkten Zugang zur
          Beschäftigung, sowie ggf. einen Zugang zu selbstständiger Erwerbstätigkeit, wenn
          der bereits hier lebende Partner diese Rechte besitzt.
        • zosiaczek25 Re: aufenthaltstitel 26.02.08, 13:26
          Pozwolenie o prace? Oczywiscie w urzedzie pracy. Zalezy, co gigus miala na mysli
          z tym automatycznie. Niestety nie czytalam wszystkich wypowiedzi. Faktycznie
          dostaje sie je automatycznie tj. bez zbednych ceregieli, od reki. Ale papier
          miec wypada. Przynajmniej ja spotykam sie zawsze z tym, ze jestem przez
          potencjalnych pracodawcow jako obcokrajowiec pytana o pozwolenie na prace. Nie
          wiem, jak to bylo wczesniej. Ja w swoim pierwszym zaswiadczeniu o pobycie tez
          mialam napisane, ze moge pracowac jako studentka bez dodatkowego pozwolenia o
          prace do 90 dni w roku. Jesli chcialam wiecej, musialabym sobie wyrobic
          dodatkowo pozwolenie. Teraz dostalam zaswiadczenie o bezterminowym pobycie bez
          zadnej dodatkowej adnotacji. Poszlam wiec do Arbeitsamtu i na poczekaniu
          wystawili mi bezterminowe pozwolenie na prace. Zawsze najlepiej jest miec czarno
          na bialym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka