ania7212 09.01.07, 11:34 Jakie sa ceny usług stomatologicznych w Niemczech?Czy z ubezpieczenia w TK pokrywane sa koszty np plombowania zeba? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alesko Re: dentysta 09.01.07, 13:06 kilka lat temu zaplacilam na ubezpieczeniu studneckim aok 60 euro za plombe pozdr Odpowiedz Link
ggigus to mialas jakas ekstraplombe 09.01.07, 14:05 zawsze sie trzeba dowiedziec,, czy to cos ekstra ja ze skapstwa. no niekoniecznie, bo wszystkie prawie superplomby nie trzymaja sie u mnie dugo i biore zawsze standard bez doplat, bez niczego pozdr Odpowiedz Link
diegosia Re: to mialas jakas ekstraplombe 09.01.07, 17:13 no wlasnie: za zwykla placi kasa, za np. ceramiczna Ty doplate. Nie moge znalezc mojego ostatniego rachunku od dentysty, ale o ile sie nie myle doplacalam 35 euro za ceramiczna (jakies 30 euro placila TK). W kazdym razie Twoj lekarz powinien poinformowac Cie o ewentualnych dodatkowych kosztach - przynajmniej moj tak robi. Odpowiedz Link
alesko Re: to mialas jakas ekstraplombe 10.01.07, 23:42 no wlasnie te moja plomba byla ceramiczna i jako refundowana alternatywe zaproponowano mi..cement, tez malo nie spadlam z krzesla! teraz zeby leczy mi moja tesciowa (dentystka) w PL wiec nie jestem na biezaco, no ale w sumie zapytam sie z ciekawosci jak to jest z tym wypadaniem plomb, od czego to zalezy:) pozdr Odpowiedz Link
arim28 Re: fajnie, fajnie, zapytaj, dzieki!! 11.01.07, 23:34 ggigus napisała: >tez jestem zaiteresowana, dlaczego. Odpowiedz Link
caysee Re: dentysta 09.01.07, 18:49 Jestem w Barmer i niedawno mialam zakladane dwie male plomby. Dowiadywalam sie w biurze Barmer, jaka plomba jest "w cenie" i powiedziano mi ze do wyboru: AMALGANAT ALBO CEMENT. Prawie spadlam z krzesla :)) Cement? Cement?!? Kurka wodna. Albo amalgamat - to czarne paskudztwo, ktore mam w 3 zebach z czasow podstawowki, a musze zdradzic, ze byl to jeszcze PRL :)) Oczywiscie wzielam inne plomby, to byly takie swiatloutwardzalne. Jedna kosztowala 45 euro za nieduza dziurke. Gdyby byla duza, kosztowalaby do 75 euro. Od ceny jest juz odliczona doplata kasy chorych, czyli np.: amalganat kosztowalby 20 euro, moja plomba kosztowalaby 65 euro, a zaplacilam za nia 45. Oprocz tego sponsorowane przez Barmer sa: - sama usluga plombowania, jak trzeba to jakies rentgeny - raz do roku zwykly przeglad - raz do roku zgrubny, 2-3 minutowy Zahnsteinentfernnung (chociaz np. rodzina mojego meza ma takiego dentyste, ktory niby w cenie kasy robi bardzo dokladne 20-minutowe czyszczenie zebow, ktore podpina pod Zahnsteinenfernung) Odpowiedz Link
ggigus moje wszystkie swiatlutwardzalne plomby, 09.01.07, 19:46 a wymienialam je kiedys, jak bylam bogata, poszly po trzech miesiacach teraz mam zwykla, darmowa plombe, pewnie cement, bo jestem w Barmerze Odpowiedz Link
arim28 Re: dentysta 10.01.07, 23:12 Aniu7212 jezeli moge Ci podpowiedziec. Ja latem jezdze do Polski, mam tam dobra dentystke. Lecze i plombuje prywatnie, mam najlepsze plomby (nawet trzymaja sie kilka lat) i place 25€ za zab (nawet za duza plombe). Odpowiedz Link
ania7212 Re: dentysta 11.01.07, 11:25 Dziekuje z odpowiedzi.Arim 28 ja tez starałam sie plombowac zeby w Polsce ale niestety u mnie z plombami tak jak u ggigus,ile by nie kosztowała i tak długo sie nie trzyma.A ze do Polski raczej czesto nie bede jezdzic zostaje mi mimo wszystko leczenie na miejscu.Jak sie czuje Twoja malutka?Dała sobie wypedzlowac to gardło? Odpowiedz Link
arim28 Re: dentysta 11.01.07, 15:11 Hallo, wzielo i "napisalo" mi sie w alergiach:-))))). Odpowiedz Link
lifesurfer Re: dentysta 11.01.07, 14:32 a rozliczaliscie sie kiedys z niemiecka kasa chorych za plombowanie w PL? Z tego co wiem to TK pokrywa takie wizyty, trzeba tylko poprosic dentyste w Polsce o napisanie co robil i przetlumaczyc. Ja zastanawiam sie nad wykupieniem dodatkowego ubezpieczenia z TK ylko na zeby. Czy ktos moze ma z tym jakies doswiadczenia? pozdrawiam Odpowiedz Link
arim28 Re: dentysta 11.01.07, 15:24 Moglabym przysiac, ze wyslalm na alergie odp. skoro tam nie ma pisze jeszcze raz:) Moja malenka ma czyste gardlo!!! Z pedzlowaniem bylo tak, ze udalo mi sie dotrzec do zebow i jezyka, dalej nie dala. Robilam dwa podejscia. Pojawil sie katar:( Mam nadzieje, ze to nic groznego i uporamy sie z tym. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
katwe Re: dentysta 11.01.07, 20:15 Ostatnio coś się w przepisach chyba pozmieniało, ale mój dentysta rok temu informował, że do czwórki plombę na światełko pokrywa kasa chorych. W dalszych zębach trzeba było sobie samemu zapłacić. Koronki zaczynają się od 500€. Najlepiej wykupić sobie w ADAC private Reiseversicherumg za kilkadziesiąt € rocznie i po zapłaceniu części polskiego rachunku od prywatnego dentysty, reszty domagać się od nich. Płacą. A koleżanka niedawno z własnej kieszeni musiała płacić za czyszczenie. Odpowiedz Link
katastrofa4rp Re: dentysta 11.01.07, 23:09 Kobiety, czy zapomnialyscie ze w Polsce lecza sie zeby zawsze odplatnie?!?. I do nr. 4 plomby swiatloutwardzalne, dlaej bylejakie. Co Was dziwi ze w beidnych Niemczech tez trzeba doplacac? Ubezpieczcie sie prywatnie- wtedy dostaniecie rachunek pomnozony o czynnik 2,3 i Wasza KK przejmie wszystkie koszty... Odpowiedz Link
sedo8 Re: dentysta 12.01.07, 10:42 katastrofa4rp napisała: > Kobiety, czy zapomnialyscie ze w Polsce lecza sie zeby zawsze odplatnie?!? Nie, w Polsce tez czesc uslug stomatologicznych jest oplacana przez NFZ. Odpowiedz Link
katwe Re: dentysta 12.01.07, 08:59 i po zapłaceniu części polskiego rachunku od prywatnego dentysty (oczywiście przez KK) Odpowiedz Link
beniusia79 Re: dentysta 13.01.07, 19:14 ja nagle rzeczy robie tutaj, tzn gdy cos boli, albo wypadnie plomba, albo trzeba usunac 8. reszte robie w Polsce, bo duzo taniej. ostatnio wymieniaalm plombe w polsce (pod kolor zeba) tu zaplacilabym najmniej 60 euro, w Polsce dalam 120 zlotych. Odpowiedz Link
medicaladvisor Re: dentysta 29.05.23, 13:43 Dzień dobry, wykaz procedur refundowanych jest stały w całych DE i jeżeli Pacjent nie wie jakie się mu należą z tytułu ubezpieczenia zachęcam do kontaktu z Kasą Chorych. Jeżeli natomiast pacjent będzie miał robioną protetykę to odbywa się ona po wystawieniu tzw. heil- und Kostenplan, złożeniu kosztorysu do kasy Chorych (m.in. AOK) i na tej podstawie Kasa chorych wylicza stałą dotację. Pozostałą równicę opłaca Pacjent (chyba że posiada prywatne ubezpieczenie stomatologiczne - tutaj również potrzebne jest uzupełnienie heil- und Kostenplan). Takie leczenie można również wykonać w Polsce. Leczenie stomatologiczne na niemiecką kasę chorych w Polsce jest bardzo popularne, a dopłaty do stałych dotacji są dużo niższe niż w Niemczech. Protetyka tj.: mosty, korony, protezy, są refundowane w Polsce na Niemiecką Kasę chorych pod warunkiem spełnienia wymagań dokumentacyjnych (Heil- udn Kostenplan, odpowiednia faktura itd.) Pozdrawiam Karolina Wójciak MedicalAdvisor.pl kontakt@medicaladvisor.pl Odpowiedz Link
radosnyroman Re: dentysta 01.08.23, 23:08 o też jestem ciekawy, zostawiam komentarz żeby poczytać odpowiedzi :) Odpowiedz Link