e-milia1 02.06.08, 08:02 czy samotny ojciec wychowujacy male dziecko musi liczyc sie z czestymi wizytami kogos z Jugendamtu? jesli dobrze pamietam, to jeden z panow wychowywal sam dziecko lub dzieci. jak to wyglada? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bo4630 jeżeli ktoś życzliwy będzie donosił 02.06.08, 08:14 do Jugendamtu, to tak. Ale nie ma reguły. Można zdążyć dziecko zagłodzić lub skatować na śmierć zanim ktoś przyjdzie. Odpowiedz Link
e-milia1 Re: jeżeli ktoś życzliwy będzie donosił 02.06.08, 08:20 ok, ale gdzies chyba trzeba to zameldowac, ze tato zostje sam z niemowlakiem? tym bardziej, ze ojciec nie moze pracowac i jest na Harz IV. mysle, ze jak zglosi sie do ARGE i powie, ze nie moze pracowac bo zona zostwila go z paromiesiecznym dzieckiem to raczej panie z socjalu przekaza to pewnie do Jugendamtu. albo sie myle? Odpowiedz Link
bo4630 jezeli daje sobie sam rade z opieka nad dzieckiem 02.06.08, 10:17 to nie musi sie zwracac o pomoc do Jugendamtu. W ARGE ma status allein erziehender Vater, nie stoi do dyspozycji w przypadku znalezienia pracy, poniewaz wychowuje male dziecko. Podobnie gdyby sie opiekowal zniedoleznialym krewnym (Pflegefall) tez nie moglby pracowac. Odpowiedz Link
gadupa Juz sie "zyczliwi" znalezli. 02.06.08, 13:34 Bardzo polskie, bardzo! A moze byscie sie zainteresowali co akurat wasze dzieci teraz robia!? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Alle Räder rollen für den Sieg... 02.06.08, 09:08 bo4630 napisał: > do Jugendamtu, to tak. > Ale nie ma reguły. Można zdążyć dziecko zagłodzić lub skatować na > śmierć zanim ktoś przyjdzie. ------------------------------------ Odpowiedz Link
s.z-n Re: samotny ojciec a Jugendamt 02.06.08, 09:48 Sprecyzuj prosze wyrazenie : zostawila ... Niekoniecznie ktos poinformuje JA , o jakim Landzie mowa ? Odpowiedz Link
gadupa Re: samotny ojciec a Jugendamt 02.06.08, 10:50 Nie musi liczyc na wizyty Jugentamtu. Tylko wtedy gdy jemu "dobrzy ludzie" i inni znajomi mamusi, robia donosy. Odpowiedz Link
nana_c Re: samotny ojciec a Jugendamt 02.06.08, 11:46 Jugendamt nie kontroluje z nudów zadnej rodziny, czy samotnie wychowujacego rodziciela, niezaleznie od plci, jesli nie ma konkretnych do tego powodów. Wystarczy, ze rodziciel jest pelnoletni, w tym przypadku moze sprawowac rodzicielstwo. Jugendamt pomaga jedynie w ustaleniu ojcowstwa, badz ustalenia miejsca pobytu ojca- ale i matki, aby wyegzekwowac alimenty. Wspiera finansowo jakis czas, gdy alimenty sa placone nieregularnie albo wcale. Pomaga znalezc Tagesmutter, jesli konieczne. Zastepuje dziecko przed sadem rodzinnym, w przypadku rozpraw o ojcowstwo. Odpowiedz Link
gadupa Re: samotny ojciec a Jugendamt 02.06.08, 12:46 Jugendamt sie nie zamelduje ot tak sobie, z chmurki. Mam pisac dalej czy reszte sie domyslisz? Odpowiedz Link
e-milia1 Re: sprawa wyglada tk 02.06.08, 13:09 a czego mam sie niby sama domyslec? pytalam o zdanie tych, co maja cos do powiedzenia. sprawa wyglada tak: znajomi chca naciagnac panstwo i juz sama nie wiem jakich argumentow uzyc zeby ich od tego pomyslu odciagnac. oficjalnie: kobieta zostawia rodzine i wraca do Polski. w Niemczech zostaje jej maz z 10-cio miesiecznym synem. zwalnia sie z pracy i jest na Harz IV bo nie moze pracowac, wychowujac dziecko. nieoficjalni-razem wyjezdzaja do Polski, ona dostala tam swietna robote, on bedzie w domu z dzieckiem. jego dochod to to, co dostanie z HIV. oprocz tego chca dalej wynajmowac mieszkanie w Niemczech, ktore opaca socjal. mieszkanie jest im po to potrzebne, zeby miec zameldowanie w Niemczech, dostawac Kindergeld i Erziehungsgeld... hmm. moim zdaniem, predzej czy pozniej ktos ich wytropi i moga miec problemy, wyjda na tym jak zablocki na mydle. wydaje mi sie, ze socjal bedzie kazal im wszystko zwrocic co dotychczas im dal (a dal im sporo przez te lata). jak juz pisalam, chce im wybic ten pomysl z glowy bo nie zdaja sobie sprawy jakie moze miec to konsekwencje, ale koncza mi sie argumenty. tylko nie piszcie mi, ze mam zadzwonic gdzie trzeba, bo nie o to mi chodzi... Odpowiedz Link
gadupa Re: sprawa wyglada tk 02.06.08, 13:24 Osobiscie juz olalem przejmowaniem sie coraz to nowymi oszolomami i ich poronionionymi pomyslami. Co chwile pojawiaja sie nowi na linii choryzontu. Odpowiedz Link
e-milia1 Re: nikt nie prosil cie o zdanie 02.06.08, 13:53 i nikt nie prosil cie tez o wypowiedz. Odpowiedz Link
nana_c ano jak chca dziwaczyc 02.06.08, 13:58 to im to faktycznie zle moze wyjsc. Zdaje mi sie, ze sa obowiazkowe badania pediatryczne? Te wszystkie U... Pozatym, sama Kasa Chorych zacznie zadawac niemile pytania, plus moze faktycznie na zwiady kogos wyslac, jesli rachunki tylko z Polski przychodzic beda. Grzywna moze byc spora... ja bym nie ryzykowala. Nie dla tych paru euro. Odpowiedz Link
e-milia1 Re: ano jak chca dziwaczyc 02.06.08, 14:16 no wlasnie. o ile dobrze wiem, to U sa po to, by lekarz widzial co sie z dzieckiem dzieje, jesli dziecko nie pojawia sie u lekarza, to pediatra ma obowiazek powiadomic o tym Jugendamt... a reszta sama sie juz potoczy. sama nie wiem, jak mozna byc takim kombinatorem... Odpowiedz Link
amelkalexi Re: ano jak chca dziwaczyc 02.06.08, 14:30 Coz, wlasnie przez takich kombinatorow maja potem inni problemy. Predzej czy pozniej to wyjdzie na jaw... Potem inni, ktorzy rzeczywiscie znajda sie w takiej sytuacji, maja prze.... bo tylko sie slyszy: "z Polski, to na pewno oszust kombinator". Takich to powinni wywalac z tad z taka kara, zeby im w piety poszlo. Juz wstyd gdziekolwiek powiedziec:"jestem z Polski" :-( Odpowiedz Link
konrad-walenrod right or wrong, my country! 02.06.08, 14:51 amelkalexi napisała: Juz wstyd gdziekolwiek powiedziec:"jestem z Polski" :-( ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ right or wrong, my country! ['rait ɔ: 'roŋ mai 'kʌntri; englisch] „Recht oder Unrecht, (es ist) mein Vaterland!“ (von einem amerikanischen Seeoffizier geprägtes Schlagwort). Odpowiedz Link
gadupa Re: right or wrong, my country! 02.06.08, 17:01 "Juz wstyd gdziekolwiek powiedziec:"jestem z Polski" :-(" Mysle ze w duzej mierze dzieki takim jak ty. Odpowiedz Link
beniusia79 Re: ale ty debilny jestes 02.06.08, 19:28 na ogol nigdy nie masz nic ciekawego i inteligentnego do powiedzenia a wszedzie sie wciskasz... no tak, ale twoj nick juz mowi sam wszystko za siebie... Odpowiedz Link
gadupa Re: ale ty debilny jestes 02.06.08, 19:36 Dziekuje za wypowiedz. Ale malo mnie ona ruszyla. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: right or wrong, my country! 02.06.08, 20:53 gadupa napisała: > "Juz wstyd gdziekolwiek powiedziec:"jestem z Polski" :-(" > > Mysle ze w duzej mierze dzieki takim jak ty. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jednostkowego wydarzenia nie można oczywiście generalizować. Jeśli Kondzio zna angielski, to nie znaczy że każda gadupa... Odpowiedz Link
gadupa Tak trzymaj! 03.06.08, 11:13 Jednak glupki, ktorzy mysla ze wiedza wszystko, sa najsmiejszesni. Odpowiedz Link
amelkalexi Re: right or wrong, my country! 03.06.08, 18:31 Coz, ja nie kombinuje... ale jesli uwazasz, ze >"w duzej mierze dzieki takim jak ty" to nie bede sie klocic:-) Glupszemu nalezy ustapic;-) Odpowiedz Link
konrad-walenrod Wer nix riskiert, der hat auch nuscht ... 02.06.08, 14:17 nana_c napisała: > to im to faktycznie zle moze wyjsc. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wer nix riskiert, der hat auch nuscht Jeder Unternehmer riskiert tagtäglich seinen Kapitaleinsatz, deswegen hat er ein Risikozuschlag. Im Globalismus muss man auch beim Sozialamt was riskieren. Ehrlich sind nur die Dummen... Völker hört auf die Signale... Und als guter Katholik kann man ja auch noch zur Heiligen Beichte gehen.... Gelobt sei die EU und die Brüsseler Bürokratie... Wenn erst mal die Türkei in der EU ist, denn können sich unsere polnischen Mitbürger und Mitbürgerinnen eine Scheibe abschneiden in Punkto Ehre.... Odpowiedz Link
gadupa Re: nikt nie prosil cie o zdanie 02.06.08, 14:42 Ciebie tez! hehe Brak argumentow? Odpowiedz Link
s.z-n Re: samotny ojciec a Jugendamt 02.06.08, 15:13 Raz bylam na takiej interwencji przy okazji szkolenia przy telefonie zaufania gdzie wlasnie zadzwonic mozna jesli dzieje sie cos niepokojacego. I tak wtedy jada dwie osoby pod wskazany adres co naprawde przyjemne nie jest, pukaja i gdy zastaja kogos wchodza, gdy ktos nie chce wpuscic wzywana jest policja, gdy nie ma oznak obecnosci kogos w mieszkaniu wraca sie w innym terminie. Gdy w domu jest niemowle sprawdza jest mleko lub dowiaduje sie czy mama karmi piersia, czy dziecko jest zadbane i czy podstawowe srodki higieniczne i pielegnacyjne sa na biezaco, sprawdza sie rowniez ksiazeczke lekarska. Czesto jednak na szczescie moze to sasiedzi podkladaja swinie bo maja zatarg. Ten pomysl na zycie owej rodziny jest bzdurny naprawde i owa rodzina ma zero wyobrazni o funkcjonowaniu urzedow. Normalnie do tego teatru brakuje wystawienia w oknie manekina i pozostawieniu w domu latarki na baterie jako oznak przybwania w tym mieszkaniu. TO IM SIE NAPRAWDE NIE UDA bo musieliby miec frajera, ktory im poczte bedzie kontrolowal a to i tak myslenie na bardzo krotka, krociotka mete , ze facet nazwie sie samotnie wychowujacym nie znaczy , ze tak faktycznie jest o czym i tak najdluzej bo do 6 ms urzad pracy sie dowie, gwarantuje. No nie te czasy na takie kombinacje. Odpowiedz Link
konrad-walenrod gwarantuje. No nie te czasy na takie kombinacje. 02.06.08, 16:12 s.z-n napisała: gwarantuje. No nie te czasy na takie kombinacje. ×××××××××××××××××××× A to ich Polska wyda jurysdykcji niemieckiej???? Odpowiedz Link
marijohanna Re: gwarantuje. No nie te czasy na takie kombina 02.06.08, 21:04 Uusy nie sa jeszcze obowiazkowe. Odpowiedz Link
konrad-walenrod A wiąc nie tylko Polacy... 02.06.08, 21:15 marijohanna napisała: > Uusy nie sa jeszcze obowiazkowe. ------------------------- Odpowiedz Link
marijohanna Re: A wiąc nie tylko Polacy... 03.06.08, 13:12 a co to ma wspolnego z Uusami? Odpowiedz Link
magnusg Jugendamty to nieobliczalne instytucje 02.06.08, 21:58 Polecam program o ich karygodnych praktykach dzisiaj o 23.00 na NDR. Odpowiedz Link
wild.romance Re: Jugendamty to nieobliczalne instytucje 02.06.08, 22:58 magnusg napisał: > Polecam program o ich karygodnych praktykach dzisiaj o 23.00 na NDR. Niby dlaczego "nieobliczalne instytucje" i "karygodne praktyki"? w.r Odpowiedz Link
gadupa Re: Jugendamty to nieobliczalne instytucje 03.06.08, 11:16 Ja sie z butami w twoje prywatne zycie wladuja to zrozumiesz ile masz do zameldowania jako rodzic wobec niemieckich urzedow. W sumie ci tego nie zycze. Odpowiedz Link
gadupa Re: Jugendamty to nieobliczalne instytucje 03.06.08, 11:14 Co im polecasz, do niektorych jeszcze nie dotarlo gdzie zyja. Odpowiedz Link