mmisia14 31.07.08, 09:53 Chcialabym w Niemczech cos kupic na firme zarejestrowana Polsce (jestem platnikiem vat ue), jak sie nazywa taka faktura vat w Niemczech??chodzi mi o rachunek bez naliczonego podatku tych 19%. Dzieki z gory za pomoc:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur666 Re: Pomocy!Jak sie nazywa w Niemczech faktura Vat 31.07.08, 12:31 der Lieferschein Na ktorym musi byc wyszczegolniony miedzynarodowy nr. podatkowy "ID-USt." (zaczyna sie DE......) Odpowiedz Link
info-tw Re: Lieferschein nie jest fakturą. 31.07.08, 13:10 Zgadza się. Ale ID-Ust. musi być wyszczególniony na rachunku. Odpowiedz Link
artur666 Re: Lieferschein nie jest fakturą. 31.07.08, 19:18 hehehe, linkami sypie... Oprocz tego, jak zwykle goovnowiedzacy teoretyk. Odpowiedz Link
fan.club A coś ty taki nerwowy, arturmanie? 31.07.08, 19:24 Palnąłeś głupotę - jak zwykle - i próbujesz zatuszować własną ignorancję. Odpowiedz Link
info-tw I po co od razu się wyzywać? 31.07.08, 19:27 Lieferschein to dowód dostawy, każdemu zdarzają się pomyłki. Odpowiedz Link
artur666 Re: I po co od razu się wyzywać? 31.07.08, 19:59 To teoria, w praktyce jedno nalezy do drugiego. Cieniakom jak fanclub dlugo by tlumaczyc...ale on zna linki do blogow! hehehe Milych geszeftow. Odpowiedz Link
fan.club Blog, powiadasz? 31.07.08, 20:38 Szukałem czegoś na miarę twoich możliwości. Swoją drogą: masz prosperującą firmę, to chab wiesz, jak wygląda faktura. Co ci szkodziło dać poprawną odpowiedź, ha? Odpowiedz Link
martabg Rechnung ohne MwSt? 31.07.08, 13:05 "Für ausländische Kunden muss man die MWSt ausweisen, es sei denn, im EU-Handel, wenn der andere auch eine UStID hat (beide müssen soviel ich weiss auf der Rechnung angegeben werden). Dann wird die MWSt auch nicht berechnet (Rechnungen ohne MWSt)" Odpowiedz Link
szaramycha Re: Rechnung ohne MwSt? 31.07.08, 14:31 pod danymi adresowymi Twojej firmy wpisujesz VAT-ID (Ust-ID) swojej - wtedy ta niemiecka firma wystawia rachunek bez VAT. Sprawdz sobie jeszcze np. tutaj: ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do czy Twoj VAT-ID jest wazny (najlepiej wydrukowac sobie wynik takiego "sprawdzenia", by moc w kazdej chwili przefaksowac/przedlozyc w firmie, ktora wystawia rachunek) Odpowiedz Link
mmisia14 Re: Rechnung ohne MwSt? 31.07.08, 16:11 dziekuje bardzo za pomoc:) tylko ostatnie pytanko czy sklepy maja obowiazek mi wystawic fakturke taka??tak jak jest w polsce Odpowiedz Link