Dodaj do ulubionych

do mam które były o dentysty potrzebuje porady

03.04.09, 16:55
witajcie mamy mam pare pytan dotyczacych dziecka u dentyst
1. ile sie płaci za wizyte? (jestesmy ubezpieczeni)
2.jak długo sie czeka na wizyte?
3.czy lakuje sie tutaj ząbki dzieciom?
noi jak sie nazywa lakowanie poszerzone? i prosze napiszcie czy
stomatolog dzieciecy nazywa sie kinderzahnarzte? jak nie to prosze
mnie poprawić a i czy potrzebuje skierowanie do stomatologa bardzo
prosze o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • misia72 Re: do mam które były o dentysty potrzebuje porad 03.04.09, 19:37
      nie potrzebujesz skierowania ani niczego innego oprocz
      Versichertenkarte . Polecalabym wczesniejsze zrobienie terminu.
      Leczenie stomatologiczne dzieci jest teoretycznie za darmo _ pisze
      teoretycznie, bo moze sie zdarzyc, ze za plombe kompozytowa na
      zebach stalych lekarz zarzada doplaty.
      Napewno bezplate sa : badanie kontrolne, zdjecie rentgenowskie oraz
      wszystkie zabiegi profilaktyki dzieciecej ( do 18 roku zycia ) w tym
      lakowanie zebow trzonowych ( 6ek i 7ek). Lakowanie zebow
      przedtrznowych nie nalezy do uslug placonych przez kasy chorych.
      Lakowanie poszerzone to Erweiterte Fissurenversiegelung .
      Stomatolog dzieciecy to Kinderzahnarzt :-)
      • mama1dawidka misia72 03.04.09, 20:34
        bardzo dziekuje za pomoc
    • kokolores Re: do mam które były o dentysty potrzebuje porad 03.04.09, 23:37
      Mamadawidka ,myslalas juz o nauce jezyka niemieckiego ?? Z cala pewnoscia
      ulatwilo by ci to zycie .

:o)
      Koko
      • nagi_gracjan po co mam sie uczyc? 04.04.09, 12:59
        zamykacie forum?
        • mama1dawidka kokolores 04.04.09, 22:01
          nie chwaliłam sie na forum jeszcze ale chodze na kurs który trwa
          pół roku ucze sie jesli o to ci chodzi nie wiem dlaczego zawsze jak
          ktos sie cos pyta to duzo ludzi znajduje jakis pretekst zeby mu
          dowalic a ja przeciez pytałam tylko o dentyste??
          • zbyfauch Re: kokolores 04.04.09, 22:13
            mama1dawidka napisała: (...)

Przecież Ty w żadnym języku nie umiesz się porządnie wysłowić.
            Niby masz polską czcionkę ale "ś" czy "ę" traktujesz po macoszemu. Tak jak znaki
            przestankowe i wielką literę.
            Wiesz co?
            Niech mnie okrzykną szowinistą ale wydaje mi się, że w Twoim wypadku w
            zupełności wystarczy pielęgnacja tzw. "stref intymnych".
            Po co marnować czas na kursy językowe.
            • mama1dawidka Re: kokolores 04.04.09, 22:26
              heh no jak pisałam moze czep sie kogos innego nie mnie??? w sumie
              wiem ze jest tu pare ludzi takich jak ty co we wszytkim widza cos
              nie tak eh szkoda :( ale od kad zaczełam zagladac na te forumm to
              sie juz przyzwyczaiiłam do takich osóbek no ty napewno jak
              przyjechałes do de to oczywiscie mówiłes perfekcyjnie po niemiecku
              noi nigdy nie robisz bledów dlatego taki MĄDRY jestes!!!
              • zbyfauch Re: kokolores 04.04.09, 22:51
                Szkoda czasu.
                Albo dysleksja albo idiotyzm. Ewentualnie i to i to.
                Tak czy siak, wymiękam.
                • fan.club Jak to dobrze, zbyniu, że... 05.04.09, 08:42
                  dysleksja Cię ominęła.
          • kokolores Re: kokolores 05.04.09, 13:20
            mama1dawidka napisała:

> nie chwaliłam sie na forum jeszcze ale chodze na kurs który trwa
            > pół roku ucze sie

no i bardzo dobrze ;)))

nie wiem dlaczego zawsze jak
            > ktos sie cos pyta to duzo ludzi znajduje jakis pretekst zeby mu
            > dowalic

...alez ja ci w zydnym wypadku nie chcialam dowalic i wcale tego nie zrobilam.

Powodzenia zycze.

Koko
    • mama1dawidka zbyfauch czy jakos tak 04.04.09, 22:28
      nie przypuszczałam ze jestes mamą ;)
      • annajustyna Re: zbyfauch czy jakos tak 05.04.09, 09:03
        Natomiast my co do tego, ze nia jestes, nie mamy watpliwosci...A Zbychu sie
        niepotrzebnie czepil - i tak swiata nie zmieni (vide tez watek sasiedni z
        niedoinformowana laska o zezwoleniu na prace).
        • iwonakk112 annajustyna 05.04.09, 12:03
          Rece opadaja....brak slow! No i...ta "laska"...Nawet nie wiesz ile mam lat...
          • annajustyna Re: annajustyna 05.04.09, 12:07
            A Ty jak widac nie znasz wspolczesnej polszczyzny. Jesli zas faktycznie masz 112
            lat, to przepraszam. Troche glupio, ze naskakujesz na tych, ktorzy znaja
            przepisy i maja zamiaru popierac cwaniactwa zerujacego na niemieckim panstwie.
            • iwonakk112 Re: annajustyna 05.04.09, 12:34
              widocznie nie znam...poszukam jednak w slowniku. Lubie wiedziec. Z tym naskakiwaniem, to mam watpliwosci, kto tu na kogo naskoczyl ;-). Cyferki przy nicku niekoniecznie musza sugerowac wiek, powinnas to wiedziec, jako stala bywalczyni forow internetowych. No tak... biedne niemieckie panstwo...daje sie tak wykorzystywac...
              • annajustyna Re: annajustyna 05.04.09, 12:35
                Iwono, zrozum, ze to nie panstwo jest wykorzystywane, bo panstwo tak naparawde
                to twor symboliczny. To my - PODATNICY - utrzymujemy ludzi zyjacych z socjalu.
                • alessia27 Re: annajustyna 07.04.09, 22:04
                  Annajustyna chcialabym zobaczyc jak WY podatnicy utrzymujecie ludzi
                  Pamietaj pies co szczeka nie gryzie a ty ciagle tutaj szczekasz i szczekasz i
                  geba ci sie nie zamyka !!!
                  A moze to i Ciebie podatnicy (ci co nie szczekaja)utrzymuja ?

♥ Macius 10.05.2002
                  • martabg jak? 07.04.09, 22:07
                    Mam 5 klasę podatkową, więc trochę odczuwam przy wypłacie...

Może inaczej. Allesio, skąd państwo ma pieniądze na wypłaty zasiłków
                    różnego rodzaju?
                    • kokolores Re: jak? 07.04.09, 22:44
                      martabg napisała:

> Mam 5 klasę podatkową, więc trochę odczuwam przy wypłacie...

....podaj lapke , ...
                      ...krew mnie zalewa ,ze pracuje poniekad na coponiektorych darmozjadow....

Koko
                      • annajustyna Re: jak? 08.04.09, 10:47
                        Alessio, dobor slownictwa w Twoim poscie swiadczy jednoznacznie o Tobie. I
                        niestety dowodzi, ze najprawdopodobniej tez zerujesz (badz chetnie bys
                        pozerowala) na innych. Twoja sprawa, ale nie oczekuj zrozumienia.
                        • jureek Re: jak? 08.04.09, 11:32
                          annajustyna napisała:

> Alessio, dobor slownictwa w Twoim poscie swiadczy jednoznacznie o Tobie. I
                          > niestety dowodzi, ze najprawdopodobniej tez zerujesz (badz chetnie bys
                          > pozerowala) na innych. Twoja sprawa, ale nie oczekuj zrozumienia.

Dlaczego o korzystających z "Abwrackprämie" nie pisze się, że żerują na innych?
                          Jura
                    • realdirect2 zasilki to sa peanuts w budzecie, 07.04.09, 23:53
                      wiec sie nie podniecajcie.
                      • jureek Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 09:44
                        ... robi swoje. Niedługo dowiemy się pewnie, że i cały kryzys finansowy
                        "harcerze" spowodowali.
                        Zapominamy o tym, że budżet państwa więcej transferuje od dołu do góry, czyli
                        bogaci korzystają z budżetu więcej.
                        Dlaczego Ci wszyscy, którym nie podoba się, że z ich podatków płacona jest pomoc
                        socjalna, bez protestów akceptują wypłacanie też z ich podatków tych 2.500 euro
                        dla tych, których stać na nowe auto. Jak bogatych się wspomaga to jest OK?
                        Wielki krzyk tylko, gdy coś biednym się daje?
                        Jura

realdirect2 napisał:

> wiec sie nie podniecajcie.
                        • annajustyna Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 10:49
                          A co mamy zrobic, pytal nas ktos o zdanie? Ja nie mam samochodu (jak pisalam -
                          nie mam kiedy kupic, a ze nie potrzebuje na gwalt to odkladam zakup) i jakos
                          zyje. Natomiast wiekszosc bezrobotnych zyjacych od lat z zasilkow (chocy byle
                          NRD) umarloby bez samochodow...
                          Ciesze sie tylko, ze dzieki wsparcia dla przemyslu samochodowego pare osob byc
                          moze nie utraci pracy.
                          • mama1dawidka Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 11:29
                            eh a wy jak zawsze jedno co prawda nie jestem harzerzem nie pobieram
                            zadnych dodatków maz odprowadza podatek ale jestem zdania jak ktos
                            bierze pomoc to jej napewno potrzebuje!!! a po zatym nie tylko
                            polacy ją otrzymuja!!!! nawet jakby sie zmniejszyła liczba ludzi
                            potrzebujacych podatek i tak bedzie!! mam wrazenie ze niektórym jest
                            żal ze ktos cos za darmo dostaje!!! ale to moje zdnie
                            • martabg Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 11:40
                              jest
                              > żal ze ktos cos za darmo dostaje!!!

No właśnie. W tym cała esencja.
                              • jureek Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 11:42
                                martabg napisała:

> jest
                                > > żal ze ktos cos za darmo dostaje!!!
                                >
                                > No właśnie. W tym cała esencja.

Tak. Wqrwia mnie, gdy managerowie wielkich korporacji dotają milionowe premie i
                                jednocześnie wyciągają rękę po państwowe, czyli między innymi moje pieniądze.
                                Jura
                                • martabg Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 11:47
                                  Masz rację, to działa we wszystkich płaszczyznach, to nie tylko 300E
                                  zasilku ale i wielomilionowe premie. Jasne, że przykład musi iść od
                                  góry, ale ja na tej górze nie jestem. Ja pracuję i dostaję wypłatę.
                                  Obok mnie mieszka rodzina na różnego rodzaju zasiłkach i oni za to,
                                  że nie mają wiele, dostają pieniądze. I szczerze mówiąc bardziej
                                  wkurza mnie to, co widzę na tym "swoim podwórku". Bo ja się kuźwa w
                                  deszczu/mrozie/wietrze nabiegać muszę (muszę to może złe słowo, bo
                                  niby robotę zmienić można ale nie w tym rzecz) a oni za podobne
                                  pieniądze mogą nie robić NIC.
                                  • jureek Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 11:55
                                    A ja tam bezrobotnym nie zazdroszczę, tylko się cieszę, że sam robotę mam. Może
                                    dlatego, że sam kiedyś też bezrobotnym byłem i wiem, jaki to miód.
                                    Jura
                            • kokolores Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 12:20
                              mama1dawidka napisała:
                              ale jestem zdania jak ktos
                              > bierze pomoc to jej napewno potrzebuje!!! a po zatym nie tylko
                              > polacy ją otrzymuja!!!!

O Polakach nikt (chyba) nie pisal .
                              Sa ludzie ,ktorzy powinni otrzamywac pomoc sozialna ,ale sa tez tacy ,ktorzy
                              poprostu nie maja ochoty pracowac lub im sie (jak to mowia) nie oplaca =
                              lenie-darmozjady .
                              ;o)
                              Koko
                              • jureek Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 12:23
                                kokolores napisała:

> Sa ludzie ,ktorzy powinni otrzamywac pomoc sozialna ,ale sa tez tacy ,ktorzy
                                > poprostu nie maja ochoty pracowac lub im sie (jak to mowia) nie oplaca =
                                > lenie-darmozjady .
                                > ;o)

Ano, są i tacy. Pamiętam np. nauczyciela mojego syna, który totalnie olewał
                                swoją pracę i gdy tylko lepsza pogoda się zrobiła, to szedł na chorobowe. Dobrze
                                mu się żyło, bo tego "socjalu" parę tysiączków kasował.
                                Jura
                                • annajustyna Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 13:09
                                  A ponadto byl verbeamtet, placicl symboliczne podatki, mial lepsza opieke
                                  zdrowotna, a docelowo nalicza mu korzystniej emeryture...
                              • jureek Re: też dodam jeszcze 08.04.09, 12:27
                                że cwaniactwa nie popieram, bez względu na to, czy chodzi o kwoty duże, czy
                                niewielkie.
                                Nie można jednak generalizować, że każdy harcerz to cwaniak.
                                Jura
                                • kokolores Re: też dodam jeszcze 08.04.09, 12:34
                                  jureek napisał:
                                  > Nie można jednak generalizować, że każdy harcerz to cwaniak.
                                  > Jura
                                  >

Zgadzam sie i....
                                  ...nic takiego nie pisalam.

;o)
                                  Koko
                                  • jureek Re: też dodam jeszcze 08.04.09, 12:37
                                    kokolores napisała:

> Zgadzam sie i....
                                    > ...nic takiego nie pisalam.

Jeżeli poczułaś się dotknięta moimi uwagami, to przepraszam. Nie były one
                                    adresowane do Ciebie osobiście. Pisałem ogólnie o sytuacji, gdy narzekamy na
                                    "harcerzy", a nie widzimy dużo większych beneficjentów państwowej kasy.
                                    Jura
                                    • kokolores Re: też dodam jeszcze 08.04.09, 12:59
                                      Nie poczulam sie dotknieta .Sprecyzowalam jedynie moje mysli.
                                      ;o)
                                      Koko
                          • jureek Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 11:40
                            annajustyna napisała:

> Ciesze sie tylko, ze dzieki wsparcia dla przemyslu samochodowego pare osob byc
                            > moze nie utraci pracy.

A to tylko robotnikom przemysłu samochodowego należy się ochrona przed utratą
                            pracy? Gdyby 15 milionom biednych ludzi podarować po 100 euro (tyle do tej pory
                            wydano na subwencje dla kupujących auta), to też by te pieniądze wydali i być
                            może uratowali przed utratą pracy robotników w fabryce pampersów, czy serków
                            topionych. I tak pracownicy wielkich zakładów samochodowych mają się lepiej w
                            stosunku do innych, a teraz jeszcze mam dopłacać ze swoich podatków, żeby pracy
                            nie stracili. Sam od ośmiu lat żadnej podwyżki nie miałem, ale mam płacić na
                            ratowanie premii managerów w wielkich bankach i przemyśle motoryzacyjnym. Tam
                            masz największych pasożytów.
                            Jura
                          • realdirect2 Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 12:27
                            annajustyna napisała:

> A co mamy zrobic, pytal nas ktos o zdanie? Ja nie mam samochodu
                            (jak pisalam -
                            > nie mam kiedy kupic, a ze nie potrzebuje na gwalt to odkladam
                            zakup) i jakos
                            > zyje. Natomiast wiekszosc bezrobotnych zyjacych od lat z zasilkow
                            (chocy byle
                            > NRD) umarloby bez samochodow...
                            > Ciesze sie tylko, ze dzieki wsparcia dla przemyslu samochodowego
                            pare osob byc
                            > moze nie utraci pracy.

Jestes glupsza niz sadzilem! Nie masz czasu zeby kupic samochod?
                            Mniej trolluj, to czas znajdziesz.
                            • jureek Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 12:29
                              realdirect2 napisał:

> Jestes glupsza niz sadzilem! Nie masz czasu zeby kupic samochod?
                              > Mniej trolluj, to czas znajdziesz.

A co Ci do tego, jak ona dysponuje swoim czasem?
                              Jura
                              • realdirect2 zal mi jej, ze nie ma kiedy kupic samochodu:((((( 08.04.09, 13:14
                                czyzbys sie udzielal na gasofni? wszystko jasne, bron szefowej;)
                                • jureek Re: Szefowa? 08.04.09, 13:28
                                  Czemu nie? Chętnie zamieniłbym obecnego szefa na Annę Justynę :)
                                  Jura
                                  • annajustyna Re: Szefowa? 08.04.09, 13:47
                                    Jurku, dziekuje :P. Nie mam czasu kupic samochodu, bo 1). duzo pracuje i do tego
                                    wciaz sie ksztalce, 2). mam pewne problemy zdrowotne i latam jak wsciekla po
                                    lekarzach. Ale fakt - gdybym koniecznie potrzebowala, to jakos czas bym znalazla...
                                    • realdirect2 dowcip miesiaca wyksztalciuchu:))))) 08.04.09, 14:21
                                      na numer z lekarzami juz nie wzbudzi sie litosci;)
                                      Jezeli masz tak malo czasu, to kiedy bedziesz korzystala z
                                      samochodu? checheche;)
                                    • jureek Re: Szefowo! 08.04.09, 15:19
                                      annajustyna napisała:

> Jurku, dziekuje :P. Nie mam czasu kupic samochodu, bo 1). duzo pracuje i do teg
                                      > o
                                      > wciaz sie ksztalce, 2). mam pewne problemy zdrowotne i latam jak wsciekla po
                                      > lekarzach. Ale fakt - gdybym koniecznie potrzebowala, to jakos czas bym znalazl
                                      > a...

Nie potrzebujesz się tłumaczyć :) Niech podwładni się tłumaczą.
                                      Jura
                        • kokolores Re: propaganda Bild-Zeitung... 08.04.09, 12:16
                          jureek napisał:

>Jak bogatych się wspomaga to jest OK?

To mnie tez wpienia. Menagerowie bankow , ktorzy kasuja milionowe premie ,a do
                          panstwa wyciagaja raczke o pomoc zeby ratowac te banki.

eh....

> Wielki krzyk tylko, gdy coś biednym się daje?
                          > Jura

....pisalam o darmozjadach ,a nie o biednych .

Koko
                          • kokolores i jeszcze dodam.... 08.04.09, 12:23
                            ...jestem rowniez przeciwna ratowaniu Opla panstwowymi pieniedzmi .
                            Male firmy tez maja problemy ,ale to juz nikogo "na gorze" nie interesuje.

Koko
                            • annajustyna Re: i jeszcze dodam.... 08.04.09, 13:48
                              Kok, spojrz na to z tej strony, ze dzieki temu szeregowi pracownicy byc moze nie
                              zostan zwolnieni...
                              • kokolores Re: i jeszcze dodam.... 08.04.09, 14:03
                                annajustyna napisała:

> Kok, spojrz na to z tej strony, ze dzieki temu szeregowi pracownicy byc moze ni
                                > e
                                > zostan zwolnieni...

....tak , ci z Opla nie ,ale ci inni z innych firm ,o ktorych sie poprostu nie
                                mowi to juz panstwu kolo dupy lataja.(sorry ,ale ten temat mi cisnienie podnosi)
                                . Tych nikt nie uchroni przed bezrobotnym.
                                Dlaczego akurat Opel ma byc ratowany , kto mi zagwarantuje ta kasa
                                zainwestowana nie powedruje potem do kieszeni bosow tutejszych lub tych zza
                                oceanu????
                                Wiele firm jest dotknietych kryzysem ,a ja slysze tylko OPEL,OPEL, OPEL.....

Koko
                                • annajustyna Re: i jeszcze dodam.... 08.04.09, 14:16
                                  Ano racja...:(
    • mama1dawidka a tak pozatym to zapisalam malego :) 08.04.09, 13:11
      iziemy do dentysty :) juz niedlugo:) dziekuje za prztlumaczenie noi
      kurcze przede mna tydzien mowienia dziecku jak to jest fajnie u pana
      doktora pozdrawiam was wszystkich
      • annajustyna Re: a tak pozatym to zapisalam malego :) 08.04.09, 13:13
        Ja jako dziecko bylam zachwycona dentysta, tylko sie wiercilam i dostalam od
        lekarki za to opieprz (pol dziecinstwa spedzilam u dentystow).
        • alessia27 Re: a tak pozatym to zapisalam malego :) 09.04.09, 18:32
          Zaloz dziecku prywatne ubezpiecznie na zeby :)

♥ Macius 10.05.2002
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka