01.10.10, 15:01
Dziewczyny,
byłam wczoraj na wizycie i lekarz zmienił mi lek z fenoterolu brałam go od 16 tygodnia na Cordafen. Do fenoterolu ponoć organizm się łatwo przyzwyczaja. Powiedział mi że cordafen działa podobnie na skurcze, a o nie tu chodzi tylko organizm lepiej go znosi. Czytam ulotke a tam nic nie ma, że działa na skurcze?? i piszą,że w ciąży nie można. Czy znacie ten lek? faktycznie zmniejsza skurcze? Mam go wypróbować, jeśli będą zle objawy to wracam do fenoterolu. Jak tylko pochodzę, brzuch w momencie jak kamień.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamba30 Re: CORDAFEN 01.10.10, 15:35
      poczytaj sobie nasz stary watek, jak nie znajdziesz, daj znac, podlinkuę. Turnesolka brała wlasnie coedafen i wg niej jest lepszy od fenka. Dodam, że ma tate kardiologa, więc wie, o czym pisze.
      A z fenkiem to prawda, że organizm sie przyzwyczaja. Tak też mi powiedziała docent Dangel jak bylismy na echu serca Michałka. Że dłuższe przyjmowanie jest bez sensu, bo organizm sie przyzwyczaja i jak przyjdzie co do czego, to własnie nie zadziala. Fenka powinno sie stosować krótko, ale z uderzająca dawką. Lekarz IMO wie, co robi.
      • loca201 Re: CORDAFEN 01.10.10, 19:31
        Brałam Cordafen od 25 tyg ciąży. Zero skurczy. Brałam dużą dawkę: 3 x 2 tabl. Tak mnie rozkurczył, że jak dostałam bóli porodowych to czułam tylko bóle, nie czułam skurczy (tych na początku, jak już były silniejsze to zaczęłam czuć). Ale co fakt to fakt: po Cordafenie brzuch miałam mięciutki jak gąbka wink
    • jols Re: CORDAFEN 03.10.10, 19:58
      Dzięki wam za odpowiedź. W pierwszy dzień jak wzięłam bardzo bolała mnie głowa, ale teraz już jest ok i organizm dobrze toleruje. Na szczęście , tak bym chciała już być choć w 30 tygodniu, a dopiero zaczynam 25 tydzień , tyle przede mną, ten strach jest okropny. A na forum ciągle ktoś rodzi, a tu jeszcze taka długa droga przede mną jak przetrwam.
      pozdrawiam
      • turnesolka Re: CORDAFEN 05.10.10, 08:29
        Tak, zdecydowanie potwierdzam że Cordafen i dla Ciebie i dla dzidzi lepszy. Na skurcze działa super. Właściwie na moje twardo brzucho nito skurcze nito nie wiadomo co to tylko Cordek działał.

Zaopatrz się tylko w zapas żeby Ci strarczyło bo go wycofują (pewnie dlatego że w podst. wskazaniu - wysokie ciśnienie to nie jest najlepszy lek, po prostu są skuteczniejsze) i jest go tyle ile mają jeszcze w hurtowniach i aptekach.
        • ola9876 Re: CORDAFEN 05.10.10, 11:35
          brałam cordafen w obu ciążach,całkiem nie wyciszył skurczy ale było o niebo lepiej i obie donosiłam. Samopoczucie na poczatku fakt jest kiepskawe potem mogą nogi piec i byc czerwone, jak również rece i policzki ale pomaga.
          powodzenia
    • ackne Re: CORDAFEN 13.10.10, 11:09
      witam, na tym forum jestem pierwszy raz i potrzebuje Waszych opinii. Od 22 tc mam rozwarcie i zalozony pessar i leżę. Od 28 tc pojawily sie skurcze, tzn stawia mi sie brzuch na kilka sekund, bylam w szpitalu, dali mi cordefon, skurcze zmalały, ale były, ok 8 dziennie, szyjka trzymała, rozwarcie na 1,5 cm, zostałam wypisana, ale bez cordafenu tylko z większą dawką nospy. Skurcze są nadal, więcej niz w szpitalu, nie zmieniłam trybu życia. I teraz nie wiem, czy mam znów panikować, jeździć na IP, czy przyzwyczaić się i czekać na wizytę za 2 tyg? Pomóżcie
      • ola9876 Re: CORDAFEN 13.10.10, 12:21
        niech ktoś fachowy moze jednak cie obejrzy, jak miałam skurcze to nospa była za słaba i cordafen został do końca w dosyć duzej dawce, dla spokoju zgłosiłabym sie wczesniej do doktorka.
        • mamba30 Re: CORDAFEN 13.10.10, 12:57
          dokładnie tak bym zrobila, jak mówi Ola. Zwłaszcza, że skurcze się nasiliły. Dziwię sie, że odstawił cordafen...
      • turnesolka Re: CORDAFEN 13.10.10, 13:03
        U mnie tak samo jak u Oli, NoSpa, Scopolan na skurcze i twardnienia brzucha nic nie dawały. Cordafen za to działał świetnie.
        Wydaje mi się że w 28 tc rozwarcie na 1,5 cm to dość sporo, troche dziwię się że tylko z NoSpą Cię wypisali. Też bym to raczej jeszcze sprawdzała, bo dla Ciebie teraz jest dużo za wcześnie na rodzenie i koniecznie musisz jeszcze pare tygodni donosić.
        Ponad to naczelna zasada to jak coś niepokoi to sprawdzać a nie czekać. Lepiej być posądzonym o panikowanie niż potem sobie wyrzucać, że można było coś jeszcze zrobić dla maleństwa.
        Nie piszesz też kto Ci ciąże prowadzi, ja z mojego doświadczenia radzę prowadzić ciążę u lekarza ze szpitala gdzie będziesz rodzić a najlepiej żeby to był szpital kliniczny, to będziesz miała zupełnie inny poziom merytoryczny. Ja pierwszą ginkę miałam OK, bardzo dokładną, doświadczoną etc ale jednak już od pewnego czasu nie pracującą w szpitalu więc trochę mniej na czasie, więc jak co do czego przyszło to i tak mnie na IP wysłała i dopiero moja druga pani Ginekolog, właśnie z IP okazała się najlepsza i to jej zawdzięczam że wszystko się dobrze skończyło bo u nas jeszcze się na końcu pojawił problem okręconej pępowiny, więc mogło być na prawdę groźnie.
        • ackne Re: CORDAFEN 13.10.10, 16:25
          to nie do konca tak. Ze szpitala wyszlam tydzien temu i juz tego samego dnia mialam skurcze, jest ich mniej ale na cordafenie bylo deczko lepiej. Prowadzi mnie profesor z tego szpitala gdzie leżalam i gdzie bede rodzic. A skurcze mam od 28 tc a teraz jestem w 32 tc. Oglądał mnie też szef patologii ciąży w trakcie mego pobytu, stwierdzil ze jest ok, jak na moją sytuację, ze szyjka trzyma itp. Rozwarcie jest od strony pochwy nie od strony macicy, chyba ma to jakies znaczenie? Jestem w rozterce, bo chyba wiedzieli co robia wypisujac mnie bez cordafenu, na ktory musialam wyrazic zgode na pismie.
          • turnesolka Re: CORDAFEN 14.10.10, 16:00
            No to wygląda że faktycznie wiedzieli co robią. Zdecydowanie ma ogromne znaczenie że rozwarcie jest od pochwy. Bo jak jest od środka to grozi to uwypukleniem pęcherza, czyli po prostu pęcherz w którym jest dziecko zaczyna wchodzić już w kanał rodny i przez to może łatwo pęc przed czasem.
            32 tc to już całkiem nie źle, teraz musić dotrzymać do 34tc - bo wtedy już nie trzeba podawać sterydów na rozwój płuc dziecka. Loca urodziła w 34 i ogólnie jej córcia jest w dobrej formie.
            Co do Cordafenu to może możesz przed wizytą przedzwonić do lekarza prowadzącego i zapytać. Jesłi masz wiecej skurczów to czekanie 2 tygodnie może zaszkodzić. Na tym etapie ciąży przy zagrożeniu przedwczesnym porodem powinnać mieć wizyty max co 2 tygodnie bo sytuacja się może bardzo dynamicznie zmieniać.
            • ackne Re: CORDAFEN 14.10.10, 16:30
              sterydów i tak nie dostane bo mam cukrzyce, a celeston bardzo podwyzsza cukry i zakwasza organizm. Dzis pojade chyba na IP, brzuch mi czesto twardnieje i do tego czuje bardzo nisko ruchy dziecka, jakby miał za chwilę pokazać główkę, nie wiem czy to ważne i niepokojące.
    • ackne Re: CORDAFEN 14.10.10, 22:51
      no i bylam na IP, niczego nowego sie nie dowiedzialam, szyjka trzyma, rozwarcie jakie bylo takie jest, KTG ok. Wiec juz sama nie wiem, moze taka uroda, ze te skurcze mnie atakują. A i dowiedzialam sie ze od Cordafenu oni odchodza, wiec pewnie dlatego mnie puscili bez niego.
      • turnesolka Re: CORDAFEN 15.10.10, 08:14
        Najważniejsze że wszystko OK. Przynajmniej jesteś spokojniejsza. Od Cordafenu niedługo (niestety) wszyscy będą musieli odejść bo jest Polfarma przestała go sprzedawać więc jest tylko do wyczerpania zapasów. Ale jeszcze go trochę jest więc jakby był potrzebny można znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka