Dodaj do ulubionych

Prosze o rade

03.10.10, 08:58
Jestem mama chlopca 2lata i 9m-cy.Nawet nie jestem pewna czy moje dziecko ma problem,bo codziennie u malego jest zmiana.Opisze co mnie nie pokoi: Maly chodzi do zlobka, dokladnie rok temu panie w zlobku zaczely mowic ze z malym jest cos nie tak,bo musi siedziec zawsze na tym samym krzeselku(niebieskim),po bokach musi miec tych samych kolegow,nie polozy sie na dzemke jak sala nie jest posprzatana,nie lubi bawic sie plastelina i farbami. Ja w domu zaobserwowalam jeszcze zabawe swialtem,zamykanie i otwieranie nalogowo drzwi,puszczanie i zakrecanie wody,do zlobka zawsze chodzil ta sama strona ulicy bo inaczej byla chisteria no i probowal mi nazycic ubieranie butow(mam czerwone adidasy,ktore maly zawsze wyciagal z szafki jak gdzies szlismy i kazal mi ubierac). To sa zachowania z przed roku,duzo z nich zniklo.Odwiedzilismy pare razy pania psycholog ,ktora stwierdzila ze wszystko jest w porzadku.Teraz zachowania dzisiejsze: maly nie bawi sie zabawkami(tylko czasami lalka i wozkiem),ale uwielbia rysowac i wzgledem pani psycholog rysuje na poziomie 5letniego dziecka.W zlobku mowia ze jest wszystko w porzadku,tylko ze to maly "cwaniak".Martwi mnie to ze bardzo malo mowi(ma dwa jezyki polski i francuski), mowi slowa trudne tj. zgas swiatlo,zamknij drzwi,wlaczyc plyte(uwielbia muzyke),drzewo,krzaki,ptaki a nie mowi prostych slow typu lala,balon,.Jedyne zdanie wypowiedziane z sensem,to rano jak sie budzi pyta"Tata w pracy?".Nielubi jak mu czytamy, oglada tylko jedna ksiazeczke.Pozatym jest bardzo pogodny,nie wysiedzi na jednym miejscu dluzej niz minute chyba ze rysuje.Wiem ze nie jest standardowy,ale myslicie ze powinnam z nim zaczac nanowo chodzic do psychologa? Czy moze dac sobie spokuj i obserwowac? Przepraszam za bledy wiem ze jest ich masa.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kamilka1979 Re: Prosze o rade 06.10.10, 21:43

Witaj
      Rzeczywiście z tego co opisujesz ,pewne zachowania twojego synka są niepokojące.Ja zaczęłam diagnozować mojego syna,jak miał 2 lata i 8 miesięcy.Nie chodziłam do psychologów,pierwsze kroki skierowałam do ośrodka diagnozującego (Scolar)a po miesiącu zaproszono nas na diagnozę do Synapsis.I w jednym i drugim miejscu nie mieli wątpliwości-autyzm wczesnodziecięcy .I tak miałam zdiagnozowane dziecko w wieku 2 lat i 9 miesięcy.Szybko to poszło,ale dzięki temu nie traciłam czasu.
      • melani5 Re: Prosze o rade 09.10.10, 09:38
        A jak sie maly zachowywal,co cie zaniepokoilo?Bo ja przy moim juz glupieje. Niby taki madry i rezolutny:wybija kod do budynku(5cyfr)przyciski w windzie wlasciwe zaczal przyciskac jak mial rok,potrafi podpisac imieniem rysunek,obiera wlasciwy kierunek w zaleznosci gdzie idziemy(piekarnia,park,zlobek).Ale w srode bylam z nim na pogotowiu do dostal 40C goraczki i myslalam ze sie poplacze.Poczekalnia byla jego,ani na chwile przez 2godz.nie usiadl,wchodzil na stoliki,otwieral i zamykal drzwi,co chwile uciekal na dwor,lekarz nie mogl uwierzyc ze cos mu jest dopuki nie zajzal mu do uszu(ma zapalenie),w gabinecie tez obadal wszystkie szafki,wlaczniki od swiatla-lekarz tylko kiwal glowa,na koniec sie jednak zdziwil bo maly sie zatrzymal-wyciagnal z torebki ksiazeczke zdrowia i podal grzecznie lekarzowi,pozniej karte ubezpieczenia zapytal czy lekarz skonczyl pozbieral wszystko schowal do torebki,powiedzial dowidzenia i do zobaczenia .W autobusie znowu wariacja sie zaczela bo maly chcial prowadzic autobus z kaduktorem! przyszlam do domu i sie poryczalam z bezsilnosci
    • gepardzica_z_mlodymi Re: Prosze o rade 09.10.10, 12:03
      Najważniejsze w pytaniu, czy to spektrum autyzmu, czy nie, to jak dziecko funkcjonuje w świecie społecznym i emocjonalnym. Czy umie odczytywać Wasze emocje i dopasowywać do Waszego nastroju? Czy jest zainteresowany dziećmi i ich sprawami? Czy naśladuje Was i inne dzieci? Jak się bawi tymi lalkami - czy to zabawa symboliczna? Czy mówi o swoich potrzebach? Czy dzieli z Wami pole uwagi - da się czymś zainteresować, chce, żebyście zwrócili uwagę na coś, co przyciągnęło jego uwagę?
      Budzi niepokój jego przywiązanie do stałości, to chodzenie tą samą trasą dużo silniej występuje u dzieci autystycznych. Co rysuje? - ludzi w akcji, opowieści, czy jakieś przedmioty ze szczegółami?
      Nom jednym słowem dużo pytań i najlepiej odpowiedzieć na nie z pomoca kogoś kto zna zaburzenia rozwojowe, takie jak autyzm, adhd itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka