Dodaj do ulubionych

jak walczyć z echolalią

24.10.10, 17:24
Witam,jesteśmy na początku drogi.....jak walczyć z echolalią u dziecka,dodam że moja prawie pięcioletnia córka dużo mówi,logicznie a powtarzanie zdarzą się dość często nie wiem czy przerywać to-powtarza frazy gdzieś usłyszane,fragmenty piosenek!!jak reagować,walczyć,leczyć....jak mogę jej pomóc????
Obserwuj wątek
    • lillyofthevally Re: jak walczyć z echolalią 24.10.10, 19:30
      u nas pomogło - nie całkiem, ale staramy się - to, że umówiłam się z synem, że może coś powtórzyć RAZ i tylko jeden raz....
      i jak narazie daje sobie radę
      • oliwinka Re: jak walczyć z echolalią 25.10.10, 10:12
        dziękuję za radę!
    • gepardzica_z_mlodymi Re: jak walczyć z echolalią 25.10.10, 10:19
      Moim zdaniem, nie walczyć. Moje dziecko dość często ma echolalie lub mowę echolaliczną. Stosuje ją dopóki nie rozbije jakiejś całości wypowiedzi na części, które próbuje zrozumieć. Czasem jakaś fraza chodzi za nim miesiącami. Część specjalistów w echolaliach dostrzega ich funkcjonalność.
    • tijgertje Re: jak walczyć z echolalią 25.10.10, 10:55
      Mysle,z e zalezy od tego, jak dziecko ogolnie mowi i co rozumiesz przez echolalie, bo jakby sie tak przyjrzec z bliska, to ja sama dosc czesto stosuje echolalie;) Nie sadze, ze walka z echolalia to najloeszy pomysl. W ten sposob dziecko cwiczy mowe i slownictwo, autysci czesto uzywaja slow, ktorych pojedynczego znaczenia nie rozumieja i powtarzajac sa w stanie nauczyc sie uzywania slow w poprawnym kontekscie. Mojemu mlodemu nie zakazuje, ale sporo gadamy, czasami proponuje mupowiedzenie czegos w inny sposob, w ten sposob szybciej lapie znaczenie i pewne echolalie zanikaja. Teksty z reklam jednak powtarza jak katarynka, z identyczna intonacja. Jezeli echolalie to powtarzanie obok wlasnej mowy, to bym nie wnikala za bardzo, co innego, jesli dziecko chodzi i 20 razy powtarza identyczny zwrot jak zacieta plyta. Moze to bys posob na autostymulacje i tu ostroznie wprowadzalabym pewne ograniczenia. Z autystami nic na sile, jak zabronisz, to dziecko moze sie zuopelnie zaciac i przestac gadac, moze byc zbyt zajete ukladaniem wypowiedzi w glowie, zeby bylo "dobrze" i nie miec odwagi, zeby powiedziec cokolwiek glosno. Wyjasniaj slownictwo i znaczenie pojedynczych slow, bawcie sie w uzywanie synonimow i jednoznacznych wyrazen, im wieksza bedzie swiadomosc uzywania jezyka, tym szybciej echolalie zanikna. Tak sadze i widze zarowno po sobie, jak i mlodym.
      • lidqa Re: jak walczyć z echolalią 25.10.10, 17:12
        Mojemu synowi minęło samo na szczęscie.
      • sakada Re: jak walczyć z echolalią 25.10.10, 19:01
        Dokładnie. Trzeba pamiętać, że echolalia to forma komunikacji. A komunikacja u autysty jest na wagę złota. Na pewno nie powinno się jej zwalczać. U Igora mieliśmy echolalię zarówno natychmiastową (głównie) jak i odroczoną (rzadziej). Teraz dzięki terapii sukcesywnie echolalie zastępowane są normalną mową.
        • oliwinka Re: jak walczyć z echolalią 26.10.10, 20:47
          a jak wygląda taka terapia,moje dziecko dużo mówi ale te echolalie słychać często nie ma zdiagnozowanego autyzmu tylko niektóre cechy autystyczne,w przeszłości były większe problemy z mową które same minęły-dziś zostały te nieszczęsne echolalie i zbyt mało rozmów dziecka jednak logicznych,cieszę się że jakiemuś dziecku samo to przeszło---też na to liczę!!
          • sakada Re: jak walczyć z echolalią 29.10.10, 20:52
            W tej chwili mamy terapię behawioralną - 4 godziny dziennie 5 dni w tygodniu z Poradni Autystycznej w Gdańsku. Niesamowite, że chociaż terapia trwa dopiero 2 miesiące z Igorem w tej chwili najczęściej prowadzimy normalne dialogi (proste, ale zawsze) zamiast jak dawnej zabawy w "papugę".
            • oliwinka Re: jak walczyć z echolalią 29.10.10, 23:13
              kochana jak wygląda wasza terapia??????
              • sakada Re: jak walczyć z echolalią 30.10.10, 14:24
                No więc terapeutka przychodzi do domu, zamyka się z Igorem w jego pokoju i ćwiczą. Terapeutka ma mnóstwo interesujących dziecko pomocy dydaktycznych - zabawek, gier, kart, obrazków itp. Ćwiczą po trochę wszystko - mowę, małą/dużą motorykę, słuchanie. Lepią, malują, rysują, tańczą, grają - wszystko co terapeutka (po konsultacji z psychologiem naturalnie) uznają za koniecznie. Konsultacja z psychologiem odbywa się raz w miesiącu. Program terapii jest dostosowany do rozwoju dziecka, na bieżąco sprawdzane są postępy i ewentualnie program się modyfikuje. Igor bardzo lubi swoją terapeutkę i samą terapię a ja się cieszę z postępów :)

Pozdrawiam
                • oliwinka Re: jak walczyć z echolalią 30.10.10, 15:16
                  dziękuję,cieszę się z postępów Twojego synka .....ja pracuję z dzieckiem ok 4 godz tygodniowo w ośrodku,chodzi do przedszkola i pracuję z Olą ok 3 godz dziennie-mam nadzieję że u nas też będą szybko takie postępy!
                  • zofia_bialek Re: jak walczyć z echolalią 30.10.10, 21:38
                    Powinniście być pod opieką logopedy znającego się na pracy z dziećmi ze spektrum autyzmu.
                    Trudno nie znając córeczki coś doradzić. Ja zwracam zwykle uwagę by powtórzyć po dziecku zmieniając formę na właściwą - np.: jeśli na pytanie "chcesz soku" odpowie "chcesz soku" to warto przeformułować "powiedz: chcę soku". Ale to tylko jedna z możliwości. Logopeda znając córkę powinien dać Wam plan i wskazówki do pracy w domu.
                    Pozdrawiam

• aguja_negra Re: jak walczyć z echolalią 31.10.10, 16:09
                  Witaj Sakada!

Mam pytanie: w której poradni w Gdańsku znalazłaś terapię dla Synka? Pytam, gdyż trochę błądzę w tej kwestii od kilku miesięcy w Trójmieście. Diagnozę dla mojego 3-latka (a nawet dwie sprzeczne diagnozy ;-) uzyskałam względnie szybko, z terapią już gorzej... Będę wdzięczna za podpowiedź na forum albo na maila.

Pzdr
                  • sakada Re: jak walczyć z echolalią 01.11.10, 17:48
                    Witam

Poradnia dla Osób z Autyzmem Gdańsk ulica Chopina (nie pamiętam jaki numer, ale zobacz w google na pewno są namiary). Jak masz więcej pytań na ten temat napisz na gazetowego.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka