gorawka
27.01.11, 11:14
jest moim marzeniem. Tak sobie myślę, że tyle nas jest i że musimy coś zrobić. Bardzo inspirująca jest np. kampania, jaką zrobili Francuzi w październiku 2010. O dziwo, u nich też biją na alarm, że tylu jest u nich ludzi z zaburzeniami autystycznymi, a pomoc wciąż pozostawia wiele do życzenia i że swiadomość ludzi jest mierna. Ale różnica między naszymi krajami jest taka, że oni COŚ z tym robią, a my praktycznie nic. I tak sobie myślę, że kiedy co roku wiosną w W-wie organizowana jest "Masa na autyzm", a jesienią są Eropejskie dni autyzmu, to w naszym kraju powinno chociaż na te dwie krótkie chwile zawrzeć. Żeby ludziska zaczęli kumać, co to np. Zespół Aspergera (często słyszę Azbergera), i żeby pediatrzy wiedzieli, że Całościowe Zaburzenia Rozwoju to nie wada postawy (z opowieści jednej z mam na naszym spotkaniu w realu). Sam pomysł "Masy na autyzm" jest godny przeniesienia do innych miast. Nie ma siły, reporterzy z mikrofonami szybciutko zaczęliby wsiadać do swoich wozów, bo by zwęszyli, że coś się zadziało - i w Poznaniu, i w Bydgoszczy, i w Rzeszowie...
Poniżej wklejam linki do króciutkich spotów reklamowych, jakie były jesienią emitowane we Francji w pierwszym (sic!) programie publicznej telewizji TF1! To jest super przekaz - minimum słów, maksimum treści - nie wszystko powiedziano kawa na ławę, ale ludziom zaczyna się w ten sposób drążyć mózgownicę.
Clement
www.youtube.com/watch?v=HN4gq3N7Lwk
Szybkie tłumaczenie: "Mówią, że jestem dziwny. Nie mam przyjaciół. Lekarze nie wiedzą, co mi jest. Czuję się wykluczony i sam już nie wiem, co mam robić". Głos z offu: "We Francji 400 tys. osób ma Zespół Aspergera, 95% nie jest zdiagnozowanych. A przecież istnieją rozwiązania. Niech wreszcie coś się zmieni".
Margaux
www.youtube.com/watch?v=h3NNPBVBcwM&feature=related
"Mówią, że moja córka jest dziwna [...]
Alexis
www.youtube.com/watch?v=Hm38i01xvos&feature=related
"Mówią, że mój syn jest dziwny [...]"
Dziewczyny, niech wreszcie coś się zmieni!