Dodaj do ulubionych

orzeczenia potrzebne przy ZA- prosze o wskazówki

29.06.11, 20:32
Moj syn Kamil, prawie 5 lat, zostałw Scolarze zdiagnozowany pod kątem ZA. Dostaliśmy tam papier od psychiatry w celu załatwienia zaświadczenie o niepełnosprawności i powiem szczerze, że jakoś ta nazwa totlanie nas zniechęciła do załatwiania tego zaswiadczenia - może i źle. Wiem, że to skierowanie jest waże miesiąc przy czym ten termin nam już dawno minął. Mam pytanie, jeśl izdecydowałabym się na załatwienie tego zaświadczenia, to czy lekarz może na tym skierowaniu przebić pieczątkę i będzie "po bólu" czyli będzie ono znów ważne przez miesiąc lub może wystawić nowe???
Poza tym, czy mogę o takie orzeczenie styarać się w Warszawie (tutaj mieszkamy) mając adres zameldowania w Krakowie????
Czy takie orzeczenie o niepełnosprawności jest potrzebne lub pomocne przy uzyskaniu orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego??? Jak wygląda kwestia załatwienia integracyjnej klasy (potrzebowalibyśmy taka od września 2012 roku, bo Kamil jeszcze rok zostaje w przedszkolnej zerówce (jest w normalnym przedszkolu). Z góry dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: orzeczenia potrzebne przy ZA- prosze o wskazó 29.06.11, 21:57
      Zaświadczenie jest ważne miesiąc. Nie wiem jak w scolarze, mnie w IPiN wydawano je ze 3 razy, bo nie mogłam podobnie jak Ty zdecydować się, czy robić z dziecka niepełnosprawnego... Zadzwoń do nich i zapytaj, czy wystawią nowe w razie potrzeby, bo numer z przebijaniem pieczątek nie przejdzie.
      Orzeczenie o niepełnosprawności nijak ma się specjalnych potrzeb edukacyjnych i klasy integracyjnej.
      Przydaje się do:
      terapii! - np. w scolarze. Jest kilka ośrodków, które mają programy terapeutyczne dofinansowane przez PFRON. Dofinansowanie to 90% kosztów uczestnictwa.
      turnusów rehabilitacyjnych - PFRON dofinansowuje raz na kilka lat
      ulgi rehabilitacyjnej - wydatki na terapię, leki, specjalne pomoce edukacyjne oraz dojazd na terapie możesz odliczyć w zeznaniu podatkowym
      subkonto - bez orzeczenia o niepełnosprawności raczej nie założysz.
      świadczenie/ zasiłek 152 zł/ m-c

Co do meldunku nie wiem.
      • annafelczerek Re: orzeczenia potrzebne przy ZA- prosze o wskazó 29.06.11, 22:22
        Hej
        >
        > Co do meldunku nie wiem.

A to ja przypadkiem wiem :). Też jestem zameldowana gdzie indziej, a mieszkam w Wawie. Trzeba do dokumentacji dołączyć oświadczenie, że mieszka się w danym mieście. To powinno wystarczyć.

Pozdrawiam
        Ania
        • annw5 Dziękuję Wam:) 29.06.11, 22:25

• konkolijka Re: Dziękuję Wam:) 29.06.11, 22:28
            a do uzyskania orzeczenia o kształceniu specjalnym - orzeczenie o niepełnosprawności nie jest potrzebne. niezbędna jest tylko diagnoza lekarska.
            • annw5 Czyli ... 29.06.11, 22:31
              rozumiem, ze równiez do opinii o potrzebie wczesnego wspomagania rowoju orzeczenie o niepełnosprawności też nie jest potrzebne? Bo narazie na to byśmy sie łapali.
              • konkolijka Re: Czyli ... 29.06.11, 22:54
                Oczywiście, że nie jest :)

Dzwonisz do poradni i umawiasz się na wizytę, pokazujesz zaświadczenie lekarskie + opinie z przedszkola, terapii itp dokumenty, syn przechodzi badanie i dostajecie opinię.

Orzeczenie będzie Wam potrzebne na marzec, bo wtedy chyba jest rekrutacja do szkół podstawowych. A patrząc na to, że w poradni na Narbutta (bo chyba tu musiałabyś iść - zrozumiałam, że mieszkacie w Warszawie) już jest ogromna lista oczekujących na miejsce - może i orzeczenie byście od razu załatwili. Chyba że syn we wrześniu 2012 nie będzie jeszcze szedł do szkoły? Poza tym w zwykłym przedszkolu orzeczenie też ma moc sprawczą (tzn. to zależy od dyrektora - na co przeznaczy subwencję oświatową).
                • annw5 konkolijka, dziękuję:) 30.06.11, 21:29

• konkolijka Re: konkolijka, dziękuję:) 30.06.11, 22:49
                    Zawsze do usług! :)

Tak sobie jeszcze pomyślałam, że nawet jakbyście dostali powiedzmy w październiku-listopadzie orzeczenie do przedszkola, to i tak w styczniu musielibyście dostać nowe orzeczenie do szkoły..więc musielibyście załatwić dwie wizyty w niedługim czasie. Ale swoją drogą, to przynajmniej do czerwca w przedszkolu moglibyście mieć zapewnioną terapię (ale jak wspomniałam wszystko zależy od dyrekcji i od tego na co przeznaczyłaby subwencję. Równie dobrze może ją przeznaczyć na przysłowiowy papier toaletowy ;) ).

Pomyślcie i zapisujcie się na listę oczekujących w poradni :)
                • aga_sama Re: Czyli ... 01.07.11, 08:53
                  Opinia o specjalnych potrzebach edukacyjnych i wczesnym wspomaganiu rozwoju - obie na Narbutta, wydają za jednym zamachem.
                  Specjalne potrzeby edukacyjne - nie ma się co łudzić, z automatu syn dostanie 2 godziny pracy indywidualnej i tyle. W przedszkolu masowym możecie liczyć na pedagoga i logopedę. Każde z przedszkoli współpracuje z wyznaczonym psychologiem z poradni, której podlega. A w tych poradniach specjaliście są różni, mnie np. absolutnie odradzono wyznaczoną psycholog, kiedy dzwoniłam do poradni aby poprosić żeby do syna przychodziła inna, mająca doświadczenie z ZA, odmówiono mi, bo to nie rejon tej pani...
                  Ach i dyrektor nie preznacza subwencji oświatowej naszych dzieci na papier toaletowy. On tych pieniędzy nie widzi, gmina "płaci" 20-40 zl za godzinę indywidualnej pracy z dzieckiem i to są wszystkie pieniądze, jakie trafiają do placowki za naszymi dziećmi.
                  Ostatnio miałam przyjemność rozmawiać z dyrektorkami kilku warszawskich przedszkoli. Wszystkie polecały mi stronę wszystkojasne.pl. One są tak samo sfrustrowane sytuacją jak i my.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka