annw5
29.06.11, 20:32
Moj syn Kamil, prawie 5 lat, zostałw Scolarze zdiagnozowany pod kątem ZA. Dostaliśmy tam papier od psychiatry w celu załatwienia zaświadczenie o niepełnosprawności i powiem szczerze, że jakoś ta nazwa totlanie nas zniechęciła do załatwiania tego zaswiadczenia - może i źle. Wiem, że to skierowanie jest waże miesiąc przy czym ten termin nam już dawno minął. Mam pytanie, jeśl izdecydowałabym się na załatwienie tego zaświadczenia, to czy lekarz może na tym skierowaniu przebić pieczątkę i będzie "po bólu" czyli będzie ono znów ważne przez miesiąc lub może wystawić nowe???
Poza tym, czy mogę o takie orzeczenie styarać się w Warszawie (tutaj mieszkamy) mając adres zameldowania w Krakowie????
Czy takie orzeczenie o niepełnosprawności jest potrzebne lub pomocne przy uzyskaniu orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego??? Jak wygląda kwestia załatwienia integracyjnej klasy (potrzebowalibyśmy taka od września 2012 roku, bo Kamil jeszcze rok zostaje w przedszkolnej zerówce (jest w normalnym przedszkolu). Z góry dziękuję za porady.