Dodaj do ulubionych

diagnoza w CZD w Międzylesiu

28.09.11, 09:01
Czy ktoś z Was był w tej poradni dla dzieci autystycznych i mógłby się podzielić wrażeniami? Zapisałam dziecko i nie wiem czego się spodziewać i czy w ogóle warto się tam wybrać. Chciałabym powtórzyć diagnozę, tym razem państwowo a nie prywatnie. Od ostatniej diagnozy minęły ponad 2 lata...
Obserwuj wątek
    • czarna_ida Re: diagnoza w CZD w Międzylesiu 28.09.11, 15:05
      A co masz w diagnozie ? W kierunku ZA, autyzmu czy CZR ze spektrum?
      Bo czasami jest tak ze coś sie zmienia, wg rodzica, i tego jak sie dziecko zachowuje, ale pani psycholog i tak uparcie bedzie mowic ze nie to nie tak..
      Nie robilismy tam, za daleko dla mnie..
      • monisia900 Re: diagnoza w CZD w Międzylesiu 28.09.11, 21:42
        ja tez tam nigdy nie bylam, ale jezdzila tam jedna mama ze szkoly kajtka.jej wrazenia nie byly najlepsze, bo zespol ktory zajmowal sie dzieckiem nie potrafil nawet doradzic w jaki sposob mozna pomoc dziecku (tzn jaki rodzaj terapii), jej tez jako rodzicowi niewiele mowili. ogolnie rzecz ujmujac to powiedziala ze miala wrazenie, jakby pojechala w niewlasciwe miejsce. po jakims czasie zrezygnowala z wyjazdow tam i przeniosla sie gdzies indziej-ale juz nie pytalam gdzie.
        ona tam jezdzila cos ok 2 lat temu, wiec do dzis moze cos sie zmienilo.
        • fulvia Re: diagnoza w CZD w Międzylesiu 28.09.11, 22:18
          mamy CZR, ale terapeuci "opiekujący" mówią, że aktualnie nic nie widzą... że niektóre zachowania to może kwestia charakteru i osobowości a nie zaburzeń
          zapisałam, bo termin nie był jakiś strasznie odległy (we wrześniu na grudzień)
          ale pani w rejestracji była niemiła i trochę naśmiewała się z CZR
          ale zapisała do psychiatry, psychologa i jeszcze do kogoś
          stąd moje pytanie
          na sobieskiego najwcześniej za 2 lata:(
          • czarna_ida Re: diagnoza w CZD w Międzylesiu 28.09.11, 22:35
            Nie pocieszę Cię, na Sobieskiego bedzie tak samo ;-( niestety..
            Oni maja w d.. wszystko, powiem wiecej maja taką znieczulicę ze dostajesz obuchem przez łeb.
            Jesli ma CZR, to dla nich kłopot, bo ciezko im cokolwiek powiedzieć, a w tej chwili majac to jest sie w czarnej dupie..
            Bo schorzenie sprzężone i niejednorodne..
            mam kuzwa dosc, tego kraju, chorego systemu i wykorzystywania osob niepelnosprawnych do swoich celow...
            • monisia900 do czarna ida 29.09.11, 17:33
              pozwolisz, ze odbiegne troszke od glownego pytania. ale napisalas ze CZR to schorzenie sprzezone. co przez to rozumiesz? bo moj syn ma CZR i zainteresowalo mnie to, co napisalas.
              • an_7 Re: do czarna ida 30.09.11, 14:52
                Pani w rejestracji w CZD rzeczywiście niemiła. Ale tam można w miarę szybko i w miarę fachowo dostać pomoc.
              • czarna_ida Re: do czarna ida 30.09.11, 21:02
                dopiero teraz mogłam przeczytac :-). Praca mnie wyciska, ale chyba kocham to :-)
                Sprzężone to znaczy z różnych grup, moze ale nie musi. Takie ktore mozna wrzucić do jednego zaburzen nieokreslonych inaczej ze spektrum. Osobiscie wolałabym autyzm zeby mial wpisany, niz CZR, bo na obserwacji w poradni nie widac pewnych zachowan, a w domu owszem.
                I mozemy sie upierac, i nic z tego.. Bo dla wielu z tych '' specjalistow'' psycho i peda- gogów autyzm to nadal brak kontaktu wzrokowego.. Niemożność porozumienia się z dzieckiem.
                Niejednorodne czyli mozna trafić na lepszy lub gorszy czas u dziecka, Cos w zasadzie sinusoidy.. Moje dziecko tak ma, ze ma dobre dni, i takie ze jest w dołku, lub po prostu gorzej funkcjonuje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka