12.01.12, 10:50
Co możemy odliczyć w tym roku za rok 2011 z podatku?

Na pewno ulgę na dziecko:

W rozliczeniu za rok 2011(tak samo jak za ostatnie 2 lata) można z tytułu wychowywania dzieci odliczyć od podatku kwotę 92,67 zł miesięcznie (maksymalnie 1112,04 zł) na każde wychowywane dziecko.

Co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • ez-aw Re: PIT 12.01.12, 18:54
      Internet. W dodatku nie potrzeba już faktur.
      • madziulec Re: PIT 12.01.12, 19:50
        Ulga rehabilitacyjna
        • halogen75 Re: PIT 12.01.12, 22:10
          -odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne

Czy w skład tego wchodzi terapia?

• ez-aw Re: PIT 12.01.12, 22:18
            halogen75 napisała:
            > Czy w skład tego wchodzi terapia?

Widzę, że idziemy tym samym tropem. W ustawie nie ma definicji tego, więc zostaje nam definicja encyklopedyczna. Tu jest trochę o tym.
            prawo.univ.gda.pl/knpf/files/publications/16_Ulga_rehabilitacyjna.pdf
            Wychodzi mi z tej definicji, ze można. Ale poszukam jeszcze też w innych miejscach, by się upewnić.
            • madziulec Re: PIT 12.01.12, 22:27
              Wchodzi terapia, ale ... tu ogolnie trzeba byc ostroznym.
              Ja mowie ze swojego doswiadczenia (mam sama orzeczenie na kregoslup i na padaczke).
              Wiec nie mozna miec np. terapii na oczy i terapia musi byc zalecona przez lekarza,a nie ot tak sobei wymyslona - przynajmniej mi tak sprawdzali w US (mialam kontrole rok temu)
              • halogen75 Re: PIT 12.01.12, 22:43
                > Wiec nie mozna miec np. terapii na oczy i terapia musi byc zalecona przez lekar
                > za,a nie ot tak sobei wymyslona - przynajmniej mi tak sprawdzali w US (mialam k
                > ontrole rok temu

No tak ale terapię mamy zaleconą choćby przez zespół diagnozujący (ja mam na zaświadczeniu lekarskim) więc mam nadzieję, że w takim przypadku można.
                • madziulec Re: PIT 12.01.12, 23:26
                  To jak najbardziej mozna.
            • halogen75 Re: PIT 12.01.12, 22:40
              No, faktycznie, tak jakoś nie do końca dopowiedziane jest ale po tym linku co podałaś można wywnioskować, że tak.

• halogen75 Re: PIT 12.01.12, 22:45
                A leki? Diagnostykę prywatną? Konsultacje prywatne? Tego już chyba odliczyć nie można, nie?
                • madziulec Re: PIT 12.01.12, 23:28
                  Leki powyzej 100 zl miesiecznie, ale... wrzucalam tu juz watek na forum o lekach dokaldny, ze musza to byc leki zalecone przez lekarza na dana chorobe i dopuszczone do obrotu na rynku polskim.
                  forum.gazeta.pl/forum/w,10034,131361184,131361184,wazne_podatkowo_dla_kupujacych_suplementy.html
                  • halogen75 Re: PIT 13.01.12, 15:46
                    Dzięki Madziulec:)
                    • ez-aw Re: PIT 13.01.12, 16:33
                      Skoro w orzeczeniu mam: "wczesne wspomaganie rozwoju" i " kształcenie specjalne" - to chyba to jest wskazaniem do terapii. Na to wspomaganie muszę z dzieckiem dojechać.
                      Dobrze rozumuję?
                      • halogen75 Re: PIT 13.01.12, 16:51
                        ez-aw napisała:

> Skoro w orzeczeniu mam: "wczesne wspomaganie rozwoju" i " kształcenie specjalne
                        > " - to chyba to jest wskazaniem do terapii. Na to wspomaganie muszę z dzieckiem
                        > dojechać.
                        > Dobrze rozumuję?

Nie wiem aczkolwiek ja to też tak rozumiem;)
                      • madziulec Re: PIT 13.01.12, 18:20
                        Czy to masz w orzeczeniu o niepelnosprawnosci?????
                        • nadja11 Re: PIT 13.01.12, 21:00
                          używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne – w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2 280 zł;

Czy to znaczy że można odpisac taką kwotę dot kosztów uzytkowania pojazdu dowozu dziecka na terapie ? I nie trzeba mieć faktur za paliwo itp?
                          • madziulec Re: PIT 13.01.12, 23:20
                            Mozna odpisywac i nie jest wymagane posiadanie faktur, ale US moze wymagac wykazania, ze rzeczywiscie dziecko wozone bylo na terapie.
                          • halogen75 Re: PIT 14.01.12, 15:20
                            > Czy to znaczy że można odpisac taką kwotę dot kosztów uzytkowania pojazdu dowoz
                            > u dziecka na terapie ? I nie trzeba mieć faktur za paliwo itp?

Tak. Ja pisałam rok temu zwykłe oświadczenie, na zwykłej kartce papieru, że dowożę dziecko sama i na swój koszt na rehabilitację do danej placówki. Nie musiałam nic okazywać, nic dołączać.
                        • ez-aw Re: PIT 13.01.12, 22:02
                          madziulec napisała:
                          > Czy to masz w orzeczeniu o niepełnosprawności?????

Oczywiście, ze nie. Dziecko ma dwa orzeczenia. W orzeczeniu o niepełnosprawności ma 12-C (czyli całościowe zaburzenia rozwojowe), które wymagają terapii. Tą terapię zapewnia drugie orzeczenie, o potrzebie wspomagania rozwoju z powodu zaburzeń. Więc to się uzupełnia.
                          Ale może ja źle to rozumiem.
                          • madziulec Re: PIT 13.01.12, 23:19
                            Orzeczenie o potrzebie wspomagania nie stanowi podstawy do dokonywania odliczen w mysl ustawy o podatku dochodowym.
                            Wiec sie nic nei uzupelnia.

Podstawa do dokonania odliczen jest posiadanie orzeczenia na dziecko,a wiec zwiazanych z nim odpowiednich skierowan czy tez zlecen terapii. Ale nei orzeczen o wspomaganiu rozwoju (to zupelnie inny dokument i nei wydany przez lekarza)
                            • halogen75 Re: PIT 14.01.12, 15:23
                              W tamtym roku odliczałam jeszcze zakup piłek rehabilitacyjnych, materaca do ćwiczeń, ekspanderów (miałam faktury).

Rozumiem, że takie rzeczy jak: maty sensoryczne, jeżyki itp też mogę odliczyć?
      • mika2 Faktur nie, ale: 07.03.12, 09:17
        Dotychczas skorzystanie z opisywanej ulgi (internet) było możliwe jedynie wtedy, gdy mieliśmy faktury potwierdzające poniesione wydatki. Po zmianie prawa ten wymóg został zniesiony. Jeśli będziemy chcieli odliczyć sieć od dochodu, to wystarczy teraz np. zwykły rachunek, na którym będą nasze dane oraz dane sprzedawcy usługi. Korzystanie z sieci potwierdzą też przelewy bankowe na konta operatorów. Oczywiście faktura nadal będzie honorowana.
    • halogen75 Re: PIT 14.01.12, 15:25
      I jeszcze jedno, ezaw, napisałaś, że można odliczyć internet bez faktur. Czyli wystarcza, że go masz, używasz, nie ważne w jakiej wysokości były za niego rachunki, rozliczasz tak po prostu?
      • ez-aw Re: PIT 14.01.12, 16:03
        Limit roczny to 760 zł.
        www.pit.pl/0412_ulga_internetowa_bez_faktur_8921.php
        Zmienili to, bo w teraz można odliczyć też internet np. w komórce.
        • halogen75 Re: PIT 14.01.12, 17:17
          Super:) Dzięki.
          • ez-aw Byłam w US 06.03.12, 11:56
            Poszłam się dowiedzieć jak to jest z tą ulgą na dojazdy.
            W orzeczeniu o niepełnosprawności są Wskazania Dotyczące. W punkcie 6 tych wskazań mam napisane: "korzystanie z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji, przez co rozumie się korzystanie z usług socjalnych, opiekuńczych, terapeutycznych i rehabilitacyjnych świadczonych przez sieć instytucji pomocy społecznej, organizacje pozarządowe i inne placówki - TAK"
            Wedle kobiety w informacjo podatkowej w US, to że syn dojeżdża na terapię do PPP, jest wskazaniem, by skorzystać z ulgi na dojazdy. US interesuje że ma terapię, a nie to czy jest ona realizowana z WR czy z innego dokumentu. Skoro w orzeczeniu o niepełnosprawności mamy zalecenia terapeutyczne i rehabilitacyjne i są one realizowane, to mogę odliczyć te 2280.
            • hansana Re: Byłam w US 07.03.12, 09:08
              Jeśli moje dziecko zaczęlo terapię od września to mogę odliczyuć całą kwotę za dojazdy? Czy powinnam zrobić odliczenie proporcjonalnie?
              Jezdzimy codzienie 30 km w jedną stronę wiec ok 500 zł miesięcznie nas to kosztuje...
              • nefret_ete Re: Byłam w US 07.03.12, 09:58
                Jeśli moje dziecko zaczęlo terapię od września to mogę odliczyuć całą kwotę za
                > dojazdy? Czy powinnam zrobić odliczenie proporcjonalnie?
                > Jezdzimy codzienie 30 km w jedną stronę wiec ok 500 zł miesięcznie nas to kosz
                > tuje...

gdzieś ale nie wiem gdzie czytałam, że jeśli US wezwie Cię na kontrolę to powinnaś mu wykazać ską ta kwota na dojazdy się wzięła, więc jeśli 500zł mieisęcznie to jak najbardziej moim zdaniem ten koszt jest uzasadnione. Jeśli chcesz to sprawdzić to polecam Ci zadzwonić tu:
                Krajowa Informacja Podatkowa
                czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00
                Infolinia:
                Z tel. stac.: 801 055 055
                Z tel. kom.: (22) 330 0330
                Z zagranicy.: +48 22 330 0330
                www.kip.gov.pl

Poza tym zawsze warto zapytać US na piśmie.
    • mika2 Re: PIT 06.03.12, 19:14
      Co z tego jak przez terapię musiałam zrezygnować z pracy i to co dostaję jest nieopodatkowane a co za tym idzie nawet całej ulgi za dzieci sobie nie odpiszę, bo mi braknie podatku:( Nie mówiąc o internecie czy kosztach rehabilitacji...Koszty mi wzrosły a odpisać mogę mało....
      • ez-aw Re: PIT 06.03.12, 20:31
        Przykro mi Mika2.
        Ja pracuję na część etatu. Ale rozliczam się z mężem, więc mam z czego odpisać.
        Dlatego podałam tą informację. Pewnie są osoby w podobnej sytuacji, którym się ta wiadomość przyda.
        • mika2 Re: PIT 06.03.12, 21:31
          "co z tego" nie było do Ciebie:) To ogólna złość na sytuację. Jasne, że się przyda.
          • ez-aw Re: PIT 06.03.12, 22:49
            Mika - ja nie czuję się obrażona i nie odebrałam tego personalnie. :)
            Pisząc "przykro mi", miałam na myśli Twoją sytuację. To, że musiałaś zrezygnować z pracy, że nie masz z czego odpisać. Ja się przed tym bronię. Siedziałam z dzieckiem 2,5 roku i dostawałam szału. Wiem, że nie nadaję się do takiego życia i wiem że jeśli będę zmuszona, to zrezygnuję z pracy. Przykre jest to, że takie wybory stawia przed nami życie.
            • mika2 Re: PIT 07.03.12, 09:11
              Ja jestem w domu dopiero albo aż pół roku. Zrezygnowałam z pracy, wypisałam się z podyplomówki (jeszcze nie zdążyłam zapłacić). Musiałam - z synem było coraz gorzej. Na początku było mi trudno się przestawić. Ale teraz jest w miarę ok. Syn bardzo źle znosił świetlicę, nic nie jadł na stołówce. Chłopcy mu dokuczali. Syn był w takim stresie, że dostawał ataków histerii - krzyczał. W domu bił się po głowie, nie współpracował na terapii - tam też zauważono, że dzieje się coś niedobrego, coraz bardziej zamykał się w sobie. Teraz zabieram go po lekcjach, zjada w domu obiad - je w normalnych ilościach pod warunkiem, że jest to coś co akceptuje. Są efekty zminimalizowania stresu. Duże. Mamy czas na terapię - po szkole zje, odrobi lekcje i jedziemy do innego miasta na terapię. Ma czas na zabawę. A jak oboje z mężem pracowaliśmy to wpadaliśmy z dzieciakami ok. 18tej zmęczeni, głodni do domu - dużo nerwów, mało czasu. Teraz jest spokojniej. Syn wypogodniał. Za 3 lata będę stała przed kolejną decyzją - zostać dłużej w domu czy wrócić do pracy. Wszystko zależy jak syn będzie funkcjonował. Najbardziej obawiam się przejścia do gimnazjum - a decyzję niestety będę musiała podjąć rok wcześniej. I bądź tu człowieku mądry... No bo w 5 czy 6 klasie może być już ok, a jak pójdzie do gimnazjum - nowa szkoła, nauczyciele, uczniowie - tutaj może pojawić się problem. Tylko skąd ja mam wiedzieć czy będzie na tyle duży, żeby zostać w domu....
    • nefret_ete Re: PIT 06.03.12, 20:48
      Mam pytanie, które będzie mnie dotyczyć dopiero w przyszłym roku, ale skoro piszecie o PIT to podpowiedzcie: Czy jeśli mam 2 jkę dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności to mogę odpisać 2 x kwotę za dojazdy samochodem czyli 2x 2280? No bo skoro mówią, że można maxymalnie odpisać 2280 to lepiej żeby Mąż rozliczał się osobno i ja osobno. Co o tym sądzicie?
      A tak przy okazji to pożal się ile z tych odpisów tak faktycznie się nam zwraca....
      • alicja3140 Re: PIT 08.03.12, 20:47
        2280 może sobie odliczyć każdy z rodziców:-) Ja tak odliczam.
        • agadzia a moje szkolenie z Delacato? 08.03.12, 20:56
          też mogę odliczyć?
          • nefret_ete Re: a moje szkolenie z Delacato? 08.03.12, 21:20
            a książki o autyźmie?
            no właśnie i poduszka rehabilitacyjna, też można?
            • madziulec Re: a moje szkolenie z Delacato? 08.03.12, 22:07
              www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/
              Kosztów szkolenia nie mona odliczyc.
              Koszt zakupu pooduszki - tak, materialy i wydawnictwa szkoleniowe - tak
        • nefret_ete Re: PIT 08.03.12, 21:21
          "2280 może sobie odliczyć każdy z rodziców:-) Ja tak odliczam."
          Ok, a rozliczacie to w jednym PIT czy w 2 osobnych?
          • vilena Re: PIT 09.03.12, 18:32
            A mi powiedzieli w naszym US, że jeśli mam dwójkę dzieci niepełnosprawnych, to mogę odpisać tylko 1 raz te 2.280 zł na dowóz dzieci własnym samochodem, bo to jest jeden ryczałt na jeden PIT (czyli chyba jeden dla rodziców rozliczających się wspólnie).

Dostałam też info, że w ramach ulgi rehabilitacyjnej można rozliczyć wszystkie płatne zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne, przyrządy, materiały, wydawnictwa, które wynikają z zaświadczenia lekarskiego wystawionego na potrzebę orzeczenia o niepełnosprawności, (np. przyrządy i pomoce do SI; podręczniki, przyrządy, pomoce, gry psychologiczno-pedagogiczne i logopedyczne; m.in. materiały do ćwiczeń grafo-percepcyjnych, instrumenty do muzykoterapii, gry edukacyjne), a nawet buty korekcyjno-ortopedyczne.

US poinformował mnie także, że jeśli chodzi o rachunki dla dziecka niepełnosprawnego związane z przedszkolem lub szkołą (nawet integracyjną), to nie można odliczyć prawie niczego (nie wolno czesnego, podręczników, ani innych "zwykłych" wydatków).
            Ale jeśli mamy rachunki za płatne przedszkolne / szkolne zajęcia terapeutyczne dla dziecka niepełnosprawnego (np. gimnastyka korekcyjna, muzykoterapia, rytmika, dogoterapia, itp.), to możemy to sobie odpisać.
            • madziulec Re: PIT 09.03.12, 22:52
              www.zakatek21.pl/forum/viewtopic.php?t=109&postdays=0&postorder=asc&start=45
              Tam sporo wiedza.
      • nefret_ete Re: PIT 18.03.12, 00:21
        "Czy jeśli mam 2 jkę dzieci z orzeczeniem o niep
        > ełnosprawności to mogę odpisać 2 x kwotę za dojazdy samochodem czyli 2x 2280?"

tu jest odpowiedź(mogę odliczyć 2280*2): serwisy.gazetaprawna.pl/pit/artykuly/601661,rodzice_odlicza_podwojna_ulge_rehabilitacyjna_w_pit.html
        • vilena Re: PIT 22.03.12, 09:25
          No to mój US wprowadził mnie w błąd.
          Złożę korektę PIT, bo 2 x 2.280 zł na dowóz dwojga dzieci własnym samochodem, a nie raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka