Dodaj do ulubionych

Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie?

07.03.12, 16:27
możecie polecić ośrodek w W-wie?
jak wrażenia etc.?
a może wcale nie warto próbować tylko od razu zapisać sie na Tomatisa?
tylko ze t strasznie drogi:(
Obserwuj wątek
    • hansana Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 07.03.12, 17:27
      My właśnie jesteśmy na etapie rozważań- Tomatis czy Johansen. terapeutka SI narazie odradza Tomatisa, psycholog tez zaleciła bardzo dużą ostrożność, ponieważ dziecko jest bardzo wrażliwe. Nie wiem co zrobimy....
    • gruba_mamma Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 07.03.12, 18:42
      Nam terapeuta SI na pytanie o różnicę między tomatisem a j odpowiedział, że tomatis jest dość agresywną metodą i sa dzieci u których może rzeczywiście przynieść szkodę bo będzie zbyt dużo wrażeń na raz.Ale są też dzieci u których daje super efekty. W każdym razie metoda kontrowersyjna. A j. to metoda małymi kroczkami. Ponieważ na młodą wszelkie "rewolucje" źle działają rozważam johansena.
    • myszewa Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 07.03.12, 19:43
      my probowalismy obu. po tomatisie nie widzialam zadnej różnicy, ale fakt, że wtedy (synek mial 3 lata) nie mieliśmy problemów z wrażliwością na dźwięki, mialam nadzieję, że ruszy mowa, ale w sumie efektów zadnych nie widzialam. W zeszlym roku pojawila się nadwrażliwość na dźwieki i w maju zaczelismy johansena. testu malemu zrobić się nie dalo (zresztą od mamy starszego chlopca, gimnazjalisty, bardzo wysokofunkcjonujacego wiem, że jest bardzo trudny), wypelnilismy ankietę i na tej podstawie dostaliśmy plytę *indywidualną*. niestety nadwrażliwość w trakcie sluchania pierwszej plyty bardzo sie nasilila, zglaszalam to pani prowadzącej ale uslyszalam że może to *dezintegracja pozytywna* i czasem musi być gorzej, żeby bylo lepiej. zaplaciliśmy więc za kolejną plytę, ale nadwrażliwość byla coraz większa, doszlo do tego, że jak jakies dziecko na placu zabaw tylko zblizylo się do malego to się kulil - nigdy wcześniej tego nie bylo... do tego zacząl strasznie krzyczeć, po 3 miesiacach zrezygnowaliśmy z johansena. nam też mówiono, że to niby taka lagodna stymulacja, guzik prawda. nie wierzę, że coś może tylko pomóc, a jeśli będzie źle dobrany material to nie zaszkodzi (zwróćcie uwagę, że plyta dobierana jest na podstawie bardzo ogólnikowej ankiety, z tego co mówila pani która robila nam trening to u malych dzieci, nawet bez zaburzen - moj mial 4 lata- ten test jest praktycznie nie do wykonania, czyli pozostaje ankieta- trochę slabe podstawy do indywidualnej plyty). johansen wcale tez taki tani nie jest, my placilismy za plyte cos kolo 150 kazdorazowo, a za konsultacje 80 zl (pierwsza byla ok. 45 min, druga między pierwszą a drugą plytą trwala...15 minut i też 80 zeta). my juz raczej nie zaryzykujemy z żadnym treningiem sluchowym
      • marzec76 Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 07.03.12, 21:12
        My jesteśmy po Johansenie. Syn właśnie skończył terapię. Ma 12 lat. Trwało to prawie rok, przesłuchał 4 płyty - indywidualnie przygotowane. Miał wskazania ze względu na nadwrażliwość słuchową. Próg stanowiło już 40 dB. Oprócz tego zaburzenia w przetwarzaniu słuchowym. Lepiej radzi sobie w szkole. Wychwytuje to, co jest najważniejsze na lekcjach, zanotuje jakieś dodatkowe prace, informacje od wychowawcy, itp. Lepiej pisze, kiedyś opowiadanie stronicowe pisał 5 godzin, obecnie godzinę. Pierwsza konsultacja trwała 1,5 godziny. Bardzo nas zmęczyła. Potem między płytami były konsultacje krótsze - około 30-40 minut. Widziałam jakie robił postępy. Obecnie będziemy mieć jeszcze konsultacje po wakacjach, żeby sprawdzić jak utrzymuje się osiągnięty efekt. Koszt 1 płyty to 180 zł, a konsultacji 200zl. Warszawa Więcej na mail: marzec76@o2.pl
        • mamawaw marzec76 08.03.12, 07:04
          napiszesz mi adres ośrodka do którego chodzicie?
          na priv oczywiscie:)
          • marzec76 Re: marzec76 08.03.12, 08:39
            Podaj mi swój adres albo napisz do mnie na podany adres mailowy marzec76@wp.pl, bo z gazetowej poczty nie korzystam.
            • marzec76 Re: marzec76 08.03.12, 19:05
              Przepraszam, pisałam na biegu. Pomyliłam adres: marzec76@o2.pl. Ten jest dobry :)
              • mamawaw Re: marzec76 08.03.12, 20:56
                oki juz pisze
                • mamawaw Re: marzec76 08.03.12, 20:58
                  nie wchodzi mi ten e-mail:(
                  możesz mi napisać na majkasia@o2.pl
      • gruba_mamma Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.03.12, 00:15
        myszewa a czy przeszły mu te zachowania i po jakim czasie od odstawienia johansena? Po tym co napisałaś to nie wiem czy się odważę na trening słuchowy, bo bardzo dużo nas kosztowało ogólne wyciszenie małej i wrzasków nocnych już też prawie nie ma.
        • myszewa Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.03.12, 07:48
          trening przerwalismy na przelomie wrzesnia-października, krzyki utrzymuja sie do dzis, choc jest ich troche mniej. nie ma tez juz takiej nadwrazliwosci na dźwięki z zewnątrz jak mielismy w trakcie treningu - kiedy maly bal się dzieci na placu zabaw czy zwyklych odglosów ulicy (zaznaczę, że nie bylo tego przed treningiem, pojawilo się w trakcie). na dzień dzisiejszy jesteśmy na lekkim minusie w stosunku do stanu przed johansenem. myślę, że trening może przynosić dobre efekty, ale u dzieci które wspópracują i są w stanie wykonać te testy. Z tego co wiem są one trudne i nawet male dzieci bez żadnych problemów rozwojowych nie są w stanie go przejść (a z tego co pamietam Twoja córka jest w wieku mojego syna). Więc zostaje ankieta, pani ustala która noga, ręka, oko i ucho jest dominujace (u nas udalo się tylko z ręką i nogą) i na tej podstawie dziecko dostaje indywidualną plytę - czyli moim zdaniem to jest takie trochę na chybil trafil, albo się trafi i bedzie dobrze , albo się nie trafi i będzie gorzej - bo nie wierzę, że nawet niby lagodny program u dzieci z problemami w zakresie odbierania bodźców nie może mieć skutków ubocznych, jeśli źle dobrany (ew. u dziecka kt nie ma aż takich dużych wskazań nie bedzie efektów) Program ponoć przynosi dobre efekty u dzieci starszych, w wieku szkolnym, z mniejszymi deficytami - dysleksja, adhd, ale wracamy do punktu wyjścia - te dzieci są w stanie przejść ten test i dostają naprawdę indywidualny program. A jak udalo Wam się pozbyć krzyków u dziecka? jak nad tym pracowaliscie?
          • myszewa Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.03.12, 07:49
            sorry, przerwaliśmy na przelomie sierpnia-września
          • gruba_mamma Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 09.03.12, 00:42
            u nas najgorsze krzyki były w nocy, młoda darła się jakby ją ze skóry obdzierali w zasadzie co noc, w dzień - wrzeszczała jak coś nie poszło po jej myśli. W dzień stosowaliśmy metodę materaca - miała tam siedzieć i się uspokoić, działało ale nocne krzyki były nie do opanowania.Ustapiły w 2 tygodnie po całkowitym odstawieniu białego cukru i kuracji przeciw robakom- nic specjalnego, zwykłe leki , które podali w szpitalu (młoda trafiła do szpitala i przy okazji wykryli glistę) - to było w październiku zeszłego roku.Owszem młoda w nocy marudziła czasem, ale nie były to już wrzaski, szybko się dawała uspokoić i jednak wiekszość nocy była całkowicie przespana.Teraz niestety jesteśmy znów na etapie odstawiania cukru, bo ja durna idiotka pozwoliłam na słodycze od czasu do czasu bo - podwieczorek w przedszkolu - słodycze,paczki od mikołaja - słodycze, itp. Teraz znów młoda zaczyna mieć akcje darcia się w nocy i częściej w dzień sie wyłącza. Dlatego teraz obowiązuje całkowity zakaz słodyczy.Mam fajny pomysł - koleżanka stosowała.mam pudło z kupionymi okazyjnie - zabawkami, książeczkami itp., czasem wykorzystuję to jako nagrody.Dziecku wytłumaczyłam, że nie może słodyczy, jak dostanie od kogoś np cukierki to po prostu powiem jej że nie może słodyczy, ale zrobimy zamiankę i zamiast słodycza dostanie książeczkę/ zabawkę.Od dwóch dni jestem nagabywana o czekoladę średnio co 30 minut:)
            • gruba_mamma Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 09.03.12, 00:44
              aha - zamiast białego cukru np. do kisielu stosowałam fruktozę.
      • iwpal Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.03.12, 20:27
        >>myszewa napisała:
        (...) testu malemu zrobić się nie dalo (zresztą od mamy starszego chlopca, gimnazjalisty,
        > bardzo wysokofunkcjonujacego wiem, że jest bardzo trudny), wypelnilismy ankiet
        > ę i na tej podstawie dostaliśmy plytę *indywidualną*<<<

Na podstawie ankiety nie można zrobic płyty induwidualnej. Jezeli dziecka nie da sie zbadac, to daje sie płyty standardowe, indywidualny w tym wypadku może być wyłącznie czas słuchania i naprzemiennośc poszczególnych utworów. Przejściowo (zwłaszcza w trakcie I., płyty), mogą pojawić sie rzeczy, których nie było wcześniej (np. nadwrażliwosc słuchowa lub chwiejnosc emocjonalna), co zwykle przechodzi w czasie drugiej. Jezeli negatywne objawy sie utrzymują lub pojawia sie agresja albo rozdrażnienie - i jest to zgłoszone terapeucie (mam doświadczenia takie, że rodzice miedzy sobą sie wymieniają uwagami, a terapeucie nie zawsze zgłaszają) - można zamówić płytę standardową z dodatkowo wyłaczonymi niektórymi częstotliwościami, aby to poczatkowe wejście w trening było jeszcze łagodniejsze albo modyfikuje sie czas słuchania.
        Dzieci współpracujące mozna zbadać juz od 5 roku życia. Czasem na początku daje sie płyte standardową, a potem dziecko na tyle współpracuje, ze daje sie je zbadać; jezeli nadal sie nie daje, to wprowadzamy kolejne standardowe wg określonego algorytmu.
        • mamawaw Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.03.12, 20:56
          RANY rany kurka slepa dopiero teraz zorientowałam sie ze napisałam w tytule "koszystaliscie":/
          mam nadzieje ze nie weźmiecie mnie za jakaś analfabetkę;)
        • myszewa Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 09.03.12, 11:20
          my mieliśmy na każdej plycie adnotację - plyta indywidualna przeznaczona dla..imie i nazwisko, nie nadaje się do sluchania dla innych osób - jakoś tak, formulki dokladnie nie pamietam. Krzyki pojawily się w trakcie sluchania pierwszej plyty i oczywiście zglaszalam to terapeutce, jedyne co powiedziala to to, że czasem musi być gorzej, żeby bylo lepiej. Podczas drugiej plyty nadwrażliwość bardzo się poglębila (opisywane sytuacje z placami zabaw, bylo to dla nas naprawdę bardzo ciężkie) i po miesiącu sluchania plyty drugiej zrezygnowaliśmy, poinformowaliśmy o tym fakcie terapeutce. nie skomentowala tego w żaden sposób. ja jako rodzic to mam osobiscie często poczucie bycia nabijanym w butelkę (piszę nie tylko na podstawie doświadczeń z programami sluchowymi), kolejni specjaliści polecają kolejne metody (zazwyczaj odplatne i to stawki często kosmiczne), ale żadnej gwarancji, że będzie lepiej nigdy nie mamy, a w przypadku pogorszenia reklamacji nikt nie uwzględni...
          • ojciec.karmiacy Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 10.03.12, 12:08
            witam, my już kończymy Johansena.
            poinformowano nas, że dziecko powinno zostać do programu wprowadzone płytą standardową i tak zrobiliśmy. Potem udało się przejść testy i mieliśmy płyty indywidualne, po odsłuchaniu każdej był kolejny test. Wyniki wskazywały progres. Teraz mamy płytę do wychodzenia z programu. Po której będziemy wolni;)

Jak to oceniam? Hmm... w okolicach pierwszej/drugiej płyty pojawiła się zwiększona nadpobudliwość, ale nie bardzo. Potem minęła. Ostatnio poprawiła się wymowa i sposób formułowania zdań - ale nie wiem co na to ma wpływ. Obok Johansena są przecież inne terapie i zajęcia, dziecko rośnie, rozwija się i na prawdę trudno ocenić co się z czego bierze... Wyniki badań wskazują, że lepiej (może precyzyjniej?) teraz mały słyszy dźwięki. Robi się wykresy dla obu uszu i na początku te linie krzyżowały się cztery razy - no i tam, na tych skrzyżowaniach mogło dochodzić do przekłamań słuchowych (nie pamiętam już jak dokładnie tłumaczyła to terapeutka). Teraz linie się już nie krzyżują. Poprawiła się też równowaga i ogólna sprawność fizyczna, w części wiążę to również z kwestiami usznymi i odsłuchanym Johansenem. Podobno zmiany mogą dokonywać się jeszcze przez dobre pół roku po zakończeniu treningu. Trzeba jednak pamiętać, że to jest trening uwagi słuchowej i taki jest jego najważniejszy cel.
            • dasia_23 Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 21.03.12, 10:13
              My zaczelismy J. 15-01-2012. Młody po dwóch tygodniach zaczął wymiawiać wszystkie głoski prawidłowo. Badanie przed pierwszą płytą trwało 2 godziny. Do słuchania ma dwa utwory po 10 minut każdy. Z moich obserwacji - wygasły nam klekotania u małego (chodził po domu i mlaskał jezykiem). Nie kuli się na głosniejszą muzykę. Reaguje na polecenie wydane ciszej. Nie zawiesza się. Teraz czekam na drugą płytę i zobaczymy jaka będzię i jak małemu się spodoba. Też był badany audiometrem. Ja z J. jestem zadowolona.
              • agatazeslaska Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.09.12, 13:02
                od poniedziałku syn rozpoczyna trening słuchowy Johansena. Mam tylko jedną watpliwość, mianowicie w pudełku plyty jest ulotka, min. zalecają słuchawki AKG-K-77. mam w domu słuchawki też stereo zakrywające całe ucho, tyle, że H195 Philips. Czy powinnam zaopatrzyć się w te co rekomendują?
                I jeszcze jedno pytanie. Na ulotce pisze, że dodatkowo 3xdzieci należy "przedmuchiwać uszy (wyrównać ciśnienie tętnicze w uszach). O co chadzi?
                • mamawaw Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 08.09.12, 19:24
                  JEŚLI terapeuta nie zalecił to nie przedmuchuje sie uszu (ale najlepiej jeszcze skontaktować sie z terapeuta)
                  u nas nie bylo potrzeby przedmuchiwania
                  słuchawki mamy Philipsa:)
                • iwpal Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 09.09.12, 20:19
                  agatazeslaska napisała:
                  > od poniedziałku syn rozpoczyna trening słuchowy Johansena. Mam tylko jedną watp
                  > liwość, mianowicie w pudełku plyty jest ulotka, min. zalecają słuchawki AKG-K-7
                  > 7. mam w domu słuchawki też stereo zakrywające całe ucho, tyle, że H195 Philips<<

AKG są po prostu sprawdzone jako dobre, ale mają być porządne słuchawki (do muzyki klasycznej), zakrywajace uszy

>>> I jeszcze jedno pytanie. Na ulotce pisze, że dodatkowo 3xdzieci należy "przedmu
                  > chiwać uszy (wyrównać ciśnienie tętnicze w uszach). O co chadzi?<<<
                  To zalecenie opcjonalne, dla niektórych dzieci, gdy jest taka zasadnosć.
                  Czy jest ta kratka zaznaczona? Jezeli nie ma znaczka X, to Was nie dotyczy, jezeli nie wiesz o co chodzi, to zapytaj terapeutę.
                  • agatazeslaska Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 10.09.12, 08:10
                    dziękuję za podpowiedzi.
                    rzeczywiscie nie mamy zaznaczonego x przy tej informacji odnoście przedmuchiwania.
                    Chyba jednak zakupię te słuchawki AKG bo podejżewam, że te co mam, nie są najwyższych lotów :-) (sprawdziłam w necie, kosztują ok. 40 zł ). Nie darowałabym sobie, żeby przez słuchawki terapia mogłaby nie dać zamierzonych efektów.
                    Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Oczywiście będę pisała, o przebiegu terapii. Od dzisiaj zaczynamy.
                    • 1yna-taka Re: agatazeslaska 02.10.12, 14:02
                      napisz proszę jak po spotkaniu i jak idą postępy? Mój mały ma 5 lat i jesteśmy zapisani na pierwszą wizytę za kilka dni. Interesuje mnie dosłownie wszystko. Zastanawiam się czy ten Johansen da coś czy tylko szkody będą, chyba mam za małe dziecko.
                  • alcia555 Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 02.10.12, 21:09
                    Moja córcia kończy już Johansena bardzo jej pomógł najlepsze daje efekty ,gdy dziecko po kąpieli do spania słucha wyciszone.
                    • 1yna-taka Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 03.10.12, 09:28
                      alcia555 napisał(a):

> Moja córcia kończy już Johansena bardzo jej pomógł najlepsze daje efekty ,gdy
                      > dziecko po kąpieli do spania słucha wyciszone.

Dziękuje, a można wiedzieć ile lat ma córka, bo mój syn dopiero 5 i obawiam się, że to jeszcze za wcześniej i trzeba mu dać czas na rozwijanie się swoim tokiem bez żadnych symulacji. Tylko, że to moje zdanie, a dobrze jest raczej wymienić spostrzeżenia z kimś doświadczonym w temacie. Dziękuje, pozdrawiam.
                    • agatazeslaska Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 03.10.12, 09:33
                      Już spieszę z odpowiedzią.
                      Wizyta trwa ok.1,5 h w bardzo przyjaznej atmosferze. Terapeutka jest bardzo miła. Najpierw zbadała dziecku lateralizację ucho, oko, ręka, noga - bardzo proste badanie. Terapeutka obserwuje za pomocą prostych rekwizytów kartka papieru , piłka, itp. co dominuje u dziecka.
                      Potem rozpoczął się właściwy trening. Dziecko nakłada słuchawki na uszy i krok po kroku wykonuje instrukcje usłyszane w słuchawkach. Myślę, że jeśli dziecko nie rozumie instrukcji, to jest na to jakieś alternatywne rozwiązanie , np. płyta standardowa. Oszczywiśnie są robione któtkie przerwy w czasie, których terapeutka pokazuje dziecku kilka ćwiczeń jakie będzie wykonywał codziennie w domu - krótkie z zakresu met. Dennisona. Po ok. 10 dniach pojechałam po płytkę i stosowałam się wg zaleceń wskazanych na płytce.
                      Następnie syn przystapił do słuchania płytki. Najlepiej zorganizować sobie czas treningu tak jak pisze alcia555. Stałe godziny, najlepiej wieczorne, ja włączam synowi dodatkowo jakieś światło relaksacyjne. Na razie nie narzeka. Chętnie słucha.
                      Przed rozpoczęciem treningu zapisałam sobie czego oczekuję po nim, tzn. jakich efektów spodziewamy się po zakończeniu terapii. Mój syn ma nadwrazlowość na niekóre dźwięki- to jest sprawa nadrzędna. Jeśli przy tym poprawi mu się uwaga słuchowa, koncentracja (chociaż ma już bardzo dobrą, bo jesteśmy po trzyletniej terapii biofeadback'u) i jeśli zacznie mówić bardziej składnie (ma z tym ogromny problem) to będę usatysfakcjonowana. Oczywiście codziennie o stałej porze, przed snem syn czyta sobie coś co mu sprawia przyjemnośc, np. świerszczyk, lekturę, Grzegorza Kasdepke, a ostatnio upomina się o Kasmitę Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel, bo ten tytuł pojawił się w ich podręczniku :-).
                      Na razie nie widzę efektów, ale nawet się nie spodziewam ich po tak krótkim czasie - tranujemy dopiero 4 tydzień. Życzę powodzenia. Wy też - Ci którzy mają terapię proszę piszcie. Chętnie poczytam i może skorzystam z jakiejś rady.
                      Dodam, że syn ma ZA, chodzi do 4 klasy. Równolegle, raz w tygodniu uczęszcza na zajęcia z neurologopedą , tam też uczy się opisyć , opowiadać, lepiej wysławiać.

A właśnie. Zapomniałam się zapytać terapeutki , czy w trakcie słuchania płyty syn może coś czytać, bo chce a ja mu nie pozwalam :-( Może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
                      • alcia555 Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 03.10.12, 10:35
                        Moja córcia zaczęła chodzić na Johansena mając sześć lat, ale u nas było to utrudnione ponieważ prawie wcale nie mówiła teraz coraz lepiej mówi.Przy słuchaniu Johansena dziecko nie może się rozpraszać nie może czytać,ale może rysować.Pozdrawiam
                        • agatazeslaska Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 03.10.12, 11:34
                          zatem, miałam nosa z tym czytaniem podczas treningu. Dzięki za info. Po raz kolejny potwierdza się, że grunt to sprawna wymiana informacji i doświadczeń :-)
                          • gagata7 Re: Trenning Słuchowy Johansena-koszystaliscie? 03.10.12, 19:11
                            My jesteśmy po terapii Johansena. Wszystko trwało od września do końca sierpnia br.
                            Nastąpiło duże wyciszenie, lubi czytać, skupia sie na zadaniach domowych.
                            Robilismy terapię w Suchej Beskidzkiej.30 km do naszego miejsca zamieszkania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka