Dodaj do ulubionych

Rozbiera się

04.09.12, 11:35
Od wakacji syn (lat 9) zaczął się w domu rozbierać do samych majtek. Pozwalałam mu, bo gorąco itp. Ale ostatnio jak mieliśmy gości problemem było dla niego ubrać się na 2-3 godziny. Ubrał się na 15 minut po czym zniknął w swoim pokoju i rozebrał się do majtek. Do z domu wyjścia się ubiera, ale problem jest bo szkoła się zaczęła. Dziś w szkole zaczął krzyczeć, że buty go parzą, chciał chodzić boso po szkole (buty te - tenisówki nosił w wakacje na dworze i nie przeszkadzało mu nic). Najchętniej w szkole też by się rozebrał do majtek. I co ja mam teraz zrobić? Może Wasze dziecko miało podobny problem i wiecie jak mu ulżyć? Przecież nie może chodzić boso po szkole...
Obserwuj wątek
    • mika2 Re: Rozbiera się 04.09.12, 11:50
      Tyle doczytałam:
      Czucie powierzchniowe i czucie temperatury:

Zaburzenia w tym zakresie mogą być różne w różnych partiach ciała. Obserwacja sensoryzmów (taktylizmów) skierowanych na czucie powierzchniowe wymaga więc podejścia bardzo ostrożnego i analitycznego. Bardzo często zdarza się, że ta sama osoba ma silną nadwrażliwość czucia powierzchniowego w obrębie twarzy przy jednoczesnej niedowrażliwości, na przykład kończyn.

Niedowrażliwość:

chodzenie nago, tendencja do rozbierania się
      chodzenie na bosaka, dążenie do ściągania obuwia

Ale co z tym zrobić?
      • han-a34 Re: Rozbiera się 04.09.12, 12:35
        Mój Syn też tak ma. Już przedszkolu panie nie mogły skłonić go do ubrania się. po drzemce ściągał piżamę i nie chciał ubrania założyć.
        Teraz wraca do domu (np ze szkoły) rozbiera się do majtek, włazi podkołdrę (koc) i siedzi tam. W wakacje chodził po ośr. wczasowym w samych majtkach ( nawet jak było 17-18 stopni) Syn ma 8 lat...
      • kaskax25 Re: Rozbiera się 04.09.12, 12:39
        Iść na terapie Integracji Sensorycznej
        syn miał diagnoze w tym kierunku?
        • mika2 Re: Rozbiera się 04.09.12, 13:55
          Miał. Chodził rok (2 razy w tygodniu) do Pani Ilony Słaboń dopóki się nie pochorowała. Teraz odpowiedniej terapeutki w okolicach Sosnowca brak i finanse małe - zastanawiam się nad subkontem w fundacji. Ale to mu się 2 miesiące temu zaczęło...wcześniej tak nie było...
          • kaskax25 Re: Rozbiera się 04.09.12, 14:31
            mika2 napisała:

> Miał. Chodził rok (2 razy w tygodniu) do Pani Ilony Słaboń dopóki się nie pocho
            > rowała. Teraz odpowiedniej terapeutki w okolicach Sosnowca brak i finanse małe
            > - zastanawiam się nad subkontem w fundacji. Ale to mu się 2 miesiące temu zaczę
            > ło...wcześniej tak nie było...

na twoim miejscu jednak skontaktowałabym siez terapeutą bo co innego jak sie przzywyczaił i tak mu fajnie a co innego jak twierdzi ze go buty "palą". Konsultacja nei zaszkodzi a może cos ci podpowiedzą. Co do subkonta to napewno warto pomysleć samemu cięzko wszystko to finansować
    • nerdka1 Re: Rozbiera się 04.09.12, 14:20
      Uch, ja też nie znoszę, jak jest mi gorąco w stopy! Niech nosi sandały. Modne teraz są sandały sportowe.

A co do ubrań, może dobre byłyby też takie ze sklepu sportowego, z cienkich, miękkich, oddychających materiałów.
    • gepardzica_z_mlodymi Re: Rozbiera się 04.09.12, 15:34
      Mój przez prawie trzy lata rozbierał się, do naga, w miejscach publicznych też. Początkowo być może było to związane z zaburzeniami SI. Potem jednak, bardziej był to schemat niż coś związanego z czuciem. My zastosowaliśmy behawiorkę.
    • 1.wetta Re: Rozbiera się 04.09.12, 23:02
      Mamy też ten problemem...z najmłodszą córką, która wydaje się być całkiem normalną, zdrową dziewczynką. Uwielbia się rozbierać i chodzić kompletnie nago. Już z tym nie walczę, bo nie mam siły, aby ciągle ją ubierac. Oczywiście jak jesteśmy w domu.
      Taki problem był też z moją siostrzenicą, też dziewczynka NT, ale wyrosła z tego, jest teraz nastolatką i nie przejawia tendencji do ekspozycji swego nagiego ciała :)

Tak wiec, zdrowe dzieci czasami też tak mają :)
      • aleananas Re: Rozbiera się 14.09.12, 11:20
        Moja ośmioletnia córka (cały czas w trakcie diagnozy) po domu chodzi zazwyczaj nago owinięta w koc, na wyjście zakłada niezbędne minimum - koszulka, spódnico- spodenki. zero bielizny, żadnych skarpet, niezależnie od pory roku. Mimo SI, psychoterapii to się nie zmieniło, pozostała akceptacja:)
        • polaa27 Re: Rozbiera się 14.09.12, 16:50
          Mamy podobnie - duża nadwrażliwość buzi, zaburzenia czucia głębokiego i niedowrażliwość rączek, stop. W lato biegał na bosaka non stop. Teraz też ściąga buty i muszę go pilnować. Na SI chodzimy odkąd ma 1,5 roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka