halogen75 30.12.12, 19:58 Coś się zmieniło względem poprzedniego roku czy rozliczamy dokładnie to samo? Wie ktoś może? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.n.f Re: PIT 2012 30.12.12, 20:10 Dzwoniłam do naszej Fundacji w ub tygodniu - b.z. Apele o 1% mozna robic jak w ub roku, tzn KRS i dane dziecka tak jak dana fundacja sobie zyczy. NIe powiem Ci jednak czy te same sa nr pozycji, ja nr nie podaje w apelach o 1% Odpowiedz Link
halogen75 Re: PIT 2012 30.12.12, 21:25 Bardziej chodziło mi co możemy odliczyć z podatku dochodowego. Czy nadal są ulgi rehabilitacyjne, czy można odliczyć leki, internet (chyba już nie z tego co słyszałam), inne. Odpowiedz Link
halogen75 Re: PIT 2012 31.12.12, 11:28 aga.n.f napisała: > ha ha:) Przeczytałam, co chciałam:) ;) Powertowałam i tak: Ulga internetowa: Jeżeli korzystaliśmy w 2012 r. z Internetu możemy w rozliczeniu dochodów tego roku odliczyć od dochodu przed opodatkowaniem ponoszone na ten cel wydatki ale nie więcej niż 760 zł. Od rozliczenia dochodów roku 2013 ulga internetowa ulega istotnemu ograniczeniu - odliczać będą mogli tylko ci podatnicy, którzy nie odliczali wcześniej niż za 2012 rok i tylko przez 2 lata. Czyli wciąż można ją odliczyć. Ulga z tytułu wychowywania dzieci: Dla osób mających dwoje dzieci nic się nie zmieni - ulga będzie przysługiwać bez względu na wysokość dochodów i tak jak do tej pory wynosić będzie 92,67 zł za każdy miesiąc (czyli 1112,04 zł za 12 miesięcy). Osoby wychowujące troje i więcej dzieci będą miały większą ulgę. Ulga zwiększy się od 2013 roku na trzecie dziecko o 50% i wyniesie miesięcznie 139,01 zł (1/4 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej PIT), czyli 1668,12 zł za 12 miesięcy wychowywania dzieci bez względu na wysokość uzyskanych dochodów. Teraz rodzice z trójką dzieci mogą odliczyć od PIT łącznie 3336,12 zł - po zmianach odliczą 556 zł więcej. Natomiast ulga na czwarte i każde kolejne dziecko wyniesie od 2013 roku 185,34 zł miesięcznie (1/3 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej PIT), czyli 2224,08 zł za cały rok bez względu na wysokość uzyskanych dochodów. W zeznaniu za 2012 r. podatnik po raz kolejny ma prawo skorzystać z ulgi prorodzinnej. Jej limit nie został zmieniony - wynosi 1.112,04 zł rocznie. Ulga rehabilitacyjna: Wydatki podlegające odliczeniu w ramach ulgi rehabilitacyjnej Za wydatki podlegające odliczeniu uznaje się wydatki poniesione na: 1) adaptację i wyposażenie mieszkań oraz budynków mieszkalnych stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności; 2) przystosowanie pojazdów mechanicznych do potrzeb wynikających z niepełnosprawności; 3) zakup i naprawę indywidualnego sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz ułatwiających wykonywanie czynności życiowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa domowego; 4) zakup wydawnictw i materiałów (pomocy) szkoleniowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności; 5) odpłatność za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym; 6) odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne; Limit odliczenia wydatków z tytułu dojazdów na zabiegi rehabilitacyjne: Przewidziana w art. 26 ust. 1 pkt 6 updof ulga rehabilitacyjna polega na odliczeniu od dochodu wydatków na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, poniesionych w roku podatkowym przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną lub podatnika, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne. Rodzaje wydatków objętych ulgą rehabilitacyjną zostały wymienione w art. 26 ust. 7a pkt 1-15 updof. Wśród nich są wydatki poniesione na używanie samochodu osobowego dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem osób niepełnosprawnych na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne. Przy czym samochód musi stanowić własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej lub podatnika utrzymującego osobę niepełnosprawną. W zakresie podmiotowym ulga przysługuje osobom: a) niepełnosprawnym, mającym orzeczoną I lub II grupę inwalidztwa oraz b) które utrzymują: osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia. Prawo do ulgi dotyczy podatników, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób nie przekraczają kwoty 9.120 zł. Wysokość podlegających odliczeniu wydatków z tytułu używania samochodu osobowego dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem osób niepełnosprawnych na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne nie wymaga udokumentowania. Podatników obowiązuje jednak limit odliczenia, który w roku podatkowym nie może przekroczyć kwoty 2.280 zł. Limit ten obowiązuje również, w sytuacji gdy osoba niepełnosprawna korzysta z przejazdu samochodem na własne zabiegi rehabilitacyjne, a jednocześnie używa samochodu do przewozu na zabiegi innej osoby niepełnosprawnej będącej na jej utrzymaniu. Odpowiedz Link
chamskityp ULGA NA KREW - BEZ ZMIAN 04.02.13, 10:01 Ulga na Krew, co prawda zmienia nie uległa ale czytałem właśnie art. e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/ulga-na-krew-sprawdz-ile-mozesz-zyskac.html i w sumie sam się sobie dziwię że tak mało wiedziałem na ten temat. Moja wiedza kończyła się na czekoladzie i darmowych przejazdach - tutaj bardziej ogólnie że są ale nie wiadomo za ile litrów. Się okazuje że to bardzo spoko opcja, bo nie dość że można po pewnym momencie jeździć za darmo komunikacją miejską to jeszcze dodatkowo, można nieźle odliczyć sobie uglę jak za darowiznę od podatku. Nie wiedziałem nawet że oprócz krwi oddaje się coś takiego jak osocze, i to nie kilka litrów tak jak krew ale nawet do 25 litrów w ciągu roku... szok normalnie!! Odpowiedz Link
halogen75 Re: ULGA NA KREW - BEZ ZMIAN 04.02.13, 15:12 Ooooo, dzięki, też nie wiedziałam. Odpowiedz Link
g-eye Re: PIT 2012 11.01.13, 14:20 Widzieliście już formularze pity 37. Nie wydają wam się skomplikowane? Odpowiedz Link
halogen75 Re: PIT 2012 04.02.13, 15:14 Dlatego ja oddaję rozliczanie w ręce dobrego księgowego;) Zawsze znajdzie jeszcze coś, o czym ja kompletnie nie mam pojęcia;) Odpowiedz Link
eszmeraldka Re: PIT 2012 04.02.13, 21:04 a różnią się czymś od tych z zeszłych lat? na pierwszy rzut oka mi się wydają takie same.. ale jeszcze nie wnikałam, bo nie dostaliśmy jeszcze PIT-11. Ja od paru lat rozliczam sama, bez żadnych problemów :) a wesoło miałam, bo zazwyczaj musiałam sumować po 3 PIT-11 (różne miejsca zatrudnienia) Odpowiedz Link
iskierka96 Re: PIT 2012 13.02.14, 10:28 Dokładne informacje na temat ulg za oddawanei krwi , można znaleźć tutaj: e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/ulga-na-krew-sprawdz-ile-mozesz-zyskac.html Pozdrawiam!! Odpowiedz Link