03.01.13, 00:00
Pamiętacie ten dzień kiedy Wasze dziecko napisało coś po raz pierwszy?

Robiłam dzisiaj porządki. Jak zwykle podczas tej czynności odnajduję wiele różnych, pochowanych w dziury i szczeliny rzeczy. I tak znalazłam dziś obrazek cały pomazany długopisem. Przyglądam się, a tam dość niezgrabnie ale widocznie napisane "1", "2", "3".
Schowałam go na pamiątkę:) Nie umiem opisać radości jaką w sobie czułam i nadal czuję:)
Obserwuj wątek
    • anias2000 Re: Pisanie 03.01.13, 00:14
      Owszem, owszem, całkiem niedawno, po świątecznych porządkach, pojawiły się śliczne, długopisowe bazgroły na moim ulubionym fotelu.
      I mam dylemat: zostawić dla potomności, czy wyczyścić ;) A ponieważ jeszcze nie bardzo wiem czym to szorować, to na jakiś czas zostawię. ... z lenistwa ;)
      Oż zdolniacha mały!
    • backwoodsman Re: Pisanie 03.01.13, 00:23
      Nie pamiętam dnia, kiedy dziecko napisało coś po raz pierwszy, bo stało się to dopiero po pójściu do szkoły i czas ten moment zatarł. Pamiętam kiedy dziecko pierwszy raz przeczytało słowa z ekranu telewizora, krótko po 3 urodzinach, a ja byłem przekonany, że powtarza po lektorze, bo nie miał prawa znać liter, ani tym bardziej czytać, bo skąd i jak??? i musiało minąć około 2 miesięcy bym przekonał się i uwierzył w to co niewytłumaczalne.
      Mam jednak rysunki które pozostały, znajdę i pokażę
      • 3-mamuska Re: Pisanie 03.01.13, 01:58
        Kilka dni temu syn dlugopisem nie napisal, lecz namalowal rodzine, tate, mame,siostre i brata, i wiecie co siebie i wozek, a wozku maluszka.
        Matko kochana maz sie za glowe zlapal:)

A napisla juz dawno swoje imie i moje.
        Mial fascynacje pisanaie,wypowiadal slowa i chcial zeby je pisac,i tak w pewnym momencie sam napisal.
    • czarna_ida Re: Pisanie 03.01.13, 07:51
      pierwsze w okolicy 3 lat, nie umial mowić ale kulfonami pisal..
      Ale mając teraz prawie 9 lat, potrafi namietnie mazać po wszystkim, sciany, meble, okna..
      Ostatni wyczyn to '' babiszony''. Straszne kobiety..
      • alcia555 Re: Pisanie 03.01.13, 09:49
        U mnie córcia słabo mówi ,ale swoje imię napisała jak miała trzy latka na ścianach na drzwiach ,ale nie krzyczałam na nią tylko mnie to wzruszyło
    • mikkka85 Re: Pisanie 03.01.13, 10:58
      Wczoraj :)
      Od zawsze mój syn pisał swoje imię, wczoraj po raz pierwszy napisał coś innego. Nie wiedziałam, że to potrafi, dotychczas nie chwalił się znajomością liter (ten typ tak ma, albo umie albo nie, nie ma stanu pośredniego "uczenia się").
    • hipopsotam Re: Pisanie 03.01.13, 13:27
      Mój syn pierwszy raz napisał swoje imię jakoś po 3 roku. Wtedy też pierwsze cyferki pisał.
      Aktualnie / 4,4 l/ jak dostanie natchnienia to próbuje więcej pisac /drukowanymi literami/, chociaż bardzo rzadko to robi. Niedawno chciał narysowac babci laurkę na imieniny , a później zobaczyłam, że zamiast laurki rozpisał w punktach zasady ubierania /kolejnośc/ :D . Uznał , ze babcia też tego potrzebuje /bo on ma swoją rozpiskę na szafie ;)/.

• nefret_ete Re: Pisanie 03.01.13, 22:36
      o super!
      Moi jeszcze nic nie napisali .
    • malgoska777 Re: Pisanie 04.01.13, 19:19
      moja corka pierwszy raz napisala cos jak siedziala nad ksiazeczka, zrobila wszystkie labirynty i nudzilo jej sie, a nowych ksiazeczek nie mialam.Z desperacji - bo miała fazę na książeczki i koniecznie coś jeszcze chciała zrobić - przepisala kilka wyrazow drukowanymi literami, krzywo ale dało sie odczytac.Pisac jeszcze sie nawet nie zaczynalysmy uczyc, bo miała problemy z rysowaniem po sladzie nawet kółek:)
    • pinkdot Re: Pisanie 04.01.13, 21:03
      Moj nie pisze, odwzorowuje litery, swoje imie by podpisac sie na obrazku, za to rysuje superowo jak na swoj wiek:). Halogen, gratuluje bystrzaka, niewiele dzieci w jego wieku same z siebie napisaloby takie cyferki:)
      • ania.moc Re: Pisanie 04.01.13, 21:48
        Mój ma 5 lat i nic nie napisał :-(
        Etap kresek bazgrot czasem koło uda się mi narysować
        To się załamałam
        • nefret_ete Re: Pisanie 04.01.13, 21:58
          no weź się nie załamuj. Na pewno ma inne fajne umiejetności.
          Mój syn 4,4 też nic nie napisał ale jak mi buduje oczyszczalnie ścieków z dokładnym tłumaczeniem jaki surowiec wjeżdża i wyjeżdża z fabryki wraz z całym opisem procesu produkcyjnego to jakoś o tym pisaniu nie myślę :) zwłaszcza że jak ktoś pisał wcześniej w tym czy innym wątku, ze u autików nie ma stanu pośredniego między potrafi- nie potrafi. U nas tak jest . Jednego dnia nie potafi, na następny dzieć wszystko wie, jakby mu przez sen ta wiedza do głowy wpadła.
          • mikkka85 Re: Pisanie 04.01.13, 22:41
            Mój za trochę ponad miesiąc będzie miał 6 lat (ZA). Bazgrał i nic więcej nie umiał. Kółeczka ładnego nie narysował, linie kreślił zawsze od dołu do góry i od prawej do lewej. Ćwiczyłam z nim rysowanie szlaczków po śladzie, a gdzie tam, niewykonalne było. Zrezygnowałam, odpuściłam.
            Rok temu syn nie potrafił pokolorować najprostszej płaszczyzny. Kredka i inne sprzęty do pisania były największymi wrogami.
            We wrześniu (miał 5,5 roku) zaczął rysować wyłącznie lokomotywy. A teraz rysuje tak, jakby nic innego przez całe życie nie robił :)
            Kilka dni temu zaczął pisać ale o tym już pisałam gdzieś wyżej.
    • andevi Re: Pisanie 04.01.13, 22:13
      Ja sama namiętnie odwzorowywałam literki już jako trzylatek. Pisałam swoje imię(no, akurat łatwe, tylko cztery literki), "czytałam" też, tzn. mając pamięć fotograficzną "opowiadałam" wierszyk czy bajeczkę przeczytaną przez mamę.
      moje dziecię od zawsze fascynowały literki i cyferki. Jako dwulatek znał już wszystkie cyfry i literki, nazywał je w obu językach w wieku trzech lat. Mała motoryka kulała u niego od zawsze, nie lubił rysować, długopis parzył, ołówek był za cienki. Wzięlismy sie na sposób w te wakacje: grube flamastry, znikopis wielgachny z magnesikami w kształcie koła, kwadratu, serduszka(ulubione formy). No i malec zaczął pisać tymi magnesami! Ćwiczył codziennie, stymulował się pisząc ciągi liczb. Dziś mając 6 lat pisze już różnymi czcionkami, zna literki duże i małe, umie alfabet zarówno polski, jak i holenderski czy angielski. Sam się nauczył, oglądając YouTube;) Umie też poprawnie napisać swoje imię Christian, z takimi śmiesznymi stylizowanymi zawijasami, elegancik:) Dla porównania babcia holenderska wsadzi co najmniej dwa byki pisząc to imię, nauczycielki też piszą często przez dwa a. No a on, szesciolatek, pisze poprawnie.
      Strrrrrasznie jestem z niego dumna, a jak!

młodsze dziecię ozdobiło nam świeżo wytynkowaną ścianę w salonie , pisząc 123. Hmmm, plama jest, mężuś zamalował dzieło sztuki:)
      • tijgertje Re: Pisanie 05.01.13, 22:21
        Andevi :) W Holandii Christiaan pisze sie wlasnie przez 2 a, inaczej uwazaja za blad i nie wiedza, jak to przeczytac. Trzeba bylo dziecku tubylcze ime nadac ;) zartuje oczywiscie. sami mielismy z tym problem, robilismy liste hipotetycznych imion taka, zeby zarowno w Polsce jak i w Holandii ludzie czytali w ten sam sposob.
        • andevi Offtopic: imię mojego dziecia:) 05.01.13, 22:54
          No bo widzisz Tygrys, on nie jest Chris, Christiaan czy Jantje:) On jest Christian [kriszczian] z ang. chrześcijanin. Gdyby miał polski paszport, wpisaliby mu Krystian. No cóż, i tak źle, i tak niedobrze.
          Dzieć sam poprawia Polaków, którzy go wołają Kryyyystjan, sylabizując Kri-sti-jon. A młodszy brat woła na niego... Kukuch:)
    • aniaidaniel Re: Pisanie 04.01.13, 23:31
      Tak dokładnie to samo kocha pisać mój 4,5 latek... bo fascynują go liczby. Nie lubi kolorować kredkami. Ostatnio na moją prośbę narysował.... nas! To dopiero była radość. Ja... największa, włos sterczący ;)
      • ania.moc mikka85 05.01.13, 22:08
        Mikka85 to jak to ćwiczyłas jak zachecalas
        Czy rysowalas jego ręką?
        Może polecisz jakiś zeszyt książkę do ćwiczeń
        Mój szybko się zniechęca tz po 2-3 min już ma dość ok 5 może bazgrac po kolorowance wodnej
        Martwi mnie to trochę bo nadzwyczajnych umiejętności nie mamy a i z mowa tak marnie ....
        Jeśli możesz coś więcej napisać na temat początku pisania rysowania to proszę
        • ania-pat1 Re: mikka85 06.01.13, 11:47
          moja pisze (drukowanymi kulfonami) już jakiś czas, ale ostatnio z własnej woli. Narysowała rysunek i opatrzyła podpisem (daję w druku, dla efektu, nie krzyku). Ś W I J E N T Y Mikołaj (i w sumie, to ma rację, tak to "słychać").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka