Dodaj do ulubionych

jak widzą świat osoby z autyzmem, instalacje, film

27.04.13, 14:13
filmy, wystawy
mam prośbę, ida wakcaje czas wyjazdów i wycieczek
kilka razy obiło mi sie o uszy że organizowane są to tu to tam różnego rodzaju instalacje, wystawy ilustrujące jak widzą, odczuwają świat osoby z autyzmem
ale szperam po necie i nic konkretnego nie znalazłam
w centrum nauki Kopernik było coś w zeszłym roku na wakacjach, nie wiem czy jest nadal
może Wy wiecie, może potraficie mi podsunąć coś takiego?
będę wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • halogen75 Re: jak widzą świat osoby z autyzmem, instalacje, 27.04.13, 17:26
      Oj coś sobie myślę, że ze świecą szukać niestety;) Aczkolwiek pamiętam, że kilka lat temu wstecz byłam z córką w Klinice na Banacha w Warszawie. Leżała tam dość długo więc na weekendy dostawałyśmy przepustkę i mogłyśmy rozejrzeć się po mieście. Pojechałam z nią do Pałacu Kultury. I akurat trafiłyśmy na wystawę różnych "machin", które stymulowały zmysły. Zapamiętałam niektóre z nich, niestety wówczas niewiele na ten temat wiedziałam i jakoś tak wystawę potraktowałam "po łebku". Szkoda, dziś żałuję, mam nadzieję, że jeszcze kiedyś gdzieś trafię na podobną.

Drugi raz coś z ciekawych propozycji też trafiło mi się w Warszawie w jakimś wielkim kinie, w którym puszczano króciutkie 30 minutowe filmiki o różnej tematyce (niestety nie pamiętam nazwy kina). Obejrzałam wówczas filmik, w którym podkład muzyczny dopasowany był do obrazu tak jakby współgrały razem, nie umiem tego dokładnie wytłumaczyć. Różne mozaiki niczym w kalejdoskopie i do tego muzyka poważna z zaakcentowanymi odpowiednio momentami nagłośnienia i wyciszenia. Całość też fajnie pobudzała zmysły.

Jeśli chodzi o wystawy pokazujące w "czystej formie" autyzm nie spotkałam się jeszcze.
      • tijgertje Re: jak widzą świat osoby z autyzmem, instalacje, 27.04.13, 17:56
        jest instalacja CUBE fundacji Sznapsisw ramach kampanii "autyzm wprowadza zmysly w blad". Gdzies w warszawie, ale zmienia miejsca, wiec trzeba by na ich stronie szukac. Folmy fabularne sa raczej o autyzmie z perspektywy zewnetrznej (rzuc okiem w przyszpilonym watku). O tym, jak autysta widzi swiat wiele nie znajdziesz, bo raz, ze takiego chaosu wiekszosc "normalnych" by nie przezyla, a dwa, po prostu ciezko to opisac i przedstawic. Pomagalam w utworzeniu takiego mini-filmiku i Makaruk faktycznie genialnie przedstawil to, co mu mowilam o moim odbieraniu swiata. Daje jakies wyobraznie, choc musze przyznac, ze widziane to samo "z zewnatrz" choc niby to samo, wydaje sie duuuuzo straszniejsze, niz odbieram to w rzeczywistosci. Kwestia perspektywy ;)
        • tijgertje Re: jak widzą świat osoby z autyzmem, instalacje, 27.04.13, 17:57
          A, Prodeste w Opolu tez robi czasem warszty sensoryczne, mozna na wlasnej skorze doswiadczyc co nieco.
          • halogen75 Re: jak widzą świat osoby z autyzmem, instalacje, 27.04.13, 18:18
            Gdzieś w Polsce jest też wystawa codzienna jak dziecko odbiera nasz świat dorosłych ze swojej perspektywy, niestety też nie pamiętam dokładnie gdzie ale pewnie ktoś podpowie. Tyle, że to dotyczy ogólnie dzieciaków ale co, mały autysta też dziecko
            • brombaiglus CUBE 27.04.13, 21:21
              www.sp330.waw.pl/news.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka