Dodaj do ulubionych

Fikcja orzeczeń z ppp

07.05.13, 10:57
wyborcza.pl/1,75478,13861146,Konstanty_z_zespolem_Aspergera_i_niedowladem_rak_mial.html
Nie wiem jak wy, ale ja miałam już tym styczność. I klasa SP. Miśkowi tez nie dano więcej czasu. Pani stwierdziła, że on da rade, potem było "0 punktów", bo pani nie mogła przeczytac.
Ni emam jakichs wielkich ambicji, że moje dziecko musi miec 100p / 100p, ale to jest qre.. wo.

I jak widac na przykładzie artykułu wcale nei dziejące sie tak rzadko
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 11:09
      W świetle przepisów wydłużenie o 30 min z powodu ZA się należy ale łączenie dwóch wydłużeń nie istnieje. Szkoła popełniła błąd zapewniając chłopaka, że będzie pisał o godzinę dłużej. To nie wina OKE ani orzeczenia jako takiego.

Faktycznie dostosowania można by zmienić bo mojemu dziecku które ma ZA, ADHD i dysleksję 30 minut wydłużenia egzaminu też będzie mało. Jednak to nie w orzeczeniu jest problem tylko w warunkach dostosowania egzaminów.
      • madziulec Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 11:14
        W przypadku absolwenta posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego z uwagi
        na niepełnosprawności sprzężone istnieje możliwość skorzystania z dostosowań przewidzianych
        dla poszczególnych niepełnosprawności, w porozumieniu z okręgową komisją egzaminacyjną
        1
        .
        Dyrektor szkoły zgłasza pisemnie konieczność opracowania odpowiednio dostosowanych materia-
        łów egzaminacyjnych dyrektorowi komisji okręgowej do 15 lutego 2013 r.

Czyli może jednak jest możliwość? Ja nie wiem.
        • marika012 Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 13:08
          Wszystko jest tutaj:

www.oke.waw.pl/new/download/files/File/matura/2013/dostosow_matura_2013_fin.pdf
          • marika012 Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 13:26
            To jest tak napisane jakby faktycznie była możliwość łączenia. Hm... nigdy się z tym nie spotkałam.
      • asia_i_p Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 15:23
        Marika, ale przeczytałaś te przepisy, na które powołuje się dyrektor? Tam ani razu nie padło, że czasów dostosowania się nie łączy, a sformułowania były na tyle niejasne, że nie dało się tego samemu domyślić. Chyba, że w innym miejscu był podany górny limit wydłużenia, którego nie można przekroczyć.
        A OKE jest bezprzykładnie winne, wysyłając zawiadomienie dzień przed maturą. W dobie internetu i maili, po dwóch prawie miesiącach, odkąd szkoła zawiadomiła o dostosowaniu - to jest śmiech na sali. Szkoła nie dysponuje prawnikiem i ma prawo popełniać błędy, więc OKE czy kuratorium powinno ją naprostowywać - ale nie tuż przed faktem.
        Rozpatrując taką sprawę na dwa czy trzy dni przed maturą, powinni byli to "przeoczyć" - chłopak i tak nie miałby łatwiej niż inni, więc sprawiedliwości stałoby się zadość, a przepisy da się interpretować na wiele sposobów.
    • tijgertje przeklejone: 07.05.13, 15:38
      kaja7 napisała:

> Czasem sobie mysle gdybym mieszkala w polsce i moj problematyczny syn mial chod
      > zic do polskiej szkoly to az sie trzese. Ciesze sie ze zdecydowalam sie na emig
      > racje i choc nie jest latwo, plusow jest wiecej. Ja jestem za "ucieczka"
    • tijgertje przeklejone: 07.05.13, 15:39
      maadzik3 napisała:

> rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75478,13861146,Konstanty_z_zespolem_Aspergera_i_niedowladem_rak_mial.html#MT
      > Może jeszcze uciec z tego kraju? Zwłaszcza że wszyscy jesteśmy dwujęzyczni. Mam
      > dokładnie takie dziecko (minus niedowład). No i młodsze.
    • hankam Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 20:15
      CKE dopuściła łączenie tych dodatkowych czasów.
      Następne egzaminy będzie pisał dłużej.
      Mam nadzieję, że podstawowy polski poszedl mu dobrze i że przed matematyką da radę się pozbierać.
    • czarna_ida Re: Fikcja orzeczeń z ppp 07.05.13, 22:32
      ale to samo jest ze swiadczeniem jak rodzic rezygnuje z pracy , jak ma dwoje dzieci z orzeczeniami dostaje tylko raz 520 zł czy ile tam teraz jest.. Bo ma mniej pracy ? Bo dwoje to wymagaja tyle czasu co jedno ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka