Dodaj do ulubionych

naśladowanie a autyzm

08.08.13, 19:00
Jak to jest właśćiwie z tym naśladowaniem.mój syn 3.5lat ma zgdiagnozowanet spektrum autyzmu .od jakiegoś czasu zaczął naśladować i to dosłownie wszystko,nawet postacie z bajek.np ktoś sie przewracaon też ktoś macha reką on też.szczególnie upodobał sobie dzieci co mnie bardzo cieszy ogolnie ponieważ od września zaczyna przedszkole.dodam że synek nic nie mówi tylko czasem takie sylcy meme itp.bez znaczenia.uważn.ie obserwuje wszystko np na placu zabaw dosłownie przedrzeźnia dzieci.niedawno urodziłam 2dziecko 2 mies. No i mały nasladuje dzidzi kladzie sie tak jak ono macha raczkami i ogólnie wszystko inne.dodam źe braciszek mu sie raczej spodobał choć bywa zazdrosny co sie objawia tym źe niekiedy zamyka sie w sobie.z cech autyst. To ma wlasnie ten brak mowy ,ma zaburzenia si nie reaguje na imie łapie zawiechy przy zabaxwie autami kreci kółkami,wszystko co sie kreci trzaskanie drzwiami, w szafkach lodówce .uwielbia jazde samochodem na placu zabaw obecnie jest zdolny do wsýzystkiego.poza tym nawiązuje kontakt wzrokowy usmiecha sie robi papa daje czesc zołwika przybija 5.rozumie niektóre polecenia np wlącz telewizor przynies serek daj babci gazete i ogolnie teraz sie poprawiło te rozumienie choć nie wszystko zastanawia mnie tylko te naśladowaniebo wszedzie trąbia że dzieci autystyczne nienaśladuja,wiec jak to właściwie jest?
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 15:44
      Oczywiście, że autycy naśladują tylko w nietypowy sposób. Naśladowanie nazywa się echolalią (natychmiastową lub odroczoną). Echolalii (czyli naśladowaniu tekstu) towarzyszy perfekcyjne wręcz naśladowanie głosu, gestów, mimiki. To toalne, często w najdrobniejszych szczegółach odtwarzanie sytuacji może być mniej lub bardziej adekwatne. Może być też tak trafione w dziesiatkę, ze postronny obserwator nie zauważy, że coś jest nie tak ale ktoś kto dobrze zna dziecko rozpozna w tym zachowaniu znajoma postać lub postać np. z bajki odtworzona z najdrobniejszymi detalami.

I jeszcze uwaga ogólna. O żadnym zachowaniu nie można powiedzieć, że "autyk je ma" lub "autyk go na pewno nie ma". Żaden autyk nie ma wszystkich "objawów autyzmu". Tzn. nigdy nie mozna wykluczyć autyzmu bo np dziecko coś robi (patrzy w oczy, mówi, przytula się, uwielbia rówieśników itd) bądz czegoś nie robi (nie jest agresywne, nie ustawia przedmiotów w szereg, etc).
      • ese1 Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 15:57
        Bardzo mozliwe, ze twoj syn ma afazje, alalie czy jak to sie inaczej nazywa - a problem polega na rozumieniu mowy i poslugiwaniu sie nia. Symptomy sa podobne do spektrum u dzieci mlodszych
        Ale na tym etapie mysle, ze jezeli masz wstepna diagnoze ze spektrum i SI, powinnas postepowac zgodnie z zaleceniami terapeutow. To na pewno pomoze nawet, jezeli tak naprawde jest to problem bardziej z obszarow mowy.
        • domimama3 Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 17:55
          czasem są dni że myśle sobie że jaki autyzm przecież mały zach owuje sie normalnie jak inne dzieci a czasem przychodzi taki czas że nie mam wątpliwości że to autyzm.ale to też podobno tak z tym autyzmem jest.psychiatra raczej stwierdziła że to opóżniony rozwój mowy ale co mogła p[owiedzieć po 10 min rozmowy ze mną chociaż wcześniej były 3 wizyty u psychologa,pedagoga.sama niewiem w sumie już sie pogodziłam z tym że to autyzm i nie chce sie łudzić.mam nadzieje ze mu nie minie te nasladowanie no i ogólnie te zainteresowanie dziecmi,.wiadomo jak naśladuje gesty to i może w mowie cos ruszy.najgorsze jest to ze on bardziej reaguje na wyuczone słowa a tak to jakby nie rozumiał mowy/jak np.powiem chcesz pić to wie o co chodzi .rozumie takie krótkie komunikaty
          • ese1 Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 19:26
            a jezeli to autyzm... a jezeli nie autyzm... to nic nie zmieni w twoim dzialaniu. Jest Autyzm i autyzm, nie ma dwoch takich samych dzieci, a kazdy z nas ma w jakims stopniu autystyczne zachowania.
            Psychiatra jest od tego, aby jakos to nazwac, my sie koncentrujemy na optymalnej pomocy dla dziecka i cieszymy sie z kazdego postepu; Dzieci potrafia w swoim rozwoju bardzo zaskakiwac. Ciesz sie przede wszystkim macierzynstwem - te chwile sie nie powtorza!

Co do samej mowy - probowalas metody krakowskiej?
    • domimama3 Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 21:28
      Nie słyszałam o tej metodzie jeszcze.tak naprawde to zaczynamy wczesne wspomaganie od wrzesnia i zobaczymy co nam w ppp podpowiedza mam nadzieje ze moj maly bedzie podatny na terapie .tak naprawde ten brak mowy nas az tak nie martwi bardziej boli to jak sobie poradzi w przyszłosci no i wiadomo chcemy zeby byl szczesliwy w życiu.generalnie kocham go takim jaki jest .
      • domimama3 Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 21:35
        No i ciesza mnie male postepy np.wczoraj zjadl cukierka po raz 1 w zyciu tez po podpatrzeniu innej osoby.na kazda probe mowy doslownie skaczemu pod sufit.zastanawia mnie czy rodzice zdrowych dzieci tez zauwazaja takie drobne szczegóły
    • nefret_ete Re: naśladowanie a autyzm 09.08.13, 21:38
      mój jeden syn nie naśladował nic, a drugi wszystko, obaj mają ZA
      Jeśli naśladuje to dużo łatwiej będzie Ci prowadzić terapię
      • domimama3 Re: naśladowanie a autyzm 10.08.13, 17:00
        właśnie mam nadzieje że się nie cofnie, zobaczymy od września jak to będzie strasznie sie martwie jak będzie w przedszkolu, czy da rade czy poradzi sobie wśród dzieci,na placu zabaw to spoczątku denerwował inne dzieci tym naśladowaniem ale po czasie zjednywał je sobie wiadomo skoro nie mówi to będzie ciężko.mam nadzieje że trafi na mądre i fajne dzieciaki.a w sumie 3-latki koncentrują się bardziej na zabawie niz rozmowie ;-)
        • nefret_ete Re: naśladowanie a autyzm 10.08.13, 21:38
          Bądź dobrej myśli. U mnie była podobna historia. Fajne przedszkole(Panie, które dobrze nastawiają inne dzieci do naszych dzieci) są w stanie spowodować, że za rok nie odróżnisz swojego dzieciaka od "zwykłego". Maja te swoje przyzwyczajenia i zachowania i to widać, natomiast nikt poza nami , rodzicami nie widzi tego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka