anushia 08.08.13, 19:44 Ktoś ma doświadczenie w dobrych specjalistach w woj.kujawsko-pomorskim? Czekam na informacje. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astat123 Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 08.08.13, 21:00 Ja znam Integros i Egeo. W tym drugim absolutnie wymiata Ewa Żmich- robiłam tam diagnozę SI i PEP-R do tego kilkugodzinne omówienie wszystiego-żadne moje pytanie nie pozostało bez odpowiedzi i co ważne nie traktuje w sposób"ja wiem najlepieJ". Na terapię tam nie jeździmy bo zajęcia indywidualne mamy u siebie a zajęć grupowych dla dzieci w wieku młodego nie prowadzili, ale młody śmiga na zajęcia do logopedy - on i my zadowoleni, wręcz dopytuje kiedy do Marty? :-). Ma doświadczenie w pracy z autystami. I co najważniejsze... stale są postępy! I jeszcze fajnie prowadzą zajęcia dla dzieci w Tucholi w spółdzielni Progres. Odpowiedz Link
anushia Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 08.08.13, 22:51 A co to za Pani Marta? Też z Egeo czy jak? A jak wygląda diagnoza TESTEM PEP-R, jest to jedno spotkanie czy kilka? Jakie są koszta i czas oczekiwania? W jakim wieku jest Twój mały? Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link
astat123 Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 08.08.13, 23:33 Pani Marta to logopeda z Egeo. Test PEP- to nie jest jako taka diagnoza w kierunku autyzmu- on pozwala określić jak dziecko rozwija się w różnych sferach- motoryka mała, duża, czynności poznawcze, naśladownictwo itd- dostajesz z tego szczegółowy opis i wtedy wiadomo w której sferze są deficyty i nad czym pracować, były 2 spotkania. PEP-R i diagnoza SI -330 lub 350 zł-już nie pamiętam. Do diagnozy autyzmu to jeszcze powinno być spotkanie z psychologiem i analiza nagrań z przedszkola i domu, ale to wiem tylko z rozmowy- nie robiliśmy u nich pełnej diagnozy, wiemy że jest w spektrum- mamy określone nad czym pracować, kolejna diagnoza nic by nam nie dała, młody miał 4,5 roku jak byliśmy u nich, a w terapii od 3 r.ż. Czas oczekiwania nie jest jakiś zbyt długi, może teraz poczekasz bo wakacje... Odpowiedz Link
anushia Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 09.08.13, 00:03 Rozumiem, a przynajmiej staram się:) Dziękuję za konkretne informacje. Tak się zastanawiam od czego zacząć. Pierw oczywiście neurolog, wizyta wkrótce, a potem... Jak masz doświadczenie to proszę o naświetlenie tej nieco skomplikowanej drogi:) Jak chcesz możesz na anushia@gazeta.pl Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
oludda Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 15.10.16, 10:58 Diagnozowałam córkę 8 lat temu w poradni, następnie zapisałam do ośrodka dla dzieci z autyzmem na Słonecznej i tam również taka jakby diagnoza, terapia, ale zawiodłam się. Tak więc szczerze nie polecam. Nie mówiąc już o tak zwanej integracji, która jest tylko na papierze, brakuje zajęć integrujących dzieci z autyzmem. Nawet nie mogą często wykonywać pewnych prac jak inne dzieci. Teraz córka jest w SP w tej samej placówce co ośrodek i niedawno pani wychowawczyni oznajmiła, że klasa nie pojedzie na wycieczkę w góry bo jest to klasa integracyjna... brak słów. Co do diagnozy to szumnie się o tym mówi jednak moim zdaniem brak profesjonalizmu. Odpowiedz Link
waski.56 Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 09.08.13, 15:53 Neurolog za wiele nie pomoże musisz znalesc specjalistę psychiatre od autyzmu dla dzieci Odpowiedz Link
anushia Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 09.08.13, 16:48 A kogo polecacie z Bydgoszczy jeśli chodzi o psychiatrę od autyzmu? Odpowiedz Link
mama.smoka diagnoza w Toruniu 09.08.13, 19:50 Tymkowi robiliśmy diagnozę w Toruniu w ośrodku Tęcza. Niestety nie w ramach NFZ, więc kosztowało. Szukając ich strony natknęłam się teraz na artykuły o ,,czarnych chmurach" nad ośrodkiem (jest tam przedszkole i szkoła?), ale wtedy dyrektorka zrobiła na mnie kolosalnie pozytywne wrażenie. MOże dlatego, że byliśmy na początku drogi, a ona miała większe doświadczenie z autikami, ale miała tak rewelacyjne podejście do Tymka, że ja siedziałam z otwartą buzią. tu ich strona: przedszkoleautyzm.pl/index.php Ignaśkowi diagnozę robiliśmy już w IPiN w Warszawie, ale nie dlatego, że nie byłam zadowolona z Torunia, tylko dlatego, że Wawa jest bliżej nas i w ramach NFZ. Odpowiedz Link
waski.56 Re: diagnoza autyzmu w Bydgoszczy 09.08.13, 20:09 My jesteśmy z południa polski w krakowie jest świetna psychiatra Tatiana Opoka profesionalizn pod każdym kątem. dwa lata jeździmy i jesteśmy zadowoleni z każdej wizyty Odpowiedz Link