Dodaj do ulubionych

jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kontakcie

17.09.13, 06:55
mój młody, 6 lat, bardzo szybko się "wyłącza", szemra pod nosem, patrzy obok moich oczu jak go o coś pytam, oczywiście różne sa sytuacje, ale jak go coś nie interesuje, to taka obojetnoscia jakaś reaguje
a jak jest na trampolinie (ze mną, woli być tam z kimś) to jest 100% czasu w kontakcie, to samo w basenie,
dumam, o co chodzi, bodźce?, że cos powiązane z wrażliwością - niedowrażliwościa?
zwrócila nam na to uwage psychiatra, dumam o co może chodzić, jak to sprawdzić, jak może wykorzystać?
macie podobne obserwacje?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kont 17.09.13, 07:55
      Tak. Moj mlody jest w stanie czytac tylko w ruchu: na koniu, na hustawce, w hamaku, podczas jazdy samochodem. Ma to zwiazek z sensoryka i sposobem funkcjonowania mozgu. Jesli cialo jest w ruchu (zwlaszcza wielokierunkowym), to mozg jest znacznie mocniej stymulowany, bardziej gotowy na przetwarzanie wielu bodzcow i znaczaco poprawia sie wowczas koncentracja. Brzmi smiesznie, ale np moj Kasper nie potrafi dobrze rzucac do celu. Chyba, ze wlasnie siedzi na hustawce;) Nie moglam uwierzyc, jak widzialam, co swego czasu wyprawial na zajeciach SI.
    • ese1 Re: jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kont 17.09.13, 08:01
      nie wiem czy to ma zwiazek, ale moze byc to trop
      wszelkie cwiczenia fizyczne stymuluja organizm do wiekszego wytwarzania dopaminy i serotoniny, neuroprzekaznikow w mozgu, ktore odpowiadaja za chec do dzialania, dobry humor.
      Sa jakies specyficzne badania, ktore mozna wykonac aby sprawdzic ich poziom w organizmie. Mozna sprobowac sprawdzic w dwoch przypadkach, po ciwiczeniu np na basenie lub podczas dnia bez aktywnosci fizycznej
      • kenijka Re: jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kont 17.09.13, 10:58
        dziękuję za "tropy" :)
        a tak wpadło mi do głowy, może powinien siedzieć na piłce ( wiecie takie są jakies piłki do siedzenia;) ) zamiast na krześle przy stole? kiedy wykonuje jakies zadania? bo przy np. wyklejaniu z plasteliny ma "odloty" , zamyśla sie, stymuluje palce zamiast robić swoją robotę...
        hmm...
        • tijgertje Re: jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kont 17.09.13, 12:03
          Moj siedzi na dmuchanej, plaskiej poduszce. Zaleta jest to, ze moze ja klasc na kazdym krzesle. Jak siadzie bez poduszki, to roznice w koncentracji wyraznie widac.
          W futrynie mamy tez haki do hustawki, przydaja sie czasem do czytania, choc mlody czyta w busie do szkoly i jak gdzies jedziemy razem to w samochodzie, wiec w domu ostatnio nie korzysta wiele.
          • ese1 Re: jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kont 17.09.13, 13:41
            przypominam sobie moja nauke wierszy na pamiec z dziecinstwa - chodzilam po pokoju, skakalam w trakcie, bo lepiej do glowy wchodzilo. Tak prawde mowiac, nie wiem jak u was, ale kiedy ja sie uczylam wrecz bylo to uczucie przyjemne w tym samym czasie fizycznie sie uaktywniac (skaczac, chodzac, czy cokolwiek innego)
            • grzalka Re: jak to wykorzystać? czasem jest w dobrym kont 17.09.13, 16:54
              O, tak zdecydowanie najlepszy kontakt jest z synem na trampolinie- najlepiej jak oboje skaczemy. Też na to zwróciłam uwagę.
          • kenijka Tig 17.09.13, 16:47
            a co to za poduszka? mozesz wrzycic linka?
            • tijgertje Re: Tig 17.09.13, 19:21
              Mlody ma taki polokraglu klin (sprawdzalismy z terapeutka jak siedzi na okraglym, ten lepiej sie sprawdza). Szkola ma na stanie troche okraglych, plaskich, a ze scietych nie maja, to siedzi na swoim. Drugi ma w domu, choc glownie to ja na nim siedze, maszyna do szycia bez klina to gwarantowany bol kregoslupa ;)
              www.sklepmedyczny.swidnica.pl/kliny-korekcyjne-dynair-togu.html
              • kenijka Re: Tig 17.09.13, 21:08
                dzięki, czyli to taka gumowa podkładka? te wypustki są ze tak powiem w celu uwierania?
                i jak Kasper na to reaguje? lepiej się koncentruje? podejrzewam że sie na tym "wierci" w sensie że pupa nie jest unieruchomiona jak na twardym krześle?
                • astat123 Re: Tig 17.09.13, 21:20
                  dokładnie tak jak piszesz. Mój syna ma jeszcze problemy z napięciem mięśniowym, więc sobie "tańczy" na tej podkladce. Czasem są też w lidlu, sporo tańsze niż te z załącznika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka