Dodaj do ulubionych

mówienie do siebie

02.10.13, 14:39
czy Wasze dzieci mówią same do siebie? odkąd u syna ruszyła mowa, zaobserwowałam, że często jak bawi się sam w pokoju (co się rzadko zdarza) cały czas gada, bardzo ekspresyjnie, emocjonalnie, sytuacja z dzisiaj: poszedł się pobawić autkami, za chwile słyszę teksty w stylu:
-nie ruszaj do moje, nie nie nie, to dzidziusia nie ruszaj
-zamknij oczy
-nie krzycz, nie wolno
-co robisz
wszystko mówione bardzo podniesionym głosem, jakby rzeczywiście z kimś rozmawiał, kłócił się...
rozumiem, że kiedy jeździ samochodzikami to sobie opowiada, że to jedzie wujek X, a to Pani Y, jedziemy prosto, w prawo, ale takie sceny jak dziś mnie przerażają, bo wygląda wtedy jakby był w innym świecie
czy to jest "normalne"? czy jakoś na to reagować, np. odwracać uwagę czy dać mu spokój?
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: mówienie do siebie 02.10.13, 16:27
      wiekszosc malych dzieci (i neurotypowych i jakkolwiek zaburzonych ale mowiacych) mowi do siebie w czasie zabawy. Ciekawe bywaja formy czy to o czym mowia, ale mowi absolutna wiekszosc :)
      • majaaleksandra Re: mówienie do siebie 02.10.13, 16:49
        Popularny jest też pogląd że dziecko czy to NT czy spektrum zajęte zabawą wyrzuca z siebie trudne emocje. Np. strofując misia czy właśnie powtarzając komunikaty słyszane od innych osób.
        • drop.s18 Re: mówienie do siebie 02.10.13, 17:00
          mój też gada sam do siebie)))
          ale jestem czujna po tym jak ostatnio trafiłam na program o schizofreni dziecięcej, że często na początku jest mylona z autyzmem((((- to tylko dla czujności, a nie żeby straszyć))))

schizofrenia.net.pl/schizofrenia-u-dzieci/
    • ese1 Re: mówienie do siebie 02.10.13, 17:14
      przyczyn moze byc kilka - od niepokojacych, czyli jakis problemow schizofremicznych, do przyziemnych - zaczal dopiero co mowic, nasladuje sytuacje ktore widzial gdzies, przezywa je raz jeszcze, etc.....trudno przez internet okreslic. Moj syn tak czasami mial, czy nawet nadal ma, wtedy pytam co opowiada, kogo pyta etc.. i odpowiada mi przytomnie, ze np sie bawi i w co i dlaczego, wiec sie uspokoilam
    • astat123 Re: mówienie do siebie 02.10.13, 19:35
      Mój synek ciągle do siebie mówi, ma 5 lat. Nadaje o swojej fiksacji (znaki), echolalie, przeżywa sytuacje z przedszkola, co mówiła jakąs pani itd, wierszyki z przedszkola, śpiewa piosenki. To właśnie w ten sposób dowiaduję się najwięcej co się dzieje w przedszkoklu. Jak pytam do kogo? Tak do siebie. O czym? Nie wiem-taki unik.
      • agusia.24 Re: mówienie do siebie 02.10.13, 20:54
        najbardziej boję się właśnie schizofreni, bo niestety w rodzinie występowała :/ ale skoro piszecie, że Wasze dzieci też mają podobnie, to może nie ma co panikować :/ dziękuję za odpowiedzi
        • nefret_ete Re: mówienie do siebie 02.10.13, 21:34
          mój 5 cio latek też mówi do siebie mysle od 2-3 lat(w sumie odkąd nauczy sie mówić), w rodzinie nie ma schizofrenii
        • majaaleksandra Re: mówienie do siebie 03.10.13, 03:27
          Niby warto być przygotowanym na każdą możliwą ewentualność ale też nie zakładaj najgorszej.
          Nasze dzieciaki już są wyjątkowe i poza rubryczkami/tabelami więc bez sensu szukać tabel w których Mogą ale nie muszą pasować.
          Jeden znany mi autik też gadał do siebie o swojej fiksacji i to często poza kontaktem ze światem tzw. "bańka komunikacyjna", hiperpoprawna mamusia awanturowała się z lekarzami że zrobili z dziecka kretyna (autyzm) r wariata (możliwość schizo) że ona sobie dalszego kaleczenia małolata nie życzy.
          ojciec małego ogarnął sprawę i okazało się to typowe dla skali zaburzenia u małego,zwłaszcza że był w regresie.
          Mija rok bez mamusi i o ile nadal gada do siebie to już poza bańką.
          • drop.s18 Re: mówienie do siebie 03.10.13, 09:19
            u mnie też jest schizofrenik w rodzinie, po mojej stronie, a 2 autystyków po stronie męża. Może ogarniacie jak to się dziedziczy?
            • agusia.24 Re: mówienie do siebie 03.10.13, 11:02
              też jestem ciekawa, u mnie autystów brak (no chyba że ktoś tam miał niezdiagnozowaną) schizofrenia po mojej stronie, czy badania genetyczne coś by wniosły w tym przypadku? coraz częściej zastanawiam się czy nie udać się jednak do genetyka, poczytałam trochę na forum o tym i się zastanawiam, co konkretnie mogę dzięki temu uzyskać
              • agniesia1982 Re: mówienie do siebie 03.10.13, 19:12
                Moj syn tez od jakiegos czasu gada sam do siebie.Wyglada to tak jakby prowadzil z kims dialog.Zadaje sobie pytania i odpowiada na nie. Przyklad z dzis:D.... chcesz zbierac szyszki?No chce... Powinnam sie niepokoic?
                • 3-mamuska Re: mówienie do siebie 03.10.13, 20:24
                  Oj gada gada do siebie.
                  Myśle ze to po prostu symulacja sytuacji i zdarzeń, z całego dnia.
                  Zdrowe dzieci bawiąc sie tez mówi, podkladaja głos zabawka moze u nich podobnie.
    • kasssika Re: mówienie do siebie 17.02.14, 12:59
      Mówienie do siebie to jeszcze nie jest koniec świata, ale jeżeli chcesz mieć całkowitą pewność, że twoje dziecko jest zdrowe, zrób sobie test: schizofreniatest.pl/
      • jan.kran Re: mówienie do siebie 17.02.14, 13:05
        Tak , mówi do siebie. Ma 24 lata:) Ja sie przyzwyczailam i sie nie wtrącam.
        • baba-baba Re: mówienie do siebie 17.02.14, 15:08
          Mój 3 latek gada do siebie jak tylko wstanie,jak idzie spac,jak się bawi.Gada do misia,do osób których nie ma akurat w domu,do otwartego laptopa (łudzi się na aktywny skape) ,do przedmiotów jak do ludzi,no gada,gada,gada.
          • halogen75 Re: mówienie do siebie 18.02.14, 08:34
            jan.kran. szukałam opcji, by wystawić lajka pod twoją wypowiedzią ;)
            • jan.kran Re: mówienie do siebie 18.02.14, 09:31
              :))))))))
    • marychna31 Re: mówienie do siebie 18.02.14, 12:17
      trochę mówi. Ja do siebie gadam o wiele więcej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka