Dodaj do ulubionych

Wspolne pole uwagi

17.02.14, 12:35
Witam.
Podpowiedzcie jak mozna cwiczyc wspolne pole uwagi.
Nauczylam synka pokazywac palcem,kiedy ja pokazuje patrzy gdzie trzeba jak umie to powie co widzi.Niestety przy pokazywaniu nie patrzy na mnie, nie sprawdza czy ja patrze tam gdzie on.Jak nauczyc tego patrzenia? podczas czytania ksiazeczek przestaje czytac opowiadac i pokazywac i czekam aby synek popatrzyl na mnie, a on zamiast patrzec zamyka ksiazeczke bo stwierdza chyba ze to koniec czytania.Tak samo jest z pokazywaniem,kiedy cos pokazuje i ja nie reaguje, nie patrzy na mnie tylko zaczyna robic cos innego.Poradzcie jak wypracowac wspolne pole uwagi.Synek ma 23 miesiace.
Obserwuj wątek
    • nefret_ete Re: Wspolne pole uwagi 17.02.14, 20:43
      to jest bardzo trudny temat. Masz jakiegoś doświadczonego terapeutę? Trzeba tłumaczyć sytuację za sytuacją i najlepiej robić to na bieżąco. Dzieciak na Ciebie nie patrzy bo myśli że wiesz co siedzi w jego głowie.
      • eraz-lilipop Re: Wspolne pole uwagi 17.02.14, 21:22
        Mieszkam w UK i diagnozy ani terapii jeszcze nie mamy.Specjalisci ogladali synka i stwierdzili ze na diagnoze jeszcze za wczesnie, cos sie pozmienialo w przepisach i diagnozuja dzieci od 3 lat.Sama w domu synka cwicze, wprowadzilam troche metod opcji, krakowskiej, zabawa przez muzyke.
    • nefret_ete Re: Wspolne pole uwagi 18.02.14, 21:21
      nie czekaj i przyjedz po diagnozę i terapie do Polski. Jak potem dostanie diagnozę to wszystko bedzie mu dużo trudniej osiągnąć, może wielu rzeczy nie uda się osiągnąć.
      Pozdrawiam mama zdiagnozowanych/poddanych terapii synów w wieku 2,4l, 1,5l
      • halogen75 Re: Wspolne pole uwagi 19.02.14, 07:23
        Nam terapeuta wprowadził z czasem dość ciekawe ćwiczenia. Dał nam różne kolorowe maski na twarz. Jedne z wyciętymi oczami, inne ustami, nosem itp. Zakładanie masek zmieniamy z częstotliwością opadania zainteresowania, każda kolejna wzbudza ciekawość, bo ruszają się w niej usta, oczy itp. Automatycznie Szymon pokaże coś i spogląda na mnie. Pomogło nam to też uczyć się przy okazji samego patrzenia w oczy oraz na twarz.
        • baba-baba Re: Wspolne pole uwagi 20.02.14, 09:24
          U nas nastąpiła rzecz niebywała.Synek zaskoczył dzięki dziewczynce starszej o rok.Dziewczynka początkowo nic nie mówiła,udawała znudzoną,"wywracała"oczami,zerkała to tu to tam i syn się zainteresował.Nawet pani psycholog tego nie osiągnęła.Dodam,że młody miał wtedy 2lata9m-cy.
          • eraz-lilipop Re: Wspolne pole uwagi 20.02.14, 10:17
            Poczytalam troche o teorii umyslu , wypunktowalam co musimy osiagnac.No i wlasnie wspolne pole uwagi jest pierwszym punktem.Kontakt wzrokowy jest nawet dobry podczas spiewania piosenek, podczas zabaw typu ence pence w ktorej rece i paluszkowych. Synek przykladowo w wozku pokazuje wszystko palcem nie raz zapyta co to, i oczekuje nazwania i tutaj nie wiem co zrobic aby patrzyl na mnie sprawdzajac czy patrze za jego palcem. Kiedy ja pokazuje patrzy za palcem ale nie patrzy na mnie zeby sprawdzic moja reakcje. Jakos musze to rozpracowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka