Dodaj do ulubionych

Wybór przedszkola

18.05.16, 22:23
Mam prośbę do rodziców dzieci zdiagnozowanych w wieku około 2.5 lat, czyli "chwilę" przed wyborem przedszkola, o podzielenie się doświadczeniami.
Obecnie myślimy nad dwiema opcjami: integracyjne przedszkole państwowe lub prywatne przedszkole terapeutyczne.
Czy w przedszkolu państwowym jest szansa na otrzymanie dobrej pomocy terapeutycznej? O co należy pytać dyrekcję przed podjęciem decyzji?
Czy ilość godzin terapii w tygodniu tak naprawdę zależy od przedszkola? Czy np. w integracyjnych przedszkolu prywatnym oferta terapii będzie bogatsza?
Nasze dziecko mówi, choć sporo jest w tym echolalii, wykonuje polecenia, bardzo dobrze naśladuje, raczej chętnie współpracuje ze specjalistami, lubi dzieci, ale widać braki w umiejętności komunikowania się, kontak wzrokowy jest słaby.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • nie-matka Re: Wybór przedszkola 19.05.16, 09:20
      Ja bym zaczęła od integracyjnego, bo jest dobre naśladownictwo, a to jest wspaniała baza to codziennej terapii grupowej. Komunikację można wypracować terapiami, ale to co da grupa dzieci nie zastąpi żaden terapeuta. Oczywiście najlepiej z mniejszymi grupami, u nas 16 osób na początku było za dużo, dziecko jeszcze się gubiło, nie rozumiało poleceń kierowanych do grupy, po przeniesieniu do 8osobowej, a obecnie 10osobowej jest o niebo lepiej, ale też terapie wiele dały, a rozwój, a przede wszystkim komunikacja ruszyła z kopyta.

Jak wyglądają przedszkola integracyjne państwowe niestety nie wiem. W naszym przedszkolu oferta terapeutyczna nie jest bardzo rozbudowana, ale nie zmienię tego przedszkola za względu na kameralność, podmiotowe podejście do każdego dziecka i rodzica, wspaniałe Panie i kontakt z nimi i to jak dobrze moje dziecko się tam czuje. Jednak biorę również pod uwagę, że mogę sobie pozwolić na wożenie syna na zajęcia dodatkowe, na WWR gdzie indziej itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka